هرکجای استان فارس که بروی نشانههایی از زمان هخامنشی میبینی. باستانشناسها هر کدام از این یادگاریها را تحسین کردهاند. به کاخ بزرگترین امپراطوری دوران باستان، تخت جمشید میرویم.
به استان فارس که رفتی، ۱۱ کیلومتری شمال شرقی شهر مرودشت و ۷۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز تخت جمشید را میبینی.
هزینه ورودی برای گردشگران داخلی ۵,۰۰۰ تومان و گردشگران خارجی ۳۰,۰۰۰ تومان است.
برای اطلاعات بیشترت هم میتوانی با شماره تلفن ۴۳۳۴۱۵۵۶-۰۷۱تماس بگیری.
کاخ تخت جمشید بالای کوه رحمت ساخته شده. ساخت اینجا از زمان داریوش بزرگ شروع شد و تا حکومت پسرش خشایارشاه و نوهاش اردشیر یکم ادامه داشت. پادشاهی هخامنشیان بر ایران تا زمان داریوش سوم ادامه داشت.
تا اینکه اسکندر مقدونی به ایران حمله میکند و تخت جمشید را آتش میکشد و با به آتش کشیدن تخت جمشید، حکومت هخامنشیان تمام میشود. در این ویرانیها، تختهسنگهای تخت جمشید در برابر اسکندر سر خم نکردند و باقی ماندند تا آیینه تمام نمایی برای نشان دادن تاریخ باشکوه ایران به همه دنیا باشند.
به تخت جمشید، پارسه یا پرسپولیس هم میگویند و بعد از اسلام به آن هزار ستون و چهل منار هم گفتند.
وقتی وارد تخت جمشید میشوی اول در شمال غربی آن، پلههایی کوتاه و پهن به صورت قرینه میبینی. پلکان مثل دو دست از آرنج خم شده و همه را به داخل پاگردی بزرگ دعوت میکند.
باستانشناسان میگویند، کوتاهی پلهها بهخاطر راحتی مهمانان بوده. بعضیها هم میگویند برای راحتی بالا رفتن سوارکاران با اسب در مواقع اضطراری، پلهها کوتاه ساخته شدند. در کناره پلکان، چند جانپناه وجود دارد که محافظان از این محل برای تیراندازی در هنگام دفاع از کاخ استفاده میکردند.
ورودی تختهجمشید ۶۳ پله دارد و پس از رسیدن به پاگرد، یک پیچ صدوهشتاددرجه میخورد و سپس ۴۸ پلهی دیگر روبهروی شماست.
بعد از رد کردن پلههای پهن، به کاخ کوچکی میرسی. این کاخ به همه ملل یا دروازه کشورها معروف است. نمایندههای هر نژاد اول به این کاخ میآمدند و بعد راهی کاخهای دیگر میشدند. بهخاطر همین به آن کاخ همه ملل میگویند. اینجا سالن انتظار میهمانان شاه بود.
سنگ تراشه مرد بالدار را در ورودی اینجا میبینی.
برای آشنایی یا بخش های مختلف این کاخ میتوانی مقاله دروازه ملل تخت جمشید، سالن انتظار برای ملاقات کنندگان شاه را بخوانی.
بعد از سالن انتظار، به کاخ آپادانا که برای پذیرایی مهمانان و نمایندگان کشور و برگزاری جشنها بود، میرسی.
کاخی که پدر، داریوش بزرگ شروع به ساختش و پسر، خشایارشاه آن را تمام میکند.
وقتی پلههای کاخ را بالا میروی میتوانی نقشها و کتیبههای باشکوه را روی دیوارش ببینی.
سقف آپادانا را 72 ستون نگه میداشت که از آن 14 ستوناش باقی مانده. همه ستونها یکشکل هستند. همهشان سرستون گاو دوسر و زیر آن طرح گل و بوته و ساقه استوانهایی شیاردار دارند.
آپادانا، باشکوهترین ساخنمان مجموعه، گنجایش 10,000 نفر مهمان داشته است.
در سفرتان به شیراز یا هرکجای ایران میتوانید خیال خود را از بابت محل اقامتگاهتان راحت کنید. میپرسید چگونه؟ اگر وارد سایت پینورست شوید انواع اقامتگاه ها را خواهید دید که برای شما گلچن شدهاند. حتی واحدهای استریل هم برایتان جدا کردهایم تا با دل راحت سفر داشته باشید و حس کنید هرجای ایران خانه دارید.
در سایت پینورست انواع اقامتگاه از خانه های روستایی گرفته تا ویلا استخردار را برای شما گزینههای جذاب دارد، کافیست بر اساس سلیقه و نیازتان آنها را رزور کنید.
داریوش بزرگ دستور داده بود نام و نشان خودش و ایران را در 4 لوح طلایی و نقرهای به سه زبان و خط پارسی باستان، بابلی و ایلامی نوشته و همراه چند سکه داخل جعبههای سنگی گذاشته در 4 گوشهی تالار مرکزی آپادانا مدفون کنند. 2 تا از آنها را دزدیدهاند.
بعد از حفاری گوشهها، در گوشه شمال شرقی و جنوب شرقی جعبهها و گنج درون آنها را پیدا کردند و به تهران فرستادند. الان یک جفت از لوحها در موزه ملی ایران نگهداری میشود.
کاخ تچر به معنی خانه زمستانی، محل زندگی داریوش شاه بود. سنگ های صیقل داده شده آن که شبیه آینه هستند، آن را به آینه خانه مشهور کرده است.
چیزی که در همه جای تخت جمشید جلب توجه میکند، نقشهایی است که در دیوار پلهها کنده شده.
از پلههای این کاخ هم که میگذری نقشهایی از مردمان ماد و پارس میبینی که با خود بره و گوسفند میبرند، در سمت دیگرش نقش زیبای مرد بالدار را میبینی که یک مجسمه ابولهول در دو سمتش نشسته و دستشان را به نشانه احترام بلند کردند.
حالا از در جنوبی کاخ تچر خارج میشوی و وارد کاخ تخت جمشید میشوی. متاسفانه الان از این کاخ فقط کتیبهای به زبان پارسی باستان که بر روی پلکانش است، باقی مانده.
هدیش به معنی بلند و نام همسر خشایارشاه بود. اینجا کاخ اختصاصی خشایارشاه بوده.
دری با نقش خشایار از آثاری هست که از این کاخ باقی مانده.کاخ هدیش بلندترین کاخ تخت جمشید بود و از طریق پلکانی به کاخ ملکه ارتباط پیدا میکرد.
این کاخ یک کتخ خصوصی بوده است.
سنگهای این کاخ آنقدر استوار نبودهاند و بعد از آتشسوزی این کاخ خیلی آسیب دید و نگهداری از آن دشوار است. در سمت شرق و غرب این کاخ پلکانی به سمت حرمسرا وجود داشته که فقط پلکان سمت غرب باقی مانده و پلکان شرقی خراب شده.
کاخ ملکه به شکل L است و بهخاطر جلوگیری از ورود غریبهها به کاخ، فقط یک در دارد. در بخشی از کاخ نقش شاه به همراه خواجه حرم و کتیبههاییقابل مشاهده است.
الان از این کاخ به عنوان دفتر اداری و موزه تخت جمشید استفاده میشود. در این موزه جذاب ظروف قدیمی سنگی، گلنبشتهها، کتیبه، شمشیر و بخشی از پرده سوخته تخت جمشید نگهداری میشود.
در بخشی از این مجموعه گوردخمهای به نام نقش رجب، با دو مقبره وجود دارد. بیشتر باستانشناسان، این دو مقبره را به اردشیر دوم و سوم نسبت میدهند.
در شش کیلومتری تخت جمشید نیز اثری به نام نقش رستم وجود دارد که محل دفن چهار پادشاه هخامنشی است. داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم در اینجا دفن هستند به اینجا نقش رستم میگویند چون مردم بین رستم شاهنامه و نقشنگاره شاهان ساسانی اینجا ارتباط برقرار کردند.
این بود یادداشت وب سایت پینورست درباره بزرگترین کاخ امپراطوری باستان. شما از سفرتان به تخت جمشید بگویید؟ چه چیزی از این کاخ شگفتانگیز نظر شما را جلب کرد؟ امکانات این منطقه چطور بود؟ چه فصلی مناسب بازدید از آن است؟ تجربیات خود را با ما در بخش نظرات سهیم شوید.