فشم ؛‌ ییلاقی خوش آب‌وهوا در نزدیکی تهران

    voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
فشم ؛‌ ییلاقی خوش آب‌وهوا در نزدیکی تهران

در منطقه‌ی شمیرانات تهران شهری ییلاقی و خوش آب‌و‌هوا به نام فشم وجود دارد که در گفتار عامیانه به اوشون فشم معروف است. این ییلاق از زمان‌های قدیم از منطقه‌های محبوب تهرانی‌ها برای گردش و تفریح در روزهای آخر هفته بوده است. 

این شهر که در قدیم روستا بوده به خاطر قرار گرفتن در میان رشته کوه البرز دارای آب‌و‌هوایی سرد و ییلاقی در پاییز و زمستان و معتدل و خنک در بهار و تابستان است. رودی که از منطقه‌ی لار سرچشمه می‌گیرد در این شهر جاریست و به لطف این رود و موقعیت جغرافیایی مناسب، اینجا پر از باغ‌های آلبالو، گیلاس، توت، زردآلو، سیب، هلو و گردو است. 

در این مطلب می‌خواهیم با هم مروری داشته باشیم بر ویژگی‌ها و جاذبه‌‌های دیدنی فشم و خودمان را برای یک سفر یک روزه به این منطقه ییلاقی آماده کنیم.


چگونه خود را به فشم برسانیم؟

شهر اوشان فشم میگون مرکز بخش رودبار قصران در تهران است. این شهر از زمان‌های قدیم دارای سه محله با همین نام‌ها یعنی فشم، اوشان و میگون بوده است.

اگر قصد دارید برای چند ساعت از شلوغی و آلودگی تهران دور شوید و در هوای خنک فشم وقت بگذرانید می‌توانید هم از ماشین شخصی و هم از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. این شهر از مرکز شهر تهران حدود ۵۰ کیلومتر (تقریبا یک ساعت) و از شمال شرق تهران ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

فشم شمیرانات تهران

رفتن با ماشین شخصی: برای رفتن به فشم با ماشین شخصی، چندین گزینه پیش روی شماست. شما می‌توانید از اتوبان بابایی، اتوبان باقری یا اتوبان امام علی وارد جاده‌ی لشگرک شده و به جاده‌ی فشم برسید. به دوراهی اوشان_فشم و لواسان که رسیدید، جاده‌ی سمت چپ را برای رسیدن به اوشان و سپس فشم انتخاب کنید.

روی نقشه ببینید!

رفتن با وسایل نقلیه عمومی: اگر قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی به فشم بروید اول با مترو یا اتوبوس خودتان را به تهران‌پارس در شرق تهران برسانید. بعد در بزرگراه شهید زین‌الدین هم تاکسی‌های فشم را سوار شوید

اگر تصمیم دارید که آخر هفته به فشم و یا دیگر شهرهای اطراف تهران بروید می‌توانید همین حالا برای اجاره ویلا باکلاس و لوکس به پینورست سر بزنید. 


نام فشم اولین بار کجا‌ آمده؟ با تاریخچه این شهر بیشتر آشنا شویم.

همان طور که گفتیم فشم مرکز بخش رودبار قصران است و تاریخچه‌ی این منطقه هم به قبل از اسلام برمی‌گردد. در اینجا باید به ری باستان اشاره کنیم که منطقه‌ی جلگه‌ای آن، این ناحیه از تهران را هم شامل می‌‌شده است.

این منطقه‌ی کوهستانی در گذشته قصران یا کوهساران نامیده می‌شده و شامل دو بخش قصران داخل و قصران خارج بوده است. جالب است بدانید نام این منطقه اولین بار در کتاب لانساب در بیان شرح احوال محمد بن ابان قصرانی آمده که معاصر با مامون و هارون الرشید بوده است.

در بسیاری از کتاب‌ها و منابع دیگر مثل تورات هم به نام قصران اشاره شده است. بعضی از ساکنین قدیمی می‌گویند که روستای اصلی در جنوب غربی شهر فعلی قرار داشته اما قبل از دوران قاجار به وسیله‌ی زلزله تخریب شده است. اهالی آن هم به اطراف سرقلاع کوچ کرده و فشم فعلی را بنیان‌گذاری کردند.

شهر فشم

فشم در گذشته دارای دو محله‌ی بالا و پایین بوده و در هر محله هم چند طایفه زندگی می‌کرده‌اند. هر محله دارای حسینه، مسجد و حمام مستقل و جداگانه از محله دیگر بوده است. حمام‌های قدیمی در دهه‌ی ۱۳۴۰ تخریب شدند و حمام‌های جدید به جای آنها ساخته شدند. هنوز هم ساکنین فشم از این حمام‌ها استفاده می‌کنند.

در دوره‌ی پهلوی افراد حکومتی، رجال سیاسی و چهره‌های ادبی زیادی در فشم و اطراف آن خانه‌های موقت یا دائمی داشتند. اما بافت قدیمی شهر و تمام بناهای تاریخی و خانه‌ها یک دهه قبل از انقلاب تخریب و نوسازی شد. حتی گفته می‌شود کاخ مظفری اوشان که متعلق به یکی از نوادگان ناصرالدین‌ شاه بوده پس از انقلاب به خاطر طرح تعریض جاده تخریب شده.

در گذشته شغل اهالی فشم کشاورزی و دامداری بوده. اما امروزه فقط بعضی از آنها باغدار هستند و بسیاری در داخل تهران مشغول به کارند. بخش زیادی از جمعیت این شهر را مهاجران تهرانی یا غیر تهرانی تشکیل می‌دهد.

فشم فعلی در سال ۱۳۴۷ به صورت شهر درآمد. طبق آخرین سرشماری این شهر در حدود ۸۰۰۰ نفر جمعیت دارد.

بیشتر بخوانید: جاجرود ؛ چندین دلیل مهم برای اینکه این رودخانه را از نزدیک ببیند


چه جاهایی در فشم وجود دارد که باید ببینیم؟

در ابتدای این مطلب به رودخانه‌ی فشم یا جاجرود اشاره کردیم. این رود بیش از ۴۰ کیلومتر طول دارد و در مسیر خود منظره‌های زیبایی را به‌وجود آورده است. افراد زیادی اطراف این رود را برای پیک‌نیک‌های یک روزه انتخاب می‌کنند.

از سوی دیگر سرتاسر این ناحیه یعنی فشم و روستاهای اطرافش پر از باغ‌‌های میوه است. البته این باغ‌ها ملک خصوصی بوده و شما اجازه‌ی ورود به آنها را ندارید. با این وجود باز هم این منطقه از سرسبزی و هوای پاکی که این باغ‌ها تولید می‌کنند بی نصیب نمانده است.  کوه‌های فشم هم مقصد جذابی برای خیلی از کوهنوردان به شمار می‌آید. 

بد نیست در کنار این جاذبه‌های طبیعی در داخل شهر فشم هم چرخی بزنید و میدان اصلی را ببینید. میدان امام خمینی محل تقاطع چهار خیابان اصلی زایگان و لالان، دیزین و شمشک، بلوار فشم-تهران و خیابان حسینیه است. در محدوده‌ی این میدان می‌توانید انواع فروشگاه‌ها، مغازه‌ها و رستوران‌ها را پیدا کنید.

دره آهنگرک

فشم دره آهنگرک

اگر از میدان اصلی به سمت جاده‌ی شمشک بروید، بعد از روستای میگون به دره‌ی آهنگرک می رسید. دره‌ی آهنگرک بین دو کوه آهنگرک و حاجیه آفتاب قرار دارد و آنقدر زیبا و سرسبز است که به تنهایی می‌تواند مقصد سفر یک روزه‌ی شما باشد. نرسیده به دره چند تنگه و غار وجود دارد که از آنها هم می‌توانید دیدن کنید.

در شمال دره هم بعد از یک مسیر نسبتا طولانی پیست اسکی دربندسر واقع شده است. اگر اهل کوهنوردی هستید هم قله‌هایی که اطراف این دره هستند مثل قله‌های قلعه دختر و خط الراس برای صعود مناسب هستند. دشت لار و دره‌ی الله‌بند هم در نزدیکی این مکان هستند.

روستای لالان

لالان یا لالون روستایی است بسیار زیبا و دیدنی با آب‌وهوایی دلچسب که کوهستان‌های آن در زمستان با برف و در تابستان و بهار با لاله‌های زرد و سرخ و زنبق‌ پوشیده شده است. در ماه‌های فروردین و اردیبهشت چشمه‌های متعددی از کوه‌های لالون بیرون زده و چشم‌اندازی منحصر‌به‌فرد پدید می‌آورند. چشمه تلخاب هم در این روستا واقع شده که چشمه‌ایست با آب تلخ گازدار؛ تلخی آن به دلیل وجود املاحی است که خاصیت درمانی دارد. 

آبشار لاوان در دره‌ی لاوان و در 12 کیلومتری شرق فشم قرار دارد. با فاصله کمی از لاوان، در حدود یک کیلومتر، آبشار لارمحله را خواهید دید. اطراف هر دو آبشار بسیار سرسبز و خنک است و برای پیک‌نیک یا استراحت از بهترین مکان‌ها هستند.

آبشار دیگری به نام لالون هم در دره‌ی لالون وجود دارد که برای رسیدن به آن باز هم باید به سمت شرق فشم حرکت کرده و بعد از روستای زایگان به لالون برسید.

آبشار شکرآب

آبشار شکرآب فشم

آبشار شکرآب در روستای آهار قرار گرفته است. روستای آهار در مسیر فشم واقع شده . آبشار تا روستا حدودا دو ساعت پیاده‌روی دارد اما منظره‌های زیبای اطراف آبشار و این روستا خستگی را از تن شما به در خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: دربندسر ؛ تفریح و خوشگذرانی بیخ گوش پایتخت

دشت جانستون

باز هم به سمت شمال‌ شرق فشم که حرکت کنید، بعد از گذشتن از مسیری با شیب تند، به دشت زیبای جانستون می‌رسید. بعد از حدود یک ساعت پیاده‌روی به دشت جانستون می‌رسید. پیاده‌روی در این مسیر کمی سخت اما همراه با منظره‌های چشم‌نواز است. البته می‌توانید از سمت روستای لالون هم به این دشت بروید. این مسیر پیاده‌روی راحت‌تر و امکانات رفاهی بیشتری دارد.‌

روستای آبنیک

در نزدیکی فشم روستای بسیار زیبا و دیدنی آبنیک قرار دارد که رفتن به آنجا را به شدت پیشنهاد می‌کنیم. برای رفتن به این روستا باید در امتداد مسیر فشم به جاده خاکی زده و در مسیری پر از باغ‌های میوه حرکت کنید. در انتهای جاده ابتدا آبشار آبنیک را می‌بینید که در زمستان یک آبشار یخ‌زده‌ی زیبا و در بهار و تابستان بسیار خنک و دیدنی‌ است.

پل آبنیک یکی دیگر از جاذبه‌های دیدنی این روستاست که در سال ۱۳۲۰ ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ به ثبت ملی رسیده است. چشمه‌ی آبنیک که گفته می‌شود خواص درمانی دارد و شاهان قاجار از آن استفاده می‌کرده‌اند هم در این روستا قرار دارد.

جاذبه‌ی مذهبی این روستا بقعه‌ی سنگی امامزاده ابراهیم است که قدمت آن به قرن هشتم هجری برمی‌گردد. بقعه‌ی کوچک و قدیمی دو امامزاده طیب و موسی هم در فاصله‌ی بسیار کمی از آبشار قرار دارد. به طور کلی آبنیک روستایی‌ست زیبا و خوش آب‌وهوا که اگر از آن دیدن کنید پشیمان نخواهید شد. 

قلعه‌ها

قلعه مازیار فشم

قلعه مازیار

در این محدوده چند قلعه‌ی قدیمی هم مثل قلعه‌ی کیقباد  وجود دارد که در جنوب غربی روستای ایگل واقع شده. سفال‌های پیدا شده در آن نشان می‌دهد که قدمت آن به قرن ۴ یا ۵ هجری برمی‌گردد. قلعه‌ی دیگر قلعه مازیار است که در شمال شرقی روستای امامه قرار دارد. قدمت آن به اوایل اسلام می‌رسد. قلعه امامه یا قلعه مازیار در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

غار اسپول

از غارهای این ناحیه می‌توان به غار اسبول اشاره کرد که از سه غار درهم‌تنیده تشکیل شده است. محلی‌ها به این غار سه دهانه، غار سه خانه دیو هم می‌گویند. این غار در شرق اوشان قرار دارد و اطراف آن پر از درختان گردو است.


برای شکم‌گردی به کجا برویم؟

در مسیر فشم و اطراف آن شما با انبوهی از انتخاب‌های خوشمزه مواجهید. ما در اینجا چند تا از بهترین رستوران‌ها را به شما معرفی می‌کنیم تا به هنگام سفر به اوشان-فشم بتوانید راحت‌تر برای خورد و خوراک تصمیم بگیرید.‌

شاید معروف‌ترین رستوران این ناحیه رستوران باغ بهشت باشد که در ابتدای جاده‌ی فشم قرار دارد. بیشتر کسانی که قبلا به اینجا سفر کرده‌اند این رستوران را می‌شناسند. رستوران باغ‌ بهشت محیطی سرسبز و دلنشین دارد و با آلاچیق‌ها و آبنماهای زیبا شما را به صرف غذاهای باکیفیت ایرانی دعوت می‌کند.

رستوران باغ بهشت

یکی دیگر از رستوران‌های خوب که آن هم در ابتدای جاده و نزدیک زردبند واقع شده، رستوران شاخه نبات است. این رستوران هم فضای باز دارد هم سرپوشیده و هم کلبه‌هایی که می‌توانید غذایتان را در آنها میل کنید. در رستوران شاخه نبات شما هم می‌توانید غذای ایرانی سفارش دهید، هم غذای دریایی و هم انواع نوشیدنی مثل قهوه، دمنوش و شیک.

در رستوران گیله‌وا در کنار رود جاجرود (فشم) و در نزدیکی خود فشم می‌توانید انواع غذا‌های گیلانی را امتحان کنید. در رستوران سفیر می‌توانید در تخت‌های چوبی قلیان سفارش دهید و از میان منوی کاملی از غذاهای ایرانی، غذایتان را انتخاب کنید.

رستوران رسم نو، ناربن، مهستان، دلکده، خلیج فارس، برگ بو و باغ شمرون هم تعدادی دیگر از رستوران‌های سنتی این محدوده هستند. همان طور که مشخص است بیشتر رستوران‌های باکیفیت و خوش منظره‌ی این محدوده غذاهای ایرانی دارند. اما اگر طرفدار فست فود هستید می‌توانید در بلوار امام نرسیده به جاده امامه به ساندویچ شیلان بروید. در خود فشم در میدان امام خمینی هم همان طور که گفتیم رستوران‌های خوب زیادی قرار دارد. یکی از آنها ساندویچ توسکانا و دیگری پیتزا قصران است. پیتزا قصران از قدیمی‌ترین فست فودهای این منطقه است.

بیشتر بخوانید: دشت هویج ؛ سفری یک روزه به ییلاقی خوش‌آب و هوا در اطراف تهران


چه زمانی به فشم برویم؟ چه چیزهایی همراه خود ببریم؟

فشم منطقه‌ایست که در چهار فصل سال زیبایی‌های منحصر‌به‌فردی را به نمایش می‌گذارد. مثل بسیاری از منطقه‌های ییلاقی دیگر بهترین زمان برای طبیعت‌گردی و لذت بردن از منظره‌های سرسبز فشم، بهار و تابستان است. اما اگر دوست دارید منظره‌های برفی و آبشارهای یخی این ناحیه را ببینید یا از پیست اسکی نزدیک آن استفاده کنید، قطعا زمستان فصل شماست.

فشم

اگر برای اسکی و یا کوهنوردی به فشم رفتید تجهیزات مخصوص مثل کفش مناسب و گتر را فراموش نکنید. استفاده از زنجیر چرخ برای ماشین در زمستان و موقع برق هم ضروری است. قمقمه‌ی آب برای راه‌پیمایی های طولانی هم از واجبات است.


از بین مقاصد گردشگری اطراف تهران که برای سفرهای یک روزه مناسب‌اند، فشم همیشه یکی از محبوب‌ترین‌ها بوده است. در این مطلب سعی کردیم دلایل این محبوبیت و شهرت را با هم کشف کنیم. پس اگر تا به حال به فشم نرفته‌اید یا از جاذبه‌های دیدنی آن بی‌خبر بوده‌اید، وقت را تلف نکنید و سفری را برای این آخر هفته برنامه‌ریزی کنید. بعد از رفتن به فشم و دیدن جاذبه‌های طبیعی آن حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید. 

فراموش نکنید که هر وقت بخواهید می‌توانید برای رزرو آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. انواع مختلف اقامتگاه با کیفیت خوب و قیمت مناسب در این سایت برای شما گلچین شده است.

شادی علی شیری
بقیه‌ نوشته‌ها

من عاشق سفر کردن و طبیعت‌گردی، دیدن مکان‌ها و آدمهای جدید هستم. دوست دارم از این طریق تجربه کسب کنم و یاد بگیرم.

در منطقه‌ی شمیرانات تهران شهری ییلاقی و خوش آب‌و‌هوا به نام فشم وجود دارد که در گفتار عامیانه به اوشون فشم معروف است. این ییلاق از زمان‌های قدیم از منطقه‌های محبوب تهرانی‌ها برای گردش و تفریح در روزهای آخر هفته بوده است. 

این شهر که در قدیم روستا بوده به خاطر قرار گرفتن در میان رشته کوه البرز دارای آب‌و‌هوایی سرد و ییلاقی در پاییز و زمستان و معتدل و خنک در بهار و تابستان است. رودی که از منطقه‌ی لار سرچشمه می‌گیرد در این شهر جاریست و به لطف این رود و موقعیت جغرافیایی مناسب، اینجا پر از باغ‌های آلبالو، گیلاس، توت، زردآلو، سیب، هلو و گردو است. 

در این مطلب می‌خواهیم با هم مروری داشته باشیم بر ویژگی‌ها و جاذبه‌‌های دیدنی فشم و خودمان را برای یک سفر یک روزه به این منطقه ییلاقی آماده کنیم.


چگونه خود را به فشم برسانیم؟

شهر اوشان فشم میگون مرکز بخش رودبار قصران در تهران است. این شهر از زمان‌های قدیم دارای سه محله با همین نام‌ها یعنی فشم، اوشان و میگون بوده است.

اگر قصد دارید برای چند ساعت از شلوغی و آلودگی تهران دور شوید و در هوای خنک فشم وقت بگذرانید می‌توانید هم از ماشین شخصی و هم از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. این شهر از مرکز شهر تهران حدود ۵۰ کیلومتر (تقریبا یک ساعت) و از شمال شرق تهران ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

فشم شمیرانات تهران

رفتن با ماشین شخصی: برای رفتن به فشم با ماشین شخصی، چندین گزینه پیش روی شماست. شما می‌توانید از اتوبان بابایی، اتوبان باقری یا اتوبان امام علی وارد جاده‌ی لشگرک شده و به جاده‌ی فشم برسید. به دوراهی اوشان_فشم و لواسان که رسیدید، جاده‌ی سمت چپ را برای رسیدن به اوشان و سپس فشم انتخاب کنید.

روی نقشه ببینید!

رفتن با وسایل نقلیه عمومی: اگر قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی به فشم بروید اول با مترو یا اتوبوس خودتان را به تهران‌پارس در شرق تهران برسانید. بعد در بزرگراه شهید زین‌الدین هم تاکسی‌های فشم را سوار شوید

اگر تصمیم دارید که آخر هفته به فشم و یا دیگر شهرهای اطراف تهران بروید می‌توانید همین حالا برای اجاره ویلا باکلاس و لوکس به پینورست سر بزنید. 


نام فشم اولین بار کجا‌ آمده؟ با تاریخچه این شهر بیشتر آشنا شویم.

همان طور که گفتیم فشم مرکز بخش رودبار قصران است و تاریخچه‌ی این منطقه هم به قبل از اسلام برمی‌گردد. در اینجا باید به ری باستان اشاره کنیم که منطقه‌ی جلگه‌ای آن، این ناحیه از تهران را هم شامل می‌‌شده است.

این منطقه‌ی کوهستانی در گذشته قصران یا کوهساران نامیده می‌شده و شامل دو بخش قصران داخل و قصران خارج بوده است. جالب است بدانید نام این منطقه اولین بار در کتاب لانساب در بیان شرح احوال محمد بن ابان قصرانی آمده که معاصر با مامون و هارون الرشید بوده است.

در بسیاری از کتاب‌ها و منابع دیگر مثل تورات هم به نام قصران اشاره شده است. بعضی از ساکنین قدیمی می‌گویند که روستای اصلی در جنوب غربی شهر فعلی قرار داشته اما قبل از دوران قاجار به وسیله‌ی زلزله تخریب شده است. اهالی آن هم به اطراف سرقلاع کوچ کرده و فشم فعلی را بنیان‌گذاری کردند.

شهر فشم

فشم در گذشته دارای دو محله‌ی بالا و پایین بوده و در هر محله هم چند طایفه زندگی می‌کرده‌اند. هر محله دارای حسینه، مسجد و حمام مستقل و جداگانه از محله دیگر بوده است. حمام‌های قدیمی در دهه‌ی ۱۳۴۰ تخریب شدند و حمام‌های جدید به جای آنها ساخته شدند. هنوز هم ساکنین فشم از این حمام‌ها استفاده می‌کنند.

در دوره‌ی پهلوی افراد حکومتی، رجال سیاسی و چهره‌های ادبی زیادی در فشم و اطراف آن خانه‌های موقت یا دائمی داشتند. اما بافت قدیمی شهر و تمام بناهای تاریخی و خانه‌ها یک دهه قبل از انقلاب تخریب و نوسازی شد. حتی گفته می‌شود کاخ مظفری اوشان که متعلق به یکی از نوادگان ناصرالدین‌ شاه بوده پس از انقلاب به خاطر طرح تعریض جاده تخریب شده.

در گذشته شغل اهالی فشم کشاورزی و دامداری بوده. اما امروزه فقط بعضی از آنها باغدار هستند و بسیاری در داخل تهران مشغول به کارند. بخش زیادی از جمعیت این شهر را مهاجران تهرانی یا غیر تهرانی تشکیل می‌دهد.

فشم فعلی در سال ۱۳۴۷ به صورت شهر درآمد. طبق آخرین سرشماری این شهر در حدود ۸۰۰۰ نفر جمعیت دارد.

بیشتر بخوانید: جاجرود ؛ چندین دلیل مهم برای اینکه این رودخانه را از نزدیک ببیند


چه جاهایی در فشم وجود دارد که باید ببینیم؟

در ابتدای این مطلب به رودخانه‌ی فشم یا جاجرود اشاره کردیم. این رود بیش از ۴۰ کیلومتر طول دارد و در مسیر خود منظره‌های زیبایی را به‌وجود آورده است. افراد زیادی اطراف این رود را برای پیک‌نیک‌های یک روزه انتخاب می‌کنند.

از سوی دیگر سرتاسر این ناحیه یعنی فشم و روستاهای اطرافش پر از باغ‌‌های میوه است. البته این باغ‌ها ملک خصوصی بوده و شما اجازه‌ی ورود به آنها را ندارید. با این وجود باز هم این منطقه از سرسبزی و هوای پاکی که این باغ‌ها تولید می‌کنند بی نصیب نمانده است.  کوه‌های فشم هم مقصد جذابی برای خیلی از کوهنوردان به شمار می‌آید. 

بد نیست در کنار این جاذبه‌های طبیعی در داخل شهر فشم هم چرخی بزنید و میدان اصلی را ببینید. میدان امام خمینی محل تقاطع چهار خیابان اصلی زایگان و لالان، دیزین و شمشک، بلوار فشم-تهران و خیابان حسینیه است. در محدوده‌ی این میدان می‌توانید انواع فروشگاه‌ها، مغازه‌ها و رستوران‌ها را پیدا کنید.

دره آهنگرک

فشم دره آهنگرک

اگر از میدان اصلی به سمت جاده‌ی شمشک بروید، بعد از روستای میگون به دره‌ی آهنگرک می رسید. دره‌ی آهنگرک بین دو کوه آهنگرک و حاجیه آفتاب قرار دارد و آنقدر زیبا و سرسبز است که به تنهایی می‌تواند مقصد سفر یک روزه‌ی شما باشد. نرسیده به دره چند تنگه و غار وجود دارد که از آنها هم می‌توانید دیدن کنید.

در شمال دره هم بعد از یک مسیر نسبتا طولانی پیست اسکی دربندسر واقع شده است. اگر اهل کوهنوردی هستید هم قله‌هایی که اطراف این دره هستند مثل قله‌های قلعه دختر و خط الراس برای صعود مناسب هستند. دشت لار و دره‌ی الله‌بند هم در نزدیکی این مکان هستند.

روستای لالان

لالان یا لالون روستایی است بسیار زیبا و دیدنی با آب‌وهوایی دلچسب که کوهستان‌های آن در زمستان با برف و در تابستان و بهار با لاله‌های زرد و سرخ و زنبق‌ پوشیده شده است. در ماه‌های فروردین و اردیبهشت چشمه‌های متعددی از کوه‌های لالون بیرون زده و چشم‌اندازی منحصر‌به‌فرد پدید می‌آورند. چشمه تلخاب هم در این روستا واقع شده که چشمه‌ایست با آب تلخ گازدار؛ تلخی آن به دلیل وجود املاحی است که خاصیت درمانی دارد. 

آبشار لاوان در دره‌ی لاوان و در 12 کیلومتری شرق فشم قرار دارد. با فاصله کمی از لاوان، در حدود یک کیلومتر، آبشار لارمحله را خواهید دید. اطراف هر دو آبشار بسیار سرسبز و خنک است و برای پیک‌نیک یا استراحت از بهترین مکان‌ها هستند.

آبشار دیگری به نام لالون هم در دره‌ی لالون وجود دارد که برای رسیدن به آن باز هم باید به سمت شرق فشم حرکت کرده و بعد از روستای زایگان به لالون برسید.

آبشار شکرآب

آبشار شکرآب فشم

آبشار شکرآب در روستای آهار قرار گرفته است. روستای آهار در مسیر فشم واقع شده . آبشار تا روستا حدودا دو ساعت پیاده‌روی دارد اما منظره‌های زیبای اطراف آبشار و این روستا خستگی را از تن شما به در خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: دربندسر ؛ تفریح و خوشگذرانی بیخ گوش پایتخت

دشت جانستون

باز هم به سمت شمال‌ شرق فشم که حرکت کنید، بعد از گذشتن از مسیری با شیب تند، به دشت زیبای جانستون می‌رسید. بعد از حدود یک ساعت پیاده‌روی به دشت جانستون می‌رسید. پیاده‌روی در این مسیر کمی سخت اما همراه با منظره‌های چشم‌نواز است. البته می‌توانید از سمت روستای لالون هم به این دشت بروید. این مسیر پیاده‌روی راحت‌تر و امکانات رفاهی بیشتری دارد.‌

روستای آبنیک

در نزدیکی فشم روستای بسیار زیبا و دیدنی آبنیک قرار دارد که رفتن به آنجا را به شدت پیشنهاد می‌کنیم. برای رفتن به این روستا باید در امتداد مسیر فشم به جاده خاکی زده و در مسیری پر از باغ‌های میوه حرکت کنید. در انتهای جاده ابتدا آبشار آبنیک را می‌بینید که در زمستان یک آبشار یخ‌زده‌ی زیبا و در بهار و تابستان بسیار خنک و دیدنی‌ است.

پل آبنیک یکی دیگر از جاذبه‌های دیدنی این روستاست که در سال ۱۳۲۰ ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ به ثبت ملی رسیده است. چشمه‌ی آبنیک که گفته می‌شود خواص درمانی دارد و شاهان قاجار از آن استفاده می‌کرده‌اند هم در این روستا قرار دارد.

جاذبه‌ی مذهبی این روستا بقعه‌ی سنگی امامزاده ابراهیم است که قدمت آن به قرن هشتم هجری برمی‌گردد. بقعه‌ی کوچک و قدیمی دو امامزاده طیب و موسی هم در فاصله‌ی بسیار کمی از آبشار قرار دارد. به طور کلی آبنیک روستایی‌ست زیبا و خوش آب‌وهوا که اگر از آن دیدن کنید پشیمان نخواهید شد. 

قلعه‌ها

قلعه مازیار فشم

قلعه مازیار

در این محدوده چند قلعه‌ی قدیمی هم مثل قلعه‌ی کیقباد  وجود دارد که در جنوب غربی روستای ایگل واقع شده. سفال‌های پیدا شده در آن نشان می‌دهد که قدمت آن به قرن ۴ یا ۵ هجری برمی‌گردد. قلعه‌ی دیگر قلعه مازیار است که در شمال شرقی روستای امامه قرار دارد. قدمت آن به اوایل اسلام می‌رسد. قلعه امامه یا قلعه مازیار در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

غار اسپول

از غارهای این ناحیه می‌توان به غار اسبول اشاره کرد که از سه غار درهم‌تنیده تشکیل شده است. محلی‌ها به این غار سه دهانه، غار سه خانه دیو هم می‌گویند. این غار در شرق اوشان قرار دارد و اطراف آن پر از درختان گردو است.


برای شکم‌گردی به کجا برویم؟

در مسیر فشم و اطراف آن شما با انبوهی از انتخاب‌های خوشمزه مواجهید. ما در اینجا چند تا از بهترین رستوران‌ها را به شما معرفی می‌کنیم تا به هنگام سفر به اوشان-فشم بتوانید راحت‌تر برای خورد و خوراک تصمیم بگیرید.‌

شاید معروف‌ترین رستوران این ناحیه رستوران باغ بهشت باشد که در ابتدای جاده‌ی فشم قرار دارد. بیشتر کسانی که قبلا به اینجا سفر کرده‌اند این رستوران را می‌شناسند. رستوران باغ‌ بهشت محیطی سرسبز و دلنشین دارد و با آلاچیق‌ها و آبنماهای زیبا شما را به صرف غذاهای باکیفیت ایرانی دعوت می‌کند.

رستوران باغ بهشت

یکی دیگر از رستوران‌های خوب که آن هم در ابتدای جاده و نزدیک زردبند واقع شده، رستوران شاخه نبات است. این رستوران هم فضای باز دارد هم سرپوشیده و هم کلبه‌هایی که می‌توانید غذایتان را در آنها میل کنید. در رستوران شاخه نبات شما هم می‌توانید غذای ایرانی سفارش دهید، هم غذای دریایی و هم انواع نوشیدنی مثل قهوه، دمنوش و شیک.

در رستوران گیله‌وا در کنار رود جاجرود (فشم) و در نزدیکی خود فشم می‌توانید انواع غذا‌های گیلانی را امتحان کنید. در رستوران سفیر می‌توانید در تخت‌های چوبی قلیان سفارش دهید و از میان منوی کاملی از غذاهای ایرانی، غذایتان را انتخاب کنید.

رستوران رسم نو، ناربن، مهستان، دلکده، خلیج فارس، برگ بو و باغ شمرون هم تعدادی دیگر از رستوران‌های سنتی این محدوده هستند. همان طور که مشخص است بیشتر رستوران‌های باکیفیت و خوش منظره‌ی این محدوده غذاهای ایرانی دارند. اما اگر طرفدار فست فود هستید می‌توانید در بلوار امام نرسیده به جاده امامه به ساندویچ شیلان بروید. در خود فشم در میدان امام خمینی هم همان طور که گفتیم رستوران‌های خوب زیادی قرار دارد. یکی از آنها ساندویچ توسکانا و دیگری پیتزا قصران است. پیتزا قصران از قدیمی‌ترین فست فودهای این منطقه است.

بیشتر بخوانید: دشت هویج ؛ سفری یک روزه به ییلاقی خوش‌آب و هوا در اطراف تهران


چه زمانی به فشم برویم؟ چه چیزهایی همراه خود ببریم؟

فشم منطقه‌ایست که در چهار فصل سال زیبایی‌های منحصر‌به‌فردی را به نمایش می‌گذارد. مثل بسیاری از منطقه‌های ییلاقی دیگر بهترین زمان برای طبیعت‌گردی و لذت بردن از منظره‌های سرسبز فشم، بهار و تابستان است. اما اگر دوست دارید منظره‌های برفی و آبشارهای یخی این ناحیه را ببینید یا از پیست اسکی نزدیک آن استفاده کنید، قطعا زمستان فصل شماست.

فشم

اگر برای اسکی و یا کوهنوردی به فشم رفتید تجهیزات مخصوص مثل کفش مناسب و گتر را فراموش نکنید. استفاده از زنجیر چرخ برای ماشین در زمستان و موقع برق هم ضروری است. قمقمه‌ی آب برای راه‌پیمایی های طولانی هم از واجبات است.


از بین مقاصد گردشگری اطراف تهران که برای سفرهای یک روزه مناسب‌اند، فشم همیشه یکی از محبوب‌ترین‌ها بوده است. در این مطلب سعی کردیم دلایل این محبوبیت و شهرت را با هم کشف کنیم. پس اگر تا به حال به فشم نرفته‌اید یا از جاذبه‌های دیدنی آن بی‌خبر بوده‌اید، وقت را تلف نکنید و سفری را برای این آخر هفته برنامه‌ریزی کنید. بعد از رفتن به فشم و دیدن جاذبه‌های طبیعی آن حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید. 

فراموش نکنید که هر وقت بخواهید می‌توانید برای رزرو آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. انواع مختلف اقامتگاه با کیفیت خوب و قیمت مناسب در این سایت برای شما گلچین شده است.

شادی علی شیری
بقیه‌ نوشته‌ها

من عاشق سفر کردن و طبیعت‌گردی، دیدن مکان‌ها و آدمهای جدید هستم. دوست دارم از این طریق تجربه کسب کنم و یاد بگیرم.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی