پارک ملی خجیر ؛ منطقه‌ای بکر و جنگلی در شرق تهران

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
پارک ملی خجیر ؛ منطقه‌ای بکر و جنگلی در شرق تهران

قصد داریم با هم به اولین پارک ملی تهران و همینطور یکی از قدیمی‌ترین مناطق حفاظت شده در جهان سفر کنیم. خوبی این سفر این است که اقلا برای تهرانی‌ها سفری آسان بوده و همین بیخ گوششان جا خوش کرده است. این شما و این هم پارک ملی خجیر. با وب سایت پینورست همراه شوید.


پارک جنگلی خجیر کجاست؟

این پارک که در شرق تهران  است، مساحتش هم حدود ده هزار هکتار است و از 200 سال پیش به عنوان شکارگاه خاندان قاجار از آن بازدید و استفاده می‌شده.

از سال 1310 این منطقه به طور رسمی عنوان شکارگاه سلطنتی را به خود گرفت و در سال 1358 به عنوان منطقه‌ی حفاظت شده و پارک ملی معرفی شد.

خجیر برای دوستداران مناطق بکر و دست نخورده می‌تواند یکی از بهترین انتخاب‌ها باشد چون تردد انسان‌ها در آنجا کم بوده و برای بازدید از آن، مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست لازم است. 

این پارک پوشیده از تپه‌های ماهور و دشت‌هاست و در آن تعداد زیادی چشمه و رودخانه وجود دارد که سرچشمه‌اش آب‌های رشته کوه البرز است.

رودخانه‌ی جاجرود مهم‌ترین و پرآب‌ترین رود این پارک و چشمه‌های دره چنار، باغ انگوری، سنگ بندی، باغ اناری، باغشاه، سیدرضا و نایب علی از چشمه‌های آن هستند. برخی از قله‌های معروف آن هم آسمان‌کوه، برجمالی، زیرک‌چال و قویداغ هستند که از 1400 تا 2400 متر ارتفاع دارند.

بیشتر بخوانید: آبشار فدامی، شاهکار خلقت در دل بیابان

آب‌وهوای این منطقه عموما سرد و خشک است اما در ارتفاعات گاهی سرد و مرطوب هم می‌شود. در این پارک بیش از صدها گونه‌ی گیاهی و جانوری در این پارک وجود دارند که برخی از آن‌ها بسیار کمیاب هستند.

گیاهانی مثل گز، قدومه، بومادران، آویشن، زالزالک، زرشک، شیرین بیان، خاکشیر، بادامک، گوجه‌ی وحشی و بسیاری از گونه‌های نادر و در حال انقراض گیاهی مثل نوعی کتیرا، عدس وحشی، نخود وحشی و یا زیره سیاه در این پارک دیده شده‌اند.

درختان افرا، کاج، اقاقیا، بید، گز، سپیدار، تبریزی، زبان گنجشک و ده‌ها درخت دیگر این پارک را پوشانده‌اند. حتی در ارتفاعات پارک هم انواع بوته‌ها و گیاهان دیده می‌شود. بسیاری از این گیاهان دارای خواص دارویی هستند. علاوه بر همه‌ی اینها، در بهار، دشت‌های خجیر از شقایق پوشیده می‌شوند  که بسیار دیدنی هستند.

گونه‌های جانوری خجیر هم از تنوع بالایی برخوردارند. از انواع پستانداران و پرندگان گرفته تا خزندگان مختلف. پارک ملی خجیر زیستگاه حیواناتی مثل پلنگ، روباه، آهوی ایرانی، گراز، شغال، گوسفند وحشی، کفتار، سمور، انواع موش و خفاش و مار است. 

همینطور به دلیل موقعیت مناسب آن، در مسیر مهاجرت بسیاری از گونه‌های پرندگان قرار دارد و تبدیل به خانه‌ی این پرندگان شده است. البته 34 نوع پرنده‌ هم ساکنان همیشگی این پارک هستند. پرندگانی مثل هدهد، سبزقبا، عقاب شاهی، مینا، کبک، اردک، پری شاهرخ، طوطی و بلبل. 

بیشتر بخوانید: باغ پرندگان تهران؛ خانه‌ای برای پرنده‌ها

خجیر از جهت زمین‌شناسی هم بسیار جالب و منحصر به‌فرد است. انواع خاک‌ها و سنگ‌ها، از ماسه سنگ گرفته تا سنگ‌های آتشفشانی در این محدوده پیدا می‌شود.

خلاصه بگوییم، خجیر یک مجموعه‌ی منحصر به فرد است که مثل یک جنگل کوچک، شکل‌ها و گونه‌های مختلفی از حیات را به نمایش می‌گذارد.


چطور خودمان را به پارک جنگلی خجیر برسانیم؟

خجیر

متاسفانه برای رفتن به این پارک امکان استفاده از وسایل نقلیه عمومی وجود ندارد و حتما باید با خودروی شخصی با خجیر بروید.

برای این کار، دو مسیر وجود دارد. مسیر اولی که اکثرا از آن استفاده می‌کنند، از اتوبان بابایی‌ است. از خیابان پاسداران وارد اتوبان صدر و بعد هم وارد اتوبان بابایی شوید. تا انتهای این اتوبان بروید و وارد بزرگراه تهران_پارچین شوید تا به پارک برسید.

مسیر بعدی، از جاده‌ی تهران-دماوند می‌گذرد. در جاده‌‌ی دماوند در نزدیکی منطقه‌ی صنعتی کمرد و از سمت جاده‌ی هراز، به پارک ملی خجیر دسترسی وجود دارد.


در پارک جنگلی خجیر چه فعالیت‌هایی می‌شود انجام داد؟

پارک ملی خجیر

دیدن گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری

پارک خجیر خانه‌ی حیواناتی‌ست که آزادانه در آن زندگی می‌کنند، بنابراین بدون وجود قفس و مانع می‌توانید حیوانات زیادی را از نزدیک ببینید. از طرفی در مسیرتان انواع درخت‌ها، بوته‌ها و گیاهان خوراکی و دارویی را خواهید دید.

پیاده‌روی و پیک نیک

این پارک با طبعیت بکر و متنوعش چنان فضای دیدنی و زیبایی را به وجود آورده که جان می‌دهد برای یک پیکنیک و گشت‌وگذار یک روزه. دشت‌ها و تپه‌های خجیر در کنار درختان و رودها و چشمه‌ها، یک پیاده‌روی هیجان‌انگیز را برای شما رقم می‌زنند. البته موقع گشت‌وگذار و غذا خوردن باید خیلی مراقب باشید که این پارک که زیستگاه حیوانات است، همچنان بکر باقی بماند و آلوده نشود.

عکاسی در پارک ملی خجیر

برای دوستداران عکاسی این پارک یکی از بهترین انتخاب‌هاست. از میان مناظر طبیعی آن و همچنین حیوانات درون پارک، سوژه‌های فوق‌العاده‌ای برای عکاسی می‌توانید پیدا کنید.

کوهنوردی

اگر اهل کوهنوردی باشید هم خجیر قله‌های زیادی برای صعود دارد. برنامه‌‌ای گروهی برای یک صبح روز تعطیل بچینید و راهی پارک شوید.


اطراف این پارک چه دیدنی‌هایی وجود دارد؟

نزدیک‌ترین مکان جذاب دیگری که در این نزدیکی‌ست و می‌توانید از آن دیدن کنید، پارک جنگلی سرخه حصار است. این پارک هم گونه‌های جانوری و گیاهی بسیاری را در خود جا داده و می‌تواند مقصد مناسبی برای گردش، پیاده‌روی و گشت‌وگذاری یک روزه باشد. از طریق همان اتوبان یاسینی می‌توانید خودتان را به سرخه حصار برسانید و از طبیعت بکر و هوای فوق‌العاده‌ی آن استفاده کنید.

در همین نزدیکی پارک خجیر، رودخانه‌ی خروشان جاجرود و سد لتیان را هم می‌توانید ببینید که در چهار فصل سال دیدنی و زیباست. آب رود جاجرود از کوه‌های البرز نشات می‌گیرد و بعد از طی کردن مسیری پر پیچ و خم، به سد لتیان می‌رسد و در آنجا دریاچه‌ای پر از ماهی‌های پرورشی به وجود می‌آورد.

بیشتر بخوانید: پارک جنگلی تلو ؛ برای تفریح خانوادگی کجا برویم؟

خجیر یک منطقه‌ی حفاظت شده است و به همین دلیل شما رستوران یا کافی‌شاپ در این پارک پیدا نمی‌کنید. می‌توانید برای گردش یک روزه‌تان مقداری غذا و خوراکی با خود ببرید یا به رستوران‌های اطراف جاجرود سر بزنید. به طور مثال کافه رستوران لتیان جاجرود، رستوران حاج محمود جاجرود، رستوران ریورساید و رستوران هفت‌چنار، از گزینه‌های خوب در این ناحیه هستند.


چه زمانی و با چه وسایلی به این پارک برویم؟

شرق تهران

برای رفتن به پارک ملی خجیر بهتر است در بهار و تابستان دست به کار شوید چون در پاییز و زمستان هوا حتی برای پیاده‌‌روی هم بسیار سرد می‌شود.

اگر دوست داشتید دشت شقایق‌های وحشی را ببینید باید در اردیبهشت راهی شوید. از طرفی از تیر تا آبان که زمان زاد و ولد حیوانات پارک است، زیبایی پارک دوچندان می‌شود.

همانطور که گفتیم برای بازدید از این پارک نیاز به مجوز دارید که باید موقع ورود ارائه دهید. برای این‌ کار از مسیر سه راه تهرانپارس و بزرگراه یاسینی، خود را به پارک سرخه حصار برسانید و مجوز را از اداره کل حفاظت محیط زیست تهران دریافت کنید.

برای مدت زمان سفر، پیشنهاد ما یک سفر یک روزه از صبح تا غروب است. به خاطر حفاظت از زیستگاه حیوانات و گیاهان، امکانات رفاهی خاصی در این پارک وجود ندارد و کمپینگ در آن کمی سخت و البته خطرناک است؛ بنابراین بهتر است برای یک بازدید یک روزه خودتان را آماده کنید. کتونی‌هایتان را بپوشید و با یک کوله‌ی سبک و مقداری آب و غذا با جاده بزنید.

بیشتر بخوانید: ۱۰ توصیه‌ی ضروری برای جنگل‌نوردی و طبیعت‌گردی


نظر شما راجع به این پارک جنگلی قدیمی چیست؟ آیا تا به‌ حال از آن دیدن کرده‌اید؟ تجربه‌ی شما از پارک جنگلی خجیر چه می‌گوید؟ حتما نظر خودتان را راجع به پارک خجیر برای ما بنویسید. در ضمن فراموش نکنید که اگر موقع سفر به تهران به اقامتگاه مناسب و درجه یک نیاز دارید، حتما سری به صفحه اجاره روزانه آپارتمان مبله در سایت پینورست بزنید.

شادی علی شیری
بقیه‌ نوشته‌ها

من عاشق سفر کردن و طبیعت‌گردی، دیدن مکان‌ها و آدمهای جدید هستم. دوست دارم از این طریق تجربه کسب کنم و یاد بگیرم.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی