دروازهها در قدیم خیلی مهم بودند و یک بخش حیاتی از شهر به شمار میآمدند. حالا دروازهها به جایی برای گردشگرها و دوستداران تاریخ تبدیل شدهاند. هر دروازهای برای خودش داستان و ماجرای جالبی دارد. برای همین میخواهیم معروفترین دروازه های ایران را به شما معرفی کنیم.
در گذشته قزوین هشت دروازه داشته که مردم از آنها وارد شهر میشدهاند. حالا از آن هشت دروازه ققط درب کوشک قزوین باقی مانده. اینجا از زیباترین دروازه های ایران است.
درب کوشک قزوین کاشیکاریهای خیلی زیبایی دارد. میگویند اینجا زمانی شمالیترین نقطه شهر بوده و رو به الموت قزوین باز میشده. از این دروازه برای رفتن به شکارگاههای قزوین هم استفاده میشده.
در اطراف دروازه که بگردید، شیرینیفروشیهای محلی قزوین را پیدا میکنید. میشود باقلوای سهرنگ قزوین را گرفت و مزهاش را امتحان کرد. برای دیدن دروازه باید به میدان میرعماد قزوین بروید. اینجا در سال 1296 ساخته شده، تقریبا 100 سال پیش.
از بین شش دروازه قدیمی شیراز، حالا فقط دروازه قرآن باقی مانده. عضدالدوله دیلمی در قرن دهم میلادی (هزار سال پیش) اینجا را ساخت. دروازه قرآن شیراز از معروفترین دروازه های ایران است.
دروازه قرآن همیشه مورد بازسازی قرار گرفته. عضدالدوله قرآنی بالای دروازه گذاشته بود که همه از زیر آن عبور میکردند.
وقتی کریم خان زند اینجا را بازسازی کرد، در دروازه یک اتاقک ساخت و دو قرآن در آن گذاشت. قرآنهایی که میگویند به دست حضرت علی نوشته شده. قرآنها را به اسم «هفده من» میشناسند.
البته حالا این قرآنها در موزه پارس شیراز نگهداری میشوند. دروازه قرآن در سیل 98 خیلی خبرساز شد و اتفاقهای تخلی در آنجا افتاد. طرح کلی دروازه قرآن شیراز از آرامگاه کوروش کبیر الهام گرفته شده. دروازه را با سنگ و سیمان ساختهاند. در جنوب و شمال آن، کاشیکاریهای زیادی دیده میشود.
در دهانه شرقی دروازه، قبری هست که سازنده اینجا «ایگار» در آن آرام گرفته. مردم شیراز به خصوص قدیمیترها، به دروازه قرآن خیلی اعتقاد دارند. آنها روز اول هر ماه قمری، از زیر دروازه میگذرند و با این کار خودشان را برای یک ماه بیمه میکنند.
یکی از تنها دروازههای تهران است که حالا هم میشود از نزدیک آن را دید. سر در باغ ملی را معماری به اسم جعفر خان کاشانی ساخته. این دروازه قبل از برج آزادی نماد اصلی تهران به حساب میآمده.
سر در باغ ملی را به دستور مستقیم فتحعلی شاه ساختهاند. اینجا برای ورود و خروج به میدان مشق ساخته شده بود. میدان مشق خیلی بزرگ بود و ابعادش به 400 در 400 متر میرسید.
سر در باغ ملی در دوره قاجار به اسم سر در ناصری هم معروف بود. چون ناصرالدین شاه بعضی وقتها رژه نظامیها را اینجا تماشا میکرد. در میدان مشق قدیم، اتفاقهای تاریخی هم رخ داده. مثل اعدام میرزا رضا کرمانی و شیخ فضل الله نوری.
به خیابان امام خمینی که بروید، در ضلع شرقی وزارت امور خارجه میتوانید آن را ببینید. میدانید چرا به آن سر در باغ ملی میگویند؟
وقتی رضاشاه اینجا را بازسازی میکند، تصمیم گرفته میشود که اولین باغ ملی را در همین حوالی بسازند. برای همین این دروازه به سر در باغ ملی معروف شد. سر در باغ ملی را در سال 1394 دوباره بازسازی کردند. اینحا از زیباترین دروازه های ایران است.
اگر زمانی برای سفر و گشتوگذار به تهران آمدید میتوانید برای دیدن قیمت اجاره سوئیت به سایت پینورست سر بزنید و خیال راحت سوئیت مورد نظر خود را رزرو کنید.
یزد در قدیم از جای دیگری شروع میشده و حالا به شکل امروزیاش درآمده. برای همین هم دروازههایش را نمیشود در شهر یزد کنونی دید. برای دیدن ورودی یزد باید به سریزد بروید و فرافر را پیدا کنید. فرافر از قدیمیترین دروازه های ایران است.
به روستای سریزد که بروید، آثاری از یک دروازه بزرگ میبینید که شبیه به بقایای حکومت ساسانیها و هخامنشیان است. در گذشته یزد را به اسم فَرافَر میشناختند. بعدش هم اسم شهر به ایساتیس تغییر پیدا کرد. برای همین است که اینجا به دروازه فرافر معروف شده.
بعضیها میگویند دروازه فرافر هزار سال قدمت دارد. عده ای دیگر هم دروازه فرافر را باقیماندهای از یک خانگاه و بنای چهار ضلعی میدانند. اگر فرضیه دوم را درست بدانیم، قدمت دروازه به ششصد سال میرسد.
سریزد در 50 کیلومتری شهر یزد است. برای رفتن به اینجا باید وارد آزادراه یزد مهریز بشوید. به سریزد که رسیدید، دروازه را در نزدیکی قبرستان پیدا میکنید.
بیشتر بخوانید: جذابترین روستاهای ایران برای سفر – سفر به دل ابرها و صخرهها
دروازه ارگ سمنان را ناصرالدین شاه دستور ساختش را داده. دروازه ارگ سال 1302 کار ساختش تمام شد.
در بالای دروازه کاشیکاریهای زیبایی میبینید که نبرد رستم با دیو سفید را نشان میدهند. یک کتیبه هم هست که اسم ناصرالدین شاه و تاریخ ساخت دروازه روی آن هک شده. روی دروازه با کاشیکاری چند سرباز قاجار را هم کشیدهاند. اینجا ورودی ندارد و هر کسی بخواهد میتواند یکی از زیباترین دروازه های ایران را رایگان ببیند.
برای دیدن دروازه باید به میدان ارگ بروید. از خیابان طالقانی و خیابان شیخ فضل الله سمنان میشود به اینجا رسید.
برای دیدن اینجا باید به شهر قزوین بروید. دروازه در حوالی میدان تهران قدیم قزوین است. میشود از بلوار خرمشهر و جمهوری اسلامی قزوین به اینجا رفت.
کاشی کاریهای دروازه در دوران ناصرالدین شاه انجام شدهاند اینجا هشت گلدسته هست که زیبایی دروازه تهران قدیم را بیشتر کرده. اینجا سال 1390 بازسازی شده و حالا یکی از مکانهای گردشگری قزوین و از زیباترین دروازه های ایران به شمار میآید. دروازه تهران قدیم سال 1347 هم هم بازسازی شده.
جاده تهران قزوین از دروازه عبور میکرده و برای همین اسم دروازه را تهران قدیم گذاشتهاند.
بیشتر بخوانید: زیباترین مسیرهای ریلی ایران – تماشای لفور و آبشار بیشه از قاب قطار
شما پیش از خواندن این متن با کدام یکی از این دروازهها آشنایی داشتید؟ کدام یک از این دروازههای تاریخی را از نزدیک دیدهاید؟ آیا در شهر شما هم دروازهای از دوران قدیم باقی مانده؟ حتما در مورد آن برای ما بنویسید.
افراد زیادی به سفر کردن علاقه دارند. محل اقامت یکی از دغدغههای اصلی هر فرد در سفر است. شما میتوانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید و با خیال راحت از بین اقامتگاهها انتخاب کنید. در این سایت انواع اقامتگاه با قیمت مناسب و کیفیت خوب گلچین شده است. حتما بعد از سفر تجربه و نظرات خودتان را برای ما بنویسید تا دیگران هم از آن استفاده کنند.