بازدید ۲۱۹
غارنوردی در مقایسه با تفریحات دیگری که به طبیعت مرتبط هستند، سبک متفاوتتری دارد. آدمهایی که به غارنوردی میروند از فضای درون غار، تاریکی گاهوبیگاه مسیر آن و یا سکوتی که در دل غار جریان دارد، لذت زیادی میبرند. غار بورنیک برای غارنوردها، آدمهای عاشق طبیعت و شهروندان تهرانی که میخواهند آخر هفته یا روزهای تعطیل به طبیعت بروند، پیشنهاد مناسبی است. سادهترین دلایل برای این پیشنهاد، نزدیکی غار به شهر تهران، طبیعت خوش آبوهوای اطراف آن و زیبایی خود غار است.
البته برای بازدید از غار بورنیک حتما نباید ساکن تهران باشید. اگر برنامه سفر به بورنیک را چیدهاید، میتوانید با اجاره روزانه آپارتمان در همان حوالی سفرتان را کامل کنید؛ حتما دیدنیهای زیادی منتظرتان است.
غار بورنیک در شهر فیروزکوه و در روستای هرانده قرار دارد. اگر دوست دارید جزئیات سفر به این غار را بدانید و به پاسخ این سؤال برسید که اینجا چه جذابیتهایی دارد، با این مطلب همراه شوید.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی تهران روز جمعه کجاست؟
دانستنیهایی برای قبل سفر
شاید برایتان جالب باشد که بدانید طول غار بورنیک به بیش از سه هزار متر میرسد و مقام چهارم را در فهرست طولانیترین غارهای ایران دارد. درست است که آدمها موقع انتخاب مقصد سفر به این رتبهها و امتیازها فکر نمیکنند، ولی طولانی بودن غار هم مسیر غارنوردی را جذابتر میکند و هم باعث میشود آن احساس عجیب و ناشناختهای که معمولا در غارپیمایی بهمان دست میدهد، بیشتر رویمان تأثیر بگذارد و جذب فضای متفاوت درون غار شویم. خیلی از آدمهایی که به غار بورنیک رفتهاند، میگویند در حین پیمودن غار گاهی وقتها صدای چکچک فرو افتادن قطرات آب و شبنم سکوت داخل غار را میشکند. این موضوع ممکن است به نظرتان ساده بیاید، اما اگر از یک شهر پرسروصدا و از هیاهوی بدون توقف تهران به این غار رفته باشید، میدانید که چقدر سکوت و آرامش غار و حتی صدای چکیدن قطرات آب میتواند لذتبخش باشد. فضای این غار برای خیلی از ما شبیه یک مدیتیشن واقعی است.

علاوه بر اینها آدم میتواند در غار بورنیک به گذشتههای خیلی دور برگردد. به روزهایی که این غار، خانه و پناهگاه و محل زندگی اجدادمان بود. جایی که انسانهای اولیه در سرمای زمستان که لابد خیلی شدیدتر و سردتر از زمستانهای امروز بوده و در نجات دادن جانشان در مقابل هجوم حیوانات وحشی که حتما در طبیعت اطراف غار برای آدمها کمین کرده بودند، به آن پناه میبردهاند.
آدمها فقط برای غارنوردی و لذت بردن از طبیعت غار به بورنیک سفر نمیکنند. بعضیها با اهداف زمینشناسی و دقت و مطالعه بر روی لایههای زمینشناختی آن به اینجا میآیند. پس خیال نکنید که غار بورنیک یک مقصد سفر معمولی است. این غار حرفهای زیادی برای گفتن دارد، مهم این است که مخاطبش چه کسانی باشند و دلشان بخواهد چه قصهای بشنوند.
بیشتر بخوانید: سفر یکروزه از تهران به آبشار کمرد
چطور به غار بورنیک برویم؟
اگر میخواهید از تهران به غار بورنیک بروید، باید بدانید که فاصله تهران تا فیروزکوه حدودا ۱۴۳ کیلومتر است و چیزی در حدود ۲ تا ۳ ساعت طول میکشد تا به فیروزکوه برسید. برای رفتن به فیروزکوه میتوانید از جاده دماوند و یا آزادراه تهران پردیس استفاده کنید و بعد مسیرتان را در جاده فیروزکوه ادامه دهید. بعد از رسیدن به فیروزکوه باید به روستای هرانده بروید. فاصله این روستا از فیروزکوه هم حدود ۱۵ کیلومتر است. شاید بهتر باشد طوری برنامهریزی کنید که بتوانید قبل از رفتن به غار ساعاتی را در روستای هرانده بگذرانید. چرا که این روستا هم طبیعت جذابی دارد و هم دیدنیهایی که شاید به اندازه غار بورنیک جالب توجه باشند. حتی غارنوردهایی که با تجهیزات مخصوص و به قصد غارنوردی به این روستا میآیند ترجیح میدهند یک روز را در روستا بمانند و بعد راهی غار بورنیک شوند.

فاصله روستا تا خود غار یک ساعت و نیم پیادهروی دارد. در فصلهای گرم که نور آفتاب شدید است باید حواستان باشد که تجهیزات محافظت از آفتاب را به همراه داشته باشید. چون توی مسیر خبری از درخت و یا سایهبانی نیست که بتوانید از آن استفاده کنید. داخل غار هم بدون در نظر گرفتن اینکه تابستان است یا زمستان، دمای ثابتی دارد و سرد است. پس باید لباس مناسب داشته باشید و در ابتدای ورود به غار خودتان را مجهز کنید.
اگر قصد دارید که زمان بیشتری در تهران بمانید تا بتوانید همه دیدنیهای تهران و اطرافش را با دقت ببینید، پیشنهاد ما اجاره خانه مبله در تهران است. در این صورت به اندازه کافی وقت برای گشت و گذار دارید.
آیا مسیر غار بورنیک برای همه مناسب است؟
درست است که غار معمولا در دل کوه است و یا برای رسیدن به آن باید از مسیر یک تنگه گذشت ولی این به معنای سادهتر بودن غارنوردی در مقایسه با کوهنوردی یا صخرهنوردی نیست. گاهی وقتها غارنوردی به همان اندازه دقت و احتیاطی نیاز دارد که باید در حین کوهنوردی رعایت کنیم. بنابراین رفتن به غار بورنیک برای همه آدمها و همه گروههای سنی مناسب نیست. افراد سالمند که نمیتوانند مسیرهای سخت را طی کنند و یا افرادی که دچار مشکل در ناحیه زانو، کمر و مچ پا هستند، در مسیر غار بورونیک به مشکل برمیخورند.
اگر قصد دارید با خانواده به غار بروید و بعضیهایتان امکان غارنوردی ندارند، میتوانند در روستا بمانند و چند ساعت بیشتر از فضا و طبیعت روستای هرانده لذت ببرند. بقیه گروه هم میتوانند به غارنوردی بروند. پس لازم نیست بهخاطر شرایط غارنوردی از کل برنامه سفر صرفنظر کنید.

از آنجایی که باید حدود یک ساعت و نیم پیادهروی کنید، بهتر است برای بردن بچهها به غارنوردی هم از میزان تحمل آنها و آمادگی جسمانیشان مطمئن شوید. بعضی از بچهها به خاطر تغییر دمای بیرون و درون غار و یا مسیر پیادهروی و یا به دلیل اینکه نوع هیجان این سفر با هیجانی که بچهها جذبش میشوند، تفاوت دارد از غارنوردی لذت نمیبرند. پس با در نظر گرفتن این شرایط برای سفرتان به غار بورنیک در فیروزکوه برنامهریزی کنید.
البته فراموش نکنید که آدمهای معمولی با آمادگی جسمانی مناسب هم لازم است که تجهیزات کافی را به همراه داشته باشند. اگر کفش خوبی نداشته باشید و در مسیر رسیدن به غار پایتان پیچ بخورد هم سفر به کام خودتان تلخ میشود و هم همسفرهایتان. بهجز کفش یک کوله جادار هم با خودتان ببرید تا بتوانید وسایل موردنیازتان مثل هدلایت، کلاه آفتابگیر، ضدآفتاب، لباس مناسب و گرم برای داخل غار و بادگیر را در داخل آن بگذارید.
بیشتر بخوانید: برای کوهنوردی چه وسایلی با خود ببریم؟
چه فصلی به غار بورنیک برویم؟
از آنجایی که دمای داخل غار در تابستان و زمستان یکسان است، تصمیم شما برای غارنوردی به این بستگی دارد که میخواهید روستای هرانده را چطور و در چه فصلی ببینید؟ شاید هم سؤال کلیتر این باشد که آدم سفرهای تابستانی هستید یا زمستانی؟ اگر عاشق سرسبزی طبیعت هستید و یا سرما اذیتتان میکند و تحمل سفر در فصل سرد را ندارید، بهتر است تابستان به روستای هرانده بروید و غارنوردی کنید.

اما اگر میخواهید روستا را در پاییز ببینید و تغییر رنگ درختان را از سبز به نارنجی و زرد و قرمز تماشا کنید، پاییز به خصوص مهر و آبان زمان مناسبی برای این سفر است. بعد از فصل پاییز، برگ درختان میریزند و طبیعت وارد خواب زمستانی میشود. با اینحال همچنان میتوانید با تجهیزات و امکانات کافی و بهکار بستن تمام نکات ایمنی به غارنوردی بروید.
جاهای دیدنی روستای هرانده
روستای هرانده جاذبههای زیادی برای مسافران و مهمانانش دارد. حتما حس خیلی خوبی پیدا میکنید وقتی که به قصد بازدید از غار بورنیک به روستا بروید و بعد ببینید که هر گوشه از این روستا، جاذبهای دارد. مثلا دو رودخانه از این روستا عبور میکنند که باعث میشوند آبوهوای روستا در فصل تابستان خنکتر باشد. اگر بخواهید از درختان روستا و طبیعت سبزش عکاسی کنید، میتوانید قابهایی را انتخاب کنید که رودخانههای روستا هم در گوشهای از آنها نمایان باشند.

برج دیدهبانی قدیمی در روستای هرانده هم داستان خودش را دارد. این برج متعلق به قرن پنجم هجری است و همراه با یک بقعه امامزاده که در این منطقه قرار دارد جزئی از جاذبههای تاریخی این روستا را تشکیل داده است. علاوه بر این روستای هرانده پر از باغهای میوه و گل است. این باغها منظره متفاوت و زیبایی به روستا دادهاند و باعث شدهاند تا مسافران زمانی را به تماشای آنها اختصاص دهند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید دو ایل متفاوت به نامهای ایل الیکایی و اصانلو در تابستان به این روستا میآیند و تماشای سبک زندگی عشایر را هم به جاذبهای متفاوت در روستای هرانده تبدیل میکنند.
بیشتر بخوانید: هرانده ؛ روستایی در میان کوههای برافراشته
رسیدن به غار بورنیک؛ لحظه اوج سفر
وقتی به غار بورنیک میرسید احتمالا برای چند لحظه نفستان توی سینه حبس میشود. شاید به خاطر حس و حال متفاوتی که از همان دهانه غار احساس میکنید. اما زیبایی غار وقتی بیشتر میشود که وارد آن میشوید و صخرهها و سنگهای آن با شکلهای متفاوتی که دارند، شگفتزدهتان میکنند. اگر غار بورنیک اولین تجربه غارنوردیتان باشد، همه هیجانتان چند برابر میشود.
با توجه به مطالعاتی که روی این غار انجام شده، فضای آن را به چهار تالار مختلف تقسیم کردهاند. تالار اول همان قسمتی از غار است که در گذشتههای دور خانه اجداد و نیاکانمان بوده و انسانهای اولیه برای محافظت از خود به آن پناه میآوردهاند. شاید موقع رسیدن به این تالار بیشتر مکث کنید تا بلکه بتوانید از میان سنگها و لایههای سنگی غار به داستان انسانهای اولیه گوش کنید و نشانهای پیدا کنید از جریان زندگی آن زمان و انسانهای آن دوره.

تالار بعدی غار بورنیک چند دالان ویژه دارد و سنگهای آن نسبت به تالار اول رنگ متفاوتی دارند. تالار سوم هم بهخاطر عمق زیادی که دارد، با دو تالار قبلی فرق دارد. محاسبهها نشان میدهند که عمق این تالار به ۶۰ متر هم میرسد. آخرین تالار هم چند نقطه عمیق دارد که البته به تالار سوم نمیرسد.
غارنوردی شما احتمالا چند ساعتی طول میکشد. ولی وقتی از غار بیرون میآیید و دوباره آسمان آبی روستا بالای سرتان پیدا میشود، حسوحالی دارید که با لحظه قبل از ورود به غار متفاوت و احتمالا غیرقابل توصیف است.
اگر جزو کسانی هستید که از این غار شگفتانگیز و روستای زیبایش دیدن کردهاند، حتما از تجربه سفرتان برایمان بنویسید. شما چه فصلی به این غار سفر کردهاید؟ چه تجهیزاتی با خودتان بردهاید و چقدر بازدید از آن را به همراهان وب سایت پینورست توصیه میکنید؟