بازدید ۶۱۹
شاید خیلیها ندانند که آرامگاه یکی از شاهان معروف آل مظفر که شیخ اجل در اشعارش در دیوان حافظ به نیکی از او یاد میکند در شیراز و نزدیک حافظیه باشد. آرامگاه شاه شجاع یادبودی برای قدرتمندترین پادشاه آل مظفر یعنی ابوالفارس جلالالدین شاه شجاع است.
با ما در این مطلب پینورست همراه باشید تا همه چیز را درباره این مقبره به شما بگوییم.
آرامگاه شاه شجاع کجاست؟ چه شد که اینجا ساخته شد؟
آرامگاه شاه شجاع مظفری در پای کوه چهل مقام یا چهل دختران شیراز و شمال غربی حافظیه قرار گرفته است. البته شاه شجاع وصیت کرده بود که او را در مصلای شیراز و در کنار برادرش دفن کنند و بعد او را به مدینه ببرند. اما به دلیل اختلافات در بین جانشینان او آرامگاه شاه شجاع در هفتتنان باقی ماند و وصیت او هیچوقت عملی نشد.

مقبرهای که در حال حاضر آرامگاه شاه شجاع است از اول وجود نداشت. برای اولین بار در زمان کریمخان زند میرزا محمدخان کرمانی تصمیم گرفت تا مقبرهای بر مزار شاه شجاع بسازد. اما با وجود موافقت با ساخت آرامگاه به دلیل درگذشت میرزا محمدخان این کار انجام نشد.
بیشتر بخوانید: آرامگاه سعدی ؛ ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید
کریمخان زند هم دستور داد تا سنگی با نوشتههای عربی در یازده سطر به خط نستعلیق بتراشند و بر قبر شاه شجاع نصب کنند. سنگ قبری که تا امروز پابرجاست و قدمتی 300 ساله دارد. یازده سطری که بر روی این سنگ نوشته شده شامل نام شاه شجاع، لقبهایش، تاریخ فوت و تاریخ ساخت سنگ مزار است.
شاه شجاع که بود؟
شاه شجاع مشهورترین سلطان آل مظفر است که در قرن هشتم حاکم محلی بخشهای فارس، کرمان و یزد بود و گاهی قلمرو سلطنتاش گستردهتر میشد.
سلطنت 27 ساله این شاه علاوه بر ثبات و آرامشی که برای مردم ایران داشت با دو دوره پرهیاهوی حمله مغول و یورشهای تیمور همزمان بود. اگرچه قدرت شاه شجاع و آمادگی نظامیاش در حد بالایی بود؛ اما در تمام سالهای فرمانروایی از درگیری با تیمور دوری میکرد و بههمین دلیل دوران شاه شجاع به دوران امید و آسایش برای مردم ایران معروف است.
همین آسایش و امنیتی که شاه شجاع برای مردمانش فراهم کرد دلیل پیگیریهای مداوم برای ساختن یادبودی برای او بود.

یکی دیگر از دلایل شهرت این شاه آل مظفر همزمانی دوران زندگی او با حافظ است که در شیراز، پایتخت شاه شجاع زندگی میکرد. با توجه به خدمتهایی که شاه شجاع در زمان فرمانرواییاش کرده بود حافظ غزلهایی در ستایش او سروده که در دیوان حافظ هم موجود است.
نمونهای از اشعار حافظ:
قسم به حشمت و جاه و جلال شاه شجاع * که نیست با کسم از بهر مال و جاه نزاع
به عاشقان نظری کن به شکر این نعمت * که مــن غلام مطیعم تو پادشاه مطاع
معماری آرامگاه
بنای مقبره شاه شجاع در سال 1338 از طرف انجمن آثار ملی ساخته شد و هنر معمار برجستهای به نام علی سامی است. از مهمترین کارهایی که علی سامی انجام داده بازسازی آرامگاه سعدیه و حافظیه است. این بنا 16 سال بعد از ساخته شدن در سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

از ویژگیهای اصلی معماری این مقبره گنبدی پوشیده با کاشیهای فیروزهای است. آرامگاه شاه شجاع بر چهار ستون بنا شده و آرامگاه بر یک صفه قرار گرفته و اختلاف ارتفاع آن با سطح زمین 3 پله است.
بیشتر بخوانید: خانه زینتالملوک یا همان موزه مادام توسو شیراز
تزئینات آرامگاه شامل ستونهایی با سنگهای سفید است که به گنبدی با کاشیهای آبی رنگ میرسند. اما تزئینات داخلی مقبره برای کسانی که به دیدن شاه شجاع میآیند جذابتر است. قسمت داخلی آن با کاشی تزئین شده است و بر روی کاشیهای داخل گنبد چهار کتیبه از اشعار شاه شجاع و حافظ با خط نستعلیق بهچشم میخورد. بر روی کاشیهای بیرون آرامگاه هم اشعاری که حافظ در مدح شاه شجاع سروده بود نوشته شده است.
چگونه به آرامگاه شاه شجاع برویم؟
شاید رفتن به آرامگاه شاه شجاع کار سادهای نباشد و بسیاری از مردم از وجود چنین بنایی که در یک محوطه 75 متری قرار گرفته بیخبر باشند. چون تا فاصله دو کیلومتری از این آرامگاه هیچ تابلوی راهنمایی وجود ندارد. حتی زمانی که به خود بنا میرسید به واسطه قرارگیری کتابخانه مفاخر و تابلوی آن و در کوچکی که در پشت آرامگاه برای ورود به کتابخانه قرار گرفته، متوجه بنای آرامگاه میشوید.
اما اگر با همه اینها آوازه شاه شجاع به گوش شما هم رسیده و دوست دارید از آرامگاه یکی از فرمانروایان مورد احترام حافظ دیدن کنید میتوانید بعد از رفتن بر مزار حافظ زمانی را هم به دیدن آرامگاه شاه شجاع اختصاص بدهید.
این آرامگاه در شمال غربی حافظیه و در بلوار هفتتنان است. بازدید از آرامگاه شاه شجاع رایگان است و نیازی به خرید بلیت ورودی ندارید. اما این آرامگاه در پای کوه چهلتنان در فضایی کوچک در حصار نردههای آهنی قرار گرفته و به دلیل بسته بودن ورودی آرامگاه در بیشتر ایام سال بازدید از آن کار چندان آسانی نیست.
اگر زمانی به شیراز سفر کردید حتما از این آرامگاه هم دیدن کنید. این را هم فراموش نکنید که میتوانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه شیراز به سایت پینورست سر بزنید.
بناهای دیدنی اطراف
در نزدیکی آرامگاه شاه شجاع بنایی آجری به عنوان کتابخانه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ساخته شده است. حافظیه، دروازه قرآن، آرامگاه خواجوی کرمانی، باغ جهاننما، پارک کوهپایه و باغموزه هفتتنان هم مکانهای نزدیک به آرامگاه شاه شجاع هستند که میتوانید به دلیل نزدیکی این بناها به هم در طی چند ساعت از تمام آنها دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: نارنجستان قوام؛ عطر بهارنارنج در معماری قاجاری
رستورانهای نزدیک
بسیاری از مسافران بعد بازدید از بناهای اطراف و گشتوگذار در شهر به دنبال مکانی هستند که هم کمی خستگی در کنند، هم با میل یک غذای خوب انرژی دوباره برای ادامه مسیر داشته باشند. مطمئنا اگر رستورانهای خوب شیراز را بشناسیم لذت بیشتری از زمانی که برای خوردن غذا صرف میکنیم خواهیم برد.

رستوران سنتی وکیل، سفره خانه سنتی داش آکل، چایخانه و دیزیسرای حمام وکیل و رستوران سنتی شرزه از رستورانهای سنتی شیراز هستند که بعضی از آنها در خانههای قدیمی از مهمانان خود پذیرایی میکنند.
شما پیش از خواندن این مطلب چیزی درباره آرامگاه شاه شجاع شنیده بودید؟ آیا تا به حال از این مقبره دیدن کردهاید؟ تمام اشعاری که بر روی کاشیها حک شده است را پیدا کردید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.
اگر تصمیم دارید که به شیراز یا سایر شهرهای ایران سفر کنید میتوانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به وب سایت پینورست سر بزنید. در پینورست میتوانید انواع مختلف اقامتگاه و بهترین قیمت اجاره کلبه جنگلی، خانه روستایی، اپارتمان مبله، ویلای لوکس و … را ببینید.
نیوشا پابوس
من نیوشا هستم. کارشناسی ارشد انسانشناسی دارم. سفر و آشنایی با فرهنگ و آدابورسوم هر منطقه جز جدانشدنی انسانشناسی است. برای همین من هم که همیشه دوست داشتم سهمی برای آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم ایران داشته باشم، تصمیم گرفتم تجربیاتام رو ثبت کنم تا با شما در میون بذارم.