کاخ سعد آباد تهران؛ موزه ای زیبا و ماندگار از خاندان پهلوی

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars
0نظر
کاخ سعد آباد تهران؛ موزه ای زیبا و ماندگار از خاندان پهلوی

فرقی نمی‌کند ساکن تهران باشید یا برای چند روز به این شهر سفر کرده باشید؛ حتماً باید سری به کاخ‌های معروف تهران که از زیباترین مقاصد گردشگری داخل شهرند بزنید.

کاخ نیاوران، کاخ گلستان، عمارت مسعودیه و کاخ سعدآباد بنا‌های قدیمی و اصلی شهر تهرانند. می‌توان گفت در این بین کاخ سعدآباد از باقی مشهور‌تر است. کاخ سعدآباد طیف گسترده‌ای از بازدیدکنندگان را می‌پذیرد.

خیلی‌ها خاطره‌ی شیرین بازدید از این کاخ را در دوران مدرسه به یاد دارند، برخی برای قدم زدن در هوای آزاد و لذت بردن از فضای سبز  این مکان را انتخاب می‌کنند و بسیاری افراد هم به قصد دیدنِ بخشی از تاریخ از موزه‌های درون مجموعه دیدن می‌کنند. کاخ سعدآباد تهران کاخی است پر از تجمل، زیبایی و سرگذشتی پر فراز و نشیب که چشم‌های هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. 


کاخ سعد آباد کجاست؟

کاخ سعدآباد تهران یکی از خوش مسیر‌ترین کاخ‌ها برای بازدید‌کنندگان است. آدرس کاخ سعد‌آباد برای افرادی که می‌خواهند از حمل و نقل عمومی استفاده کنند بدین شکل است:

دسترسی با مترو: در صورت استفاده از مترو باید خط ۱ مترو (خط قرمز رنگ) را به سمت ایستگاه میدان تجریش سوار شده و در ایستگاه تجریش پیاده شوید. جنب ایستگاه مترو به سمت خیابان جعفری سوار تاکسی‌های میدان دربند می‌شوید. میدان دربند در انتهای این خیابان قرار دارد که ورودی کاخ سعدآباد در ضلع جنوبی آن است.

دسترسی با خودرو شخصی: برای افرادی که از خوردوی شخصی استفاده نمی‌کنند این مسیر از باقی مسیر‌ها مناسب‌تر است. اگر با خودروی شخصی به کاخ سعدآباد می‌روید در خیابان ولیعصر به سمت جنوب حرکت کرده و وارد خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه سابق)  که در سمت راست قرار دارد شوید. بعد از رسیدن به اولین چراغ قرمز دوباره به سمت راست بپیچید و وارد خیابان طاهری شوید. کاخ سعدآباد درست در انتهای همین خیابان قرار دارد. یکی از مزیت‌های این مسیر نسبت به مسیر دربند این است که در این خیابان راحت‌تر می‌توانید جای پارک برای ماشین‌تان پیدا کنید. 

روی نقشه ببینید!

کاخ سعد آباد جاهای دیدنی

 

اطلاعات بازدید و آدرس دقیق کاخ سعد آباد تهران

آدرس کاخ سعد آباد : تهران، خیایان تجریش، خیابان سعدآباد، کاخ موزه سعد آباد
ساعت بازدید کاخ سعد آباد : نیمه اول سال همه روزه از ساعت 9 تا 19 و نیمه دوم سال همه روزه ساعت 9 تا  17 (به جز ایام سوگواری)
ساعات کار بخش اداری : 08:00 تا 16:00
قیمت بلیط کاخ سعداباد: بقیمت بلیط برای موزه های مختلف بین 3.000 تومان تا 5.000 تومان متغیر است.
ایستگاه مترو کاخ سعد آباد : نزدیک ترین ایستگاه مترو به کاخ موزه سعدآباد ایستگاه تجریش در خط 1 (کهریزک-تجریش) می باشد.
اطلاعات تکمیلی: نکته‌ای که باید توجه داشته باشید همراه داشتن کارت بانکی است چون برای تهیه بلیت پول نقد پذیرفته نمی‌شود.
 ساعات کار کاخ سعدآباد در ایام نوروز تفاوت چندانی با روزهای عادی ندارد. در ایام نوروز  ساعات بازدید از ۹ تا ۱۹ و فروش بلیت تا ساعت ۱۷:۳۰ انجام می‌شود. کاخ سعدآباد در تمامی طول سال به‌جز مناسبت‌های خاص از جمله رحلت حضرت رسول اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع)، تاسوعا و عاشورای حسینی، شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع)، شهادت حضرت امام علی (ع) و رحلت امام خمینی (ره) باز و بازدید برای عموم آزاد است. 

دیدنی های کاخ سعد اباد

مجموعه‌ی سعدآباد مجموعه‌ای از موزه‌ها و کاخ‌های بزرگ و کوچک از دوران قاجار و پهلوی است. پیش از بازدید از داخل این کاخ‌ها و موزه‌ها حتما در فضای دل‌انگیز و خیره کننده باغ‌های سعدآباد قدم بزنید. عکاسی و فیلم‌برداری در مجموعه سعدآباد بدون فلاش و تجهیزات از آثاری که عنوان عکس‌برداری ممنوع بر روی آنها نوشته نشده امکان‌پذیر است. کاخ‌ها و موزه‌های سعدآباد بدین شرح است: 

کاخ بهمن

 کاخ بهمن یکی از  قدیمی‌ترین بناهای کاخ سعد آباد می باشد. این کاخ در گذشته محل زندگی بهمن، پسر غلامرضا پهلوی بود. در سال 1371 این ساختمان به مرکز آموزش هنرهایی همچون خطاطی، نگارگری، موسیقی و … تغییر کاربری داد. اکنون از این کاخ به عنوان دفتر مدیریت موزه استفاده می شود.
برای وارد شدن به کاخ بهمن که در در ورودی دربند قرار دارد باید ۳۱ پله را بالا بروید. این‌جا مدتی متغلق بع سازمان یونسکو در ایران بود و حالا به عنوان دفتر مدیریت موزه‌ها و کاخ سعدآباد است.

کاخ موزه سفید (کاخ ملت-کاخ شاه پهلوی)

 علت نامگذاری این کاخ به کاخ سفید، استفاده از سنگ مرمر سفید در بنای آن می باشد. کاخ سفید اقامتگاه شاه و فرح پهلوی بود و دارای سه بخش، شامل زیرزمین، همکف و طبقه اول است. شاهکار هنر اساتید برجسته ایرانی، زیبایی های کاخ سفید را به رخ بازدیدکنندگان می کشد. بزرگترین تالار کاخ موزه سفید، تالار کاخ می‌یاشد. در نورگیر این تالار، داستانهای شاهنامه بر پرده های رنگ روغن به نمایش درآمده است. فرشی با مساحت 145 متر و لوسترهایی ساخت ایتالیا و فرانسه نگین کف و سقف تالار شده است.
سعد آباد کاخ موزه سفید

کاخ سبز (کاخ رضا شاه پهلوی – کاخ شهوند)

از نظر متخصصان و اهل فن این کاخ یکی از زیباترین کاخ‌ها در سراسر ایران است. ساخت و تکمیل کاخ سبز از زمان وزارت جنگی رضا خان تا اوایل سلطنتش به‌طول انجامید. این کاخ به دلیل استفاده از سنگ‌های کمیاب معدن خمسه زنجان و سنگ مرمر خراسان در نمای خروجی آن به کاخ مرمر نیز معروف است. ملات سنگ‌های این ساختمان از جنس سرب است که مانع شکستن آنها می‌شود. از زیباترین قسمت‌های این کاخ تالار آینه است. این تالار با قالی مشهد زیبایی فرش شده و آینه‌هایش با گل‌هایی گچی تزئین شده‌اند. بیشتر تزئینات این تالار توسط هنرمندان ایرانی مثل استاد حسین بهزاد، میرزا جعفر کاشی و کارگاه استاد صنیع خاتم انجام شده است. از دیگر وسایل ارزشمند این کاخ می‌توان به مجسمه‌ها و مبل‌های دوره لویی شانزدهم و دو میز مربوط به دوران ناپلئون اشاره کرد. 
تاریخچه کاخ سبز

کاخ احمد شاهی

 پس از عبور از پلکانی باریک از روبروی کاخ سبز، به قدیمی‌ترین بنای کاخ سعد آباد می رسیم. ساخت این بنا از اواخر حکومت احمد شاه قاجار آغاز شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی این کاخ در اختیار بسیج خواهران قرار گرفت. کاخ احمدشاهی اخیرا با تلاش اداره میراث فرهنگی و رسانه‌ها در حال آماده سازی برای بازدید عموم می باشد.

کاخ ملکه مادر (ساختمان جمهور)

 این کاخ محل اقامت تاج الملوک، مادر رضا شاه پهلوی بود. زیر زمین این بنا شامل یک سالن سینما است. اتاق پذیرایی، خواب، غذاخوری و مطالعه در طبقه اول و دوم کاخ قرار دارد. کاخ  ملکه مادر به موزه عبرت و ساختمان جمهور نیز شهرت دارد. درب‌های این کاخ از مجموعه سعد آباد تنها در روز 22 بهمن هرسال به روی بازدیدکنندگان باز است.

موزه استاد بهزاد

 این موزه در زمان پهلوی اول به کاخ کرباسی معروف بود و ابتدا محل اقامت و استراحت رضا شاه بعده‌ها محل اقامت ولیعهد در نوجوانی بود. ولی قدمت آن به دوران قاجار برمی‌گردد. طی سال های گذشته به دلیل تخریب قسمت‌هایی از بنا، مرمت و تغییراتی در فضای داخلی آن به وجود آمد. با قرارداد سال 1371 شمسی بین سازمان میراث فرهنگی و پرویز بهزاد(فرزند حسین بهزاد)، این موزه محل نگهداری آثار مینیاتور هنرمند برجسته، حسین بهزاد شده است.

موزه آب کاخ

 موزه آب در قسمت مرکزی مجموعه کاخ سعد آباد واقع شده است و دارای دو بخش اصلی و فرعی می باشد. بخش اصلی دارای 4 نمایشگاه و بخش فرعی آن داری 1 نمایشگاه است. همانگونه که از نام موزه پیداست، نمایشگاه ها محل نگهداری میراث گذشتگان در بخش آب می باشد. از جمله اشیایی این موزه می توان به وسایل حفر قنات، ظروف لعابی، ماکت سدهای ساخته شده پس از انقلاب اسلامی  و … اشاره کرد.

موزه خط و کتابت میرعماد

 موزه خط کاخ سعد آباد در نزدیکی موزه آب واقع شده و دارای دو طبقه می باشد. در گذشته این ساختمان محل سکونت فرحناز و علیرضا پهلوی بود. پس از انقلاب اسلامی، این بنا برای به نمایش گذاشتن آثار خطی میر عماد حسینی تغییر کاربری داد. از نمونه آثار خطی این موزه می توان به خطوط قبل از اسلام، خطوط اسلامی، اشیا با تزئینات خطی و … اشاره کرد.
در طبقه اول موزه  میرعماد کتیبه‌هایی با خط میخی، اوستایی و پهلوی و..می‌بینید. در طبقه دوم هم نمونه‌هایی از خط‌های تعلیق، نستعلیق و شکسته نستعلیق وجود دارد. بخشی از موزه‌ها دست‌خط‌های خود میر‌عماد به صورت سیاع مشق و نستعلیق چلیپایی نگهداری می‌شوند.

موزه برادران امیدوار

 این موزه در بخش شمال غربی کاخ سعد آباد قرار دارد و دارای نمای آجری قرمز است. در زمان قاجار، این موزه کالسکه خانه و محل استراحت سورچی ها بود. به همین دلیل به موزه کالسکه خانه قجری نیز شهرت دارد. در سال 1382 شمسی و در هفته جهانگردی، به پاس اولین جهانگردان ایرانی معاصر، این موزه به موزه برادران امیدوار تغییر نام داد.
کاخ سعد آباد موزه برادران امیدوار

موزه ظروف سلطنتی (کاخ اشرف پهلوی)

این موزه در سال 1315 به دستور رضا شاه برای خواهرش اشرف توسط مهندس فرمانفرماییان طراحی شد. در مجموعه کاخ سعد آباد بنا گردید. پس از گذشت 35 سال، مرمت داخلی بنا به سبک فرانسوی صورت گرفت. این مجموعه اکنون محل نگهداری ظروف قیمتی مربوط به دوره قاجار و پهلوی می باشد. در حال حاضر ۵۰۳ قطعه ظروف سلطنتی و اشیای تزئینی در پنج سالن و دو طبقه به نمایش در آمده است. 
موزه ظروف سلطنتی سعد آباد

موزه مردم شناسی

 موزه مردم شناسی، محل سکونت شمس پهلوی، خواهر بزرگ رضا پهلوی بود. اکنون این موزه  آئینه تمام‌ نمای سیر فرهنگ و زندگی انسان در ادوار گوناگون می باشد. عکس هایی از فرح دیبا و مجموعه لباسهای سلطنتی وی در جای جای موزه مردم شناسی کاخ سعد آباد به چشم می‌خورد.

موزه مینیاتور استاد آبکار

این موزه در گذشته متعلق به لیلا پهلوی، دختر کوچک محمدرضا پهلوی بود. سالها پیش، این بنا به دستور سازمان میراث فرهنگی، محلی برای نمایش آثار نخستین زن مینیاتوریست ایرانی شد. در موزه مینیاتور کاخ سعد آباد شاهد تابلوهایی زیبا از استاد آبکار، شامل آثار مردم شناسی، زیورآلات و … خواهید بود.

موزه نظامی (کاخ شهرام)

موزه نظامی از مجموعه کاخ سعد آباد متعلق به تاج الملوک همسر دوم رضا شاه و شهرام پسر اشرف پهلوی بود. توپ های جنگی در قسمت ورودی این موزه اقتدار نظامی را به رخ بازدیدکنندگان می کشد. در این موزه سلاح ها و ادوات جنگی، تفنگ داران قزاق، سلاح زنبورک و یادگاری هایی از دفاع مقدس نگهداری می شود. ساختمان موزه در سال ۱۳۶۰ خورشیدی توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران بازسازی شد و در ۳۱ شهریور ۱۳۶۲ با نام موزه نظامی افتتاح شد.
موزه نظامی کاخ سعد آباد

موزه فرشچیان

 این بنا متعلق به دوران قاجار است. زمانی این کاخ محل سکونت رضا شاه و همسر چهارمش ملکه عصمت بود. در دوران محمدرضا پهلوی برادر شاه در آنجا سکونت داشت. این بنا پس از بازسازی به موزه هنرهای استاد فرشچیان تغییر یافته است. تعداد 70 اثر از این استاد برجسته در 5 سالن موزه به چشم می خورد.

موزه چهره های ماندگار

 این عمارت از کاخ سعد آباد محل سکونت ملکه توران امیرسلیمانی همسر سوم رضا شاه پهلوی بود. پس از مدتی این کاخ به نظامیان نزدیک محمدرضا شاه اختصاص یافت. اکنون این بنا به نمایشگاهی از تصاویر، زندگی نامه، تندیس دانشمندان و چهره های ماندگار تبدیل شده است.

موزه هنرهای زیبا

 این موزه در جنوبی ترین قسمت کاخ سعد آباد واقع شده است. به دلیل استفاده از سنگ سیاه در نمای کاخ، این بنا به کاخ اَسود نیز شهرت دارد.  از سال 1364، این بنا محل نمایش آثار نفیس و ارزشمندی همچون نقاشی های هنرمندان ایرانی از صفویه تا قاجار، نقاشی هایی از نقاشان اروپایی و آثار نقاشان معاصر همچون سهراب سپهری شده است.
کاخ سعد آباد موزه

موزه هنر ملل (گلخانه کاخ سفید، موزه اختصاصی فرح پهلوی)

قسمت زیرزمین کاخ سفید، بین سال های 1345 تا 1349 و به دستور فرح، به موزه هنرهای اختصاصی تغییر کاربری داد. اکنون این موزه به نام موزه ملل شناخته می شود. آثار این موزه با عناوین هنر باستانی ایران، تمدن مایاها و اینکاها، هنر آفریقا و هنر معاصر ایران و جهان طبقه بندی شده است. دیدن این موزه برای طرفداران تاریخ هنر و هنر مدرن بسیار لذت بخش است.

موزه آشپزخانه سلطنتی

این بنا که شامل دو طبقه همکف و زیر‌زمین است آشپزخانه‌‌ی اختصاصی کاخ سفید (ملت) بوده و آشپزهای این ساختمان فقط مخصوص محمدرضا پهلوی، فرح و فرزندان آنها غذا طبخ می‌کردند. در سال 1354یک شرکت آلمانی این آشپزخانه را به مدرن‌ترین وسایل مخصوص آشپزی مجهز کرد. این موزه اکنون دارای یک سالن اصلی است همراه با چهار اتاق به نام‌های: اتاق نمایش اسناد مکتوب و تصویری، اتاق سرد‌خانه، اتاق کارکنان و اتاق ظروف که از دیدنی‌ترین موزه‌های مجموعه سعدآباد است.

موزه آلبوم‌های سلطنتی و اسناد

این بنای عجیب و تاریخی یک طبقه و نیم است. طبقه‌ی همکف دارای شش اتاق است. در این اتاق‌ها اسناد مکاتبات ادرای، اموال و دارایی‌های خانواده‌ی دربار، امور رسیدگی به کاخ‌ها، انواع مهرها و آلبوم‌ها قرار دارد. 

موزه اتومبیل‌های سلطنتی

 این موزه برای مراجعان بسیار دیدنی است. در این موزه می‌توان از اتومبیل‌های خاندان پهلوی که پس از انقلاب مورد استفاده قرار نگرفته‌اند بازدید کرد. مدل‌های جالبی از بنز، رولزرویس و کادیلاک در این مجموعه دیده می‌شود. 

این‌جا دو تا گالری دارد یکی برای خودروهای رولزرویس و دیگری برای نمایش خودرهای بنز. یک سال اختصاصی هم برای ماشین فرح دیبا که مرسدس بنز اس ال 300 بود هم وجود دارد.

 

موزه سلاح‌های دربار

این موزه پیش از انقلاب محل سکونت غلامرضا پهلوی برادر محمدرضا شاه بوده است. در این موزه بیش از هفتاد قبضه اسلحه گرم از نوع شکاری، کمری، جنگی و ملزومات آنها وجود دارد. تعدادی از سلاح‌های این مجموعه هدیه‌ی شخصیت‌های نظامی و سیاسی بلند‌پایه به شاه است.  

موزه نگارستان (کاخ فرح پهلوی)

این موزه در بخش شمالی مجموعه سعدآباد قرار دارد. این موزه با هدف برپایی نمایشگاه‌های فصلی و دوره‌ای افتتاح گردید. از مهم‌ترین نمایشگاه‌های برگزار شده در این موزه، می‌توان به نمایشگاه رنگ و روغن روی بوم رضا صمدی، نمایشگاه مینا قویدل و نادر یاسمی اشاره کرد. 


دیگر کاخ‌های معروف تهران

در تهران به‌جز کاخ سعدآباد کاخ‌های زیبای دیگری هم برای بازدیدکنندگان وجود دارد. برای مثال کاخ گلستان در مرکز شهر تهران نزدیک بازار بزرگ از زیباترین و قدیمی‌ترین کاخ‌های تهران است.

کارشناسان قدمت این کاخ را زمان شاه عباس صفوی می‌دانند. شمس‌العماره، دارالاماره و عمارت بادگیر از نقاط دیدنی این کاخ‌اند. دیگر کاخ مشهور تهران کاخ نیاوران است که مربوط به دوران قاجار است و به‌دستور فتحعلی شاه ساخته شد.

در دوران ناصرالدین شاه کاخ صاحبقرانیه به این مجموعه اضافه شد و در اواخر دوران قاجار کوشک احمد شاهی به‌عنوان خوابگاه ییلاقی احمد شاه در نظر گرفته شد. یکی دیگر از کاخ‌های زیبای شهر تهران که امروزه مورد توجه قرار گرفته و خیلی از گروه‌های هنری در آن فعالیت دارند عمارت مسعودیه در بهارستان است. این عمارت به‌دستور ظل‌السلطان ساخته شد و امروز بسیار مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی است.


رستوران و شکم‌گردی در سعدآباد

برای رفع گرسنگی و خوردن غذا می‌توانید از کافه و رستوران درون مجموعه‌ی سعدآباد استفاده کنید. رستوران سنتی با غذاهای ایرانی که از قدیمی‌ترین رستوران‌های سعدآباد است در ضلع شمالی موزه استاد فرشچیان قرار دارد.

کافی‌شاپ سبز در ضلع شمالی کاخ سبز برای خوردن غذاهای سبک، چای و قهوه مناسب است. اگر به محیط‌های مدرن برای غذا خوردن علاقه‌مند هستید کافه رستوران کیپ لیک انتخاب مناسبی است. منوی این کافه رستوران تنوعی از غذاهای سنتی ایرانی از دیزی تا غذاهای فرنگی مثل پاستا و استیک را شامل می‌شود. این کافه در نزدیکی درب ورودی زعفرانیه قرار دارد.

اگر مسیرتان برای خروج از کاخ سعدآباد خیابان دربند است رستوران سنتی سعدآباد با منوی غذاهای ایرانی را می‌توانید انتخاب کنید. اگر برای رفع گرسنگی می‌خواهید به رستورانی خارج از کاخ سعدآباد بروید رستوران فاراد پایین‌تر از سعدآباد پلاک ۱۶۹ غذاهای خوشمزه با دورچین‌های معروف سرو می‌کند که می‌تواند خاطره‌ی روز خوش‌تان از بازدید از کاخ را کامل کند.


شما هم به کاخ سعدآباد رفته‌اید؟ چه چیز این کاخ برایتان جذاب است؟ در محل کاخ چه دیدنی های دیگر یا رستوران‌های خوبی برای صرف غذا وجود دارند؟ از تجربه خود برای ما در بخش نظرات بنویسید.
آرش
آرش روحی

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی