مسجد شیخ لطف الله اصفهان – چرا صدا در مسجد انعکاس دارد؟

    voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
مسجد شیخ لطف الله اصفهان – چرا صدا در مسجد انعکاس دارد؟

مسجد شیخ لطف الله اصفهان ، شگفتی مساجد ایران است. اینجا رازهای عجیبی دارد و به قول توریست‌ها انگار انسان‌ها آن را نساخته‌اند. مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد و صدا هم در آن می‌پیچد. اگر دوست دارید اسرار مسجد را بدانید، این مقاله را تا آخر بخوانید.

فراموش نکنید برای اجاره آپارتمان مبله لوکس در سراسر ایران مخصوصا اصفهان به سایت پینورست سری بزنید. ما اقامتگاه‌های مناسب را برای شما گلچین کرده‌ایم که با خیال راحت و بدون احساس سردرگمی انتخاب کنید و با خیال راحت اصفهان و بازارهای زیبایش را بگردید.


 انعکاس صدا در مسجد شیخ لطف الله

انعکاس صدا مسجد شیخ لطف الله

اگر زیر گنبد مسجد بایستید و آواز بخوانید، پیچیدن صدا در آن را متوجه می‌شوید.

سال 1383 بود که انجمن فناوری‌های بومی اصفهان، تصمیم گرفت علت انعکاس صدا در مسجد شیخ لطف الله را پیدا کند.

دیوارها بر اساس معادلات ریاضی ساخته شده‌اند. بازتاب صوت روی یکی از دیوارها باعث می‌شود صدا به تمام جهت‌های مسجد انعکاس پیدا کند. در ساخت منحنی‌های مسجد هم از معادلات ریاضی استفاده شده.

معمار مسجد، ریاضی و پژواک صدا را خیلی خوب می‌شناخته. حالا هم می‌شود بر اساس قوانین هندسه تحلیلی، جاهایی ساخت که مشابه این بنای تاریخی عمل کنند. این قوانین حتی برای انرژی های دیگر هم کار می‌کنند.

مسجد شیخ لطف الله کجاست

مسجد شیخ لطف الله در اصفهان

این مسجد در ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد، درست روبه‌روی عمارت عالی قاپو. از خیابان‌های پاسداران، فردوسی و چهارباغ می‌توانید به میدان نقش جهان بروید.

اطلاعات بازدید مسجد

ساعت بازدید مسجد از 9 صبح تا 6 عصر است. مسجد هنگام نماز جماعت بسته می‌شود و باید زمان دیگری برای بازدیدش بروید.

قیمت بلیط مسجد برای ایرانی‌ها 3 هزار تومان است. توریست‌ها باید 20 هزار تومان ورودی پرداخت کنند.

درباره‌ی مسجد شیخ لطف الله اصفهان

رنگ مسجد شیخ لطف الله

این مسجد به سفارش شاه عباس صفوی ساخته شده. عملیات ساخت مسجد (به انگلیسی Sheikh Lotfollah Mosque)، سال 981 هجری شمسی (1602 میلادی) شروع شد و 18 سال بعد به پایان رسید.

استاد محمدرضا اصفهانی معمار مشهور آن زمان، سازنده مسجد بوده است. مسجد یک بار هم سال 1297 هجری شمسی به دستور رضا شاه بازسازی شده.

12 سوره قرآنی در سراسر مسجد خطاطی شده‌اند. علیرضا عباسی خطاط صاحب نام و باقر بنا، خطاطی‌های آن را انجام داده‌اند.

این مسجد مدورترین گنبد دنیا را دارد. اینجا خبری از شبستان ورودی هم نیست. به محض وارد شدن به مسجد، نقش‌های گنبد شگفت‌زده‌تان می‌کند.

در دو لنگه مسجد را از چوب چنار یکپارچه ساخته‌اند که بعد از 400 سال هنوز زیبا به نظر می‌رسد.

شیخ لطف الله یکی از بزرگان عرب زمان و پدر همسر شاه عباس اول بوده. برای همین و به خاطر بزرگداشت او، نامش را روی این مسجد گذاشته‌اند.

چرا مسجد شیخ لطف الله گلدسته ندارد

به هر گوشه مسجد نگاه کنید، متوجه می‌شوید که اینجا برای جمع‌های خصوصی و سلطنتی ساخته شده.

مناره را برای این می‌سازند که مردم، مساجد عمومی را پیدا کنند. البته گلدسته‌ها قبلا کاربرد مسیریاب هم داشته‌اند.

در گذشته هر کسی مناره را می‌دیده، برای عبادت به مسجد می‌رفته است. مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد ، چون برای مردم عادی ساخته نشده.

تنها خاندان سلطنتی و همسران شاه برای عبادت و نماز خواندن به این مسجد می رفته‌اند. باقی مردم همیشه به مسجد امام مراجعه می‌کرده‌اند.

شگفتی های دیگر مسجد

مسجد شیخ لطف الله

رازهای این مسجد فقط به انعکاس صدا و مناره نداشتن ختم نمی‌شود. هر نقطه از مسجد، یک شگفتی خاص برای خودش دارد.

طاووس گنبد مسجد شیخ لطف الله

در  گنبد مسجد نقش یک طاووس دیده می‌شود. طاووسی که ناقص است و پرهایش ترسیم نشده‌اند. اما محمدرضا اصفهانی با طراحی بی‌نقص خود، برای این موضوع هم راه حل ارائه داده.

نوری که از طاق بالای ورودی مسجد وارد می‌شود، پرهای طاووس را کامل می‌کند. این منظره به حدی زیباست که برخی گردشگران برای دیدنش، کف مسجد دراز می‌کشند.

نورپردازی مسجد

وارد مسجد که می‌شوید، نمایشی از نورپردازی استادانه را می‌بینید. پنجره‌های مشبک مسجد، نور را می‌شکنند و به شکل چند نوار وارد مسجد می‌کنند. انگار که یک تیم حرفه‌ای در حال نورپردازی است.

بخشی از نوارهای نورانی به اطراف و بخشی دیگر به مرکز مسجد می‌تابند. رقص نور در مسجد کم‌نظیر است و فضایی روحانی ایجاد می‌کند.

گنبد چند رنگ مسجد

گنبد مساجد اسلامی معمولا آبی‌رنگ هستند. اما داستان برای این مسجد فرق دارد. گنبد مسجد، خاکی رنگ، صورتی و آجری است.

سپیده دم زمانی که آفتاب هنوز درنیامده، کاشی‌های مسجد به رنگ صورتی درمی‌آیند. هنگام ظهر وقتی که آفتاب مستقیم می‌تابد، گنبد خاکی‌رنگ می‌شود. وقت غروب آفتاب هم رنگ کاشی ها به آجری تغییر پیدا می‌کند.

کاخ عالی قاپو – عمارت تاریخی رو به روی مسجد

خیلی‌ها درباره ارتفاع عالی قاپو سوال می کنند. عالی قاپو 48 متر ارتفاع دارد. اینجا یک ساختمان شش طبقه بوده در قرن دهم خورشیدی به دستور شاه عباس اول ساخته شده.

البته یک چیز را باید درباره عالی قاپو بدانید. حدودا صد سال طول کشیده تا عمارت تکمیل شود و به شکل نهایی‌اش در بیاید. در طول یک قرن، عالی قاپو را در 5 مرحله تکمیل کرده‌اند.

کسی نمی‌داند عالی قاپو را کدام معمار طراحی کرده و ساخته. البته به نظر می‌آید علی اکبر و محمدرضا اصفهانی در ساخت اینجا هم نقش داشته‌اند.

معنی اسم عالی قاپو

همه چیز به در بزرگ و باشکوه عمارت برمی‌گردد. در عالی قاپو از شاهکارهای معماری به حساب می‌آید و مردم هم همیشه آن را مقدس دانسته‌اند.

قاپو در ترکی به معنی در است. عالی هم بلندمرتبه و بزرگ معنی می‌شود. پس می‌توان گفت که عالی قاپو یعنی در باشکوه یا دروازه بلند.

تالار موسیقی عالی قاپو

در طبقه ششم عالی قاپو، تالاری هست که عاشق‌های موسیقی را حسابی به وجد می‌آورد.

تالار موسیقی عالی قاپو، پر از گچ‌گاری‌ها و مقرنس‌های زیبا است. یک نکته اینکه معمار آنقدر استاد بوده که با همین گچ‌کاری‌ها، یک محیط آکوستیک به وجود آورده. پس صدا خیلی خوب به همه جای تالار می‌رسد.

تالار موسیقی مثل یک استودیوی حرفه‌ای عمل می‌کند و صداهای اضافی را از بین می‌برد. دقت بالای معمارها در ساخت اینجا آن هم در چهارصد سال پیش، واقعا جای تعجب دارد.


حالا که تا اصفهان آمده‌اید بد نیست سفرتان را کمی طولانی‌تر کنید و زیبایی‌های دیگر اصفهان را هم در سفرتان ببینید. سری به سایت پینورست بزنید و با اجاره آنلاین اقامتگاه سفرتان را راحت و به‌صرفه کنید تا بتوانید جاهای بیشتری را هم ببینید.

مثلا می‌دانستید بهترین زمان برای سفر به اصفهان بهار است ولی در بهار بیشتر هتل‌های اصفهان ظرفیت ندارند؟ با پینورست می‌توانید با خیال راحت بین گلچینی از اقامتگاه‌ها انتخاب کنید.

اگر هم به اصفهان سفر کردید و مسجد شیخ لطف‌الله را از نزدیک دیدید برای ما بنویسید که چطور جایی بود؟ واقعا صدا به همین خوبی می‌پیچید؟ تالار موسیقی عالی قاپو چطور؟ منتظر خواندن نظراتتان هستیم.

فکر کنم نویسنده‌ حساب بشم و چندتا کار دیگه. خیلی عشق سفرم و پینورست داره نویسندگیم رو به سفربازی‌م گره می‌زنه.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی