پل ورسک؛ سازه‌ای قرص و محکم از زمان رضاشاه

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
1نظر
پل ورسک؛ سازه‌ای قرص و محکم از زمان رضاشاه

پل ورسک در شهر زیبای فیروزکوه است. این پل یکی از قدیمی‌ترین مسیرهای راه آهن است که دو سمت دره ورسک را به هم متصل می‌کند.

ارتفاع پل ورسک 110 متر و طولش 73 متر است. 

این پل در سال 1315 افتتاح شده و برای آن حدود 26 میلیون ریال در آن زمان هزینه شد؛ این هزینه توسط مالیات تامین شد و جالب این است که بدانید از آن زمان تاکنون از این پل استفاده می‌شود و سرپاست.

از آنجایی که ایران آن زمان متخصصان و نیروهای ماهری در این زمینه نداشت از یک شرکت دانمارکی برای ساخت این پل کمک گرفت.


اطلاعات کامل درباره پل ورسک

این پل با سیمان، ملات، شن و آجر ساخته شده و با توجه به اینکه آن زمان علم مهندسی انقدر پیشرفت نکرده بود از ابزار ساده ایی برای ساخت این پل استفاده شد.

با تمام این موارد پلی که 80 سال پیش ساخته شد تا کنون سر پاست و کاربرد دارد که این نشان می‌دهد کار سازندگان آن درست و حسابی بوده.

پل ورسک؛ پابرجا از زمان رضاشاه

بیشتر بخوانید: همه‌چیز درباره سفر به تنگه واشی

الان این پل به عنوان یک سند تاریخی  مهم و جاذبه گردشگری به حساب می‌آید. جدا از خود این پل، طبیعت زیبا و تماشایی جایی که این پل قرار دارد همه را به سمت خودش می‌کشد.

پل ورسک دقیقا کجاست؟

این پل در شهرستان سواد کوه مازندران است. فاصله این پل تا بخش جنوبی شهرستان قائم 85 کیلومتر و تا بخش جنوبی شهرستان زیراب 45 کیلومتر است.

روی نقشه ببینید!

اگر تصمیم دارید که برای دیدن پل تاریخی ورسک راهی مازندران شوید می‌توانید همین حالا برای اجاره سوئیت ارزان قیمت یا ویلا به وب سایت پینورست سر بزنید.

مسیر رسیدن به پل ورسک

برای رسیدن به این پل باید محور فیروز کوه را انتخاب کنید. اگر مبدا شما تهران است ابتدا باید به سمت جاجرود و گیلاوند حرکت کنید و به فیروزکوه برسید؛ بعد از این شهر به روستای گدوک وارد می‌شوید که در آنجا می‌توانید پل ورسک را ببینید.

دلیل نام گذاری پل ورسک

  • بعضی‌ها می‌گویند نام این پل به خاطر نام روستای اطرافش است، اما این باور اشتباه است چراکه نام روستای اطراف پل در آن زمان، عباس آباد بود. 
  • بعضی‌ها هم معتقدند اسم این پل از سازنده این پل یا کسی که در ساخت این پل مشارکت داشته گرفته شده است. بازهم سندی برای اثبات این قضیه نیست.
  • و در آخر عده ایی باور دارند درختچه‌ایی به نام ورس در حوالی این پل می‌روییده، به خاطر همین نام ورسک را برای این پل انتخاب کرده‌اند.

سازنده پل ورسک کیست؟

مهندس «والتر اینگر» اتریشی یکی از مهندسان ساخت پل بود که گفته می‌شود در زمان تکمیل پروژه سه خط طلا از روی پل به پایین پرت شده و کشته می‌شود؛ این مهندس در روستای ورسک دفن شده است.

مهندس اتریشی سه خط طلا؛ او در همین پروژه جان خود را از دست داد!


مراحل ساخت پل ورسک

برای ساخت این پل بهترین مهندسان راهی این منطقه شدند و بعد از تهیه عکس‌‌هایی از کوه‌‌های البرز یک نقشه مناسب را برای این پل طراحی کردند.

اول قرار بود این پل از روستای ورسک و کوهستان  البرز بگذرد و به طرف تونل گدوک برود اما به خاطر شیب تند این مسیر این طرح لغو شد. سپس مهندسان این مسیر را سه پله ایی طراحی کردند تا مشکل شیب حل شود و حرکت قطار در دامنه کوه ممکن شود، این مسیر به سه خط طلا معروف شد.

پل ورسک

یکی از اقدامات هوشمندانه در زمان ساخت پل ورسک احداث تونل در زیر رودخانه ورسک بود، این باعث میشد این پل در برابر طغیان رودخانه محافظت شود، همین موضوع علت چرخش قطار در طول مسیر و بالا رفتن آن و سپس قرار گرفتن بر روی پل است.

در آخر در سال 1314 اقدامات نصب ریل شروع شد و در سال 1315 کل این پل ساخته شد.

بیشتر بخوانید: جاده های زیبای ایران ؛ ۱۱ جاده رویاییِ مه‌آلود و پر پیچ و خم

ساخت این پل کمتر از 2 سال طول کشید در صورتی که مهندسان زمان ساخت را 6 سال برنامه ریزی کرده بودند. این پل چند بار توسط رضا شاه بازدید شد همچنین زمان افتتاح این پل در 5 اردیبهشت 1315 وی راهی این منطقه شد.

روایتی که در این مورد وجود دارد این است که زمان بازدید و افتتاح این پل رضاشاه دستور داد مهندس این پل به همراه خانواده اش در زیر پل قرار بگیرند و قطار از پل عبور کند تا شاه از استحکام این پل مطمئن شود.


آبشار ورسک

آبشار ورسک با ارتفاع 20 متری از دره به سمت روستای ورسک جریان دارد. این آبشار از ارتفاعات قدمگاه سرچشمه می‌گیرد. هر سال تعدادی زیادی از مردم برای بازدید از این آبشار راهی ورسک می‌شوند. برای رسیدن به آبشار ورسک باید مسیر زیر را طی کنید.

آبشار ورسک سوادکوه

 

ورود به محور فیروز کوه، پس از عبور از گردنه گدوک کمی به سمت راست و سپس وارد روستای ورسک شده و از آنجا تا آبشار حدود 4 کیلومتر راه است. مسیر رسیدن به این آبشار دقیقا از زیر پل ورسک عبور می‌کند و بایستی در امتداد رودخانه حرکت کنید تا به آبشار برسید.

بیشتر بخوانید: دریاچه شورمست؛ هم‌نشینی با دریاچه‌ای آرام در دل سوادکوه


جاهای دیدنی اطراف پل ورسک

قلعه‌های کهن

در منطقه ورسک بقایایی از یک سری قلعه‌‌دیده می‌شود. این قلعه‌ها به خاطر وضعیت آب و هوایی و رطوبت سرپا باقی نمانده اند.

پژوهشگران آجر و بقایای ساروج در زیربناهای قدیمی این روستا پیدا کرده‌اند. باتوجه به این موضوعات متوجه شده اند که قدمت این قلعه‌‌ها به دوره ساسانیان باز می‌گردد.

پوشش گیاهی بقایای این قلعه‌‌ها را در  خود مخفی کرده است و آثار به خوبی قابل دیدن نیستند اما اگر مشتاق باشید مردم محلی به شما کمک می‌کنند تا آن‌ها را ببینید.

روستای عباس آباد

در نزدیکی پل ورسک روستای زیبای عباس آباد که به آن روستای ورسک هم می‌گویند قرار دارد. این روستا خیلی سرسبز و آرام است و یکی از جاذبه‌‌های تفریحی خوش‌آب‌وهواست.

روستای عباس آباد

کار بیشتر مردم اینجا دامداری و کشاورزی است. با گشت و گذار در دل روستا صدای زنگوله‌‌های گوسفندان می‌شنوید و صفا و صمیمیت مردم این روستا را به وضوح  خواهید دید.

از دیگر جذابیت‌‌های این روستا رودهای خروشان است که از زیر پل ورسک عبور می‌کند.

بیشتر بخوانید: آبشار گزو؛ آبشاری دیدنی در کنار سد لفور سوادکوه

چشمه گتوسرون

این چشمه یکی از ده چشمه استان مازندران است که در منطقه ورسک و در دل جنگل‌‌های انبوه توسکا قرار گرفته است.

آبشارهای زیبا منظره این منطقه را جذاب‌تر کرده است. پیدا کردن این چشمه ممکن است کمی سخت باشد به همین خاطر بهتر است از مردم بومی همان‌جا برای پیدا کردن این چشمه کمک بگیرید.


شما تا به حال از پل ورسک دیدن کرده‌اید؟ آیا تا به حال سوار بر قطار از روی این پل عبور کردید؟ به آبشار ورسک هم سر زدید؟ توانستید خودتان باقی‌مانده‌های قلعه‌های قدیمی را پیدا کنید یا از مردم محلی کمک گرفتید؟ آیا برای دیدن چشمه گتوسرون به جنگل توسکا رفتید؟ حتما نظر و تجربه خودتان از سفر به سوادکوه و دیدن پل قدیمی ورسک را برای ما بنویسید.

افراد زیادی به سفر رفتن و دیدن و کشف مکان‌های جدید علاقه دارند. البته پیدا کردن و انتخاب محل اقامت همیشه یکی از دغدغه‌های اصلی سفر است. شما می‌توانید برای اجاره اقامتگاه به وب سایت پینورست سر بزنید و با خیال راحت از بین اقامتگاه‌های گلچین شده انتخاب کنید.

 

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها

    به توچه هیز ۱۳۹۹/۱۰/۲۸

    عالی