آبشارها یکی از شگفتانگیزترین یا به قول جوانان امروزی خفنترین پدیدههای طبیعی هستند. منطقه هفت آبشار در نزدیکی سوادکوه یا از مسیری دیگر روستای تیرکن از توابع شهرستان بابل، یکی از زیباترین آبشارهای ایران است.
هفت آبشار همانطور که از اسمش پیداست از هفت آبشار تشکیل شده که با فاصله از یگدیگر قرار گرفتهاند و دروغ چرا؟ از اولین آبشار تا آخرین آنها مسیر چندان کوتاهی هم نیست؛ اما طبیعتدوستان اصلا سرشان درد میکند برای همین مسیرهای نه چندان کوتاه و کیف و لذتشان در مسیرهای جنگلی و اینشکلی چند برابر میشود.
وقتی از شمال صحبت میکنیم خیلی وقتها به مازندران اشاره میکنیم و حالا شما در نظر داشته باشید که شمال، یا همان مازندران در بحث موردنظر ما، چه طبیعت گسترده و زیبا و متنوعی دارد. بنابراین سخت میشود در مازندران جنگلی، کوهی، دریاچهای و در واقع سرتان را درد نیاوریم، طبیعتی پیدا کرد که منحصر به فرد باشد؛ با این وجود هفت آبشار یکی از همین استثنائات چشمگیر طبیعی این استان است.
پس در حالی که دارید در تقویم به دنبال فرصت مناسب برای سفر به هفت آبشار میگردید و با دوستان و یا اعضای خانواده هماهنگیهای لازم را انجام میدهید با ما همراه باشید و ادامه مطلب را بخوانید که درباره هفت آبشار چیزی از دستتان در نرود.
اما این هفت آبشار که می گویند کجاست دقیقا؟ بالاخره بابل یا سوادکوه؟ چطوری باید به آنجا رفت؟
راستش را بخواهید ما موفق شدیم کشف کنیم که هفت آبشار در تقسیمات کشوری، لشگری و … قسمتی از خاک بابل است اما اجازه بدهید اصلا از این بحث عبور کنیم و به راههای دسترسی به هفت آبشار میپردازیم.
اگر از سمت تهران و یا شهرهای نزدیک به آن بخواهید به هفت آبشار دیدن کنید باید از جاده فیروزکوه خودتان را به سوادکوه و شیرگاه برسانید و از آن به جای قائمشهر به سمت بابل بروید.
همچنین میتوانید جاده چالوس و یا هراز را انتخاب کنید ولی نزدیکترین مسیر از جاده فیروزکوه است. خلاصه در نهایت حدودا در ۳۰کیلومتری سواد کوه و در جادهای فرعی به سمت دهستان درازکلا به روستای تیرکن میرسید.
تیرکن پایان مسیر ماشینرو و شروع مسیر پیادهروی و کوهنوردی است و به هفت آبشار هفت آبشار تیرکن هم میگویند.
اما اگر از شمال شرق و یا حتی شمال غرب میخواهید به هفت آبشار بروید باید ابتدا خودتان را به بابل برسانید. از بابل باید به سمت بابلکنار رفته و از طریق جاده پادگان خودتان را به تیرکن برسانید و یا از سمت جاده گنج افروز در جنوب بابل به دو راهی درازکلا بروید و از آنجا راهی تیرکن شوید.
از تیرکن تازه اصل ماجرا و اصل کیف و خوشگذرانی(برای اهلش البته) آغاز میشود. مخصوصا موقع رفتن که مسیر پایدهروی-کوهنوردی سرپایینی است و کمتر از ۱ ساعت به آبشار اول میرسید.
فاصله آبشار اول و آبشار هفتم حدودا ۳ کیلومتر است و اگر از مسیر درست نروید بسیار دشوار خواهد بود. پس توجه بفرمایید که برای مسیر بهتر به سمت آبشارهای بعدی وقتی به آبشار اول میرسید از رودخانه رد نشوید و در دو راهی انتهای مسیر قبل از اولین آبشار به سمت چپ بروید.
شاید باورتان نشود که همین اشتباه کوچک و رد شدن از رودخانه برای رسیدن به دیگر آبشارها میتواند کاملا بر روی سفرتان تاثیر منفی بگذارد، چون راه آن دست رودخانه بسیار دشوار و در جاهایی حتی صعبالعبور است. پس حتما از همین دست رودخانه جریان آب را دنبال کنید و به سمت پایین دست رود بروید.
بیشتر بخوانید: آبشار گزو؛ آبشاری دیدنی در کنار سد لفور سوادکوه
البته که بعید است کسی چنین سوالی برایش پیش بیاید که چرااین جا دیدنی است. اما اگر دنبال جوابش هستید کافی است نگاهی به تصاویر بیاندازید. با وجود اینها اگر به توضیحات بیشتری نیاز دارید هم ما که نمیگذاریم دست خالی از اینجا بروید؛ عرض میکنیم.
چه چیزی بهتر از این که از میان جاده زیبای فیروزکوه نرسیده به قائمشهر به سمت جنگلهای هیرکانی استان مازندران و رودخانهای پر آب با هفت آبشار و حوضچههای فراوان که بعضا به اندازه استخر هستند، رفتن؟ طبیعت بکر و شگفتانگیزی که مسیره پیادهرویش چندان طولانی نیست و پارکینگ مطمئن هم برای پارک ماشین دارد.
جنگل، رودخانه، آبشار و حوضچههای طبیعی استخر مانند برای شنا هرکدام به تنهایی یک جاذبه گردشگری گردنکلفت هستند که میتوانند خیلیها را به سمت خود جذب کنند. حالا اینها همه در یک منطقه و در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و فرصتی استثنایی را برای عشاق طبیعت گرد آوردهاند. پس بدیهی است که چرا باید از هفت آبشار دیدن کنیم!
بیشتر بخوانید: سد و جنگل لفور کجاست؟ دریاچهای بکر و زیبا برای طبیعتگردی و کمپینگ
البته که هر گل یه بویی دارد و چنین منطقهای در هر فصلی از سال زیبایی خاص خودش را دارد، اما اگر بخواهیم مجموعهای از شرایط را درنظر بگیریم و به فکر عموم گردشگران و امکانات در دسترس همگان باشیم، بهترین وقت سفر به هفت آبشار و آن منطقه، فصل تابستان است.
پس بدون شک هر وقت از گرمای تابستان کلافه شدید و حداقل دو روزی فرصت داشتید (البته اگر خیلی از مازندران فاصله ندارید) بهترین فرصت برای سفر به هفت آبشار و شنا در رودخانه و یا حداقل دست و پایی تر کردن در آب است.
با توجه به فاصلهای که از سوادکوه یا بابل دارید حتما موقعی حرکت کنید که در روشنایی روز به هفت آبشار برسید و فرصت کافی برای گشت و گذار داشته باشید. مخصوصا اگر قصد دارید کمپ کنید و شب را در طبیعت بگذرانید.
در کنار خود آبشارها هیچ امکانات رفاهی و … خاصی وجود ندارد پس هر آنچه که لازم دارید را نهایتا از تیرکن تهیه کنید.
برای ماندن در طبیعت حتی به اندازه یک پیکنیک چند ساعته توصیههای ضروری برای طبیعت گردی را رعایت کنید. مخصوصا در رابطه با روشن کردن آتش و یا جمع آوری زبالهها.
کفش مناسب کوهنوردی سبک، لباس مناسب و به دلیل وجود رودخانه و امکان آبتنی حتما لباس اضافه و مایو، حوله، عینک شنا و …. دیگر ملزومات را همراه خود ببرید که در غیر این صورت پشیمان میشوید.
آب آشامیدنی به میزان کافی همراه داشته باشید که پیدا کردن چشمه بدون آشنایی با منطقه اصلا راحت نیست. اگر همسفری دارید که بدون اطلاع درست از وضعیت منطقه و آگاهی کافی اصرار میکند که چشمه پیدا خواهید کرد، به هیچ وجه کوتاه نیایید!
مسیر رفت چون شیب رو به پایین دارد آسانتر است و سریعتر طی میشود. اما به یاد داشته باشید که برای برگشت باید از سربالایی با شیب نسبتا تند برگردید، پس فقط چیزهای ضرروی را با خود ببرید و گول آسان بودن مسیر رفت را نخورید.
در فصل تابستان هوای اطراف رودخانه سرد نیست پس میتوانید کیسه خواب را برای مثال از کولهپشتی خود حذف کنید.
همانطور که اشاره کردیم در خود اطراف آبشارها و رودخانه جایی برای اقامت وجود ندارد. پس یا باید کمپ کنید و چادر بزنید و یا در تیرکن در کلبههایی روستایی اقامت کنید. البته اگر قصد ندارید شب بمانید هم غیر از تیرکن در شهرهای اطراف مانند سوادکوه، بابل و شیرگاه و حتی قائمشهر نیز میتوانید جایی را اجاره کنید.
بیشتر بخوانید: پارک جنگلی جوارم؛ کلبههای چوبی در دل جنگل
سد لفور و جنگل لفور یکی از مهمترین جاذبههای مجاور هفت آبشار هستند. جالب است بدانید دریاچه لفور یک جزیره دارد که برای دیدن آن یا باید شناگر ماهری باشید و در دریاچه شنا کنید یا قایقسواری کنید. در روستای لفور شما میتوانید یکی از بهترین رستورانهای شمال هم پیدا کنید و در آن ماهیهای خوشمزه میل کنید. در سفرتان به لفور حتما به رستوران لفور هم سر بزنید.
بیشتر بخوانید: سد و جنگل لفور کجاست؟ دریاچهای بکر و زیبا برای طبیعتگردی و کمپینگ
علاوه بر اینها پارک جنگلی بزچفت بابل هم از دیگر دیدنیهای نزدیک به هفت آبشار است.
شما هم آبشار تیرکن را دیدهاید؟ آن را راحت پیدا کردید یا برای رسیدن به آن گم شدهاید؟ از کدام سمت راهی آبشار شدید کدام مسیر دسترسی برای رسیدن به آن راحتتر است؟ نزدیک آبشار تیرکن چه جاذبههای دیگری بلد هستید؟ برای ما در قسمت نظرات بنویسید تا به تجربههای ما هم اضافه شود.
راستی در طبیعت گردیتان اگر دغدغه فکری انتخاب اقامتگاه را دارید؛ برای شما یک راهحل خوب داریم. به وب سایت پینورست سر بزنید و انواع اقامتگاههای بومگردی، خانه روستایی، ویلایی و هر نوع اقامتگاهی که فکرش را بکنید را پیدا کنید و بنا به نیازتان آن را اجاره کنید.