میخواهیم سراغ موزه صلح تهران برویم. یکی از حلقههای زنجیره جهانی موزههای صلح که در سراسر دنیا وجود دارند. هدفشان؟ رواج مفهوم زیبای صلح و آرامش!
برای آشنایی بیشتر با این شبکه موزهها در سراسر جهان با پینورست پلتفرم تخصصی اجاره آپارتمان مبله در تهران همراه شوید!
موزه صلح تهران (Tehran Peace Museum) یکی از چندین موزهای است که به عنوان یک شبکه بینالمللی از موزههای صلح در دنیا فعالیت میکنند. شاید تا به حال در کشورهای دیگر به این موزه برخورد داشته باشید.
یکی از مهمترین این موزهها در لاهه برقرار است. این موزهها کارشان نزدیکتر کردن مردم دنیا با فرهنگهای مختلف به هم است. نقطه اشتراکشان هم صلح است. چیزی که هر آدمی در دنیا از آن خوشش میآید.
موزه صلح هم برای رواج دادن مفهوم زیبای صلح و آرامش فعالیت میکند. در واقع همه موزههای صلح جهان عملکردی شبیه به هم دارند. در این موزهها هم افراد حرفهای کار میکنند و هم بخشی از فعالیتهای جالب و مهم آنها به عهده داوطلبهاست. یعنی هر کس به کار در حوزه صلح علاقه داشته باشد به طریقی میتواند از این موزه کمک بگیرد یا به آن کمک بکند.
حوزه فعالیتهای موزه صلح تهران بسیار گسترده است. اما میتوان تمام تلاش این موزه را در ۴ موضوع مهم زیر خلاصه کرد:
۱. آشنا کردن بازدیدکنندگان با جنبشهایی که تا کنون درباره صلح در کشور و دنیا انجام شده است
۲. آشنا کردن بازدیدکنندگان با شخصیتهایی که در رابطه با صلح در ایران و دنیا فعالیت کردهاند
۳. آشنا کردن بازدیدکنندگان با سازمانهایی که در دنیا برای صلح فعالیت میکنند
۴. برگزاری دورههای آموزشی و کارآموزی برای آموزش افراد علاقهمند به فعالیت در این حوزه
بیشتر بخوانید: دیدنی ترین موزه های تهران؛ گردش در زمان
فکر تأسیس موزه صلح تهران در سال ۱۳۸۴ در ایران و شهر تهران به وجود آمد. زمان دیدار اعضای انجمن حمایت از آسیب دیدگان سلاحهای شیمیایی با مسئول هماهنگی شبکه جهانی موزههای صلح این اتفاق افتاد. این دیدار و گفتگوها که در تهران با اعضای این انجمن از شهر هیروشیمای کشور ژاپن انجام شده بود، باعث شد ایده تأسیس موزه در تهران جدیتر هم شود. در واقع تمایل به شکل گیری موزه صلح تهران پس از این دیدارها قوت گرفت.
موزه صلح هیروشیما (Hiroshima Peace Memorial Museum) یکی از موزههایی است که رنجهای سالهای ساکنین شهر هیروشیما را نشان میدهد. رنجهای بسیار زیادی که به دلیل به کار بردن سلاحهای اتمی توسط آمریکا علیه کشور ژاپن به وجود آمد. در واقع تمام این مصیبتها انگیزهای شد برای تلاش در مسیر برپایی صلح که در قالب این موزه در معرض دید عموم قرار گرفت.
بنیان گذاران موزه صلح تهران هم برای ساخت موزه از این نوع تجربههای جهانی الهام گرفتند. آنها مصمم شدند تا رنجهایی را که قربانیان سلاحهای شیمیایی متحمل شده بودند به همه نشان دهند. چرا که با این کار دیگران میتوانند پیامدهای ناراحت کننده و ناگوار حاصل از جنگ و خشونت را به صورتی واقعیتر و قابل لمستر مشاهده کنند.
این آگاهیها میتواند انگیزهای باشد برای فراگیرتر کردن فرهنگ صلح و دوستی بین افراد جامعه و بین ملتهای دنیا.
زمان تأسیس موزه صلح تهران تقریباً به همان سال 1384 شمسی برمیگردد. سال 1389 بود که این موزه موقتاً به منظور بازسازی بسته شد. سرانجام در سال 1390 در ساختمان فعلی آن یعنی پارک شهر تهران برای بازدید عموم علاقهمندان افتتاح شد. مراسم افتتاح را با حضور مهمانهای گوناگون از کشورهای مختلف دنیا برگزار کردند. در این مهمانی رئیس موزه صلح هیروشیما و معاون شهردار تهران حضور داشتند.
موزه صلح تهران قبل از هرچیزی موزهای در مورد آسیبهای صلاحهای شیمیایی است.
اصلیترین هدفی که برای ساخت موزه صلح تهران وجود دارد رواج دادن فرهنگ صلح بین مردم ایران و جهان است. این هدف را با به نمایش گذاشتن اثرات زیانبار و ناگوار جنگ و خشونت بر محیط و انسانها محقق میکنند. بر همین اساس است که موارد زیر را در فعالیتهای آنها میتوان مشاهده کرد:
اعضای موزه به ویژه راهنماهای آن کسانی هستند که خود به نوعی از جنگ و سلاحهای شیمیایی آسیب دیدهاند.
بیشتر بخوانید: موزه ملی ایران ؛ نمایشگاهی دائمی از تاریخ ایران
موزه صلح تهران بیشتر یک محل برای گفتگو، برنامههای آموزشی، پژوهشی و فرهنگ سازی است. در واقع مثل سایر موزهها که فقط اشیای تاریخی را به نمایش میگذارند نیست. بخشهایی که در این موزه میتوانید ببینید مختلف و متنوع هستند.
در این بخش آثار جنگ و عواقب بهکاربردن سلاحهای شیمیایی و اتمی را نمایش دادهاند. در این سالن میتوانید اسناد و اشیای خاصی از جنگ شیمیایی علیه مردم ایران را ببینید.
در این قسمت از موزه صلح تهران به صلح در فرهنگ دینی و ملی ایرانیان پرداخته شده است. علاوه بر این، راههایی را که برای مشارکت افراد برای ترویج صلح و دوستی وجود دارد، نشان میدهند.
در این بخش برنامههای آموزشی نظیر کارگاههای آموزشی و کنفرانسهای مختلف را برگزار میکنند. این برنامهها در بر گیرنده موضوعات زیر هستند:
– فرهنگ
– صلح
– آشتی
– حقوق بشر دوستانه بینالمللی
– خلع سلاح
– لزوم ریشه کن شدن سلاحهای کشتار جمعی از جهان
– پیامدهای جنگ
در این بخش از موزه صلح تهران سرگذشت قربانیان جنگ را به عنوان اسنادی تاریخی نگهداری میکنند.
این قسمت با عنوان کتابخانه صلح دارای منابع بسیار متنوعی است از موضوعات زیر:
حقوق بینالملل
برقراری صلح
تاریخ شفاهی قربانیان جنگ
در موزه صلح تهران گالری هنری قرار دارد که آثار هنرمندان ایرانی و خارجی را با موضوع صلح به نمایش میگذارد.
بیشتر بخوانید: چه گنجینههایی در بهترین موزه های ایران نگهداری میشوند؟
موزه صلح تهران هم اکنون در پارک شهر تهران و در منطقه 12 قرار دارد. وب سایت این موزه اطلاعات خوبی را در اختیار شما قرار میدهد. نشانی موزه صلح تهران برای انتخاب یک موزه گردی جذاب در هر دو فضای مجازی و حقیقی عبارت است از:
نشانی وب سایت موزه: http://tehranpeacemuseum.org/
نشانی موزه: تهران، خیابان خیام، خیابان شهید فیاض بخش، ضلع شمالی پارک شهر تهران، داخل پارک
نشانی دفتر مرکزی موزه: خیابان وحدت اسلامی، خیابان شهید فیاض بخش، در شمالی پارک شهر
این موزه فقط در روزهای غیر تعطیل رسمی برای بازدید باز است. ساعت بازدید موزه صلح تهران برای روزهای مختلف هفته به صورت زیر است:
شنبه تا چهارشنبه: 9 صبح تا 12 و 30 دقیقه
شنبه تا چهارشنبه: 14 و 30 دقیقه تا 17
برای تماس با موزه و گرفتن اطلاعاتی که لازم دارید میتوانید از شماره تماس موزه صلح تهران استفاده کنید. فقط همان طور که اشاره شد توجه داشته باشید که موزه در ایام تعطیل رسمی باز نیست. شمارههای تماس این موزه را موارد زیر تشکیل میدهند:
شماره تماس: 66731076- 021 و 66756946 – 021
شماره نمابر: 66739992 – 021
هزینه ورودی موزه صلح تهران رایگان در نظر گرفته شده است. البته میتوان پیش از رفتن به موزه با موزه تماس گرفت و اطلاعات دقیق را به دست آورد. اگر مایل به بازدید گروهی هستید میتوانید با موزه تماس بگیرید و هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
برای رسیدن به موزه صلح تهران هم میتوانید از مترو استفاده کنید، هم اتوبوسهایی که در سطح شهر فعالیت میکنند.
یکی از بهترین انتخابها برای رفتن به این موزه متروی شهر تهران است. برای استفاده از متروی تهران برای رسیدن به موزه صلح تهران میتوانید به یکی از روشهای زیر عمل کنید:
خط یک مترو یا خط تجریش – کهریزک: در ایستگاه امام خمینی (ره) پیاده شوید. در خیابان امام خمینی به سمت غرب به مدت 10 دقیقه پیاده روی کنید تا به خیابان خیام جنوبی برسید. با ورود به این خیابان به ورودی پارک شهر میرسید.
خط 2 مترو یا خط صادقیه – فرهنگسرا: در ایستگاه حسن آباد پیاده شوید. در خیابان وحدت اسلامی از ایستگاه مترو خارج شوید. برای رسیدن به پارک شهر 5 دقیقه به سمت جنوب پیاده بروید.
برای رفتن به موزه صلح تهران از اتوبوس هم میتوانید استفاده کنید. اتوبوسهایی که در مسیر خود پایانه فیاضبخش و میدان امام خمینی (ره) را دارند گزینه مناسبی به شمار میآیند.
اتوبوسهای بیآرتی خط راه آهن – تجریش نیز برای رسیدن به موزه صلح تهران مناسب هستند. باید در ایستگاه دکتر حسابی اتوبوس از اتوبوس تندرو پیاده شده، به سمت شرق در خیابان امام خمینی (ره) راه بروید. حدوداً 20 دقیقه طول میکشد تا به پارک شهر برسید.
حالا که تا اینجا آمدهاید بد فکری نیست سری هم به این موزههای دیگر بزنید که همان نزدیکی هستند.
سردر باغ ملی: این مکان در 100 متری موزه قابل دسترسی است.
موزه ملی ایران: این موزه در فاصله 160 متری موزه صلح قرار دارد.
موزه عبرت: در 243 متری موزه صلح قرار گرفته است.
وزارت امور خارجه: این وزارتخانه در فاصله 300 متری موزه قرار دارد.
دریاچه پارک شهر: این دریاچه داخل پارک شهر قرار دارد.
موزه بانک سپه یا موزه سکه تهران: این موزه نیز در خیابان امام خمینی قرار دارد.
استریت فود سی تیر: در خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سی تیر تهران انواع و اقسام غذاهای سنتی، فستفود و دسرهای مختلف را میتوانید امتحان کنید.
بیشتر بخوانید: شهر کودک شاپرک ؛ شهر تفریحی و آموزشی بچهها
یکی از معروفترین این موزهها موزه صلح هیروشیما است که در موردش صحبت شد. ولی میدانید بیشترین موزه صلح در کدام کشور است؟
ژاپن! کشور ژاپن با ۱۶ موزه صلح بیشترین تعداد موزه صلح را دارد. کشور بعدی ایالات متحده با ۹ موزه صلح است. بعد از این دو، آلمان با ۵ موزه بیشترین موزه صلح را دارد.
مهمترین موزه صلح دنیا همان موزه صلح هیروشیما است. منتها موزههای جالب دیگری هم در سراسر دنیا وجود دارند. مثل موزه آن فرانک در هلند و موزه یادبود فلورانس نایتینگیل در بریتانیا.
اکثر موزههای جنگ در مورد سرگذشت افراد درگیر جنگ هستند، این که زندگی مردم عادی چطور با جنگ نابود میشود، این که چطور فعالان طرفدار صلح در طی دوران جنگ مورد آزار و اذیت قرار میگیرند و در ضمن خیلی وقتها در این موزهها اشیایی نمایش داده میشوند که از بمبارانها و جنگها باقی ماندهاند.
بیشتر این موزهها از نظر ظاهری شباهتهایی با هم دارند. ولی هر کدام پیام ویژهای دارند. یعنی مثلا یکی در مورد پیامدهای جنگ سرد است. یکی در مورد آسیبهای جنگ هستهای و سرنوشت دردناک بازماندگان و یکی در مورد خطرات سلاحهای شیمیایی.
شما تا به حال از موزه صلح تهران دیدن کردهاید؟ از موزههای صلح در کشورهای دیگر دنیا چطور؟ به نظر شما این موزهها چه فایدهای دارند؟ نظرتان در مورد پیام این موزهها چیست؟ برای خوانندههای پینورست بیشتر بنویسید.
در مورد تجربه خودتان بنویسید و در ضمن فراموش نکنید که برای ما از جالبترین چیزهایی که در این موزهها دیدید بنویسید. چه بخشهایی را حتما ببینیم؟ چه بخشهایی را بیشتر دوست داشتید؟ در کدام بخشها کمتر وقت گذراندید؟ برایمان در بخش نظرات همین مطلب بنویسید.