دریاچه تار یکی از دریاچههای اطراف تهران و شهر دماوند است که اگر طرفدار ماهیگیری و طبیعتگردی باشید حتما یکی دو بار گذرتان به آن خورده است. این دریاچه زیبا مانند نگینی در دل طبیعت قرار گرفته است.
اما اگر اولین بار است که اسمش را میشنوید بگذارید برایتان بگوییم که این دریاچه کجاست و چرا باید به آن سفر کنیم؟
دریاچهی تار در نزدیکی روستای هویر در میان دو کوه قره داغ با ارتفاع ۴۰۸۰ متر و زرینکوه با ۳۸۳۵ متر ارتفاع واقع شده است. این روستا از تهران ۱۱۲ کیلومتر و از شرق دماوند ۳۰ کیلومتر فاصله دارد.
در فاصلهی ۵۰۰ متری دریاچه تار دریاچهی دیگری با نام هویر قرار دارد که با کمتر از نیم ساعت پیادهروی به آن میرسید. این دو دریاچه در دل کوهها جای گرفتهاند و از سطح دریا ۲۵۰۰ متر ارتفاع دارند. در میان این دو دریاچه تپه ماهوری قرار گرفته که دنبالهی کوه دوبرار است و برای رفتن از یک دریاچه به دیگری، باید از این تپه بگذرید.
دورتادور دریاچهها را کوههای بلند و کوتاه با بلندی ۵۰ تا ۵۰۰ متر احاطه کردهاند. آب دریاچه تار از چشمههای رشتهکوه قرهداغ، شاهنشین و سیاهچال در شمال و رودهای فصلی در جنوب تامین میشود. بخشی از این آبها هم به رودهای تار و هویر میریزند.
عرض دریاچه ۴۰۰ متر، طول آن ۱۳۰۰ متر و مساحتش ۳۶ هکتار است. عمق آن اما بستگی به بارش باران دارد و تقریبا از ۴۰ تا ۵۰ متر متغیر است. دریاچه هویر اما با ابعاد ۱۵۰ و ۹۰۰ و عمق ۱۵ متر از دریاچهی تار کوچکتر است. اطراف دریاچهی تار به دلیل چرای بیرویه دامها و فرسایش خاک تقریبا پوشش گیاهی خاصی بجز آویشن ندارد.
اگر در مورد چگونگی پیدایش دریاچهی تار کنجکاو باشید باید گفت که این دریاچه در اثر یک زمینلرزه در زمانهای بسیار دور ایجاده شده است. در واقع این زمینلرزه موجب حرکت پوستههای زمین در این ناحیه و ایجاد دریاچههای تار و هویر شده است.
زمینشناسها از مواد معدنی موجود در دریاچه نتیجه گرفتهاند که زمینلرزهای در زرین کوه (جنوب دریاچه) و منطقهی مشا-فشم (که شامل آبیک، فیروزکوه و شاهرود میشود) اتفاق افتاده که موجب رانش این کوه شده است. در نتیجه پشتهای با ارتفاع ۵۰ متر ایجاد شده که در برابر آبهای سطحی روان، سد ایجاد کرده و اینگونه در این گودال آب جمع شده است.
جالب است بدانید افسانههایی هم درباره این دریاچه وجود دارد. افسانههایی که احتمالا از موقعیت جذاب دریاچه که در بین کوههای بلند گیر افتاده، از بکر بودن طبیعت اطراف و از تاریکی شبهایش نشات میگیرد. مثلا بعضی به این باور دارند که اینجا محل عبور و مرور دزدان دریایی بوده و برای همین در اعماق دریاچه صندوقچهی گنج وجود دارد و یا اینکه شبها موجوداتی به اینجا رفتوآمد دارند.
برای رسیدن به دریاچهی تار از تهران به سمت جادهی فیروزکوه بروید. بعد از رسیدن به دماوند، روستای چنار عربها را رد کنید و حرکت خود را تا انتهای جاده معدن ادامه دهید. در اینجا با یک جاده خاکی مواجه میشوید که باید ۲۰ کیلومتری در آن برانید تا به دریاچهی تار و بعد از آن هم به هویر برسید.
برای استفاده از این جاده به خاطر آسفالت نبودنش، داشتن اتومبیل مناسب از واجبات است. این ۲۰ کیلومتر انتهایی با وجود اینکه خیلی زیباست ممکن است به خاطر خاکی بودن دو ساعتی طول بکشد.
پس برویم سراغ مسیر دوم. باز هم باید خودتان را به جادهی فیروزکوه برسانید. در ۲۵ کیلومتری فیروزکوه از روستای دلیچای به طرف روستای یَهَر بروید. همین مسیر را ادامه دهید تا از مومِج و دهنار عبور کنید و به هویر برسید. در هویر یک مسیر ۱۰ کیلومتری خاکی به سمت دریاچه هویر پیش روی شماست و شما را اول به هویر و بعد به تار میرساند.
اما راه سومی هم وجود دارد. به این شکل که از جادهی فیروزکوه وارد جادهی آسفالت روستای آرو میشوید. از این جاده که گذشتید و پل دلیچای و دهنار را رد کردید اول به دریاچهی هویر و بعد به تار میرسید.
بیشتر بخوانید: رودخانه دماوند ؛ تفریحات آبی در شهر محبوب و خوشآبوهوا
به یاد داشته باشید که اگر میخواهید برای دیدن دریاچه تار راهی دماوند شوید میتوانید برای اجاره ویلا دربست به سایت پینورست سر بزنید.
اینکه چرا باید به دل جاده بزنیم و به سمت دریاچه تار برویم را در این بخش توضیح خواهیم داد. یکی از کارهایی که حتما باید اینجا امتحان کنید ماهیگیری است. داخل دریاچه پر از انواع قزلآلا مثل ماهی قزلآلای رنگین کمان زردپر یا قزلآلای خال قرمز است. البته فراموش نکنید که برای ماهیگیری باید مجوز از سازمان حفاظت از محیط زیست و صد البته تجهیزات لازم را داشته باشید.
اگر ماهیگیری برای شما جذاب نیست شاید بهتر باشد قایقسواری را امتحان کنید. البته برای این کار باید قایق بادی همراه خود ببرید. چون همان طور که گفتیم دریاچهی تار و اطراف آن بکر و دست نخورده باقی مانده و کسی یا جایی برای اجارهی قایق در آن نزدیکی نیست.
اگر هم هیچ کدام از اینها را نخواستید یا نتوانستید امتحان کنید شنا در آب خنک حال شما را جا میآورد. بهتر است برای این کار در ماههای گرم به دریاچه بروید و برای احتیاط در اعماق کم دریاچه شنا کنید.
بیشتر بخوانید: دریاچه اوان ؛ دروازه بهشت قزوین
گزینهی دیگر کوهنوردی است. از آنجا که دریاچه با کوهها احاطه شده است، میتوانید لذت کوهنوردی و تماشای دریاچههای تار و هویر از بالای کوه را در اینجا تجربه کنید.
مهمترین و البته آسانترین کار هم پیادهروی در اطراف دریاچه و بین تپههاست. در این پیادهروی میتوانید چشمههای بالای تپهها و اگر خوششانس باشید، حیواناتی مثل قوچ، بز و میش را ببینید.
اگر به دریاچهی تار رفتید سر راهتان از روستای هویر هم دیدن کنید. این روستا در ده کیلومتری دریاچه قرار دارد و انواع جاذبههای طبیعی مثل آبشار، چشمهها و غارها را در خود جا داده است. بنای آرامگاههای امامزاده علی اکبر و امامزاده شاهزاده حسین هم در این روستا واقع شده است. از طرفی در بیست کیلومتری هویر، برج قدیمی انگمار قرار دارد.
از دیگر روستاهای دیدنی دماوند روستای رودافشان است. این روستا به غار آهکی ۸۰۰ متریاش معروف است که لذت غارگردی را نصیبتان میکند. برای رسیدن به روستا در جادهی فیروزکوه برانید تا به منطقهی سیدآباد برسید. در سیدآباد از مسیر فیروزکوه خارج شده و به سمت راست و روستای کلاک بروید. پس از آن به دوراهی مشهد-رودافشان میرسید. در اینجا برای اتومبیل شما پارکینگ هم وجود دارد . از پارکینگ تا دهانهی غار کمتر از ۲۰ دقیقه راه است.
اگر به دنبال دیدن آبشار هم هستید این ناحیه شما را راضی نگه خواهد داشت چرا که در غرب دریاچه تار آبشاری زیبا به نام آبشار آینهرود وجود دارد. این آبشار ۳۵ متر ارتفاع داشته و در محلهی روحافزا و دره گروبار قرار دارد.
با فاصلهای بیشتر از اینها که گفتیم، پیست اسکی آبعلی، حمام تاریخی محله درویش و برج شیخ شبلی قرار دارند.
اگر میخواهید شب را در کنار دریاچه صبح کنید باید وسایل کمپینگ همراه خود داشته باشید؛ چرا که اقامتگاهی در آن نزدیکی وجود ندارد. در نزدیکی دریاچه یگان حفاظت از محیط زیست و سرویس بهداشتی وجود دارد بنابراین کمپینگ سختی در انتظارتان نخواهد بود.
برای گشتوگذار در آبوهوای مساعد و خنک در اطراف دریاچهها، طبیعتا اواخر فروردین تا شهریور بهترین زمان برای سفر است. همین طور برای چادر زدن یا ماهیگیری، شنا و قایقسواری بهتر است تا هوا سرد نشده به این منطقه بروید.
هرچند که زمستان هم همیشه میتواند مناظر زیبایی در طبیعت خلق کند. کوههای سفید و دریاچهی یخزده میتواند برای عکاسی و تماشا جذاب باشد. خوب است این را بدانید که اگر توانستید بهتر است وسط هفته را برای رفتن به دریاچه تار انتخاب کنید تا به شلوغی احتمالی آخر هفته نخورید.
برای تصمیم گرفتن در مورد تجهیزات مورد نیاز اول باید مدت زمان سفرتان را مشخص کنید. سفر به دریاچهی تار هم میتواند پیکنیک یک روزه باشد و هم فرصت خوبی برای کمپ کردن چند روزه.
برای پیکنیک و گشتوگذار یک روزه وسایلی مثل زیرانداز، فلاسک چای، بطری آب و مقداری خوراکی و غذا با خودتان ببرید.
برای چادر زدن و کمپینگ در اطراف دریاچه با خود چادر، کیسه خواب، لباس گرم، پتو مسافرتی، کیسه زباله، چراغ قوه و هدلایت به همراه داشته باشید. این را هم بدانید که اطراف دریاچه هیزمی وجود ندارد بنابراین در مسیر مقداری هیزم جمعآوری کنید و با خود ببرید. به همراه داشتن گاز سفری را هم به شما پیشنهاد میکنیم. داشتن کرم ضدآفتاب و سایهبان هم میتواند در روز کمککننده باشد.
در صورتی که قصد کوهنوردی دارید تجهیزات مناسب مثل باتوم، کلاه آفتابی و کفش کوه به همراه داشته باشید.
فراموش نکنید که حتما از سالم بودن و مجهز بودن ماشینتان اطمینان حاصل کنید تا در جادهی خاکی منتهی به این روستا کار دستتان ندهد.
بیشتر بخوانید: دریاچه چیتگر تهران و تجربه تفریحی سرشار از آرامش و هیجان
سفر به دریاچهی تار میتواند هم بازدیدی کوتاه از زیباییهای دماوند باشد و هم تجربهی کمپینگ در اطراف تهران در مکانی به جز جنگل و ساحل در کنار یک دریاچهی طبیعی زیبا!
توصیهی ما این است که با جور کردن وسایل ابتدایی ماهیگیری به جاده بزنید و ماهیگیری در فضای آرامشبخش دریاچهی تار را هم از دست ندهید. حتما بعد از رفتن به دریاچه تار نظر و تجربه خودتان را با به اشتراک بگذارید.
افراد زیادی به سفر رفتن و دیدن و کشف جاهای جدید علاقه دارند. البته انتخاب محل اقامت همیشه یکی از دغدغههای اصلی سفر بوده. شما میتوانید با رزرو اقامتگاه در پینورست در هر شهری که بخواهید خیال خودتان را از بابت محل اقامت راحت کنید. انواع مختلف اقامتگاه با کیفیت خوب و قیمت مناسب در این سایت برای شما گلچین شده است.
من عاشق سفر کردن و طبیعتگردی، دیدن مکانها و آدمهای جدید هستم. دوست دارم از این طریق تجربه کسب کنم و یاد بگیرم.