نیشابور یکی از تاریخیترین شهرهای ایران و سومین شهر بزرگ شرق کشور است. اینجا از حدود 7500 سال پیش شهر بوده است. وقتی اسم نیشابور را میشنویم ناخودآگاه یاد آرامگاه عطار و عمر خیام و کمالالملک میافتیم که همه از شناختهشدهترین آدمهای زمان خودشان بودند؛ اما جذابیتهای نیشابور تنها به این دیدنیهای تاریخی ختم نمیشوند. در نیشابور بعضی از خاصترین دیدنیهای طبیعی خودنمایی میکنند که یکی از معروفترینهای آنها دره هفت غار است.
با ما در پینورست همراه باشید تا برایتان از این دره تماشایی و خاص بگوییم.
معرفی دره هفت غار
دره جذاب و دیدنی هفت غار در شمال شهر نیشابور در هر فصلی از سال پذیرای تعداد زیادی گردشگر و طبیعت دوست است. وجود مناظر حیرتانگیز، آبوهوای بینظیر و پوشش گیاهی سرسبز و متنوع باعث شده تا از نقاط مختلف داخل و حتی خارج از کشور تصمیم به بازدید از این دیدنی طبیعی و معروف نیشابور بگیرند.
با شنیدن اسم دره هفت غار حتما به این فکر میافتید که اینجا واقعا از هفت غار تشکیل شده؛ اما اصل ماجرا چیز دیگری است. هفت غار به معنی هفت وادی یا هفت تنگه است که یکی پس از دیگری قرار گرفتهاند و در اینجا خبری از هفت غار نیست. احتمالا نام هفت غار بهمرور زمان بر سر زبانهای اهالی این منطقه افتاده و مردم امروزه به این جاذبه طبیعی دره هفت غار میگویند.
آبوهوای عالی، دسترسی راحت به دره و چشماندازهای خیرهکننده همگی دستبهدست هم دادهاند تا دره هفت غار یک انتخاب ویژه برای طبیعتگردی باشد. از همان ابتدای ورود به دره اولین چیزی که توجهتان را جلب میکند رنگ قرمز خاک این منطقه است.
این خاک رس طی هزاران سال باوجود بارشهای باران و انواع و اقسام فرسایشهای گوناگون اشکالی را پدیده آورده است که فقط باید آنها را با چشم خودتان از نزدیک ببینید تا به درک خوبی از زیبایی آنها برسید.علاوه بر این آبوهوای خنک این منطقه باعث شده تا دره هفت غار بهعنوان یکی از مناطق ییلاقی اطراف نیشابور معرفی بشود و همه ساله خصوصا در نیمه اول سال پذیرای هزاران گردشگر و طبیعت دوست از جاهای مختلف باشد.
دره هفت غار هر موقع از سال که به آن سفر کنید زیباییهای خاص خودش را دارد. در نیمه اول سال خصوصا فصل بهار حضور درختان سرسبز و عبور رودخانه پر آب و خنک از بین آنها منظره عجیبی را پیش روی چشم هر بینندهای قرار میدهد. اگر عاشق طبیعت باشید لذت دیدن صبحگاههای این منطقه باوجود صدای پرندگان و شرشر آب رودخانه و چشمههای اطراف با هیچ لذت دیگری قابل مقایسه نیست.
همینطور که در طول مسیر دره حرکت میکنید تا از هفت تنگه عبور کنید و خودتان را به چشمه اصلی برسانید، چشمهها و جویبارهای کوچک زیادی خواهید دید که خستگی پیمودن مسیر را از تنتان بیرون خواهند کرد.
طبیعتگردی و تفریح در دل دره
شکل و شمایل کوههای سرخ این منطقه با وجود حفرههایی که بیشباهت به غار نیستند به شما حس قدم زدن روی سیاره مریخ را میدهند. بعضی از این حفرهها میتوانند سوژههای خوبی برای کمی ماجراجویی و البته عکاسی کردن باشند. شیب تند دره و استعداد زیادی که برای فرسایش در برابر عوامل مختلف دارد باعث شده تا پس از بارش باران نقاط مختلف دره شکل جدیدی به خود بگیرند و آبشارها از نقاط مختلف آن به سمت پایین سرازیر شوند.
این خصوصیت جالب دره هفت غار باعث میشود که شما هرسال اشکال جدید و متفاوت از گذشته را در نقاط مختلف ببینید؛ پس یکی از جالبترین تفریحاتی که در این منطقه میتوان انجام داد عکاسی کردن از زوایای مختلف است. اگر سالهای آینده دوباره از این دره بازدید کردید میتوانید عکسهای جدید را با عکسهای قدیم مقایسه کنید و از این کار لذت ببرید.
بعد از اینکه مسیر دره را کامل بپیمایید در نهایت به ارتفاع 1900 متری از سطح دریا و به یک دشت باز که در بهار سرسبز و دیدنی است خواهید رسید که رودخانه میان دره که به رودخانه غار معروف است از آنجا سرچشمه میگیرد. در همین حوالی تعدادی درخت گردو وجود دارند که زیبایی و طراوت منطقه را بیشتر کردهاند. میتوانید برای اینکه خستگی این پیادهروی چند ساعته را از تنتان بیرون کنید زیر سایه این درختان کمی استراحت کنید و از سفرتان لذت ببرید.
اینجا پایان مسیر نیست. بعد از سرچشمه رودخانه غار به یک دوراهی خواهید رسید که مسیر سمت راست شما را به سمت روستای رود راهنمایی میکند و مسیر سمت چپ در نهایت به روستای برفریز منتهی میشود. اگر حوصله پیادهروی بیشتر نداشتید یا به زمان تاریکی هوا نزدیک شدید میتوانید در طول مسیر بازگشت چندین راه خروجی در سمت راست مسیر پیدا کنید که شما را به خارج از دره هدایت میکنند.
هفت غار از نظر تاریخی هم اهمیت زیادی دارد. اینجا نهتنها یک جاذبه طبیعی زیبا و نایاب بلکه یک نقطه تاریخی دارای اهمیت بالا هم محسوب میشود. این دره در گذشته محل موقتی برای زندگی افراد شناخته شدهای مثل ابراهیم ادهم معروف به سلطان العارفین و شیخ حسن جوری نیشابوری رهبر قیام مردم خراسان بوده است.
در دره هفت غار همه چیز به قدم زدن و عکاسی کردن ختم نمیشود. اگر کوهنورد هستید و تجهیزات مناسب به همراه دارید میتوانید در دره هفت غار تواناییهایتان را محک بزنید. تقریبا همه نقاط دره برای کوهنوردی مناسب هستند؛ اما حتما قبل از شروع کار مطمئن شوید که طناب به جای محکمی متصل شده است. اگر مجبور به استفاده از میخ یا همان پین شدید حتما آنها را در جاهای محکم نصب کنید.
علاوه بر این میتوانید در رودخانه وسط دره آبتنی بکنید و یا همراه با دوستان و خانواده چادر برپا کنید و از کمپینگ لذت ببرید.
بهترین مسیرهای دسترسی
نیشابور 124 کیلومتر تا مشهد و تقریبا 116 کیلومتر تا سبزوار فاصله دارد. راههای زیادی برای رسیدن به دره هفت غار وجود دارد؛ اما بهترین و راحتترین مسیر این است که خودتان را از طریق جاده باغرود به دره برسانید. برای رفتن به جاده باغرود باید اول به میدان امام رضا یا همان میدان باغرود در غرب نیشابور بروید. این جاده که به آن بلوار باغرود هم گفته میشود حدود 12 کیلومتر طول دارد و در نهایت شمارا به دامنه رشتهکوه بینالود در شمال نیشابور میرساند.
برای اینکه خودتان را به دره برسانید میتوانید از مسیر فرعی جاده باغرود به سمت روستای بشرآباد استفاده کنید یا از راه دوم یعنی مسیر روستای غار به سمت دره حرکت کنید. مسیر دسترسی از سمت روستای غار کمی سختتر است؛ اما بههرحال باید در هر دوی این مسیرها مقداری پیادهروی کنید تا به ابتدای دره در ارتفاع 1500 متری برسید و از آنجا تازه داستان سفر آغاز خواهد شد.
اگر قصد دارید به مشهد و نیشابور سفر کنید میتوانید همین حالا برای رزرو آنلاین اقامتگاهبه سایت پینورست سر بزنید.
بهترین زمان برای سفر و مدت زمان بازدید از دره هفت غار
این نقطه از استان خراسان رضوی برخلاف شهر نیشابور که تابستانهای گرم و نسبتا خشک دارد میتواند بهترین جا برای فرار از گرما و لذت بردن از آبوهوای خنک و معتدل باشد. همانطور که آمار گردشگران هم نشان میدهد بهار و تابستان خصوصا اوایل بهار بهترین زمان برای سفر به دره هفت غار نیشابور است؛ اما در عین حال پاییز هم زیباییهای خاص خودش را دارد. توصیه میکنیم در زمستان به دره سفر نکنید چون هوا سرد است و یخبندان در این منطقه دور از انتظار نیست.
مدت زمان پیمودن دره بستگی به توانایی جسمانی و تعداد افراد گروه دارد اما بهطور معمول برای بازدید از دره باید بین 2 تا 3 ساعت زمان بگذارید.
توصیههای قبل از سفر و وسایل مورد نیاز
بازدید از دره هفت غار هم مثل هر گردش و سفر دیگری بدون اطلاع از نکات مهم و نداشتن تجهیزات مناسب و به درد بخور میتواند خطرناک باشد. مسیر پیادهروی طولانی است و گاهی پستی و بلندیهای زیادی دارد که میتواند برای افراد مسن و آنها که توان جسمانی پایینی دارند خستهکننده باشد؛ پس توصیه میکنیم برای سفر راحتتر و دلنشینتر اگر قوای جسمانی لازم را دارید به این منطقه سفر کنید.
حتما قبل از سفر اخبار هواشناسی را چک کنید و در زمان بارندگی به دره سفر نکنید. گاهی ممکن است شدت بارندگی به حدی باشد که سیلاب در دره به جریان بیفتد و جان بازدیدکنندگان را به خطر بیندازد.
با وجود اینکه آب رودخانه و چشمههای اطراف بسیار خنک و گوارا به نظر میرسد؛ اما شما نمیتوانید از این آب بنوشید! حجم بسیار زیاد املاح موجود در آب این منطقه میتواند برای بدن مضر باشد؛ پس بهتر است به اندازه نیاز آب آشامیدنی به همراه داشته باشید.
برای سفر به دره هفت غار حتما کفش مناسب پیادهروی، کولهپشتی، کلاه و عینک آفتابی، آب آشامیدنی، مقدار کافی خوراکی، لباس اضافه، کیسهزباله و زیرانداز به همراه داشته باشید. اگر قصد کمپینگ و کوهنوردی در این منطقه را دارید حتما تجهیزات کوهنوردی، چادر مناسب، کیسهخواب، پاور بانک، لامپ سیار و داروهای ضروری را به همراه داشته باشید.
اگر عاشق کمپینگ هستید سعی کنید تا حد امکان در این منطقه آتش روشن نکنید؛ اما اگر ناچار به انجام این کار شدید حتما در پایان آتش را کامل خاموش کنید و برای روشن کردن آتش از شاخه درختان اطراف استفاده نکنید. هنگام بازگشت حتما زبالهها را داخل کیسهزباله بریزید و اجازه بدهید تا طبیعت به این زیبایی برای نسلهای آینده به یادگار بماند.
شما پیش از خواندن این مطلب با دره هفت غار آشنایی داشتید؟ تا به حال به این دره رفتهاید؟ تجربه کمپینگ در طبیعت دره را دارید؟ اهل کوهنوردی هستید؟ توانستید در این دره کوهنوردی کنید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.
اگر شما هم اهل سفر و دیدن جاهای جدید هستید باید بدانید که پیدا کردن محل اقامت مناسب یکی از دغدغههای اصلی هر سفری است. شما میتوانید با خیال راحت از بین اقامتگاههای که در پینورست گلچین شده از خانه روستایی و بومگردی تا ویلا استخردار خاص انتخاب کنید.