باغ های ایران – گردش در ۱۱ باغ شگفت‌انگیز ایرانی

    voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
باغ های ایران – گردش در ۱۱ باغ شگفت‌انگیز ایرانی

ایرانی‌ها از چند هزار سال پیش باغ ساختن را شروع کرده‌اند. برای همین زیباترین باغ‌ها را می‌شود در شهرهای مختلف ایران دید. باغ شازده ماهان و باغ جهان نما از معروف‌ترین باغ‌ها در ایران هستند. در ادامه چند نمونه از بهترین باغ های ایران را به شما معرفی می‌کنیم.


باغ شازده ماهان – بهشتی در میان کویر

باغ شازده ماهان

باغ شازده ماهان کجاست؟ باید به کرمان بروید تا بتوانید یکی از معروف‌ترین باغ های ایران را از نزدیک ببینید. به کرمان که رسیدید، وارد آزادراه هفت‌باغ شوید. نرسیده به شهر ماهان، تابلوهای باغ را می‌بینید. از کرمان تا اینجا 40 کیلومتر فاصله است.

روی نقشه ببینید!

باغ شازده واقعا جالب و کم‌‎نظیر است. در جایی که فقط بیابان و کویر دیده می‌شود، باغی سرسبز و بزرگ خودنمایی می‌کند. کرمانی‌ها به اینجا باغ شازده ماهون هم می‌گویند. باغ شازده ماهان 5.5 هکتار وسعت دارد. محمد حسن سردار ایروانی حاکم آن زمان، دستور داد باغ را در مسیر جاده ابریشم بسازند. عمارت شاه‌نشین باغ، بعدها به دست ناصرالدوله ساخته شد.

وقتی می‌خواهید وارد باغ شوید، سردرش حسابی شگفت‌زده‌تان می‌کند. صدای آب در همه جای باغ شنیده می‌شود و واقعا آرامش‌بخش است.

باغ شازده ماهان دو نکته جالب دارد. یکی این که فواره‌های باغ بدون هیچ وسیله کمکی ساخته شده‌اند. آب‌نما در باغ طوری ساخته شده که در محل فواره‌ها، فشار زیاد شده و آب به طور طبیعی بیرون می‌زند.

درخت‌ها هم خیلی هوشمندانه کاشته شده‌اند. رو‌به‌روی هر درخت، یکی مثل خودش دیده می‌شود. چنارها روبه‌روی هم هستند و سروها هم همین آرایش را دارند.

باغ شازده ماهان در اواخر دوره قاجار ساخته شده است. به کرمان که رفتید، حتما به این باغ زیبا هم سر بزنید.

معماری باغ شازده ماهان

معماری باغ شازده ماهان

اول بد نیست درباره منبع تامین آب باغ حرف بنزیم. برای آبیاری درخت‌ها و تامین آب حوض‌ها، از قنات و رودخانه تیگران استفاده می‌شود. چون باغ شیب تندی دارد، آب به همه جای باغ می‌رسد.

باغ شازده ماهان معماری پلکانی دارد. به همین علت هم آب در آن خیلی خوب جاری می‌شود.

عمارت باغ یا همان کوشک را به صورت طبقه‌ای (اشکوب) ساخته‌اند. در حال حاضر، ساختمان شاه نشین به بخش خصوصی واگذار شده است. اینجا رستوران زده‌اند و بهترین غذاهای ایرانی و سنتی را سرو می‌کنند.

باغ شازده ماهان اکنون اقامتگاه هم هست. اتاق‌ها حالت سنتی دارند و امکاناتشان هم در حد چند شب ماندن، بد نیست.

 


باغ گل‌ها شیراز

باغ گلها شیراز

اینجا چند ماهی است که ساخته شده و حالا از زیباترین باغ های ایران به شمار می‌آید. باغ گلها شیراز شبیه به باغ‌های گل در کشور هلند است.

انواع درخت‌های میوه مثل گردو، انار و انگور را در باغ گلها شیراز پیدا می‌کنید. درخت‌های دیگر مثل سرو و کاج هم اینجا کاشته شده است.

در باغ گلها شیراز دریاچه مصنوعی و آبشار هم ساخته‌اند. برای همین می‌شود اینجا را از بهترین باغ های ایران دانست.

باغ گلها در محله منصورآباد شیراز قرار دارد. به معالی‌آباد شیراز بروید و وارد بلوار بهشت شوید. بعد راحت باغ را پیدا می‌کنید. منصورآباد در کل جای سرسبزی است و جاذبه‌های زیادی دارد.

باغ گلها شیراز ورودی ندارد و می‌شود بدون هزینه از آن دیدن کرد.

روی نقشه ببینید!

 


باغ جهان نما شیراز

باغ جهان‌نما شیراز

 

اگر می‌خواهید یکی از شگفت‌انگیزترین باغ های ایران را ببینید، به شیراز بروید و سراغ باغ جهان نما را بگیرید. باغ جهان نما قدیمی‌ترین باغ شیراز به حساب می‌آید. اینجا 3500 متر مربع وسعت دارد و در سرتاسرش درخت‌ها و گل‌های زیبا دیده می‌شود.

درخت‌های نارنج، شمشاد و سرو همراه با گل‌های هفت رنگ، بنفشه، اطلسی و داوودی، باغ جهان نما را خیلی زیبا جلوه می‌دهند. باغ جهان نما در قرن هشتم ساخته شده است. باغ ر زمان صفوی‌ها خیلی آباد بود و به آن اهمیت زیادی داده می‌شد. جهان نما کنار جاهای دیدنی شیراز مثل حافظیه قرار دارد.

در باغ جهان نما کافه‌ای هم هست که نوشیدنی‌های سنتی و شربت‌های گیاهی سرو می‌کند. می‌توانید روی تخت بنشینید و از فضای باغ آرامش بگیرید.

عمارت هشت ضلعی باغ جهان نما در دوران زندیه ساخته شده است. حالا در این ساختمان نمایشگاه های مختلف برگزار می‌کنند. ساختمان‌های باغ، کاشی‌کاری و تزئینات ندارند، ولی معماری‌شان خیلی جذاب و جالب توجه است.

راستی اگر از بالا به باغ جهان‌نما نگاه کنید شبیه یک قالی ایرانی به نظر می‌رسد. این موضوع در مورد خیلی از باغ‌های ایرانی صادق است. برای این که همگی از فرمول معماری مشابهی تبعیت می‌کنند.

باغ جهان‌نما

روی نقشه ببینید!

 


باغ نگارستان

یکی از بهترین باغ های ایران را می‌توانید در تهران پیدا کنید. باغ نگارستان از زیباترین جاهای دیدنی تهران به شمار می‌آید.

روی نقشه ببینید!

از همان اول که وارد باغ می‌شوید، درخت‌ها و معماری زیبای نگارستان شگفت‌زده‌تان می‌کند. در ورودی می‌توانید کافه روحی را ببینید. اینجا شربت‌های سنتی و نوشیدنی‌های اصیل سرو می‌کنند.

باغ نگارستان موزه‌های معروفی هم دارد. اینجا می‌توانید آثار هنرمندهای معروف را از نزدیک ببینید. پیشنهاد می‌دهیم حتما سراغ مجسمه‌های مردم‌شناسی جهانگیر ارجمند بروید. این هنرمند با کمترین امکانات، آثاری خلاقانه و عالی درست کرده است.

در موزه کمال‌الملک، صدها آثار هنری دیده می‌شود. تقریبا کارهای بیشتر هنرمندهای قدیمی مثل آقای مقدم، در این موزه قرار داده شده است. در راهروی موزه که قدم بزنید، نقاشی‌ها و آثار هنری دیگر را هم می‌بینید.

باغ نگارستان تهران

یکی از جذاب‌ترین چیزهایی که می‌شود در باغ نگارستان دید، تابلوی «صف سلام» است. این دیوارنگاره، زیباترین نقاشی دیواری دوران قاجار به شمار می‌آید. این نقاشی مراسم جمع شدن دولتی‌ها و گزارش دادن به پادشاه را نشان می‌دهد.

باغ نگارستان بخش‌های جذاب دیگری هم دارد. می‌توانید به زیرزمین باغ بروید و آثار تاریخی دیگر را ببینید. زیرزمین نگارستان قبلا حمام بوده است و هنوز هم آثاری از آن دیده می‌شود.

باغ نگارستان حوض زیبایی هم دارد. خیلی از تهرانی‌ها آخر هفته به اینجا می‌آیند تا خستگی در کنند. بعد از دیدن باغ، می‌توانید بهترین غذاها را در رستوران روحی نوش جان کنید. کباب و جوجه با استخوان روحی واقعا خوشمزه هستند.

 


باغ فین کاشان

باغ فین کاشان

درباره باغ فین کاشان همه ما قصه‌های مختلفی را شنیده‌ایم. داستان قتل امیرکبیر، زلزله و خراب شدن باغ و ماجراهای دیگر. اما جدا از این حرف‌ها خود باغ واقعا زیبا است و از بهترین باغ های ایران به شمار می‌آید.

در باغ دو حمام به اسم صفوی و سلطنتی هست. امیرکبیر را در حمام صفوی به قتل رساندند. چند ساختمان زیبا هم هست که دیدنشان را به شما توصیه می‌کنیم.

بعضی از درخت‌های سرو باغ فین، بیشتر از 400 سال قدمت دارند. در باغ فین 360 درخت قدیمی ‌هست که ارزش تاریخی دارند. 450 درخت جوان دیگر هم در باغ کاشته‌اند.  اینجا از باغ های ایرانی معروف است و شهرت جهانی هم دارد.

یکی از بخش‌های جالب باغ فین، کوشک قاجاری یا شتر لوی فتحعلی شاهی است. شاه به علت این که باغ فین را خیلی دوست داشت، به سرپرست کاشان دستور داد که باغ را خیلی خوب مرمت کند. به همین علت، عمارت شترگلو  در باغ ساخته شد. این بنا به شکل چهارطاق است. شاه‌نشین آن حوضخانه‌ای دارد که آب از سه طرفش سرازیر می‌شود.

اتاق شاه‌نشین اینجا معماری کم‌نظیری دارد. جالب است بدانید که شیشه‌های رنگی شاه‌نشین خاصیت روانشناسی هم دارند. طبق صحبت روانشناس‌ها، رنگ‌های سبز، آبی و سفید، آرامش‌بخش هستند. قرمز و نارنجی هم هیجان و انرژی را بیشتر می‌کنند.

کنار باغ فین، فروشگاه‌هایی هستند که عرقیات گیاهی می‌فروشند. اگر در فصل مناسب در کاشان باشید، می‌توانید مراسم گلاب‌گیری را هم ببینید. باغ فین از زیباترین باغ های ایران به شمار می‌آید.

روی نقشه ببینید!


باغ دولت آباد یزد

باغ دولت آباد

 

در باغ دولت آباد می‌توانید بلندترین بادگیر جهان را ببینید. بادگیر دولت آباد 270 سال قدمت دارد و ارتفاعش به 33 متر می‌رسد. نکته جالب درباره بادگیر این است که معماری آن هشت ضلعی است و از هشت جهت باد را می گیرد. دولت آباد از معروف‌‎ترین باغ های ایران بین گردشگرها است.

مثل باغ‌های ایرانی دیگر، در سرتاسر باغ حوض و فواره‌های زیبا دیده می‌شود. باغ را به دستور محمد تقی خان بافقی ساخته‌اند. در باغ دولت آباد چند عمارت زیبا هست که معماری کم‌نظیری دارند.

اینجا قبلا چهار ساختمان داشته که حالا سه تایش باقی مانده است. عمارت هشتی، بنای اصلی باغ دولت آباد به شمار می‌آید. عمارت طَنَبی در غرب هشتی هم خیلی باشکوه است.

در طنبی زیرزمینی بزرگ هست که با چندین پله به باغ و راهروی زیر بادگیر وصل می‌شود. در سرتاسر ساختمان‌های باغ می‌شود معماری اصیل ایرانی و استفاده از شیشه‌های رنگارنگ را دید. روبه‌روی هشتی، عمارتی هست به اسم بهشت آیین که شاه و خانواده‌اش در زمستان در آن ساکن می‌شدند. بهشت آیین در جهت آفتاب ساخته شده است تا در زمستان‌ها گرم‌تر از جاهای دیگر باشد.

باغ دولت آباد

آب انبار، برج دیده‌بانی، اصطبل و آشپزخانه، از بخش‌های دیگر اندرونی باغ هستند. قسمت بیرونی دولت آباد هم جاهای دیدنی زیادی دارد. عمارت سردر، اتاق‌های زیاد، عمارت تهرانی‌ها، دیوان‌خانه، تالار آینه و برج دیده‌بانی، از بخش‌های جالب بیرونی به شمار می‌آیند.

در شب چراغ‌های عمارت‌ها را روشن می‌کنند و باغ دولت آباد خیلی زیبا می‌شود. پیشنهاد می‌دهیم در سفر به یزد، بازدید از دولت آباد را در برنامه‌تان قرار بدهید.


باغ پاسارگاد – میراث جهانی یونسکو

اینجا مثل باغ ارم و دولت آباد سرسبز نیست، ولی ثبت میراث جهانی یونسکو شده است.  باغ پاسارگاد یک جورهایی مادر باغ های ایران است. تاریخ‌شناس‌ها می‌گویند که کوروش شخصا معماری باغ پاسارگاد را انجام داده. یعنی ترتیب قرار گرفتن درخت‌ها و جای آب نماها را پادشاه هخامنشی مشخص کرده است.

باغ پاسارگاد زمانی خیلی سرسبز بوده و رونق زیادی داشته. این باغ پر از آب‌نماهای سنگی بوده است و در آن کاخ‌های زیادی ساخته بودند. بعدها در ساخت باغ‌های ایرانی دیگر مثل چهل ستون اصفهان، از نقشه و طرح باغ پاسارگاد الهام گرفته شد. به همین علت، به اینجا مادر باغ های ایران می‌گویند.

باغ پاسارگاد

آبراهه‌های سنگی باغ تا همین چند سال پیش قابل دیدن بود. ولی به علت سهل‌انگاری و کشاورزی در منطقه، همه آنها تخریب شد. باغ پاسارگاد حالا دیگر مثل گذشته سرسبز نیست، ولی هنوز هم زیباست و می‌شود در آن فرهنگ و تاریخ کهن ایران را دید.


باغ چهلستون اصفهان

باغ چهل ستون اصفهان

 

اینجا را تقریبا همه ایرانی‌ها یک بار از نزدیک دیده‌اند. باغ چهلستون از زیباترین باغ های ایران به شمار می‌آید. برای خیلی‌ها سوال است که چرا به اینجا چهلستون می‌گویند، ذر حالی که ساختمان 20 ستون دارد؟

باغ به شکلی ساخته شده که ستون‌ها در آب انعکاس پیدا می‌کنند. به همین علت می‌شود 40 ستون را اینجا دید؛ 20 تا در آب و 20 تای دیگر در ساختمان. چهلستون در قرن شانزدهم ساخته شد و شاه عباس دوم بعدها آن را گسترش داد. چهلستون حدودا 7 هکتار وسعت دارد. قبلا اینجا ساختمان‌های دیگری هم وجود داشته است.

در باغ چهلستون اصفهان مثل سایر باغ های ایران یک حوض بزرگ همراه با آب‌نماهای مختلف دیده می‌شود. دور حوض، پر از درخت‌ها و گل‌های زیبا و رنگارنگ است. چهلستون هم از باغ‌های ایرانی ثبت شده در یونسکو به شمار می‌آید.

درباره معماری چهلستون حرف‌های زیادی می‌شود گفت. نمای بیرونی کاخ واقعا حیرت‌انگیز است. ستون‌های ایوان اصلی از جنس کاج و چنار هستند. چهار ستون اصلی روی چهار شیر سنگی قرار دارند.

وقتی وارد کاخ می‌شوید، نقاشی‌ها و گچ‌کاری‌های زمان شاه عباس دوم شگفت‌زده‌تان می‌کند. یکی از باشکوه‌ترین بخش‌های عمارت، تالار آینه است. در این تالار انواع آینه‌کاری‌های جالب را می‌توانید ببینید.

تالار مرکزی چهلستون، بخش اصلی آن به شمار می‌آید. نقاشی‌های این قسمت، داستان‌های اصیل ایرانی و شاهنامه را روایت می‌کنند.


باغ عباس آباد مازندران

اینجا از سرسبزترین باغ های ایران به شمار می‌آید. علتش هم این است که باغ در دل جنگل‌های مازندران قرار گرفته و اطرافش تا جشم کار می‌کند، درخت و دشت‌های سرسبز است.

باغ عباس آباد را می‌توانید در 9 کیلومتری بهشهر پیدا کنید. این مجموعه 500 هکتاری چند قسمت دارد، از جمله سد و دریاچه‌اش، باغ گل، ساختمان و دو برج آجری. در عباس آباد هم تفریح می‌کنید، هم آثار تاریخی را می‌بینید.

باغ عباس‌آباد مازندران

خیلی از مردم برای قایق‌سواری در دریاچه عباس آباد به اینجا می‌آیند. آدم‌های زیادی هم کنار دریاچه چادر می‌زنند و استراحت می‌کنند.

بنای آجری وسط دریاچه ویژگی‌های جالبی دارد. وقتی سد آبگیری می‌شود، این ساختمان زیر آب می‌رود و فقط سقفش قابل دیدن است. در این حالت بنای چهار طاقی مثل یک جزیره وسط دریاچه دیده می‌شود.

باغ اصلی بالای یک تپه طبیعی ساخته شده است. صفوی‌ها تپه را برش دادند و باغ را به صورت پلکانی ساختند. به علت معماری خاص باغ عباس آباد، در سرتاسر آن می‌شود صدای آرامش‌بخش آب را شنید.

باغ عباس آباد مازندران

دو برج آجری هم در محوطه باغ دیده می‌شوند. برج ها هم برای نگهبانی کاربرد داشتند، هم جلوی ضربات ناشی از جریان شدید آب را می‌گرفتند.

مجموعه عباس آباد از شگفت‌انگیزترین باغ های ایران به شمار می‌رود.


باغ پهلوان پور یزد

باغ پهلوان‌پور

 

این باغ زیبا نزدیک به شهر مهریز است. باغ پهلوان پور را خیلی‌ها به خاطر چنارهای بلند و جوی پرآبش می‌شناسند. قنات حسن آباد، آب این باغ تاریخی را تامین می‌کند. باغ پهلوان پور در زمان زندیه احداث شد و بعدها قاجارها آن را مرمت کردند. به همین علت آثاری از معماری هر دو دوره در ساختمان‌های باغ دیده می‌شود.

روی نقشه ببینید!

غیر از چنار، درخت‌های دیگر مثل خرمالو و انار و بادام هم در باغ دیده می‌شوند. اگر به باغ بروید، می‌توانید آب انار طبیعی میل کنید. اینجا از نظر معماری شبیه به باغ‌های دیگر ایران است و در آن ساختمان کوشک، حمام، آشزخانه، زمستان خانه و بنای سرایداری دیده می‌شود.

باغ پهلوان‌پور

بعد از ورودی، برج، اصطبل و کاهدان را می‌توانید ببینید. همه این‌ها در دوران قاجار ساخته شده‌اند، ولی معماری‌شان شبیه به ساختمان‌های دوره زندیه است. باغ پهلوان پور یزد یک زمستان‌خانه هم دارد. برای اینجا اتاق نشیمن و مطبخ در نظر گرفته بودند تا بتوان در فصل سرد از فضای آن استفاده کرد.

باغ پهلوان پور اکنون به هتل تبدیل شده است و گردشگرها زیاد در آن رفت و آمد می‌کنند.


باغ اکبریه بیرجند

باغ اکبریه بیرجند

این باغ زیبا را اواخر دوره زندیه ساخته‌اند. البته کار ساختن باغ در زمان قاجارها تمام شد. ماجرا از این قرار بود که حاکم وقت می‌خواست جایی در خور حکومت بسازد و محل فرمانروایی‌اش را عوض کند. برای همین دستور داد باغ اکبریه را بسازند.

باغ اکبریه 3.5 هکتار است و دو ساختمان در آن دیده می‌شود. نکته جالب این که بنای معماری باغ، روسی است. معماری ایرانی را با سبک روسی و کمی ترکی ترکیب کرده‌اند و باغ اکبریه را ساخته‌اند.

در باغ اکبریه چند موزه دیدنی هست. از جمله موزه‌های باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، فرهنگ، عروسک و مشاهیر. در این موزه‌ها آثار قدیمی و بسیار جذابی نگهداری می‌شود.

از زیباترین مکان‌های باغ اکبریه می‌شود به گنبد کلاه‌فرنگی و تالار آینه اشاره کرد. قدیمی‌ترین بخش باغ، عمارت حشمت‌الملک است که دو طبقه دارد. باغ اکبریه از جذاب‌ترین باغ های ایران به شمار می‌آید.

روی نقشه ببینید!


پیش از خواندن این مطلب با کدام یک از این باع‌های ایرانی آشنایی داشتید؟ شما تا به حال کدام یک از این باغ‌ها را از نزدیک دیده‌اید؟ به نظرتان کدام باغ از همه زیباتر است؟ آیا در شهری که زندگی می‌کنید هم نمونه‌ای از باغ ایرانی وجود دارد؟ چه چیزی در مورد این باغ‌ها وجود دارد که بیشتر نظر شما را به خودش جذب کرده است؟ حتما نظر و تجربه خودتان از دیدن این باغ‌های زیبا و دیدن را برای ما بنویسید.

احتمالا با خواندن این مطلب و آشنا شدن با این باغ‌ها در فکر این هستید که برای دیدن آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. اگر در مودر محل اقامت در شهر مورد نظرتان نگران هستید می‌توانید با رزرو اقامتگاه در پینورست خیال خودتان را این مورد راحت کنید.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی