بازدید ۷۶۷
اگر دوست دارید شکل متفاوتی از گشتوگذار در سفر را تجربه کنید یا با تاریخ یک منطقه آشنا شوید، روستاگردی یکی از بهترین گزینههاست. روستای هونجان، یکی از همین روستاهایی است که میتواند مقصد مناسبی برای طبیعتگردی و تاریخگردی باشد.
برای انتخاب مقصد مناسبتان بهتر است که در مرحله اول با جزئیات و راهنمای سفر به آن منطقه آشنا باشید. همراه ما باشید تا باهم سری به استان اصفهان بزنیم و با روستای هونجان آشنا شویم.
میتوانید برای متفاوت شدن سفرتان با اجاره اقامتگاه بومگردی در اصفهان و یا شهرضا، زندگی به سبک مردم محلی این استان را هم تجربه کنید.
روستای ییلاقی هونجان کجاست؟
اگر از شهرضا به سمت جنوب آن بروید، به ییلاق دیدنی هونجان میرسید. روستای هونجان یکی از توابع شهرستان شهرضا در استان اصفهان است. هونجان از شمال به روستای اسفرجان، از سمت جنوب به کوه معروف علی جوق و منطقه حنا، از شرق به رودخانه تنگ چاییده و کوه ایزد خواست و نهایتا از غرب به گردنه خروس گلو و جاده سمیرم به شهرضا و کهرویه میرسد.
یکی از جالبترین ویژگیهای این روستا، آبوهوای آن است. هونجان از لحاظ داشتن پاکترین آبوهوا توجه ستارهشناسها را جلب کرد، تا جایی که آنها به این روستا «آسمان پاک ایران» گفتند.

به همین دلیل است که ییلاقات سبز و آبوهوای مطبوع این روستا تبدیل به یکی از تفریحگاههای محبوب طبیعتگردان و طرفدارهای روستاگردی شده است.
شغل مردم محلی روستای هونجان کشاورزی، دامداری و زنبورداری است. به همین خاطر میتوانید روی خرید سوغاتیهای محلی و ارگانیک هم حساب باز کنید.
زر چشمه و بیشههای مسیر رودخانه،آبدراز، پیر، ماش و آبکا که دارای آب معدنی است، معروفترین جاهای تفریحی این روستا هستند. پس نگران تفریح در این روستا نباشید، هونجان میتواند همان مقصد طبیعتگردیای باشد که دنبالش بودید.
بیشتر بخوانید: شهر رویاها اصفهان ؛ باحالترین تفریح اصفهان
زرچشمه هونجان ؛ چشمهای با آب شفابخش
اگر از شهرضا به سمت جنوب رانندگی کنید، به روستای اسفرجان میرسید. اسفرجان و طبیعت دیدنیاش یکی از روستاهای اطراف هونجان است. اسفرجان را رد کنید تا به روستای هونجان برسید. از اینجا، باید ۱۲ کیلومتر جلوتر بروید تا به زرچشمه برسید. وقتی جاده را رد کردید، منظره درختهای سبز زرچشمه درست جلوی شما خواهد بود.
زرین چشمه که به زرچشمه معروف است، یکی از معروفترین و همینطور محبوبترین تفریحگاههای هونجان است. زرچشمه، چشمهای است که از دل سنگهایی سفید رنگ بیرون میآید. در نتیجه جوش و خروش این چشمه رودخانهای به اسم زرچشمه حوالی آن جاری شده و در حاشیه و اطراف این رودخانه هم درختان وحشی زیادی رشد کردهاند.

در نهایت ترکیب این چشمه، رودخانه و طبیعت اطراف آن، پارک جنگلی طبیعیای را به وجود آورده که مکانی آرامشبخش برای اهالی این منطقه و مسافران است. همینطور در دامنه کوههای اطراف، گیاهان دارویی کمیابی رشد میکنند که قسمت موردعلاقه طرفداران داروهای گیاهی و سنتی است.
آب زرچشمه از زیر کوههای مرز سمیرم به طرف هونجان جاری میشود و باغهای این منطقه را آبیاری میکند. این آب روان حرکتش را به طرف اسفرجان ادامه میدهد و در مسیرش سری به باغها، زمینهای کشاورزی و جنگلهای این ناحیه میزند و باعث شادابی منظرههای اسفرجان میشود. کیفیت این آب بهاندازهای بالاست که بومیهای هونجان معتقدند آب زرچشمه شفابخش است و باعث درمان بیماریهای زیادی بهخصوص مشکلات گوارشی میشود.
بیشتر بخوانید: چشمه های آبگرم ایران – املاح این چشمهها با بدن ما چه میکند!
آداب رسوم مردم روستای هونجان

یکی از جالبترین رسمهای محلی و سنتی مردم هونجان، مراسم ازدواج آنهاست. در این مراسم دو روزه از ساز و نقاره محلی استفاده میکنند. محلیهای هونجان با در آوردن عروس در روز اول و داماد در روز دوم و همینطور رسم چوب بازی تا خانه داماد که مردم آن را همراهی می کنند، عروسیهای خود را جشن میگیرند. آنها در عصر روز دوم با مراسمی داماد را اصلاح میکنند و دوستان و نزدیکان داماد موقع اصلاح سر، برای او پول و هدیه میریزند و دور او میرقصند. اگر بخت با شما یار باشد و زمان بازدید از این روستا عروسیای در حال برگزاری باشد، میتوانید با آداب و رسوم هونجان از نزدیک آشنا شوید.
اصلا چرا اسم این روستا هونجان است؟
اسم روستای هونجان هم مثل بقیه روستاهای تاریخی، با گذشت زمان تغییر کرده است. اگر بخواهیم در نام هونجان عمیقتر بشویم، باید سری به جلد ششم فرهنگ معین بزنیم. در واقع «هون» اسم قبیلهای از قبایل ترک (ژلو تاتار) است که از حوالی شمال آسیا به نقاط دیگری مثل شمال چین، صحراهای مغولستان، دشتهای ترکمنستان و ایران کوچ کردهاند. کلمه هون بعدها به «هونان» و بعد از آن هم به «هونجان» تبدیل شد و امروزه این روستا را هونجان مینامند.

گشت و گذار در تاریخ هونجان
برای اثبات قدمت تاریخی هونجان، اسناد و مدارک مختلفی وجود دارد که شاهدی برای ریشه تاریخی این روستا در قرنهای چهارم یا پنجم هجری هستند. ده مورد از این اسناد را در ادامه خواهید دید:
۱- باقی ماندههای ساختمان حمام قدیمی که به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد و سند آن هم وجود دارد. به این دلیل که حاکمان در فصل ییلاق مدتی را در زرچشمه در جایی که به اسم «یوردشاه» میماندند و به خاطر شکار نیاز به حمام داشتند، فتحعلی شاه دستور میدهد که کسی به اسم قاسم خان معروف به «قاسم خان قبا زر» این حمام را بسازد. بر اساس سندها ۳۶ تومان برای ساخت این حمام هزینه شده بود.
۲- سند مالکیتی از زمان شاه عباس مربوط به موقعی که شخصی را مامور جمعآوری مالیات این روستا کرده بود.
۳- ساختمانی قدیمی که ۳۵۰ سال پیش ساخته شده و حکاکیهایی از تاریخ روستا را دارد و معروف به «قلعه اسماعیل کنی» است.
۴- سند املاکی که در زمان صفویه خرید و فروش شدهاند.
۵- سنگ قبرهایی که از زمان زرتشتیان وجود دارند.
۶- مسجد جامع که قدمت تاریخی آن مربوط به ۲۸۰ سال پیش است.
۷- به گفته یکی از محققان دانشگاه اصفهان، یک تخته قالی در موزه لوور پاریس موجود است.
۸- قالی کیخا بافت که در موزه آستان قدس رضوی است.
۹- باقیمانده قلعه غازیان (جنگجویان) که در دوران مغول ساخته شد و در اثر حوادث طبیعی خراب شد.
۱۰- تعدادی ظروف سفالی و اشیای دیگر از قلعههای قدیمی این منطقه کشف شده است.

بهترین زمان سفر به هونجان
هونجان منطقهای کوهستانی است و زمستانهای بسیار سرد و بهار و تابستانهای خنک و معتدلی دارد. اگر تصمیم داشتید پاکترین و خالصترین اکسیژن آسمان ایران را نفس بکشید، بهار و تابستان یکی از بهترین زمانهای سفر به این روستاست. محبوبیت آبوهوای این ییلاق بهاندازهای است که در فصلهای بهار و تابستان تعداد زیادی از خانوادههای عشایر به آنجا کوچ می کنند. اگر در این فصلها راهی هونجان شدید، میتوانید تجربه تماشای زندگی عشایر و همنشینی با آنها را داشته باشید.

مسیر دسترسی به هونجان
همانطور که ابتدای این مطلب گفتیم، روستای ییلاقی هونجان از توابع شهرستان شهرضا در استان اصفهان است. هونجان در فاصله ۱۴۰ کیلومتری جنوب مرکز استان و در ۲۲ کیلومتری جاده اصلی اصفهان به شیراز قرار گرفته. اگر از شهر شهرضا به سمت جنوب بروید به روستای اسفرجان میرسید.

بلافاصله بعد از خارج شدن از روستای اسفرجان مسیر روستای هونجان شروع میشود. این مسیر تقریبا ده کیلومتر است و در حاشیه رودخانهای منشعب از زرچشمه است. بعد از آنکه مسیر جاده خاکی بین دو روستای اسفرجان و هونجان را طی کردید، وارد روستای هونجان میشوید.
شما چه مدل سفری را دوست دارید؟ سفرهای لوکس یا طبیعتگردی؟ تاحالا سفرهای خودمانیتر و متفاوتتری مثل روستاگردی را تجربه کردید؟ اگر تجربه گشت و گذار در روستاهای تاریخی را دارید، حس و حال آن را برایمان بنویسید.
جزو آن دسته از افرادی هستید که به راحتی و امکانات اقامتگاه در سفرتان اهمیت میدهید؟ اگر دوست دارید طبیعتگردی یا تاریخگردی جزوی از گردش روزانهتان باشد و شب را در یک اقامتگاه مجهز استراحت کنید، میتوانید روی پینورست حساب باز کنید. با پینورست میتوانید در یکی از شهرهای اطراف روستای هونجان اقامتگاه دلخواهتان را رزرو کنید و سفری لذتبخش داشته باشید.
همهچی از اونجایی شروع شد که چرخیدم و رسیدم به حرف بچگیم؛ نوشتن دوای هر دردیه :)