کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد؛ عکس‌ها، آدرس و مسیر دسترسی

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد؛ عکس‌ها، آدرس و مسیر دسترسی

کاخ اردشیر بابکان عمارتی زیبا و باشکوه است که قدمتی ۱۸۰۰ ساله دارد. این بنای با شکوه شامل یک حیاط، دو ایوان و سه تالار است.  جالب این‌که در ساخت مکانی با این قدمت فقط مصالحی ساده مثل کاشی، گچ و سنگ‌ به کار رفته‌.

 از قسمت شرقی دیوار این کاخ هم رودی می‌گذرد که این مکان را سرحال و سرسبز کرده. کاخ اردشیر را طوری ساختند که تحت اثر رطوبت این رود قرار نگیرد. متاسفانه با جاری شدن سیل در سال ۱۳۹۹ بخشی از حصارهای  اصلی آن از بین رفتند. در این مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با این اثر تاریخی ارزشمند آشنا شوید.


کاخ اردشیر بابکان کجاست؟

کاخ اردشیر بابکان در فاصله ۳ کیلومتری از شهری به نام فیر‌وز‌آباد قرار دارد.  اول کمی از شهر فیروزآباد می‌گوییم که باید برای رسیدن به کاخ اردشیر از آن بگذرید و بد نیست کمی از این شهر و زیبایی‌هایش هم بدانید.

شهر گور در قدیم

 فیروزآباد در قدیم به جور یا گور معروف بوده‌ چرا که با حمله اسکندر به این شهر و با تغییر مسیر آب رودخانه، تمامش به زیر آب رفته بود.  بعد‌ها ساسانی‌ها آب دریاچه را تخلیه کردند. آن‌ها درواقع از ویرانه‌ها شهری از نو ساختند و کاخ اردشیر را هم در همین شهر بنا کردند.

کاخ اردشیر بابکان کجاست؟

منبع: گوگل مپ عکاس abolfazl ghobadi nezhad

مدتی بعد هم عرب‌ها به این شهر حمله کردند و بار دیگر این شهر نابود شد. این بار فردی به نام عضدالدوله دیلمی گیلانی ویرانه‌ها را آباد کرد و نام اینجا را فیروزآباد گذاشت.

اما فیروزآبادِ امروز

از آنجایی که محل قرارگیری فیروزآباد طوری است که بین بندرهای عسلویه و‌ بوشهر قرار گرفته، باعث پیشرفت زیاد این شهر در طی این سال‌ها شده. 

فراموش نکنید فیروزآباد در کنار آثار تاریخی‌اش طبیعت زیبایی هم دارد و درواقع این شهر جایی است که آثار تاریخی‌اش به طبیعت سرسبزش گره خورده‌. سراسر اینجا را درختان و‌گیاهان مختلف پوشانده‌اند. گیاهان دارویی هم مثل شیرین بیان، گل‌گاو‌زبان و… در فیروزآباد دیده می‌‌شوند که اهمیت زیادی دارند.

از آنجایی که فیروزآباد در زمستان‌ها هوایی معتدل دارد و در تابستان‌ها هوا گرم و خشک است. بهترین زمان سفر به فیروزآباد فصل‌های بهار و پاییز و‌ زمستان است. 


کمی  از گذشته کاخ اردشیر بابکان

کاخ اردشیر بابکان در دوران آخرین پادشاه اشکانی و به دست اردشیر، کسی که بنیانگذار سلسله ساسانی بود در نزدیکی چشمه‌ای بزرگ ساخته شد.

این کاخ از لحاظ تاریخی اهمیت زیادی دارد و نمونه‌ای از اولین گنبدخانه در معماری ساسانی و  همچنین نمونه‌ای از هنر معماران ایرانی  است. کاخ اردشیر بابکان و کاخ ساسان در سروستان و شهر باستانی بیشاپور و تنگ چوگانی در نزدیکی کازرون همگی از بناهای همین دوران هستند.

کمی بعد از کاخ آتشدانی هم دیده می‌شود که به نظر می‌رسد محلی برای برگزاری مراسمات در آن زمان‌ها بوده‌.

معماری در دوران ساسانی

در ساختار تمام بناهای باقی مانده از این دوران تزییناتی مثل گچبری، نقاشی‌های روی دیوار، موزاییک کاری‌ها و …، صحن، حیاط، چهار طاق و استفاده از قوس‌های گچی و گلی دیده می‌شود.

معماری کاخ بابکان

منبع: گوگل مپ عکاس Mohammad Riyazi

اما معماری در کاخ اردشیر چگونه است؟

 شکل این عمارت مستطیلی است با ابعاد ۱۰۴ در ۵۵ متر. کاخ اردشیر بابکان، تالارهایی تودرتو دارد که به همدیگر هم راه دارند و تمام قسمت‌های درونی‌ تالارها با گچ‌بری‌هایی تزیین شده‌. این طرز ساخت کاملا از بناهایی دیگری که در همین دوران یعنی ساسانیان ساخته شدند متفاوت است. البته فقط قسمت‌هایی از این گچ‌بری‌‌های ساسانی باقی مانده است. 

برای عبور باد در کاخ هم از خیشخان استفاده شده‌. نکته قابل توجه در این عمارت دیوارهای آن هستند که پنجره ندارند. در قسمت میانی کاخ اردشیر بابکان حیاطی قرار گرفته‌‌.

حیاط بزرگی که دورتادور ایوان‌ها قرار دارند. در بنای کاخ چند ایوان دیده می‌شود. چند ایوان کوچک، یک ایوان مرتفع و بلند، دو ایوان قوسی.  ایوان‌های کوچک حاشیه گچی دارند و گوشه‌سازی شدند که یعنی بین قاب سقف و قسمت بالایی دیوار، گچی قرار گرفته و کمی  هم جلو آمده‌ است. 

ستون‌های این کاخ استحکام بالایی دارند که بعد از این همه سال هنوز سالم هستند و با گچ‌بری‌های بی‌نظیری تزیین شدند. از جنس سنگ میخکی هستند و به طاق وصل شدند. 

چهار گنبد هم در عمارت دیده می‌شوند که گنبد اصلی روی این بنا به روش سه کنج نصب شده‌.


مسیر دسترسی به کاخ اردشیر بابکان

برای رسیدن به این کاخ از شیراز باید مسیر حدود ۱۰۰ کیلومتری را طی کنید و اول باید به فیروزآباد بروید.

پس اول وارد جاده شیراز-جهرم-لارستان شوید و بعد هم به جاده شیراز-کوار بروید. در جاده کوار-فیروزآباد حرکت کنید تا به قلعه دختر برسید بعد از قلعه دختر تا پارک جنگلی که بروید تابلو کاخ اردشیر بابکان را می‌بینید.

آدرس کاخ اردشیر بابکان

شیراز، ۳ کیلومتری شمال شهر فیروزآباد

چه زمانی به اینجا برویم بهتر است؟

به دلیل نبود نور در اینجا بهتر است صبح زود تا بعدازظهر از آن بازدید کنید. فصل‌های بهار و پاییز هم بهترین زمان برای سفر به این مکان هستند.

راستی در هر فصلی که قصد سفر به شیراز را داشتید می‌توانید با اجاره اقامتگاه شیراز از سایت پینورست خیالتان از بابت اقامت راحت باشد. پینورست اقامتگاه‌های گلچین‌شده دارد و برای تجربه اقامت دوست‌داشتنی گزینه خوبی است. تمام اطلاعات و جزئیات روی سایت نوشته شده اما اگر باز هم در حین اقامت دغدغه‌‌ای برایتان پیش آمد می‌توانید با پشتیبانی تماس بگیرید تا سریع‌ترین راه‌حل را به شما بگویند.


چه امکاناتی در اطرافش وجود دارد؟

در اطراف کاخ امکانات رفاهی خاصی وجود ندارد پس هرچیزی که نیازتان می‌شود را همراه ببرید. اما رستوران‌ها و بوم‌گردی‌هایی در کنار کاخ اردشیر دیده می‌شوند.


هزینه بازدید چقدر است؟

نیازی به پرداخت هزینه نیست و بازدید از اثر تاریخی کاملا رایگان است.


اطراف این‌جا چه مکان‌های دیدنی قرار دارند؟

قلعه دختر

قلعه دختر قلعه‌ای در دامنه کوه‌ها و ارتفاعات است که بر همه‌‌جا دید دارد و بعد از گذشت این‌همه هنوز به طور کامل از بین نرفته‌.  

قلعه دختر به دستور اردشیر بابکان ‌و برای مراقبت از پایتخت ساسانیان ساخته شده بود. برای بازدید از این قلعه هزینه‌ هم باید پرداخت کنید. از فسا که بگذرید و بعد به سمت کوار بروید. بعد از ۱ ساعت رانندگی به پایین قلعه می‌رسید. 

قلعه دختر در فیروزآباد

منبع: گوگل مپ عکاس Frank Engel (1)

تنگه هایقر

پستی و بلندی‌هایی با رنگ‌های مختلف تنگه‌ای زیبا به نام هایقر را ایجاد کردند. کف این دره آب هم جاری است که زیباییش را چند برابر می‌کند. 

یادتان باشد که رفتن به این مکان نیاز به راهنما دارد و تنهایی امکان‌پذیر نیست.

تنگه خرقه فیروزآباد

درختان و باغ‌های سرسبز به همراه چشمه‌هایی با آب زلال باعث شدند تا این تنگه دیدنی‌تر شود. برای رفتن به آن باید به فیروزآباد بروید که در ۲۴ کیلومتری این جاده، تنگه خرقه قرار دارد.

گنبد نمکی کنار سیاره و بورجان

گنبدهای نمکی معمولا در تبخیر زیاد و  آب‌و‌هوای با دمای بالا شکل می‌گیرند. گنبد نمکی بورجان در روستایی به نام دادنجان قرار دارد.

البته گنبد نمکی دیگری هم به نام کنار سیاه در اینجا وجود دارد اما کمی با بورجان متفاوت است.

آبراه‌هایی که از کنار این گنبد می‌گذرند باعث متفاوت شدنش از بقیه گنبد‌ها شده‌است. به گنبد کنار سیاه از طریق جاده فیروزآباد-فراشبند می‌توانید بروید. 

چشمه تنگاب فیروزآباد

چشمه، همان جایی که محلی برای جوشش آب است. 

چشمه‌ای پرآب به نام تنگاب در ۱۰ کیلومتری مسیر شیراز به فیروزآباد قرار دارد.

کوه برز

کوه برز در نزدیکی‌های فیروزآباد و در مسیر فراشبند قرار گرفته‌است. اگر به کوهنوردی علاقه دارید اینجا را از دست ندهید.

در بهار طبیعت کوه برز دیدنی‌تر می‌شود چرا که سراسر پر می‌شود از گل‌های خودرو.

کوه‌ برز کجاست؟

منبع: سایت سیری در ایران


سوالات متداول

کاخ اردشیر بابکان کجاست؟

قلعه‌ای نزدیک فیروزآباد است که به دستور اردشیر بابکان ساخته شده.

هزینه بازدید کاخ اردشیر بابکان؟

بازدید از کاخ اردشیر بابکان رایگان است.

به فیروزآباد در قدیم چه می‌گفتند؟

به  فیروزآباد در قدیم جور یا گور می‌گفتند.


شما هم کاخ اردشیر بابکان را دیده‌اید؟ در این کاخ چه چیزی نظر شما را جلب کرده؟ چه دیدنی‌هایی در نزدیکی آن وجود دارد؟ اگر شیرازی هستید یا جاهای دیدنی شیراز را خوب بلدید برای ما از جاهای دیدنی آن بنویسید.

بقیه‌ نوشته‌ها

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها