روستای شیت ؛ قلب تپنده هندوستان ایران

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
روستای شیت ؛ قلب تپنده هندوستان ایران

سفر به جاهایی که بتوانیم شیرینی هوای پاک را با تک‌تک سلول‌های بدنمان احساس کنیم تبدیل به آرزوی خیلی از ماها شده است. به‌خاطر همین می‌خواهیم در این مقاله یک جای عالی را معرفی کنیم که آب‌و‌هوایش حالتان را 180 درجه عوض می کند. اما این مکان کجاست؟ این نقطه بکر و دست‌نخورده به قلب تپنده هندوستان ایران معروف است؛ یعنی روستای شیت در استان زنجان.

ترک‌تبارهای خونگرم ساکن این روستا همیشه با گرمی از میهمانان استقبال می‌کنند و خاطرات فراموش‌نشدنی را برای گردشگران خلق می‌کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا به این منطقه بکر سفری داشته‌باشیم.


روستای شیت دقیقا کجاست؟

استان زنجان روی‌هم‌رفته بیش از ۱۸ روستا را به عنوان هدف گردشگری معرفی کرده‌ است که روستای شیت گل سرسبد آن‌ها محسوب می‌شود. جالب است بدانید که به منطقه شمال زنجان لقب هندوستان ایران را داده‌اند. بنابراین اگر خرج سفر خارجه را ندارید و فیلتان هوس هندوستان کرد می‌توانید به هندوستان وطنی و روستای شیت در شمال زنجان سفر کنید.

این روستا تا مرکز استان یعنی شهرستان زنجان ۱۲۶ کیلومتر و تا شهر چورزق ۸ کیلومتر و تا مرکز شهرستان آب‌بر ۳۸ کیلومتر فاصله‌ دارد. این روستا در ارتفاع قرار دارد و در دامنه کوهی بلند واقع‌ شده. به‌همین دلیل فاصله آن تا سطح آب‌های آزاد ۱۲۰۰ متر برآورده می‌شود. 

روستای شیت

در این روستا انواع و اقسام باغستان‌های پردرخت و پرنعمت مثل انار و گیلاس و زیتون و گردو پیدا می‌شود. همین خلق‌وخو در رفتار ترک زبانان خونگرم ساکن شیت هم قابل مشاهده‌ است. کوهستان‌های اطراف هم از چند طرف روستای شیت را به آغوش کشیده‌اند و مناظر چشم‌نوازی را خلق کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: غار کَتَله خور؛ مراسم عروسی در زیباترین غار جهان

تنها دیدن این طبیعت از نزدیک می‌تواند ثابت‌کند که چرا روستای شیت به عنوان هندوستان ایران  شناخته‌ می‌شود. این روستا پنج قرن است که همچنان با سینه‌ای ستبر به کوه تکیه داده و ۲۴۰ خانوار و قریب به هزار نفر را در دل خود جای داده‌ است.


از کجا بریم شیت خفن‌تره؟

برای رسیدن به روستای شیت راهی جز استفاده از اتومبیل شخصی وجود ندارد. در ادامه آدرس دقیق جهت رفتن از زنجان به روستای شیت را توضیح داده‌ایم.

اول باید خود را به شهر زنجان برسانید. بعد باید وارد جاده زنجان به تهم شوید و مسیر را ادامه دهید تا به جاده تهم به چورزق و بعد هم جاده تهم به درام برسید. در آخر هم مسیر را ادامه دهید تا به مقصد برسید. این مسیر چیزی حدود 1 ساعت و 15 دقیقه طول می‌کشد.

اگر زمانی خواستید برای سفر به این روستای زیبا راهی شهر زنجان شوید می‌توانید با اجاره اقامتگاه در پینورست خیال خودتان را از بابت محل اقامت راحت کنید.


اقتصاد و فرهنگ مردم روستا

اقتصاد روستای شیت مثل دیگر روستاهای کشور متکی به دامداری و باغبانی است. با طلوع هر روز خورشید زن و مرد و پیر و جوان آستین‌ها را بالا می‌زنند و به کار و تلاش مشغول می‌شوند. مردها مطابق معمول بیل و کلنگ را بردوش می‌گذارند و به کشاورزی، دامداری و حتی زنبورداری مشغول می‌شوند. زنان روستا هم پابه‌پای مردان به بافتن دار قالی مشغول می‌شوند و فرش‌هایی با هزار نقش‌و‌نگار می‌بافند. زنان روستا پس از فراغت از کار فرش بافی، بافتن سبدهای چوبی، گلیم‌بافی و تابلو فرش‌بافی، در کنار مردان و پسران خود به سرکشی از مزارع و باغ‌ها می‌پردازند.

روستای شیت

باتوجه به چهار فصل بودن روستای شیت روزی از سال نیست که مردان و زنان از کار کشاورزی و دامداری و قالیبافی فارغ‌ شوند و همواره محصولات کشاورزی مثل انجیر، گردو، انار، زیتون، عسل و گیلاس جهت مصرف روستاییان و و فروش برای کمک به معیشت روستا در جریان است. به‌همین دلیل روح حیات در تک‌تک خانه‌های این روستا در تمام طول سال در سرما و گرما جاری است.

در بین این محصولات کشاورزی به شکرانه برداشت شیرین‌ترین گیلاس در شمال غرب کشور فستیوالی هم در روستا برگزار می‌شود. جشنواره سالانه برداشت گیلاس روستای شیت برخلاف بسیاری از فستیوال‌های امروزی ماهیتی کاملا معنوی دارد. جلوه‌های خلاقیت اهالی روستا را می‌توان در تهیه فراورده‌های محصولاتی مثل رب انار، انجیر خشک و حتی سبک معماری پلکانی این روستا مشاهده‌ کرد.

بیشتر بخوانید: ده پیشنهاد جالب برای این که یک بار دیگر زنجان را کشف کنید


جاذبه‌های دیدنی روستای شیت

تا دلتان بخواهد روستای شیت حرف برای گفتن دارد و قصه برای شنیدن. اهالی روستا بر این باور هستند که امامزاده سید محمد ماهوری از نوادگان امام محمد باقر است و شیعیان ترک‌تبار ساکن این روستا تعصب و اعتقاد بسیار زیادی نسبت به این امامزاده دارند. به‌همین دلیل نه فقط گردشگران بلکه سالانه صدها نفر از اهالی روستا به زیارت این بقعه متبرک که در پشت قلعه شیت قرار دارد می‌روند.

گفته می‌شود که تاریخ ساخت این بنا به قرن هفتم هجری برمی‌گردد. با وجود این مقبره مسیر سفر به روستای شیت خوش می‌گذرد چرا که مقبره امامزاده سید محمد در ۱۰ کیلومتری شهر چورزق به سمت روستای شیت قرار دارد. البته دست روزگار چند بار باعث شده تا این بنا دچار آسیب شود. اسناد به‌دست آمده نشان می‌دهد این بنا آخرین بار در زمان صفویه مورد مرمت قرار گرفته‌ است.

روستای شیت

ناگفته نماند که این سفر ۱۰ کیلومتری علاوه بر جنبه زیارتی بعد سیاحتی هم دارد. چرا که یک منطقه کاملا سرسبز و بکر در مجاورت قلعه شیت و این بنای تاریخی قرار دارد که مکان بسیار مناسبی برای درکردن خستگی و پهن‌ کردن بساط کباب است.

در کنار این امامزاده دو غار منحصربه‌فرد هم در روستای شیت قرار دارد که غار سید باغی به‌علت حوادث طبیعی مسدود شده‌ است. تنها مسافتی در حدود ۲۰ متر را از دهانه به داخل غار می‌توان طی کرد. اما خبر خوب این است که مقامات محلی برنامه‌ریزی‌های لازم را جهت بازگشایی مجدد غار سید باغی انجام داده‌اند.

بیشنر بخوانید: قلعه بهستان ؛ دودکش جن‌ها و تخت دیوها

جدا از این جاذبه طبیعی اما غار شگفت‌انگیز شیت حکایت‌ها و افسانه‌هایی قدیمی را در دل خود جای داده‌ است و  کودکان این روستا هنگام شب در کنار لالایی‌های مادرانه با شنیدن این حکایت‌های قدیمی به خواب می‌روند. 

چشمه‌های فراوان، رودخانه چهار فصل و ییلاق‌های دولا و نراب از دیگر جاذبه‌های دیدنی و طبیعی این روستا هستند.


 امکانات رفاهی روستای شیت

خوشبختانه پوشش شبکه مخابرات و اینترنت در روستای شیت برقرار است. بنابراین خوره‌های اینترنت نباید از این بابت نگرانی داشته‌ باشند. در حال حاضر روستای شیت با توجه به هزینه‌های دولتی انجام‌ شده ۵ مجموعه گردشگری فعال و دو تاسیسات اقامتی قابل سکونت دارد. علاوه بر این موارد یک هتل اقامتی روستایی با ۱۱ اتاق هم در دست ساخت است. جدا از این امکانات سوئیت‌های روستایی هم برای رزرو آماده هستند.


کی بریم شیت خوبه؟

مطمئنا کسانی که از همین حالا در حال جمع‌ کردن باروبندیل برای رفتن به روستای شیت در استان زنجان هستند به‌هیچ عنوان نمی‌خواهند جشنواره برداشت گیلاس و آب‌وهوای بکر قلب هندوستان ایران را از دست‌ بدهند.

روستای شیت

 پیشنهاد ما به این دسته از عزیزان این است که حتما فصل‌های بهار و تابستان را جهت مسافرت به روستای شیت انتخاب ‎کنند. چرا که تنوع طراوت و سرسبزی تمام روستا در فصول بهار و تابستان در بهترین حالت خود قرار دارد. بنابراین به علاقه‌مندان جشنواره‌های محلی و ایرانگردی توصیه می‌شود که برای مشارکت در جشنواره برداشت گیلاس روستای شیت اوایل سال و فصل گرما را جهت مسافرت انتخاب‌ کنند.

بیشتر بخوانید: گنبد سلطانیه را چه کسی ساخته؟ آیا اینجا بزرگترین گنبد آجری جهان است؟


مخلص کلام

 از قدیم‌ گفته‌اند که شنیدن کی بود مانند دیدن. این ضرب‌المثل دقیقا حکایت حال بازدیدکنندگان روستای شیت است که پس از پایان مسافرت خود با هیجان هرچه تمام‌تر نسبت به دیدنی‌های این روستا صحبت می‌کنند. در پایان هم از آن دسته از عزیزانی که این تجربه خاطره‌انگیز را در حافظه خود دارند دعوت می‌شود آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک‌ بگذارند.

اگر زمانی تصمیم گرفتید که برای سفر برنامه‌ریزی کنید می‌توانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. رزرو انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و خانه روستایی تا رزرو ویلا نزدیک ساحل در پینورست ممکن است.

 

امیرمسعود قلی‌زاده
بقیه‌ نوشته‌ها

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی