اگر هوس کردهاید که به هوای طبیعتگردی به شمال ایران سفر کنید، روستای سنگده حتما برای شما گزینهی مناسبی است. چرا؟ چونکه این روستای زیبا در دل جنگلهای هیرکانی قرار گرفته و پر از درختان سربهفلک کشیده است. شاید بدانید که عمر جنگلهای هیرکانی به چند میلیون سال میرسد.
خوبی سنگده این است که هرفصلی تصمیم بگرید به آنجا بروید، تصمیم درست و بهجایی گرفتهاید. این روستا هرچهار فصلاش بینظیر است؛ بهارش سرسبز و خرم است، پاییزش دنیاییی از رنگهای نارنجی و زرد و سرخ و قهوهای، تابستان نسیم خنکی در آن میوزد که حال آدم را جا میآورد و زمستاناش هم یک تابلوی نقاشی است، آنهمه درخت بلندقامت، همه پوشیده از برف سفید و درخشان!
اگر هم دنبال یک جای مناسب برای اجاره در مازندران به خصوص سمت رامسر میگردید حتما به اقامتگاههای زیبای رامسر در پینورست سری بزنید و جنگلنوردی را از همینجا شروع کنید. از زیبایی این جنگل وقتی که در مه فرو میرود هرچه بگوییم، کم گفتهایم. پس بهتر است خودتان کمکم مقدمات سفر را بچینید و بزنید به جاده.
این روستای زیبا و معرکه سنگده کجای شمال است؟
روستای سنگده در استان مازندارن قرار دارد. این روستا از توابع دودانگه است. سنگده علاوهبر اینکه زیبا و دیدنی است، از قدیمیترین روستاهای آن ناحیه هم بهحساب میآید. جالبی این روستا این است که هم به تهران خیلی نزدیک است، هم سمنان و هم ساری.
حالا چهطوری به روستای سنگده برویم؟
اگر دارید از تهران راه میافتید، بایستی بیاندازید توی جادهی فیروزکوه و به سمت پل سفید حرکت کنید. پل سفید حدودا ۳۰ کیلومتر با پل ورسک فاصله دارد. اولین شهری که به آن میرسید، شهر پلسفید است.
در همان ابتدای شهر، در سمت راست جاده یک پمپ بنزین هست؛ شما بایستی وارد مسیر فرعیای بشوید که از کنار این پمپ بنزین میگذرد. خب، حالا وارد جادهای میشوید که هم زیباست، هم پیچوخماش زیاد است. از ابتدای این جاده تا روستای سنگده تقریبا ۲۵ کیلومتری راه است.
در این مسیر، از چند روستای دیگر هم گذر میکنید: روستای لمرز، روستای فلورد و روستای ولیکبن. اگر کل مسافت از تهران تا سنگده را هم بخواهید، ۲۵۰ کیلومتر است.
اگر از غرب استان مازندران میخواهید راه بیافتید، باید از شهر قائمشهر وارد جادهی فیروزکوه بشوید و از انتهای شهر پلسفید مسیر فرعی روستای سنگده را بگیرید و بروید.
گفتیم که این روستا به شهر ساری هم خیلی نزدیک است. دوستانی که از شهر ساری راهی این سفر میشوند، میتوانند یا همان مسیری که قبلتر گفتیم -همان که از قائمشهر و سوادکوه میگذشت- را انتخاب کنند، یا اینکه از ساری به سمت کیاسر حرکت کنند.
دوستان عزیز، اگر این مسیر دوم را انتخاب کردید، بایستی وقتی به دوراهی روستای تاکم رسیدید، به سمت سد شهید رجایی و شهر فریم رانندگی کنید. وقتی سد شهید رجایی را پشت سر گذاشتید، باید از روستاهای مجی و کلیجکلا و دادکلا و سودکلا هم بگذرید تا برسید به مقصد اصلی که همان روستای سنگده است.
کل مسیر ساری تا سنگده حدود ۸۰ کیلومتر است. این مسیر پر از منظرههای قشنگ است و تا رسیدن به مقصد، حوصلهتان که سر نمیرود هیچ، کلی هم حظ بصری خواهید برد.
همینطور که در این جنگل راه بروید، بالاخره یکجایی صدای آب را خواهید شنید. سنگده بهجز درختهای زیبای راش و پوشش گیاهی معرکهاش، رودخانه و آبشار هم دارد. این آبشارها و مسیرهای آب و برکههای زیبا و پوشش درختی سکوت و آرامش بینظیری به وجود آورده.
رودخانه خروشان در دل جنگل هیرکانی
اسم رودخانهای که از این میان این جنگل عبور میکند، «کسلیان» است. وای که عبور این رودخانهی خروشان از میان دارودرخت جنگل چهقدر حالهوای جنگل را زیباتر کرده است! محلیها به این رودخانه میگویند «هفتلول». تازه هفتلول معروفترین و باصفاترین رودخانهای است که از سنگده میگذرد، اما تنها رودخانهی آن نیست.
این جنگل چند رودخانه و چشمه دارد. کنار یکی از چشمههای سنگده یک آلاچیق بزرگ ساختهاند که معماری خاصی دارد؛ نام این آلاچیق را گذاشتهاند تالار سربند. یک نکتهی جالب دیگر درمورد این چشمه این است که منبع اصلی تامین آب روستای سنگده هم هست.
و اما آبشار …
اگر چندساعتی در جنگل حیرتانگیز سنگده پیادهروی کنید، میرسید به یک آبشار خیلی زیبا. اسم این آبشار که صدای جادویی و دلنشینی در فضای اطراف خود ایجاد میکند اوبن است. آبشار اوبن در نقطهای از جنگل قرار گرفته که درواقع مرز بین استان سمنان و استان مازندران است.
ارتفاع این آبشار از سطح آبهای آزاد ۸۰۰ متر است. آبشار اوبن از چشمههای طبیعیای که در ارتفاع قرار گرفتهاند جاری میشود و بعد هم در رودخانهی تجن جاری میشود.
چهطوری در جنگل سنگده خوش بگذرانیم و یک خاطرهی بهیادماندنی برای خود همراهانمان بسازیم؟
اگر با خواندن این مطلب راهی سنگده هستید، این چند نکته را هم توی ذهن داشته باشید که سفری خاطرهانگیزتر داشته باشید:
پیادهروی در جنگل:
همانطور که قبلتر هم گفتیم، ردخور ندارد که اگر پا به جنگل سنگده بگذارید، مسحور زیباییهای طبیعت آن میشوید. شما میتوانید ساعتهای بسیاری در میان درختان قدم بزنید و کیف کنید. شبها پیادهروی در جنگل دلپذیرتر هم هست، چونکه نسیم خنکی هم شروع به وزیدن میکند و هوا حسابی مطبوع میشود.
رانندگی:
اگر از آن آدمهای ورزشدوست نیستید و فقط حوصلهی پیادهروی کوتاهمدت را دارید، میتوانید با ماشین توی جنگل بگردید و از پنجرهی ماشین دیدنیها را ببینید. مسیرهای ماشینروی جنگل سنگده اصلا صعبالعبور نیستند؛ خیالتان راحت.
اینطوری نیست که حتما لازم باشد ماشین شاسیبلند داشته باشید تا بتوانید از این مسیرها عبور کنید. حتی با پراید یا هرماشین دیگری هم می توانید به گشتوگذار در این منطقه بپردازید و لذت ببرید.
کمپ کردن:
آیا تابهحال توی طبیعت شب را صبح کردهاید؟ اگر جوابتان مثبت است که حتما میدانید شب خوابیدن در جنگل چهقدر خوش میگذرد. اما اگر تا بهحال در طبیعت کمپ نکردهاید، سفر به این جنگل میتواند فرصت خوبی باشد برای اولین تجربهی کمپینگ شما.
یکسری وسایل هستند که برای کمپ کردن در طبیعت حتما باید همراه داشته باشید: چادر، کیسهخواب، آب آشامیدنی، آتشزنه برای روشن کردن آتش در شب، زیرانداز برای کف چادرتان، چراغ قوه -وچهبهتر که هدلایت هم به همراه داشته باشید-، خوراکی بهاندازهی مدت زمانی که قرار است در طبیعت بمانید. لباس گرم اضافه، دستمال کاغذی و دستمال مرطوب، و نهایتا کیسهی زباله که موقع جمع کردن وسایل سفر، زبالههایی که تولید شدهاند را هم جمع کنید و از جنگل خارج کنید.
دوچرخهسواری:
همانطور که قبلا هم گفتیم، مسیرهایی که در این جنگل ساختهاند، اصلا صعبالعبور نیستند، بنابراین اگر همراه خودتان دوچرخه بیاورید، میتوانید در میان درختان رکاب بزنید و حتما حسابی بهتان خوش میگذرد.
عکاسی:
اگر دوربین حرفهای عکاسی دارید که حتما خودتان به فکر آوردن آن به طبیعت هستید. اما اگر دوربین عکاسی ندارید حتما گوشی همراه دارید. یکی از کارهایی که خیلی در طبیعت لذتبخش است، نگاه کردن به طبیعت از میان قاب دوربین و ثبت کردن منظرههایی است که به چشم شما قشنگ رسیدهاند.
اینطوری میتوانید هم یادگاری از سفر خودتان داشته باشید، هم بعد از سفر عکسهایی که گرفتهاید را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
تاریخچهی سنگده چیست و مردم این روستا به چه گویشی صحبت میکنند؟
سنگده یکی از قدیمیترین روستاهای ساری است. از آنجایی که در این روستا سید و سادات بسیاری زندگی میکنند، به این روستا «سیدده» یا «سیدمحله» هم میگویند.
گویش مردم این ناحیه مثل گویش سایر مردم مازندران، مازنی است. البته امروزه مردم این روستا با افرادی خارج از طایفه و روستای خودشان هم وصلت کردهاند و شما افرادی با گویشهای متفاوت هم در این روستا خواهید دید.
در جنگل سنگده با چه جیواناتی ممکن است روبهرو شوید؟
در جنگلهای هیرکانی گونههای مختلفی از جانوران زندگی میکنند. در جنگل سنگده ممکن است حیواناتی مثل خرس قهوهای، گراز وحشی، گوزن، بز وحشی شغال و… ببینید. اما اگر با یکی ازاین جانوران روبهرو شدید خونسردی خودتان را حفظ کنید و حرکتی نکنید و بگذارید جانوری که دیدهاید از کنارتان بگذرد.
از سنگده سوغاتی چی بخریم؟
اگر دوست دارید برای دوستان و خانوادهی خود سوغات تهیه کنید و ببرید، خریداری غذاهای محلی یا صنایع دستی از مردم این منطقه پیشنهاد خوبی است. یکی از شغلهای مردم این ناحیه تهیهی نخ از پشم و لاکتراشی است. زنان سنگده نانهای محلی خوشمزهای هم میپزند، بنابراین اگر سنگده رفتید، تجربهی چشیدن طعم بهشتی این نانهای داغ را از دست ندهید.
تا به حال به سنگده سفر کردهاید؟ به دیگر روستاها و ییلاقهای زیبای جنگلی مازندران چطور؟ به نظرتان ارزشش را دارد که آدم وسط جنگل مدتی را به دور از تکنولوژی و سر و صدا سر کند؟ البته همیشه هم اینقدر آسان نیست ولی مثلا میشود با اجاره کلبه جنگلی یک مقدار کار را آسانتر کرد. شما تجربه اجاره کلبه وسط جنگل را دارید؟
اگر همچین تجربهای داشتهاید حتما برای ما در موردش در بخش نظرات همین مطلب بنویسید.