تخت سلیمان جایی است پر از رازهای جالب و باورنکردنی. اینجا چهارمین اثر ایران در میراث جهانی یونسکو است. اما جالبترین چیز در موردش قصههاییست که محلیها در موردش میگویند. به اعتقاد مردم محلی اینجا محل زندگی موجودات ماورایی است و در اعماقش یک گنجینهی جادویی نهفته. همه عجایب و اسرار تخت سلیمان را در این مقاله بررسی میکنیم.
چیچَست جای عجیب زیاد دارد، اما دریاچه از بقیه جاهایش خبرسازتر بوده.
داستانهای زیادی درباره دریاچه گفته میشود. از جمله اینکه کف اینجا یک گنج افسانهای هست. گنجی که موقع حمله کردن هراکلیوس به ایران، خسرو پرویز به داخل آب انداخته.
میگویند اورمزد پادشاه آن موقع ایران، متوجه میشود که قرار است پسری مقدس در بیت لحم به دنیا بیاید.
برای همین هم کسی را میفرستد تا تولد پسر مقدس را تبریک بگوید. وقتی فرستاده میخواهد برگردد، حضرت مریم به او یک کیسه خاک هدیه میکند.
در راه برگشت وقتی مامور اورمزد به چیچست میرسد، مریض شده و میمیرد. اما قبل از مرگش کیسه را در زمین دفن میکند.
وقتی اورمزد خبر را میشنود، دستور میدهد اینجا آتشکده و نیایشگاه بسازند. بعد از دل زمین یک دریاچه میجوشد و در نهایت شکل دریاچه تخت سلیمان فعلی میشود.
بیشتر بخوانید: زندان سلیمان ؛ اینجا وحشت را از نزدیک لمس خواهید کرد
جالب است بدانید که عمق واقعی دریاچه دقیقاً مشخص نیست. بعضیها که اطلاعات کافی نداشتند، سعی کردند وارد دریاچه شده و گنج را پیدا کنند. اما دریاچه آنها را بلعید و غرق کرد.
بعدها غواصها وارد دریاچه شدند و فهمیدند عمقش خیلی زیاد است. به نظر میرسد عمق دریاچه سلیمان در مرکزش به ۷۰ متر هم میرسد. در جنوب و غرب نیز عمق آن به ۳۵ متر است.
معروف است که کاوشگرهای آلمانی وقتی مشغول جستوجوی این دریاچهی مرموز بودند به طور اتفاقی گودالی پیدا میکنند که عمقش به ۱۱۲ متر میرسیده است. ولی ایرانیها هرگز نتوانستند مجدداً این گودال را پیدا کنند.
ابعاد دریاچه ۸۵ در ۱۱۰ متر است. البته وقتی ۲ متر پایین بروید، این ابعاد ۱۰ متری بیشتر میشوند. این یعنی دریاچه تخت سلیمان شبیه یک تنگ است.
آب دریاچه پر از رسوب است و فقط سطحش دید دارد. از عمق ۱۵ متری به بعد، نوری در کار نیست و نمیشود چیزی را دید.
در دریاچه موجود زندهای پیدا نمیشود. مگر در سطح آن که تعدادی ماهی قرمز و آکواریومی دیده میشوند. این ماهیها هم احتمالاً توسط مسافران به دریاچه انداخته شدهاند.
تخت سلیمان در نزدیکی تکاب است، در استان آذربایجان غربی. برای دیدن اینجا باید به روستای تخت سلیمان (نصر آباد) بروید.
از تهران تا تخت سلیمان ۴۷۳ کیلومتر راه است و ۶ ساعتی در جاده باید رانندگی کنید.
به زنجان که رسدید، وارد جاده زنجان بیجار شوید و از آنجا به جاده زنجان دندی بروید. بعد از رسیدن به دندی، جاده دندی تخت سلیمان را پیدا کنید. به مسیر ادامه بدهید تا به این جای تاریخی برسید.
در نزدیکی چیچست جا برای ماندن هست و میشود چند شبی را اینجا گذراند.
ساعت بازدید از تخت سلیمان: هشت صبح تا هشت شب. زمستانها هشت صبح تا پنح و نیم عصر.
قیمت بلیط: هر نفر سه هزار تومان.
چیچست جاهای اسرارآمیز دیگری هم دارد. اینجا آنقدر اسرارآمیز است که آرمین ایثاریان مستندی به اسم «اسرار دریاچه» دربارهاش ساخته. او در فیلم دریاچه تخت سلیمان با تجهیزاتی که خودش تهیه کرده سعی کرد اسرار تخت سلیمان دریاچه را کشف کند اما بهخاطر تحریمها هم بریا آوردن تجهیزات به مشکل خورد و حتی نشنال جئوگرافیک هم نتوانست فیلمش را بخرد.
راستی ممکن است در گشت و گذارتان در طبیعت به فکر رزرو بوم گردی برای اقامتتان بیافتید. سایت پینورست به شما کمک میکند تا اینجور اقامتگاهها را خیلی راحت و سریعتر در شهر موردنظرتان پیدا کنید.
ماندن در خانههای روستایی لطف و صفایی دیگر نسبت به باقی اقامتگاهها دارد. در خانههایی سکونت می کنید که مردم همان روستا زندگی میکنند و فرصت شناخت مدل زندگی آنها را پیدا می کنید و اکثرا هم در جاهای خوش آب و هوا هستند.
برای آدمهای اهل سفر که دائم درحال گشتوگذار هستند اقامتگاههای بومی جالبتر است. اینطوری سفر حرفهایتری را تجربه میکنند. اما یکی از مشکلات اینجور اقامتگاهها مثل کلبه چوبی جنگلی، بومگردی و… تمیزی و امکانات است. این اقامتگاههای بومی جالب هستند و حسابی هم به شما از سبک زندگی جایی که بهش سفر کردهاید اطلاعات میدهد، حتی بعضی از آنها غذای محلی هم دارند اما خیلی مهم است جایی را پیدا کنید که در عین ساده بودن امکانات خوبی هم داشته باشد، مثلا اگر در فصل سرد سفر کردهاید سیستم گرمایشی خوبی در اقامتگاه باشد.
تخت سلیمان نامهای مختلفی دارد مثلا به زبان پهلوی به نام گَنجَک است یا به زبان فارسی میانه و در شاهنامه چیچست است. نامهای دیگر تخت سلیمان گنژگ و جَزَن و فِراد و…است.
در سه کیلومتری غرب چیچَست، کوهی مخروطی شکل هست که به آن زندان سلیمان میگویند. محلیها اعتقاد دارند هر موجودی که از فرامین حضرت سلیمان سرپیچی میکرده، اینجا زندانی میشده.
اما داستان واقعی با روایت بومیها فرق دارد. ساسانیها چند هزار سال پیش، دراین کوه قربانی میکردند و زرشتیها هم مراسم آیینی انجام میدادند.
یک سال پیش ورودی پشتی زندان تخت سلیمان ریزش کرد. به گفتهی کسانی که به تازگی اینجا رفتهاند، فضای زندان پر از گاز گوگرد است.
کوه زندان سلیمان ۱۰۰ متر ارتفاع دارد و عمق گودالش هم ۸۰ متر است.
اینجا مهمترین بخش مجموعه چیچَست است. اصلا بقیه جاها به خاطر این آتشکده ساخته شده.
در آتشکده آذرگشنسب آتش حکومت ساسانیان روشن بوده. در مرکز آتشکده اتاقی مربعی شکل وجود داشته و آتش مقدس را یک گنبد میپوشانده.
آتشدان را در مرکز اتاق قرار میداده و در یک ظرف فلزی آن را روشن میکردند. راهبان و موبدان هم در اطراف آتش ایستاده و نیایش میکردند.
میگویند این آتشکده خزانهداری حکومت بوده و جشن تاجگذاری شاهان ساسانی هم اینجا برگزار میشده. یکی دیگر از داستانهایی که درباره اینجا وجود دارد این است که آتش این آتشکده ۷ قرن روشن مانده.
اینجا معبدی وجود دارد که باستانشناسان میگویند معبد آناهیتا بوده است.
آناهیتا در ایران باستان الهه آب بوده و چند معبد در سراسر ایران به نامش ساخته شده. معبدهای آناهیتا همیشه بدون سقف بودهاند. چون در باور ایرانیان قدیم، آسمان پدر بوده و زمین مادر. آناهیتا الهه آب بوده و باید به معابدش آب میرسیده. برای همین همیشه معابد را بدون سقف میساختهاند تا برف و باران وارد معبد بشود.
بیشتر بخوانید: دریاچه مارمیشو ، طبیعت گردی میان جاذبه ای کمتر دیده شده
اینجا آتشکدهای بوده که از زمان ساسانیها باقی مانده. بهرام پنجم ساسانی بنیانگذار تخت سلیمان کنونی بوده.
هفتاد سال بعد از آن، قباد اول چیچَست را گسترش میدهد. بعدش هم خسرو انوشیروان اینجا را آباد میکند.
رابرت کرپورتر اولین نویسندهای بوده که در نوشتههایش به چیچَست اشاره میکند. او در سال ۱۸۱۹ از تخت سلیمان به عنوان سازهای ارمنی یاد کرد.
اینجا از زمان پارتها تا مغولها، جایی مسکونی بوده و جمعیت قابل توجهی در آن زندگی می کردهاند. تخت سلیمان در زمان ساسانیها شکوفا شده است.
بعد از جنگ جهانی دوم، دو باستانشناس سوئدی مامور کاوش تخت سلیمان میشوند. در سال ۱۹۵۹ هم دولت وقت ایران اجازه تحقیق را به باستانشناسان آلمانی میدهد.
یک داستان عجیب دیگر هم در مورد این منطقه وجود دارد و آن هم داستان نگهبان پیر است. عزیز عاشقی نگهبانی بود که ۵۰ سال کنار این میراث تاریخی زندگی کرد.
آقای عاشقی حتی در کاوشهای باستانشناسی هم کنار آلمانیها بود. عزیز عاشقی سال ۷۰ بازنشسته شد اما تا آخر عمرش کارش را رها نکرد.
او در سال ۱۳۹۰ فوت کرد و همانجا در تپههای تخت سلیمان دفنش کردند.
اطراف تخت سلیمان دیدنیهایی دارد که بهتر است از آنها غافل نشوید. زندان برنجه یکی از مناطق دیدنی اطراف تخت سلیمان است. اینجا زندان نیست! میلههای آهنی و زندانی ندارد. یک اثر طبیعیست که میگویند در زمانهای قدیم خان آن شهر برای تنبیه افراد را در این گودال میانداخت.
این پدیده طبیعی در روستای بابانظر قرار دارد. شاید دلیل دیگری که به اینجا زندان میگویند این است که شکل عجیب و غریبی دارد و عمق آب آن خیلی زیاد است و هرسال هم بیشتر میشود.
یکی دیگر از جاهای دیدنی تخت سلیمان چمن متحرک چملی است که یکی از شگفتیهای تکاب به حساب میآید. اینجا جزیرهای از چمن است که روی برکه شناور مانده است و باد که میوزد جابجا میشود اما در زمستان سر جای خودش میماند چون آب چشمه یخ میزند و دیگر نمیتواند روی آب شناور باشد. نکته جالب این چمن متحرک این است که در همه فصلها سبز است و حتی در زمستان هم به همین رنگ باقی میماند!
مسجد سجاس هم از آثار با ارزش زنجان است. معماری این مسجد گچبریها و خطاطیهای خاصی دارد که یک بار دیدنش حتما ارزشش را دارد. این مسجد مربوط به زمان سلجوقیان است.
عمق دریاچه سلیمان در مرکزش به ۷۰ متر هم میرسد. در جنوب و غرب نیز عمق آن به ۳۵ متر است.
درباره کف دریاچه تخت سلیمان حرفهای زیادی زده میشود. انگار در کف آن اشیای ارزشمندی پنهان است که هنوز هیچکس نتوانسته تا عمق آن پیش رود و آنها را پیدا کند. فقط یک مستندساز ایرانی به نام ایثاریان با تجهیزاتی که خودش تهیه کرده بود بیشترین عمق این دریاچه را دیده اما باز هم اسرارش نهفته مانده.
دریاچه تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی و در روستای نصرآباد است.
این بود اطلاعات وب سایت پینورست از رازهای تخت سلیمان. شما چه رازی از اینجا میدانید؟ تا به حال به دریاچه تخت سلیمان سفر کردهاید؟ نظر شما در مورد این دریاچه سحرانگیز چیست؟ تجربه خودتان را در بخش نظرات برای ما به اشتراک بگذارید.