کوه کرکس اصفهان؛ بهترین مسیر کوهنوردی با عجیب‌ترین نام

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
2نظر
کوه کرکس اصفهان؛ بهترین مسیر کوهنوردی با عجیب‌ترین نام

چند سالی می‌شود که کوه کرکس در شهرستان نطنز استان اصفهان معروف شده و کوهنوردها طرفدارش شده‌اند. با ما در پینورست همراه باشید تا ببینیم چرا این کوه طرفدار پیدا کرده و چه ویژگی‌ای دارد؟ بعد از خواندن مشخصات کوه کرکرس اگر قصد سفر به اصفهان را داشتید می‌توانید برای اجاره آپارتمان مبله در اصفهان روی ما حساب کنید. 


معرفی کوه کرکس

کوه کرکس یا بهتر است بگوییم کوهستان کرکس که احتمالا شما هم اسمش را شنیده‌اید کوهستانی حوالی نطنز در استان اصفهان است.

این کوهستان بزرگ که حدود 3400 کیلومترمربع وسعت دارد در ناحیه مرکزی کشور و در امتداد رشته‌کوه زاگرس یعنی در جهت شمال غربی به جنوب شرقی قرار گرفته.

این کوهستان از حدود 15 قله کوچک و بزرگ تشکیل شده که قله یا همان کوه کرکس که ما امروز آن را برایتان معرفی می‌کنیم معروف‌ترین و بلندترین آن‌ها است.

کوهنوردی تا کوه کرکرس

بیشتر بخوانید: باغ بهادران اصفهان ؛‌ شمال اصفهانی‌ها

چند سالی می‌شود که این جاذبه طبیعی پاتوق هزاران نفر از کوهنوردان داخلی و خارجی شده؛ اما چه چیزی باعث شهرت کوه کرکس شده است؟

اولین و مهم‌ترین موضوعی که کوه کرکس را برای کوهنوردان به یک بهشت بی‌رقیب تبدیل کرده مسیرهای دسترسی متنوع، نسبتا ایمن و مناسب هستند.

تعداد مسیرهای دسترسی به قله زیاد است و هرکدام از آن‌ها خصوصیات و قطعا چالش‌های خاص خودشان را دارند. البته از این نکته هم نباید گذشت که کوه کرکس یکی از زیباترین و بکرترین مناطقی است که به عنوان یک کوهنورد در این ناحیه از کشور پیدا خواهید کرد!


وجه تسمیه ؛‌ کرکس ناجی

احتمالا اولین علامت سوالی که بعد از شنیدن اسم کوه کرکس در ذهن شما هم شکل می‌گیرد وجه تسمیه این جاذبه طبیعی غولپیکر است. داستان اسم‌گذاری این کوه هم جالب و هم تا حدودی گیج‌کننده است.

درباره علت نام‌گذاری کوه کرکس به این اسم دلایل مختلفی آورده شده که تقریبا هیچ‌کدام را نمی‌توانیم صد در صد تایید کنیم.

باور اول:

مثلا بعضی‌ها باور دارند که دلیل این نام‌گذاری وجود کرکس‌های کوچک و سیاه‌رنگی است که اطراف کوه در حال پرواز هستند.

وجه تسمیه کوه کرکس

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد دماوند ؛ بلندترین قله ایران

باور دوم:

عده‌ای دیگر می‌گویند که ارتفاع کوه آن‌قدر زیاد است که هیچ کرکسی نمی‌تواند خودش را به بالای آن برساند.

جالب‌ترین روایت:

اما از همه این‌ها که بگذریم، اتاقک قدیمی بالای کوه که هنوز هم پابرجاست چیزهای دیگری می‌گوید. به باور بعضی از قدیمی‌ترها که آن‌ها هم از قدیمی‌ترها شنیده‌اند شاه‌عباس صفوی گاهی اوقات برای شکار به این کوهستان می‌آمد.

در حین شکار یک کرکس شاه‌عباس را همراهی و به او کمک می‌کرد. یک روز که شاه‌عباس قصد نوشیدن آب از ظرف مخصوص آب را داشت کرکس مانع کار او می‌شود و شاه‌عباس از شدت عصبانیت کرکس بیزبان را می‌کشد. 

بعدها که مشخص می‌شود ظرف آب آغشته به زهر بوده و کرکس شاه را از مرگ نجات داده بود شاه‌عباس برای کرکس یک آرامگاه در دامنه کوه می‌سازد. شاید به همین خاطر ما امروزه این کوه را به اسم کوه کرکس می‌شناسیم.


زیبایی‌های کوه کرکس؛ اثر هنری طبیعت

مشهورترین و بلندترین قله رشته‌کوه کرکس یعنی قله کرکس 3895 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. بعد از قله کرکس، قله‌های شاهین و کرگز به ترتیب با ارتفاعات 3800 و 3588 متر از سطح دریا در جایگاه دوم و سوم قرار می‌گیرند. اگر بخواهیم موقعیت جغرافیایی کوه کرکس اصفهان را دقیق‌تر برایتان توصیف کنیم بهتر است این‌طور بگوییم که این کوه از شمال غرب با کاشان، از جنوب شرق با نطنز، از شرق با میمه و از غرب با اردستان در ارتباط است ولی بیشتر مردم و کارشناسان اینجا را به عنوان کوه کرکس نطنز می‌شناسند.

همان‌طور که از رنگ کوه هم می‌شود حدس زد، اینجا یک اثر هنری است که طی هزاران سال در اثر خارج شدن گدازه‌های آذرین از دل زمین شکل گرفته است.

کوه کرکرس اصفهان

سطح زیر پوشش کوه کرکس حدود 300 هزار هکتار است که از این وسعت حدود یک‌سوم آن به عنوان منطقه حفاظت‌شده و شکارممنوع معرفی شده است. 

بارندگی‌های مناسب در کوه کرکس، دره‌های پرپیچ‌وخم اینجا را تبدیل به زمین‌های سرسبز و بسیار تماشایی کرده‌اند که انواع بوته‌ها و گیاهان زینتی در گوشه و کنار آن به چشم می‌خورند. آب حاصل از همین بارندگی‌ها منبع اصلی چشمه‌هایی مثل کامو، گزرتو و چورنکی است که در دامنه‌های این کوهستان زیبا جریان دارند.

طبیعتا وقتی پوشش گیاهی مناسب و آب کافی در جایی وجود داشته باشد باید انتظار گونه‌های جانوری مختلف را هم داشته باشیم. قوچ، میش وحشی، موش صحرایی معروف به پایکا، کل و بز، گرگ، روباه، گربه وحشی، گراز، تشی و پلنگ بعضی از حیواناتی هستند که این کوهستان را به عنوان محل زندگی خود انتخاب کرده‌اند.

در مسیر صعود به قله کرکس یک پناهگاه با 3 اتاق و 1 سالن بزرگ قرار دارد که محل خوبی برای استراحت و محیا شدن برای ادامه مسیر است. پناهگاه کرکس از سال 1384 و به همت هیئت کوه‌نوردی استان اصفهان افتتاح شده است. 

بیشتر بخوانید: بهترین رستوران‌ های کاشان؛ غذاهای بومی کاشان را این‌جا بخورید


بهترین فصل برای سفر

اینکه چه موقع از سال به کوه کرکس سفر کنیم بستگی به عوامل مختلفی دارد؛ مثلا اگر با سرما میانه خوبی ندارید باید نیمه اول سال خصوصا تابستان را برای زدن به دل کوه انتخاب کنید.

معمولا خود کوهنوردان حرفه‌ای هم بهار و تابستان خصوصا اردیبهشت‌ماه را بهترین زمان برای رفتن به کوه کرکس می‌دانند.

در این موقع از سال دمای هوا مناسب‌تر است و می‌توانید از آب‌وهوای بهاری این بهشت سرسبز لذت ببرید. علاوه بر این می‌توانید در حین کوه نوری از مناظر طبیعی زیبای اطراف عکاسی کنید.

مسیر کوهنوردی کوه کرکرس

درعین‌حال زمستان هم همیشه یکی از جذاب‌ترین فصل‌های سال برای کوهنوردی بوده و است. کوه کرکس به خاطر ارتفاع زیاد معمولا نیمی از سال پوشیده از برف است و دمای هوا بسیار پایین است.

سفید شدن کوه با برف شرایط را برای صعود خیلی سخت می‌کند؛ خصوصا وقتی‌که احتمال ریزش بهمن هم وجود داشته باشد.

با این اوصاف باید این‌طور حرفمان را خلاصه کنیم که فقط و فقط در صورتیکه کوهنورد حرفه‌ای و باتجربه هستید یا با یک تیم باتجربه همراه هستید فصل زمستان را برای صعود به کوه کرکس انتخاب کنید.


چه چیزهایی به همراه داشته باشیم؟

سفر به کوهستان کرکس علاوه بر همه زیبایی‌هایی که دارد می‌تواند بسیار خطرناک هم باشد؛ البته اگر نکات ایمنی را رعایت نکنید و لوازم و تجهیزات مورد نیاز را به همراه نداشته باشید. 

برای کوهنوردی در این نقطه و صعود به قله کرکس به تجهیزات کامل کوهنوردی نیاز دارید. اگر در فصل زمستان قصد صعود به قله را دارید علاوه بر تجهیزات اولیه کوهنوردی به تجهیزات زمستانی هم نیاز خواهید داشت.

کفش مناسب، لباس گرم کافی، غذای سبک و مقوی، آب آشامیدنی، مقداری نوشیدنی داغ و کیسه‌خواب از ضروری‌ترین لوازمی هستند که می‌توانیم اسم ببریم.

بیشتر بخوانید: برای کوهنوردی چه وسایلی با خود ببریم؟


بهترین مسیر دسترسی

اول یادداشتمان هم به این نکته اشاره کردیم که مسیرهای زیادی برای دسترسی به قله کوه کرکس وجود دارند.

هرکدام از این مسیرها ویژگی‌های خاص خودشان را دارند و کوهنوردان با توجه به درجه سختی مسیر، فصل صعود، طول مسیر و … یکی از آن‌ها را انتخاب می‌کنند.

ما از بین همه مسیرهای دسترسی به بهترین و معمول‌ترین آن‌ها یعنی مسیر روستای کشه اشاره می‌کنیم.

برای دسترسی به این مسیر باید از آزادراه نطنز – اصفهان به روستای طرق رود در 33 کیلومتری نطنز بروید. کشه روستای کوچکی است که در 6 کیلومتری شمال طرق رود قرار دارد. از روستای کشه مسیر صعود به کوه کرکس آغاز می‌شود. طی کردن این مسیر حدود 5 ساعت طول خواهد کشید.


شما از کوه کرکس چه می‌دانید؟ اگر اصفهان زندگی می‌کنید و اطلاعات بیشتری درمورد مسیرهای دسترسی، سختی راه یا آسانی صعود به این قله می‌دانید برای ما بنویسید.

هم‌چنین برای اجاره اقامتگاه هرجای ایران چه در اصفهان و کاشان چه جاهای دیگر می‌توانید وارد سایت پینورست شید و در آن بهترین اقامتگاه‌ها را پیدا کنید.

محمدرضا قاسم شیرازی

دانشجوی ژنتیک دانشگاه اصفهان - عاشق روانشناسی و نویسندگی
من خستگی ناپذیرم؛ خستگی ناپذیر از سفر کردن، دیدن چیزهای جدید و نوشتن

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی