امروز با ما در پینورست همراه باشید تا شما را به آرامگاه سهراب سپهری ببریم و بیشتر درباره این شاعر معاصر کشورمان صحبت کنیم. درمورد وضغیت آرامگاه، داستان زندگی و فوت این شاعر خلاق بخوانید.
چقدر سهراب سپهری را میشناسید؟
سهراب سپهری یکی از محبوبترین شاعران معاصر کشورمان است که هنر، فرهنگ، فلسفه، عرفان و تواضع را به طرز جالبی در شعرهایش به کار میبرد.
البته سهراب علاوهبر شعر در زمینه نویسندگی و نقاشی هم فعال بود که بخشی زیادی از آن بهخاطر بزرگ شدن در یک خانواده کاملا هنرمند و هنردوست بود.
سهراب سپهری در مهرماه سال 1307 در روستایی از توابع کاشانبه دنیا آمد. خانواده سهراب همگی اهل شعر و هنر بودند و این یک نیروی محرکه قوی برای حرکت او به سمت شعر و ادبیات بود.
سهراب دوره ابتدایی و راهنمایی را در مدرسه خیام کاشان پشت سر گذاشت و برای دوره متوسطه وارد دبیرستان پهلوی شد. بعد از فارغالتحصیلی از دبیرستان وارد دانشسرای مقدماتی پسران شد و در همان دوره دو ساله در اداره فرهنگ کاشان استخدام شد. سال 1327 سهراب موفق شد دیپلم دبیرستان را دریافت کند.
بعد از فارغالتحصیلی تصمیم سهراب سپهری بر این شد تا در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران درس بخواند. همزمان با تحصیل در دانشگاه تهران استخدام شرکت نفت هم شد ولی بعد از چند ماه استعفا داد.
سال 1336 سپهری راهی اروپا شد و به پاریس و لندن سفر کرد. در حین سفر تصمیم گرفت تا در مدرسه هنرهای زیبای پاریس نامنویسی کند و لیتوگرافی بخواند.
بر اساس چیزی که نزدیکان او گفتهاند، در حین تحصیل بورسیه و کمک هزینه تحصیلی او قطع شد. سهراب بعد از این اتفاق مجبور بود از هر راهی که شده هزینههای زندگی را تامین کند. او در حین تحصیل شیشه آپارتمانهای چندطبقه را تمیز میکرد و از این راه هزینه تحصیل و زندگیاش را در میآورد.
سهراب به خاطر علاقه شدیدی که به فرهنگ کشورهای مشرق زمین داشت به پاکستان، هند، ژاپن و چین هم سفر کرد و مدتی هم در آنجا زندگی کرد.
سال 1358 مشخص شد که سهراب سپهری به سرطان خون مبتلا است. تلاشها برای درمان بیماری شروع شد و سهراب همان سال برای درمان سرطان به انگلستان رفت؛ ولی بیماری به حدی پیشرفت کرده بود که امیدی برای درمان باقی نمیگذاشت.
درآخر در ساعت 6 عصر روز دوشنبه 1 اردیبهشت 1359 سهراب دوستداشتنی در بیمارستان پارس تهران از دنیا رفت. صحن امامزاده سلطان علی بن محمد باقر در روستای مشهد اردهال واقع در حوالی کاشان میزبان ابدی سهراب شد.
فوت او نهتنها باعث پاک شدن نام و یادش از ذهن مردم نشد؛ بلکه او با اشعار پرطراوت و تصویرسازیهای بینظیرش برای همیشه در خاطر همه جاودانه شد و مردم بیش از پیش عاشق او شدند.
رنگ و بوی شعر سهراب سپهری
بیشتر ما سهراب سپهری را با شعرهای نیمایی او میشناسیم. البته سهراب به نویسندگی و نقاشی هم علاقه داشت؛ اما بیشترین چیزی که باعث شهرت او شد شعرهای معروف و تصویرسازیهای خلاقانهای بود که در شعر داشت.
باوجود این تصویرسازیها کافی است فقط چشمتان را ببندید و دستتان را در دست سهراب سپهری بگذارید تا شما را از این دنیا به دنیای دیگری ببرد که فکرش را هم نمیکنید.
شعر سهراب ساده، صمیمی و سرشار از تصویرهای تازه است که همراه با لحن نرم، لطیف و منسجم برای مخاطب تصویرسازی میکند.
او در سال ۱۳۵۵همه اشعار خودش را در مجموعهای به نام هشت کتاب گردآوری کرد. این مجموعه بینظیر، نمایشگر سیر معنوی این شاعر و از جمله تاثیرگذارترین مجموعههای تاریخ شعر نو در ایران به شمار میآید.
شهرت سهراب و شعرهایش بهجایی رسید که مجموعه اشعار او به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، ایتالیایی و … ترجمه شدهاند.
سهراب در سن 52 سالگی از دنیا رفت و در روستای مشهد اردهال و در صحن امامزاده سلطان علی ابن محمد باقر به خاک سپرده شد. روستای مشهد اردهال در ۴۲ کیلومتری غرب کاشان قرار دارد. افراد محلی آن را مشهد قالی هم مینامند.
دلیل این اسمگذاری این است که هرسال در هفته دوم مهر در روستای مشهد اردهال مراسمی به نام قالیشویان برگزار میشود. این تنها مراسمی است که بر اساس تقویم شمسی و سال کشاورزی برگزار میشود.
آرامگاه سهراب سپهری به شکلی کاملا ساده و بدون هر سازه یا بنای ویژه در نزدیکی بخش ورودی خواهران امامزاده قرار گرفته است. این آرامگاه واقعا شایسته سهراب سپهری نیست و باعث شده تا این شاعر عزیز و دوستداشتنی در این نقطه از امامزاده ،گمنام و ناشناخته بماند. اگر برای اولین بار به اینجا سفر کنید و خبر نداشته باشید که آرامگاه سهراب سپهری در صحن امامزاده قرار دارد احتمالا بدون توجه از کنارش رد خواهید شد.
چیزی که نظر همه را جلب میکند سنگ قبر آرامگاه سهراب سپهری است. تنها چیزی که خواهید دید یک سنگ ساده و بدون جزئیات اضافی است که شعر زیبای ” به سراغ من اگر میآیید، نرم و آهسته بیایید مبادا که ترک بردارد چینی نازک تنهایی من” روی آن نوشته شده است.
بعد از خاکسپاری، ابتدا یک کاشی فیروزهای در محل آرامگاه سهراب سپهری نصب شد. بعدها با حضور اعضای خانواده، یک سنگ سفیدرنگ که بخشی از شعر معروف “واحهای در لحظه” از کتاب حجم سبز که به آن اشاره کردیم روی آن نوشته شده بود جایگزین شد.
سال 1384 و در جریان ساخت و سازهایی که در امامزاده انجام میشد با بیدقتی کارگران و سقوط مصالح، سنگ آرامگاه سهراب سپهری شکست و با یک سنگ سفید دیگر جایگزین شد. در اسفند 1387 یک سنگ سیاه و بزرگتر در محل آرامگاه نصب شد.
مسیر دسترسی
برای دسترسی به آرامگاه سهراب سپهری باید به کاشان سفر کنید. کاشان در 200 کیلومتری شمال اصفهان و 234 کیلومتری تهران قرار دارد.
اگر مبدا سفر را تهران در نظر بگیریم ابتدا باید از طریق آزادراه خلیج فارس خودتان را به شهر زیبای کاشان برسانید. در قدم دوم باید از کاشان حدود 32 کیلومتر به سمت شرق یعنی جایی که روستای مشهد اردهال قرار گرفته طی کنید. آرامگاه سهراب سپهری در حرم حضرت سلطان علی مشهد اردهال قرار دارد.
شما هم به کاشان سفر کردهاید؟ آرامگاه سهراب را پیدا کردهاید؟ به نظرتان چهطور وضعیت این آرامگاه بهتر میشود؟ راستی اگر به کاشان سفر کردید و قصد چندروز اقامت در آن را دارید میتوانید برای اجاره بوم گردی در کاشان وارد سایت پینورست شود و در آن گلچینی از بهترین اقامتگاههای کاشان را ببینید.