شاید جالب باشد بدانید اولین کافه ایران کدام بوده؟ آیا هنوز فعالیت دارد یا نه؟ کافه لقانطه اولین کافه ایران است که در خیابان باب همایون شروع به فعالیت کرد؛ آن هم در سال 1285 یعنی زمان سلطنت مظفرالدین شاه قاجار.
درواقع در آن زمان فارسیزبانانی که در پاریس تحصیل میکردند، در کافهای به همین اسم جمع میشدند و در ارتباط با مسائل روز بحث و گفتگو میکردند.
آنها بعد از برگشتشان در تهران کافهای به نام لقانطه تاسیس کردند که سالها بعد شعبه دوم، سوم و چهارم آن افتتاح شد. شعبه دوم آن در سال 1300 و در عمارت نظامیه (همان باغ موزه قصر امروز)، شعبه سومش در میدان بهارستان و شعبه چهارمش هم توسط خانمی ترک در لالهزار تهران افتتاح شد.
جعفر شهری در کتاب «طهران قدیم» درباره این کافه مینویسد «در ابتدای این خیابان [باب همایون] کافهای بود بنام “لقانطه” که آنرا مردی بنام غلامحسین خان لقانطه دایر کرده صورتی آبرومند به آن داده و مشابه آن یکی هم در میدان بهارستان برپا ساخته بود. در جلو این لقانطه حوض کاشی زیبایی وسط پیادهرو ساخته بود که از نهر خیابان لولهکشی شده، فوارهای در وسط آن فوران مینمود، علاوه بر جریان قسمتی از آب نهر که از آن عبور میکرد و دور آن را گل و گلدان و قلیانهای بلور بادگیر نقره چیده حاشیه کنار نهر خیابان را چمنکاری و گلکاری نموده صفا و جلا و زیبایی جداگانه بآن داده بود. تابستانها با چیدن میز و صندلی در پیادهرو و در زمستان ها از مشتریان در داخل پذیرایی مینمود. بنا بر رسم زمان چای و قلیان در درجه اول متاع این کافه یا لقانطه یا قهوهخانه بود و قهوه دومین آن که هنوز در اینجا خلاف سایر قهوهخانههای دیگر که در آنها فروش قهوه به کلی از میان رفته بود به طالبان فروخته میشد و در تابستانها انواع شربتآلات مانند شربت بهلیمو، سکنجبین، شربت آلبالو، شربت ریواس و همچنین بستنی و فالوده که عرضه میگردید.
اگر چه این کافه مانند تمام قهوهخانهها از پیش از آفتاب دایر و بعد از دکاکین تمام کسبه تعطیل میگردید اما جوش و جلای آن از دو سه ساعت به غروب مانده تا یکی دو ساعت از شب گذشته بود که اعیان و رجال با اسب و کالسکه، درشکه و اتومبیلهای سواری خود، که این مرکب کم کم و تک و توک زیر پای بزرگان پیدا شده بود، در آنجا تفریح و وقتگذرانی میکردند و کافهای بود تقریبا گرانقیمت که دو برابر قهوهخانههای دیگر پول میگرفت و به اعیان و اشراف و اداریهای والامقام و فرنگدیدهها و روزنامهنگاران و نویسندگان اختصاص یافته بود.»
از سال 1396 در باغ موزه قصر در خیابان مطهری کافه لقانطه افتتاح شد. این کافه در واقع طبق گفته صاحبانش، ادامهدهنده راه و حال و هوای همان لقانطه معروف است که زمانی اولین کافه نوین ایران بود و حال و هوای فرانسوی داشت.
کافهای که چون رجال سیاسی در گذشته زیاد به آنجا رفت و آمد داشتند، الان مجسمههایشان در گوشه و کنار کافه به چشم میخورد. همچنین تمام میزهای کافه هر یک اسمی برای خود دارند؛ اسم یکی از همین افراد.
منوی کافه لقانطه همانند فضای خود کافه جذاب و نوستالژیک است. قهوهها، شیرها، بستنیها، شیرینی و کیک، شربتها، صبحانه، سوپ و آش، سالادها، پیش غذا و غذاهای اصلی از قسمتها مختلف منوی کافه لقانطه هستند.
در این منو سعی شده اسم خیلی از آیتمها دقیقا به همان سبک و سیاق قدیمی و کلاسیک آورده شود. اسمهایی قجری که با فضا همخوانی زیادی دارند.
شیرینی و کیکهای کافه لقانطه از بوتیک شیرینیهای معروف تهران تهیه میشوند؛ هانس و اوریانت.
اسامی صبحانههای لذیذ کافه لقانطه که باب دورهمیهای دوستانه است، انیس الدوله، ملوک خاتون، نرگس خاتون، قمرالملوک، تاج الملوک و فخرالدوله است.
خبری از سوسیس و کالباس در این صبحانهها نیست. همگی کاملا ایرانی و سنتی و البته به همان تازگی سرو میشوند. برای مثال نرگس خاتون در واقع نرگسی اسفناج و تخم مرغ است که یکی از پرطرفدارترین صبحانههای کافه لقانطه است.
صبحانه ملوک خاتون هم از آن پرطرفدارهاست؛ املت پنیر شمالی یکی از آیتمهاییست که در این صبحانه سرو میشود.
منوی غذای لقانطه، متنوع است و شما با هر سلیقهای، گرسنه نمیمانید. در این منو همیشه چشمتان به غذاهای گیلکی میخورد که اتفاقا طرفداران زیادی هم دارند. واویشکای مرغ و انار، میرزا قاسمی و خوراک فیله ماهی دودی خاویاری از جمله آیتمهای پرطرفدار و گیلکی لقانطه هستند که همگی از لحاظ قیمت و حجمشان با هم همخوانی دارند.
در منوی غذای کافه لقانطه، تعدادی عصرانه هم وجود دارد که معروفترین آن عصرانه انیس الدوله است؛ املت با گوجه و خیارشور خانگی. عصرانه ملوک خاتون هم از دیگر عصرانههای لقانطه است که نسبت به عصرانه انیسالدوله محبوبیت کمتری دارد.
قهوه قجری هم یکی از آیتمهای پرطرفدار کافه لقانطه هست که دقیقا به همان روش اصلی تهیه میشود. گاتا هم که در واقع متعلق به لهستان است در این کافه سرو میشود.
ترکیب گاتا با قهوه قجری که توسط میزبانانی با لباسهای کلاسیک و کلاههای فرانسوی سرو میشوند، توانسته هارمونی خوبی ایجاد کند. قهوه قجری معطر با شیر زعفران و خرمای مغزدار 40 هزار تومن قیمت دارد که برای طعم یک قهوه قجری، قیمت معقولیست.
اسامی شربتهای کافه لقانطه هم از بقیه قسمتهای منو مستثنی نیستند و اسامی منحصر به فرد خودشان را دارند. شربت سوگلی دربار، شربت صدر اعظم، شربت امین السلطان و شربت شمس العماره از جمله شربتهای هوسانگیز کافه لقانطه است.
شربت امین السلطان در کنار کتلت گوشت روسی یا کباب لولی طهران یک انتخاب بینظیر است. ترکیب انار، زرشک، آلبالو و سرکه لیمو، سنگینی غذای گوشتی را میشوید و با خود میبرد. برای عصرهای بهاری هم شربت سوگلی دربار که ترکیبی از هل، گلاب، دارچین و زعفران است میتواند یک انتخاب هوشمندانه باشد.
با توجه به اینکه کافه لقانطه، هم دارای فضای باز است و هم بسته، مکانی خوب برای افراد سیگاری به حساب میآید. سیگار کشیدن در فضای باز لقانطه بلا مانع است.
کافه لقانطه یک مکان مناسب برای تولدهای کوچک هم است. میزبانانی با لباس و کلاه فرانسوی، آهنگهای کلاسیک و بوی مطبوع گلهای باغ که در محیط داخلی کافه میپیچد، میتوانند کافه لقانطه را به یکی از خاصترین مکانها برای تولد شما تبدیل کنند.
یکی از معروفترین تولدهایی که در کافه لقانطه گرفته شده، تولد افسانه شجریان (دختر استاد محمدرضا شجریان) بود که با حضور اعضای خانواده شجریان جشن گرفته شد.
کافه لقانطه هر روز از ساعت 13 تا 23:30 سرویسدهی دارد. از اول فروردین موقتا منوی صبحانه برداشته شده اما قرار است دوباره بعد از مدتی منو به حالت اولیه خودش برگردد.
مراسمهای مختلفی در این کافه به طور مفصل گرفته میشود که اطلاعرسانی آنها فقط از طریق همین صفحه قابل پیگیریست. به عنوان مثال شب یلدای سال 1400 در لقانطه با حضور جمشید مشایخی، همایون شجریان و ایرج خواجه امیری سپری شد.
آدرس کافه لقانطه: مطهری، بعد از تقاطع شریعتی، باغ موزه قصر
شما هم از اولین کافه ایران باخبر بودید؟ تا به حال به این کافه رفتهاید؟ میدانستید اولین کافه ایران است؟ نظرتان درمورد منو و قیمتهای آن چیست؟ برای ما از تجربه خود در این کافه بنویسید.
اگر به تهران سفر کردهاید یا برای قرار کاری خود در تهران دنبال یک جای مناسب و شیک هستید به در سایت پینورست سر بزنید و در آن بهترین خانه خود را اجاره کنید. پینورست میخواهد شما احساس کید همه جای ایران خانه دارید و امکانات خانههایش با خانه خودتان فرق چندانی نداشته باشد.