امروز قصد داریم تا شما را با یکی از متفاوتترین جاذبههای طبیعی غرب کشور آشنا کنیم و گذر تاریخ را از زبان این دیدنی طبیعی بشنویم. رودخانه سیمره که میشود از آن به عنوان گهواره تاریخ کشورمان یاد کرد جاذبه طبیعی همیشه خروشان و چشمنوازی است که ما در ادامه قصد داریم پرده از اسرارش برداریم و شما را به بازدید از این جاذبه طبیعی بی نظیر دعوت کنیم.
معرفی رودخانه سیمره
رودخانه سیمره یکی از سرشاخههای مهم رود کرخه محسوب میشود که در 25 کیلومتری جنوب شرقی کرمانشاه از به هم پیوستن رودخانه قره سو و گاماسیاب شکل میگیرد. اگر بخواهیم جزئیتر به قضیه نگاه کنیم سرچشمه اصلی این رودخانه ارتفاعات استان همدان و حوالی کوه الوند است.
رودخانه سیمره از کجا سرچشمه میگیرد و در نهایت به کجا میریزد؟
رودخانه سیمره بیش از 700 کیلومتر طول دارد و پیش از رسیدن به کرمانشاه آب رودخانه سیاه آب یا قره سو به آن اضافه میشود.
بعد از گذر از کرمانشاه رودهایی مثل هلیلان، کرند و رودماهی با آن یکی میشوند تا سیمره وارد استان لرستان بشود.
رودخانه سیمره در استان لرستان در یک بستر سنگی و عمیق و در کنار کبیر کوه به مسیرش ادامه میدهد و رودهای دیگری مثل کشکان، غزال رود، زال، هرو و خرمآباد به آن ملحق میشوند.
در طول این مسیر آبشاری به ارتفاع 43 و عرض 3 متر شکل میگیرد که یکی از دیدنیهای جذاب مسیر رودخانه به حساب میآید. در طول مسیر دهها رودخانه کوچک و بزرگ دیگر هم به سیمره میپیوندند که از جمله آنها میتوانیم به سراب کلان، چناره، گنجه، کلم و سیکان اشاره کنیم.
بخشی از آب سیمره در طول مسیر برای مصارف کشاورزی استفاده میشود و بقیه آب به سمت کرخه و در نهایت دجله سرازیر میشود؛ ولی قبل از رسیدن به دجله مقداری از آب کرخه جذب باتلاقهای شرق دجله یا همان هورالعظیم میشود.
با همه چیزهایی که گفتیم میشود فهمید که رودخانه سیمره از مرتفعترین نقطه غرب ایران یعنی کوههای همدان سرچشمه میگیرد و تا کمارتفاعترین و گرمترین نقطه جنوب کشور یعنی جلگه خوزستان پیش میرود.
ازآنجا که رودخانه سیمره یکی از خروشانترین رودهای کشور است و همین جوشوخروش باعث گلآلود شدن آب آن شده به همین خاطر به آن سیمره گفته میشود. کلمه سیمره از دو بخش سی به معنی سیاه و مره به معنی غار و دیواره سنگی تشکیل شده است. سیمره بهخاطر خروشان بودن در بین بومیهای منطقه به آب خشمگین معروف است!
در گذشته سیمره با نامهایی مثل اوکنی، گاماسب یا گاومیش آب یعنی رود بزرگ شناخته میشد. امروزه در بین محلیها علاوه بر سیمره نامهایی مثل رودخانه ملایر، رود گاماسیاب و رود قرهسو بر روی این رودخانه که کهنترین رود غرب کشور است گذاشته میشوند.
سیمره پیش از پیوستن به کرخه در منطقه پاعلم و پل زال در مرز بین سه استان ایلام، لرستان و کرمانشاه میزبان یک رودخانه کوچک به اسم زال است. در اینجا میتوانید یکی از زیباترین پدیدههای طبیعی استان لرستان را مشاهده کنید. آب زلال و روشن رود زال با آب کثیف و گلآلود رودخانه سیمره یکی میشود و رود زال به طرز شگفتانگیزی شبیه به یک قیچی یا چاقو رودخانه سیمره را به دو بخش تقسیم میکند.
همین پدیده عجیب باعث شده تا ضربالمثل “زال آمد و سیمره را برید” بین مردم محلی به کار برده شود. این ضربالمثل معنی پیروزی میدهد و مردم این ضربالمثل را به معنی پیروزی پاکی بر پلیدیها میدانند.
دیدنیهای مسیر رودخانه
رودخانه سیمره در طول مسیر دراز و طولانی که پشت سر میگذارد از کوهها و صخرههای بلند و درههای عمیق و پر پیچوخم عبور میکند تا در نهایت منظرهای چشمنواز را برای ما به وجود بیاورد. تعدادی از تماشاییترین جاذبههای طبیعی و تاریخی کشورمان در مسیر همین رودخانه سیمره قرار دارند. از معروفترین دیدنیهای مسیر رودخانه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
آب گرم کاکاوند
چشمه آب گرم بخش کاکاوند در استان لرستان و شهرستان دلفان و در۶۰ کیلومتری غرب نورآباد بین ۲ رشتهکوه گله و سفیدکوه قرار دارد. این آبگرم طبیعی در محل تلاقی ۳ رودخانه گیزه رود، سیمره و گاماسیاب در مرز بین دو استان لرستان و کرمانشاه قرار دارد.
دره شیرز
دره شیرز یا همان تنگه شیرز در شهرستان کوهدشت استان لرستان را شاید بتوانیم یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی این استان بنامیم. این تنگه که از آن بهعنوان یک ژئوپارک چند هزار ساله هم یاد میشود از زمانهای خیلی دور چشم گیر و زیبا بوده و آثار به جامانده از دوره زندگی غارنشینی این موضوع را بهخوبی نشان میدهند. دره شیرز با پنج کیلومتر طول از روستای گدارگه تا کنار رود سیمره کشیده شده است.
سد سیمره
سد سیمره که روی رودخانه احداث شده قسمت زیادی از آب این حوضه آبریز را به خود اختصاص داده است. این سد از نوع 2 قوسی و بتنی است و سالانه مقادیر زیادی انرژی الکتریکی تولید میکند. گردشگری و آبزیپروری از فعالیتهای جانبی هستند که در محل سد سیمره صورت میگیرند. به شرط رعایت تمامی اصول ایمنی میتوانید در محدوده سد سیمره از پیکنیک و قایقسواری نهایت لذت را ببرید.
برای شکل گیری یک تمدن و سکونت پیدا کردن بشر چه جایی بهتر از حاشیه رودخانه سیمره ؟ این منطقه به واسطه کوهستانی بودن و وجود انبوهی از درختان و مناطق سرسبز و حاصلخیز از زمانهای خیلی دور محلی امن و مناسب برای استقرار و زندگی بشر بوده است. بر اساس مطالب تاریخی نخستین انسانهای کشاورز که هزاران سال قبل در جستجوی آب به سمت این منطقه آمده بودند یکی از اولین تمدنها را در کنار رودخانه سیمره پایه گذاری کردند.
موقعیت رودخانه به شکلی بود که آنها میتوانستند با خیال راحت و بدون نگرانی از حمله دشمن به زندگی ادامه بدهند. در مسیر رودخانه سیمره جایی به اسم تنگه کافرین وجود دارد که داستان شنیدنی و جذابی دارد. در دوره جنگ بین ایران و اعراب سپاهیان عرب به هر دری که زدند نتوانستند این منطقه را فتح کنند و به همین خاطر نام این منطقه را تنگه کافرین گذاشتند!
کشاورزانی که در حاشیه رودخانه سیمره سکونت داشتند به مرور شروع به کشت گندم و جو کردند و با اهلی کردن میش، بز و اسب پیشرفت چشمگیری در زندگی آنها ایجاد شد.
سیمره یک رودخانه فصلی نیست؛ بنابراین در تمام فصول سال آب در آن جریان دارد ولی میزان این آب خیلی متغیر است. اگر برای سفر به رودخانه سیمره برنامهریزی میکنید بهتر است بهار و تابستان را برای این کار انتخاب کنید تا هم سرسبزی محیط اطراف رودخانه و هم خنکی هوا را با تمام وجود حس کنید.
توصیههای ضروری و وسایل مورد نیاز برای سفر
رودخانه سیمره هیچوقت جای مناسبی برای شنا و تفریحات آبی نبوده و نخواهد بود. آب رودخانه گلآلود است و از همه مهمتر اینکه سیمره به خروشان بودن و طغیانهای زیادش معروف است. شنا کردن چه در خود رودخانه و چه در دریاچه پشت سد بسیار خطرناک است.
حتما پیش از رفتن به حاشیه رودخانه پیشبینیهای وضعیت آبوهوا را به خوبی رصد کنید و بهترین زمان ممکن را برای سفرتان انتخاب کنید.
اگر به کوهنوردی و صخرهنوردی علاقه دارید و دره شیرز را برای این کار انتخاب کردهاید حتما باید همان لوازم همیشگی مورد نیاز برای صخرهنوردی را به همراه داشته باشید. در مسیر پیادهروی بعضی اوقات باید از قسمتهای کمعمق و امن رودخانه عبور کنید؛ پس حتما کفش مناسب به همراه داشته باشید.
احتمالا در حین عبور از بین رودخانه لباسهایتان خیس خواهند شد؛ پس بهتر است لباس مناسب بپوشید و یک دست لباس اضافه هم به همراه داشته باشید.
برای خوردن و آشامیدن در حاشیه رودخانه یا سد باید مواد موردنیاز را از قبل تهیه کنید و به همراه داشته باشید؛ چون در نزدیکی تنگه جایی برای تهیه آنها وجود ندارد.
مسیرهای دسترسی به رودخانه
ازآنجاکه رودخانه سیمره از سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان عبور میکند مسیرهای مختلفی برای دسترسی به رودخانه وجود دارند که شما باید با توجه به استانی که در آن هستید یکی از آنها را انتخاب کنید.
شما هم این رودخانه پرآب را در کرمانشاه دیدهاید؟ چه دیدنیهای دیگری نزدیک این رودخانه میشناسید؟ از جاهای بکر کرمانشاه و تجربه سفرتان برایمان بگویید.
راستی به هرجایی از ایران که سفر کردید برای اجاره اقامتگاه خود نگران نباشید. میتوانید وارد سایت پینورستشوید و در شهر موردعلاقه خود به سرعت یک اقامتگاه تمیز و مجهز رزرو کنید. پینورست پشتیبانی ۲۴ ساعته دارد و تمام تلاشش تجربه یک سفر دوستداشتنی برای شماست.