وقتی اسم سر پل ذهاب میآید همه ما تصویر زلزله سال 1396 جلوی چشممان میآید. نزدیک این شهر رنجدیده، پر از تصویرهای زیباست. جاهایی دیدنی مثل بلندترین آبشار ایران به نام آبشار پیران. گردشگران، خوب این آبشار را میشناسند. به آبشار پیران، آبشار ریجاب هم میگویند چون در روستای ریجاب قرار گرفته است. حالا میخواهیم درباره مسیر، ویژگیها و جاذبههای اطراف آبشار پیران بیشتر حرف بزنیم.
برای دیدن این آبشار باید به استان کرمانشاه بروید. اگر 161 کیلومتر بدون توقف رانندگی کنید، حدود 2ساعت بعد به دهکده ژالگه که آبشار پیران در آنجاست، میرسید.
در اول سر پل ذهاب، تابلوهای آبشار پیران را میبینید. قبل از رسیدن به آبشار، پارکینگ مخصوص گردشگرها را پیدا میکنید. ماشین را پارک کنید و به سمت آبشار پیران بروید.
اگر زمانی تصمیم گرفتید که برای دیدن آبشار پیران راهی کرمانشاه شوید میتوانید برای اجاره آپارتمان مبله برای چند ساعت یا چند روز به سایت پینورست سر بزنید.
پیران بلندترین آبشار ایران است، اما به شرطی! اگر طبقههای آن را در نظر بگیریم این فکر کاملا درست است. اما اگر ارتفاع رسمی آبشارها را در نظر بگیریم، آبشار وروار در کرمان از آن بلندتر است. ارتفاع رسمی آبشار وروار 175 متر و ارتفاع رسمی آبشار پیران 150 متر است.
درباره ارتفاع دقیق آبشار پیران حرفهای زیادی گفته میشود. ولی اگر از بالاترین نقطه ارتفاع را حساب کنیم، به عدد 150 متر میرسیم. شاید جالب باشد بدانید محاسبه ارتفاع آبشارها روش خودش را دارد.
برای محاسبه ارتفاع یک آبشار، ارتفاع پرتاب آب تا نقطه فرود آن را حساب میکنند. اگر با این روش پیش برویم، همان عدد 150 برای آبشار پیران درست است. اگر بخواهیم ارتفاع همه طبقات را حساب کنیم، به عدد 180 متر میرسیم. پس باید ارتفاع رسمی آبشار پیران را همان 150 متر در نظر گرفت.
آبشار ریجاب سه طبقه است. یعنی آب که از بالا سرازیر میشود، باید دو پله را بگذراند تا به زمین برسد. پیران بلندترین آبشار پلکانی خاورمیانه است.
دو طبقه بالا از طبقه پایینی خیلی بلندتر هستند. به خاطر درختهای زیاد، طبقه سوم آبشار را نمیشود خیلی واضح دید. آبشارهای دیگری هم اطراف پیران میشود پیدا کرد. ولی هیچ کدامشان به پای زیبایی آبشار ریجاب نمیرسند.
بیشتر بخوانید: آبشارهای بکر ایران – به این ۱۰ آبشار سر بزنید و از طبیعت لذت ببرید!
آبشار پیران، آب تمام منطقههای دور و برش را تامین میکند. به همین خاطر وقتی به روستاهای نزدیک آبشار سر میزنید، از دیدن سرسبزی و درختهای انبوه مثل بلوط و انجیر کوهی کیف میکنید.
جاده آبشار بعد از زلزله سر پل ذهاب خیلی آسیب دید و برای یک مدت به کل خراب شده بود. ولی خود آبشار هنوز سالم است و مشکلی ندارد.
ماشینتان را با خیال راحت در پارکینگ بگذارید. برای شب ماندن هم اگر بخواهید میتوانید چادر برپا کنید و کمپ بزنید که صفای خودش را دارد.
خود آبشار جایی برای شب ماندن ندارد اما میتوانید در روستاهای اطراف بمانید. چند آلاچیق هم برای استراحت و لذت گردشگران کنار آبشارگذاشتهاند.
آبشار پیران جان میدهد برای گوش کردن به صدای آب و آرامش گرفتن. اگر در فصل بهار هم آمده باشید که چه بهتر! میتوانید چشمتان را هم از سبزی جنگلهای انبوه اطراف پر کنید.
آبشار پیران برای کوهنوردهای حرفهای حرف ندارد. آنها میتوانند اینجا صخرهنوردی کنند و از آبشار بالا بروند. بعضیها هم اینجا کارهای دیدنی و هیجانانگیز مثل راه رفتن روی طناب انجام میدهند. گردشگرهای خارجی به بندبازی و کارهای این شکلی خیلی علاقه دارند.
پیران در کرمانشاه است! پس آثار تاریخی در کنارش زیاد پیدا میشود.
این نقش برجسته 4500 ساله است. بعضیها میگویند که داریوش هخامنشی از روی همین کتیبه، بیستون را ساخته است.
داستان این کتیبه از این قرار است که چند هزار سال پیش در این منطقه قومی به اسم لولوبیها زندگی میکرده. آنها قبل از آریاییها در کرمانشاه بودند. کتیبه آنوبانی نی یک جورهایی سند ایران باستان به حساب میآید.
این سنگنگاره ماجرای پیروزی پادشاه لولوبیها را نشان میدهد. پادشاه چند اسیر گرفته و پایش را روی سینه یکی از آنها گذاشته است. در نقش برجسته متنی هست که خطاب به همه نوشته شده: «هر کس این کتیبه را خراب کند، توسط خدایان نفرین و لعنت خواهد شد». خوشبختانه در زلزله هم این کتیبه خراب نشده است.
دال به زبان کردی یعنی عقاب. دالاهو یعنی جایی که پر از عقاب و آهو بوده است.
آبشار پیران در دل کوههای دالاهو است. دالاهو یک منطقه کوهستانی جنگلی است. اینجا زیباترین صخرهها را میتوانید ببینید. شهرستان دالاهو به خاطر وجود روستاهای شالان، با آب و هوای عالی در بهار و رودخانه الوند در داخل روستا در کنار روستاهای دیگرش مثل روستای حریر و سرخه دیزه؛ پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به منطقه گردشگری دارد.
دره اژدها هم از جاذبههای معروف دالاهو است. در کنار تماشای آبشار، دالاهو را هم حتما ببینید.
هنوز هم میشود تمدن یزدگرد ساسانی را در آثار باقیمانده این قلعه دید.برای رسیدن به قلعه یزدگرد سوم باید کمی کوهنوردی کنید. اول در فاصله 15 کیلومتری از شهر سرپل ذهاب وقتی وارد جاده ریجاب شوید بعد از یک مسیر 20دقیقهای روستای زرده را پیدا میکنید.قلعه یزدگرد سوم هم بالای کوههای همین روستا است.
بیشتر بخوانید:۲۰ قلعه برای طرفداران جنگهای باستانی – زیباترین قلعههای ایران و کشورهای همسایه
میگویند یزدگرد سوم و دخترش بعد از حمله عربها به اینجا پناه آوردهاند. این قلعه 10 ساختمان در دلش دارد؛ آشپزخانه، دروازه با دو برج ، آسیابان، دیوار گچ و قلعه داور که آتشکده ساسانیها بوده و در اوایل اسلام کارگاه شیشه گری شده، بعضی از آن ساختمانها است.
این مقبره تقریبا 1400 سال عمر دارد. اینجا را اوایل دوران اسلام ساختهاند. تعدادی آرامگاه دیگر هم اطراف آرامگاه ابودجانه هستند که همه به سبک چهارطاقی ساسانی ساخته شدهاند.
این مقبره در شهرستان اسلامآباد قرار گرفته. میتوانید قبل یا بعد از دیدن آبشار به اینجا هم سر بزنید.
بیشتر بخوانید: رودخانه سیمره کرمانشاه؛ پرآب در چهار فصل
اگر میخواهید اینجا را در زیباترین حالتش ببینید، از اسفند ماه تا خرداد به کرمانشاه بروید. آبشار در این روزها پرآبتر است و درختها هم سرسبز و تازهتر به نظر میرسند.
در پاییز هم دیدن آبشار ریجاب خالی از لطف نیست. اگر به برگهای رنگی و نارنجی علاقه دارید، پاییز هم فصل جالبی برای سفر شما به پیران میتواند باشد.
شما پیش از خواندن این مطلب چیزی در مورد این آبشار شنیده بودید؟ تا به حال آبشار پیران را از نزدیک دیدهاید؟ تجربه کمپ کردن و شب ماندن در طبیعت اطراف آبشار را دارید؟ آیا شما کوهنورد یا صخرهنورد حرفهای هستید؟ به کدام یک از دیدنیهای نزدیک به آبشار هم سر زدید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را با ما و بقیه به اشتراک بگذارید.
اگر زمانی تصمیم گرفتید که برای سفر برنامهریزی کنید فراموش نکنید که میتوانید برای اجاره اقامتگاه به صورت آنلاین در شهر مورد نظرتان به وب سایت پینورست سر بزنید. انواع مختلف اقامتگاه با کیفیت خوب و قیمت مناسب در این سایت برای شما گلچین شده است.