یکی از بهترین ییلاقهایی که میتوانید برای سفر در تابستان انتخاب کنید، ییلاق سلانسر است. دقیقا همان موقعی که تیغ بیرحم آفتاب، کاری با آدم میکند که کلا حال و حوصله بیرون زدن از خانه را ندارید.
ییلاق سلانسر دقیقا در زمانی که گرمترین ماههای سال در حال سپری شدن هستند، هوایی خنک و دلچسب برای پیک نیک دارد. پس اگر دوست دارید برای تابستان هم برنامه سفر داشته باشید و طبیعتگردی کنید، سلانسر را بگذارید بالای لیست برنامههای سفرتان.
اگر از جنوب استان گیلان (اتوبان قزوین-رشت) وارد استان گیلان میشوید، ییلاق سلانسر یکی از نزدیکترین مناطق گردشگری برای طبیعت دوستان است. ییلاق سلانسر در فاصله 15 کیلومتری رودبار و 13 کیلومتری غرب شهر رستم آباد قرار دارد.
بهترین راه برای رسیدن به ییلاق سلانسر، از مسیر شهر رستم آباد و گذر از خیابان امیرالمومنین است. جادهای که برای رسیدن به این ییلاق در پیش دارید اگرچه یک جاده خاکی است اما چندان صعبالعبور نیست و میتوان این نوید را داد که دسترسی به این منطقه با هر ماشینی امکانپذیر است.
دوست دارید بدانید ریشه نام سلانسر از کجا می آید و معنی آن چیست؟ اگر بخواهیم از ریشه نام سلانسر بگوییم، باید گفت سلانسر از سه بخش تشکیل شده. سل، ان و سر. سل در گویش گیلکی به معنی مرداب و آبگیر است و دور تا دور این منطقه را مردابها و آبگیرهای مختلف پوشانده است. به همین دلیل نامگذاری بسیار مناسبی برای آن انجام شده است. روی هم رفته سلانسر یعنی ییلاقی که از مردابهای دور و برش یک سر و گردن بالاتر ایستاده است.
آب و هوای ییلاق سلانسر به نسبت روستاهایی که در دامنه شمالی البرز در گیلان قرار گرفتهاند، خشکتر و به همین نسبت نیز پوشش گیاهی این منطقه کمی تنکتر است اما تنوع فراوانی دارد. این ییلاق در ارتفاع 1200 تا 1450 متری از سطح دریای خزر است.
درختان این منطقه شامل گونههای متنوعی از درختان راش، توسکای ییلاقی، افرا، پلت، کاج و بلوط است.
بیشتر بخوانید: یک گردش کامل در لاهیجان عروس گیلان
طبیعت سلانسر ترکیبی از دشت و جنگل است؛ مراتع سبز و دشتهایی پوشیده از گلهای شقایق، بابونه و گل گاوزبان. اینجا چندان خبری از درختان سر به فلک کشیده نیست و تا چشم کار میکند دشتهای سرسبز و دریایی از ابر میبینید.
با توجه به قرارگیری این ییلاق در ارتفاع 1250 متری از سطح دریا، خیلی وقتها میتوانید شاهد تصویر زیبایی از دریای ابر در مقابل خود باشید که ثبت این تصاویر برای عکاسان طبیعت بسیار جذاب و رویایی است.
در مواقعی هم که مه و ابرهای شناور وجود ندارد، میتوانید از تماشای منظره کوه دُرفَک و دورنمای شهر رستم آباد لذت ببرید.
در مجموع میتوان گفت جاذبههای طبیعی ییلاق سلانسر از این قرار هستند:
در مورد اهمیت تاریخی سلانسر میتوان به قرارگیری بقایای قلعه لشگرگاه در این منطقه اشاره کرد. قدمت این قلعه به قرن 5 تا 7 هجری قمری برمیگردد. قلعه لشگرگاه با شماره ثبت 20617 در تاریخ 26 دی 1386 به ثبت ملی رسید.
بیشتر بخوانید: ۲۰ قلعه برای طرفداران جنگهای باستانی – زیباترین قلعههای ایران و کشورهای همسایه
با توجه به کوهستانی بودن منطقه و سرد بودن هوا در ارتفاعات، بهترین زمان برای سفر به ییلاق سلانسر فصل تابستان و اواخر بهار است. یکی از زیباییهای سفر به این منطقه در فصل بهار امکان دیدن دشتهای شقایق و پوشیده از گلهای رنگارنگ است.
اگرچه طبیعت این منطقه در فصلهای سرد هم زیبایی خاص خود را دارد اما باید توجه داشته باشید که سرمای مناطق کوهستانی و عدم دسترسی به آب لولهکشی در منطقه سلانسر، اقامت در فصل سرما را تا حد زیادی دشوار میکند.
همچنین توصیه میکنیم قبل از رفتن به کوهستان و ییلاق سلانسر حتما از ایستگاههای آب و هوایی، شرایط جوی منطقه را چک کنید و در صورت صاف بودن و مناسب بودن هوا در طبیعت چادر بزنید، زیرا با توجه به کوهستانی بودن این منطقه در زمانهایی که شرایط آب و هوایی چندان مساعد نباشد، زدن چادر در کنار درختان به دلیل رخ دادن پدیده رعد و برق، کاری پرخطر به حساب میآید.
بیشتر بخوانید: سفر به گچسر، تفریح ییلاقی تهرانیها
با توجه به ییلاقی بودن این منطقه، امکان سکونت دائمی در سلانسر وجود ندارد و در گذشته دامداران شفت و فومن این منطقه را برای زندگی در فصل تابستان انتخاب میکردند. با رشد افزون طبیعتگردی، باب شده است که محلیها بیش از گذشته پذیرای مسافرین باشند و در ایام خاص با اجاره دادن کلبههای خود از مهمانانی که به این منطقه میآیند میزبانی کنند.
اگر در سفرتان به فکر اجاره کلبه جنگلی هستید میتوانید به سایت پینورست مراجعه کنید و در آن گلچینی از کلبههای جنگلی و چوبی در شهرهای گیلان را ببینید و به راحتی آن را رزرو کنید.
البته آن دسته از گردشگرانی که حرفهایتر هستند و تجربه بیشتری در سفر به طبیعت دارند، تپههای سرسبز ییلاق سلانسر را برای کمپینگ و زدن چادر در شب انتخاب میکنند. اگر شما هم علاقه دارید که آسمان پرستاره شب را تماشا کنید و تجربه یک خواب آرام در دل طبیعت را داشته باشید، میتوانید این روش را انتخاب کنید. اما یادتان باشد که دمای هوا در ییلاق سلانسر در شب به شدت کاهش مییابد و بهتر است که حتما لباس گرم یا کیسه خواب را به تجهیزات سفرتان اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین نقاط ایران برای رصد ستارهها
اگر قصد زدن کمپ در سلانسر را دارید، با توجه به اینکه این منطقه خارج از بافت شهری قرار دارد و تعداد خانوارهای ساکن در این منطقه اندک و سطح امکانات رفاهی پایین است، یادتان نرود که حتما اقلام ضروری از جمله غذا، آب آشامیدنی و جعبه کمکهای اولیه را همراهتان داشته باشید.
توجه داشته باشید که ییلاق سلانسر آب لولهکشی ندارد و مردم منطقه آب آشامیدنی خود را از چشمه تأمین میکنند.
اگر به عنوان یک گردشگر تازه وارد آشنایی چندانی با این منطقه ندارید، توجه داشته باشید که تلفنهای همراه معمولا در مناطق ییلاقی و کوهستانی آنتن قویای ندارند، بنابراین به همراه داشتن جی پی اس و قطب نما برای جلوگیری از سردرگمی در مسیر بسیار مهم و مفید خواهد بود.
بیشتر بخوانید: ۱۰ تا از بهترین اقامتگاههای ماسال
تجهیزات فنی کمپینگ در ییلاق
اگر در یک تعطیلی چند روزه به این منطقه سفر کردهاید و دوست دارید نهایت استفاده را از زمان خود ببرید و بتوانید علاوه بر طبیعت زیبای ییلاق سلانسر، تجربه بازدید از زیباییهای دیگر این منطقه و استان گیلان را در فرصتی اندک داشته باشید، بهترین کار این است که جاهای دیدنی نزدیک به ییلاق سلانسر را بشناسید و زمانی را هم به بازدید از این مناطق اختصاص دهید.
یکی از روستاهای نزدیک به ییلاق سلانسر رودبار که جاذبههای گردشگری زیادی دارد، روستای حلیمه جان است. از دیگر مناطق گردشگری نزدیک به سلانسر هم میتوان به آبگرم لویه، جنگل اسکولک، سد تاریک رستم آباد و امامزاده ابراهیم اشاره کرد.
در آخر فراموش نکنید که آنچه در سفر به مناطق بکر اهمیت بالایی دارد و ما از دوستداران طبیعت انتظار داریم، پاکیزه نگه داشتن و نریختن زباله در طبیعت است.
شما اهل سفر به مناطق ییلاقی و خنک هستید یا به گرما پناه میبرید؟ برای سفر خود آبوهوای شمال را انتخاب میکنید یا جنوب؟ در سفر به گیلان چه ییلاقهای بکر دیگری میشناسید؟ برای ما بنویسید.
من نیوشا هستم. کارشناسی ارشد انسانشناسی دارم. سفر و آشنایی با فرهنگ و آدابورسوم هر منطقه جز جدانشدنی انسانشناسی است. برای همین من هم که همیشه دوست داشتم سهمی برای آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم ایران داشته باشم، تصمیم گرفتم تجربیاتام رو ثبت کنم تا با شما در میون بذارم.