فرار از زندگی شهری و تجربه زندگی روستایی دو دلیل محکم برای مسافرتهای کوتاه و تعطیلات آخرهفته پایتختنشینها و شهرهای اطراف آن است. شاید بتوان گفت بهازای هر برج سر به فلک کشیده تهران، یک ییلاق و طبیعت بکر اطرافش وجود دارد. پس پیشنهاد میکنیم اینبار برای برنامهریزی یک سفر متفاوت، خودتان را مهمان طبیعت کنید. نیازی هم نیست خیلی از خانه خودتان دور شوید. روستای ولیان هم یکی از همین طبیعتهای بکر نزدیک ایران است. اگر اهل تهران یا شهرهای نزدیکش هستید، رفتن به روستای ولیان خیلی راحت است. اما اگر ساکن تهران نیستید، میتوانید با اجاره روزانه آپارتمان مبله در تهران با خیال راحت چند روزی را در تهران بگذرانید و سر فرصت به روستاهای اطرافش هم سر بزنید. در ادامه با این یادداشت همراه باشید تا با مقصد تعطیلات پیش رویتان آشنا شوید.
در حوالی تهران روستایی قرار دارد که سالیان درازی است همچنان به قوت خودش پا بر جاست. روستای ولیان از توابع بخش چندار (شهر کوهسار) از شهرستان ساوجبلاغ است که باعث زیبایی بیشتر طبیعت استان البرز شده است. این روستا به دلیل فاصله ۳۰ کیلومتریاش با کرج، در همسایگی کوه میانبند است. همینطور این روستا از شمال به روستای اسکوی دره، از جنوب غربی به روستاهای دوز عنبر و آجین دوجین، از شرق به روستای گلین رود و از طرف غرب به روستای توره ده میرسد.
بیشتر بخوانید: سفر یک روزه آخر هفتهای در روستاهای اطراف تهران
دسترسی به ولیان آسان است و مسیر نسبتا مناسب و سر راستی برای گردشگرانش دارد. فاصله این روستا از کرج ۳۰ کیلومتر، از تهران ۸۷ کیلومتر و از قزوین هم ۹۷ کیلومتر است. همینطور این روستا در ۱۰ کیلومتری روستای خوروین، ۱۲ کیلومتری روستای کردان و ۱۹ کیلومتری روستای برغان است.
اگر ساکن تهران هستید فقط کافی است خود را به بزرگراه شیخ فضل الله نوری برسانید. در بزرگراه شیخ فضل الله به سمت راست بپیچید تا وارد بزرگراه تهران کرج شوید و بعد از آن از خروجی بلوار شهدای کردان کرج خارج شوید. در ادامه مسیرتان روستای ولیان را خواهید دید.
اگر کرج زندگی میکنید و یا از کرج بخواهید راهی ولیان شوید، در کمتر از ۳۰ دقیقه به ولیان میرسید. برای این کار باید خود را به آزادراه کرج-قزوین برسانید و پس از رسید به بلوار شهدای کردان مسیر را ادامه دهید تا وارد جاده خوروین و خیابان شهدای کرمیار به سمت کوی مسجد جامع شوید. با نزدیک شدن به ولیان کرج متوجه طبیعت بکر این منطقه خواهید شد.
مسیر دیگر روستای ولیان از آزادراه کرج-قزوین است. از آنجا با کمک تابلوهای راهنما وارد جاده فرعی کردان شوید و به شهر جدید کوهسار بروید. روستای کردان و روستای خوروین، قبل از روستای ولیان قرار دارند. مسیر را ادامه بدهید تا به ولیان برسید.
اگر به ماشین شخصی دسترسی نداشتید میتوانید با تاکسیها به این روستا بروید. در ابتدا باید به کرج و از آنجا به میدان حصارک بروید. در حصارک ماشینهای کوهسار در اختیار شماست. این ماشینها را سوار شوید و در آخر خط در چندار، ایستگاه ولیان پیاده شوید. از آنجا هم ادامه مسیر را تا انتها با ماشینهای مخصوص ولیان ادامه دهید تا به مقصد برسید.
بیشتر بخوانید: کردان کرج ؛ شش دلیل مهم برای بازدید از زیباترین ییلاق غرب تهران + عکس
ولیان به چشمههای آبسردش معروف است. چشمههایی مثل چشمه وال بین، چشمه زر و درویش چشمه جزو معروفترین آنها هستند. اطراف این چشمهها پوشیده از گیاهان خودرویی است که منظره زیبایی را بهوجود آوردهاند. این چشمههای آبسرد علاوه بر بهوجود آوردن بخشی از طبیعت دیدنی اینجا، منبع آب مورد نیاز مردم این روستا هم هستند و از این لحاظ اهمیت زیادی دارند. همینطور درست از وسط روستا رودخانهای میگذرد که در زبان محلی آن را «سوئک ولیان» مینامند. رودخانه ولیان از کوههای اطراف جاری میشود و با گذر از بند ولیان، در میان روستا روان میشود. در مسیر این رودخانه باغهای گردو، گیلاس و آلبالو، گل و گیاهای مختلف و چشماندازهای سبزی به چشم میخورد که همگی در کنار هم تفریحگاههای طبیعی بکری برای گردشگران این روستا بهوجود آوردهاند. در اطراف روستا دشتهای بزرگ و سبزی هم وجود دارد که میتوانند محل مناسبی برای پیکنیک اهالی اطراف باشند.
یکی از محبوبترین مکانهای تفریحی این روستا «دربند ولیان» است. این منطقه با چشماندازهای زیبا و چشمههای روانش دلیل محبوبیت هرچه بیشتر روستا است. در واقع دربند کرج همین دربند ولیان است که از داخل روستا میگذرد. اگر حتی یک بار هم به این روستا سر زده باشید به احتمال خیلی زیاد تابلوهای راهنمای دربند ولیان را دیدهاید. این تابلوها برای نشان دادن مسیر کوهنوردان این منطقه نصب شدهاند و همینطور که حالا متوجه شدهاید باید بگوییم دربند ولیان یکی از مسیرهای محبوب گردشگران و مسافران علاقهمند به کوهنوردی و پیادهروی است.
بیشتر بخوانید: جنگل های هیرکانی در ایران کجا هستند؟
روستای ولیان از نظر پوشش گیاهی شامل درختهای گردو، گیلاس، یونجه، بادام، خرمالو، ریواس، زردآلو، کنگر، گون، گندم، توت سفید و جو میشود.
قرار گرفتن این روستا در دامنه کوههای البرز، زمینه بهوجود آمدن آبوهوای معتدل و به دنبال آن طبیعت چهارفصل و بکری را فراهم کرده است. ولیان میزبان بهاری پر از گل و شکوفههای میوه و تابستانی معتدل با درختهایی است که میوههای تابستانی بر آنها سنگینی میکنند. اگر دنبال ایدهآلترین آبوهوای این روستا برای برنامهریزی سفرتان باشید، میتوانیم بگوییم بهار و تابستان بهترین فصلها برای طبیعتگردی در ولیان هستند. البته در فصلهای سرد سال یعنی پاییز و زمستان، جلوهی هزاررنگ طبیعت ارزش تحمل هوای سرد و سوزناک این روستا را دارد ولی به این شرط که لباس گرم همراه خود داشته باشید.
البته لازم نیست برای سفر به این روستای بینظیر و طبیعت بکر حتما ساکن تهران یا کرج باشید. میتوانید از همهجای ایران به اینجا سفر کنید و چند وقتی را در طبیعت بگذرانید. برای اقامت در ولیان، هم میتوانید خانههای روستایی همین منطقه را انتخاب کنید و هم اجاره سوئیت ارزان در کردان. هر انتخابی که داشته باشید، پینورست برای خدمات بهتر همراه شماست.
بیشتر بخوانید: روستای برغان کرج ؛ تماشای بهشتی ناب در دل طبیعت استان البرز
روستای ولیان قدمتی ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ ساله دارد. یکی از ساکنین اولیه روستا «والیها» بودهاند و به همین دلیل این روستا «والیان» نامگذاری شد. بعدها و با گذر زمان نام این روستا به «ولیان» تغییر کرد و امروز به همین اسم نامیده میشود. نامهای ولیان و والیان به معنای بزرگان است و اشاره به بزرگ و وزیر دارد، حتی نام خانوادگی اکثر ساکنین این روستا والی زاده است. مردم اینجا به زبان فارسی دری پهلوی صحبت میکنند. در حال حاضر این روستا از چهار محله با نامهای پایین محله (جیر محله)، وسط محله (میان محله)، شرق روستا (چال محله) و بالای روستا (جر محله) تشکیل شده.
یک درخت چنار ۱۰۰۰ ساله در حیاط مسجد جامع ولیان است که به ثبت ملی رسیده است. همینطور یک درخت توت بسیار قدیمی دیگر هم در مسجد حضرت ابولفضل این روستا قرار دارد که هردو درخت جزوی از تاریخ این روستا هستند.
قبرستان تاریخی و تپه باستانی در مناطق «کلاغ دره» و «دره بنه» هم جزو آثار تاریخی این روستا هستند. پیشنهاد میکنیم در سفر به اینجا، سری هم به روستای تاریخی «خوروین» بزنید. در روستای خوروین که در۱۰ کیلومتری ولیان است، آثار تاریخیای مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد مسیح بهدست آمده که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
بیشتر بخوانید: کرجی بودن یعنی چه؟ راهنمای کامل گردش و زندگی در کرج
به دلیل آبوهوای مناسب و باغهای این منطقه، محلیهای این روستا به باغداری، زراعت و دامداری مشغولاند. توت سفید ولیان و توت خشک این منطقه در سراسر ایران مشهور است و جزو سوغاتیهای این روستا است. غذاهای محلی این روستا شامل انواع غذاهای گوشتی، اشکنه، کالاجوش، دمک، سیر ماست پلو، آش رشته، جو آش، بلغور آش، گندم آش و ترش آش است.
یکی از معروفترین غذاهای ولیان کشک و دوپلو است که ترکیبی از برنج، رشته، کشک، کلم، سیر، چغندر و سیب زمینی است. رشته پلو هم یکی دیگر غذاهای محبوب اینجاست است که با لوبیا چیتی، رشته پلویی، پیاز داغ، روغن فراوان و شیره توت پخته میشود. پیشنهاد میکنیم در گشت و گذارتان حتما این طعمهای متفاوت را بچشید تا مزه سفر به ولیان را سالها به خاطر بسپارید. در مسیر برگشتتان هم میتوانید با خریدن توت خشک، گردو وانواع خشکبار سوغاتیهای خوشمزه ولیان را با خود به یادگار ببرید.
شما تا به حال به روستای ولیان سفر کردهاید؟ چه فصلی را برای این سفر پیشنهاد میکنید؟ چه دیدنیها و فعالیتهایی برای این سفر کوتاه مناسبتر است؟ تجربهتان را از سفر به این طبیعت زیبا با ما و مخاطبان پینورست در میان بگذارید.
همهچی از اونجایی شروع شد که چرخیدم و رسیدم به حرف بچگیم؛ نوشتن دوای هر دردیه :)