بازدید ۸۴۳
ملایر دومین شهر بزرگ استان همدان از نظر جمعیت است. ملایر شهری تاریخی و پر از داستان با تاریخچهای شنیدنی و دیدنی است و بد نیست در معرفی این شهر به دنبال کردن ردپای آن در دل تاریخ بپردازیم.
سکونت در محل کنونی ملایر از زمان ایلامیان وجود داشته و پس از آن مادها در این منطقه زندگی میکردند. همچنین با بررسیهای باستانشناسان روی تپه نوشیجان، آتشکده و قلعهای باستانی در ۱۵ کیلومتری غرب ملایر سه طبقه شناسایی شد که آنها را بهترتیب به مادها، هخامنشیان و ساسانیان نسبت میدهند. سکههای مربوط به دوره ساسانی که نام “Malayir” روی آن حک شده، قدیمیترین سند برای اثبات این مسئله است.
روایتها نشان دهنده این است که در عصر مادها با روشن کردن آتش روی تپه و کوهها اخبار را به سایر مناطق میرساندهاند. ملایر از دو واژه «مال» یعنی خانه و «آگر» یعنی آتش شکل گرفته که بهمعنی سرزمین آتش است. البته صحت این روایات چندان قطعی نیست اما امروزه با گذشت هزاران سال در شبهای نوروز روی کوههای شهر آتش روشن میکنند.
نظر دیگری وجود دارد که نام این شهر از دو واژه «مال» به معنی خانه و «آیر» به معنی آریایی گرفته شده و بهمعنی سرزمین آریاییها میباشد.
زبان اهالی ملایر ترکیبی از لری، کردی و فارسی با لهجه لری و لک بوده و نوع پوشش محلیهای این شهر هم تحتتاثیر فرهنگ لری و لک قرار گرفته است.
ملایر بزرگترین تولیدکننده مبل در ایران است و بهعنوان شهر ملی مبل و منبت و شهر جهانی انگور ثبت شده است.