منطقهی اورامان در کردستان به همان زیبایی اسمش است. دو روایت در مورد اسم این منطقه وجود دارد. بعضیها معتقدند هور به معنی خورشید است. در نتیجه معنی اسم منطقه میشود جایگاه خورشید. روایت دیگری هم در مورد اسم این منطقه این است که هورامان به معنی سرزمین اهورایی است.
با ما همراه شوید تا سفری به این منطقه و شهرستان کوچک اورامان تخت پایتخت خورشید داشته باشیم.
طبیعت کوهستانی کردستان همیشه بین گردشگران پرطرفدار بوده و اورامانات به نوعی گل سرسبد این طبیعت است.
در این میان شهر کوچک اورامان تخت نیز یکی از مهمترین دیدنیهایی است که میتواند خاطرات خوشی از سفر برای شما به جا بگذارد. این روستا در استان کردستان و در جنوب شهرستان سروآباد واقع شده و همچنین اگر از مریوان دیدن میکنید میتوانید دیدن روستای اورامان تخت را نیز در برنامه سفر خود بگنجانید.
این روستا روبروی کوه معروف تخت واقع شده و به خاطر معماری خاص آن که از ساختار پلکانی کوهستانی بهره برده است مکان توریستی مهم است که سالانه گردشگران زیادی را به خود میخواند. در این روستا خانهها برفراز یکدیگر واقع شدهاند و گاه حیاط خانهای پشتبام خانهای دیگر است. این خانهها با مصالح محلی و با سنگ و چوب و خشکه چین (بی ساروج و ملات) ساخته شدهاند و گاه تا سه و چهار اشکوب هم بلندا دارند. به همین دلیل روستای اورامان تخت به هزار ماسوله نیز معروف است.
مسیرهای دسترسی:
از سنندج به سمت مریوان بروید. ۱۵ کیلومتر که از شهر سرو آباده گذشتید وارد خروجی نودشه و پاوه شوید و حدود ۳۵ کیلومتر برانید تا خروجی اورامان را در سمت چپ خود ببینید. وارد این فرعی شوید. حدود ۱۰ کیلومتر بعد به اورامان تخت میرسید.
از کرمانشاه هم در مسیر سنندج و بعد از پلیس راه با دیدن تابلوهای روانسر و پاوه به سمت چپ بپیچید. حدود ۱۵ کیلومتر بعد از پاوه در دوراهی «نوسود» و نودشه مسیر نودشه را انتخاب کنید. حدود ۳۰ کیلومتر بعد از شهر نودشه هم خروجی اورامان را در سمت راست خود خواهید دید.
اورامان تخت هوایی معتدل و کوهستانی دارد. مراتع سرسبز که شرایط را برای دامداری اهالی روستا مهیا کرده است این آب وهوا را دوچندان دلچسب میکنند. با وجود چشمههای متعدد و رودخانه سرسبزی این روستا و اطراف آن دور از انتظار نیست. تنوع گونههای گیاهی و جانوری برایتان شگفتآور خواهد بود.از درختان میوه مانند انار انجیر، گردو توت و گلابی گرفته تا درختان بلوط و وون و پسته وحشی و گیاهانی چون ریواس و پیچک و کنگر و گلهای رنگارنگی مانند میخک و نرگس و شب بو آن را میآرایند.
سنجاب ایرانی،سیاهگوش، کل و بز، خرس قهوهای، پلنگ، کرکس، عقاب طلایي و کبک نیز از گونههای جانوری مهم این منطقه است.
بهترین زمان سفر برای اقامت در روستای اورامان تخت فصل بهار و بهخصوص اردیبهشت ماه است. اما سفر به این روستا در هر زمان از سال لطف خاص خود را دارد.
اگر اهل سفر باشید برای اقامت در اینجور شهرهای کوچک و سنتی سراغ بومگردی میروید این شهر هم بومگردیهای خاصی دارد. برای اجاره بومگردی قدیمی میتوانیدبه وب سایت پینورست سر بزنید و در آن اقامتگاه موردپسند خود را رزرو کنید.
مردم این منطقه از بازماندگان ایل گوان قدیم و یا از کردهای هورامی قدیم هستند که در هزاره اول پس از میلاد به یکجانشینی روی آوردند و برخی از آنها در این منطقه ساکن شدند.این مردم که به زبان کردی هورامی صحبت میکنند علاوه بر ادبیات غنی خود نوع خاص پوشش و آیینها و رسوم محلی خود را دارند که باید فرصت آشنایی با آنها را غنیمت شمرد.
پوشش مردمان اورامان تخت که پوششی شامل لباس های کردی است از بخشهایی مانند چوخه، کلاش، پانتول، ملکی شال، دستار، فرنجی، کلهبال، جافی، کلنجه و… میشود.
هنرهای دستی مردم این روستا نیز هم برای بازدید و هم برای خرید سوغات گزینههای مناسبی هستند. مردم این منطقه در ساخت گیوه، و بافتن قالی، نمد و جاجیم تبحر دارند.
در اورامان تخت همچنین میتوانید به موسیقی محلی گوش بسپارید. مردمان این منطقه از سازهای ایرانی بیشترین بهره را میبرند و نواختن مقامهای موسیقی بومی ایران در اورامان تخت رایج است. اگر از علاقمندان موسیقی هستید پایکوبی محلی که هلپرکی نامیده میشود و بهصورت گروهی انجام میشود را از دست ندهید.
همچنین آیین پیر شالیار در این روستا در کنار آرامگاه و خانه پیر شالیار برگزار میشود که دو بار در سال فرصت تماشای آن پیش میآید و اگر بخت یارتان باشد یا زمان خود را به درستی تنظیم کنید شاهد آن خواهید بود. یکی از این مراسمها در ۱۵ اردیبهشت برگزار میشود که «کوهساری» یا «کمسای» نام دارد و دیگری در ۱۰ بهمن ماه شروع و برای دوهفته ادامه مییابد که همزمان با جشن سده است. این مراسم را با موسیقی محلی و دفنوازی و پختن آش و یا نان محلی کلیره جشن میگیرند.
بیشتر بخوانید: روستای ابیانه ؛ گذر از خانه های خشتی و همنشینی با مردم محلی
در اورامان تخت میتوانید انواع غذاهای محلی و سنتی را تجربه کنید. به خصوص انواع متنوعی از نان و آشها را میتوانید در این روستا تجربه کنید.
یکی از نانهای محلی نان ساجی است که از آرد گندم همراه خمیرمایه تهیه میشود و روی صفحهای فلزی که به آن ساج میگویند طبخ میشود.
از دیگر نانها میتوان از نان برساق که از آرد و شیر تهیه میشود و شبیه به شیرینی هایی گرد و کوچک است نام برد. این نان به ویژه در ماه رمضان بیشتر پخته میشود و از آن در افطار استفاده میکنند.
کلانه نانی است که ظاهری پیتزا شکل دارد. در این نان از خمیر و انواع سبزیهای خرد شده استفاده میشود. سبزیهایی مانند پیازچه خرد شده را درون خمیر میریزند و آن را روی ساج پهن کرده و میپزند.
از انواع آشها میتوان از آش گزنه نام برد که در آن از گزنه و گیاهان معطری مانند پونه و کاکوتی استفاده میشود.
آش دوغه وا هم از آشهای مورد علاقه کسانی است که به آش دوغ علاقه دارند. این آش هرچند که شباهت زیادی به آش دوغ دارد اما در آن از کوفته ریزه و بلغور و سبزیهای خشک استفاده شده است.
آش عدس بلغور هم از آشهای پرطرفدار در مناطق کردنشین است که از عدس و بلغور و سیبزمینی تهیه میشود.
البته شما انواع خورشها یا غذاهای متنوع دیگر مانند خورش ریواس، هتیمچه، کباب کردی و کباب ماهی و قایرمه که به نوعی کنگر سوخاری است را امتحان کنید.
این غذاها همگی در اقامتگاههای بومی و رستورانهای محلی اورامان تخت و یا خانههای مردم مهماننواز آن قابل دسترسی است.
بیشتر بخوانید: روستای پالنگان؛ مسیر دسترسی، جشنها و ماهیکباب مخصوص
رودخانه سیروان اورامان که طولانیترین رودخانه کردستان است هم دیدنیست. این رودخانه زیستگاه ماهیها و اطراف و بستر آن هم زیستگاه پرندگانیست که دیدنشان خالی از لطف نیست.
اورامان تخت به خاطر منظرهای که در ارتفاع برای شما فراهم میآورد بسیار دیدنی است. پس از بازدید از اورامان تخت و اشراف بر منطقه پیشنهاد میشود به دیدنیهای دیگر هم سر بزنید . در نزدیکی اورامان تخت مکانهای دیدنی زیادی خواهید یافت که لطف سفر شما را دوچندان خواهد کرد. منطقهی اورامان و منطقهی پالنگان و روستاها و شهرستانهای اطراف آنها در کرمانشاه و کردستان مانند پاوه، نوسود، نوشه، بیاره، مریوان، کامیاران، جوانرود و… نیز در نوع خود دیدنیهای زیادی دارند که در سفرهای طولانی میتوانید برای دیدن از همه آنها برنامه ریزی کنید.
دربند دزلی و آبشار مالور که از آب شدن برفهای منطقه پرآب شده است از دیدنیهای طبیعی این منطقه است.
قلعهی اورامان در اورامان تخت از دیدنیهای تاریخی است که در گذشته محلی برای حفاظت منطقه در مقابل دشمنان داشته و کاربری نظامی ویژهای داشته. دسترسی به آن از مناطق صعبالعبور و با پیادهروی طولانی ممکن است. همچنین وجود بقایای آتشکدهها در اطراف آن نشان از زرتشتی بودن ساکنان منطقه پیش از گرویدن به اسلام دارد.
دریاچهی اورامان در بالاترین نقطهی اورامان تخت و دقیقا پشت قلعه اورامان و در قسمت شمالی آن قرار دارد. این دریاچهی فصلی زیبا معمولا گردشگران و اکوتوریستها را برای دیدنش به ارتفاعات میکشاند. در این محدوده دسترسی به خدمات محلی روستا نیز با فاصلهی کمی امکانپذیر است.
مسجد روستای اورامان تخت نیز برای علاقمندان به معماریهای قدیمی خالی از لطف نیست. این مسجد که با مصالح محلی و با تلاش و سلیقهی اهالی روستا ساخته شده. رنگهای خاص و تزئینات چوبی این مسجد از ویژگیهای منحصربهفرد آن است.
اورامان تخت همچنین یک هتل آپارتمان سنتی زیبا و تمیز دارد که علاوه بر جلوهی ظاهریاش جای خوبی برای اقامت گردشگران است و درصورتی که به هردلیلی علاقه به ماندن در اقامتگاهها یا خانههای روستایی را نداشتید میتوانید با خیال راحت در این هتل سنگی اقامت کنید.
بیشتر بخوانید: سوباتان تالش ؛ اینجا به بهشت ایران معروف است
تاحالا به اورامان سفر کردهاید؟ غذاهای محلی لذیذشان را امتحان کردهاید؟ چه جاهای گردشگری را در این شهر کوچک میشناسید؟ کدام روستا در اطرافش دیدنیست؟ چه جاهای تاریخی برای دیدن دارد؟ از تجربه گردش خود در این شهر برای ما بنویسید.
راستی اگر اهل سفر و گشت و گذار هستید و دنبال اقامتگاههای خوب و متنوع میگرید پینورست میتواند پیشنهاد خوبی برای شما باشد. وارد سایت شوید و انواع اقامتگاهها مثل بومگردی، آپارتمان و ویلا ساحلی و…که برای شما گلچین شدهاند را ببینید.