موزه تخت جمشید ؛ نگاهی ژرف به اشیای قدیمی ترین موزه کشور

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
موزه تخت جمشید ؛ نگاهی ژرف به اشیای قدیمی ترین موزه کشور

با تماشای موزه‌ها می‌توانید سیر تاریخ و تمدن هر شهر یا کشوری را از نزدیک تجربه کنید و سفری به اعماق تاریخ داشته باشید.

در این مطلب می‌خواهیم به یکی از قدیمی‌ترین موزه‌های کشور برویم که جای گرفته در کاخی قدیمی است. مقصد امروز گردشگری ما موزه تخت جمشید در مجموعه تاریخی تخت جمشید واقع در استان فارس است. برای تماشای آثار گرانبهای این موزه با ما همراه باشید.


موزه تخت جمشید کجاست

آدرس: ایران، استان فارس، شهرستان مرودشت، مجموعه تاریخی تخت جمشید، موزه تخت جمشید

قیمت بلیط ورودی موزه تخت جمشید: پنج‌هزار تومان به ازای هر نفر بازدیدکننده ایرانی و سی‌هزار تومان برای هر نفر بازدیدکننده خارجی

 


معماری موزه تخت جمشید مرودشت

موزه تخت جمشید

موزه یکی از بناهای بسیار قدیمی تخت جمشید به دستور خشایارشا ساخته شده بود. این موزه با نام هخامنشی هم شناخته می‌شود.

طبق پژوهش‌های به عمل آمده انتظار می‌رود که این موزه در زمان هخامنشیان، کاخ ملکه یا حرمسرا بوده باشد که امروزه شامل دو گالری برای نمایشگاه آثار هنری، یک ایوان و تالاری وسیع است.

در سال 1311شمسی، پروفسور ارنست هرتسفلد آلمانی با توجه به تصاویری که از مطالعاتش درباره معماری کاخ به دست آورده بود، تصمیم به مرمت این بنا گرفت. اکنون این کاخ به عنوان موزه‌ای برای نمایش آثار باستانی تخت جمشید استفاده می‌شود. از آنجایی که کاخ ملکه را بعدها به مجموعه اضافه کردند در ارتفاع پایین‌تری نسبت به بقیه سازه‌ها قرار دارد. اما همین موضوع باعث شد تا محل بهتری برای بازسازی و احداث موزه تخت جمشید در مرودشت باشد.

با ورود از درب تراشیده شده از سنگ به قسمت اصلی موزه وارد می‌شویم. در این تالار دو دیوار بسیار بزرگ وجود دارد که به طور حتم متوجه تفاوتی که با بقیه دیوارها دارند خواهید شد. نکته جالب درباره آن‌ها این است که به طور کامل از سنگ‌ تراشده شده یک‌تکه هستند.

همچنین سقف را هشت ستون با سرستون‌هایی به شکل گاو دو سر حفظ می‌شود. این بخش در گذشته تالار اصلی کاخ ملکه بود. کف پوشی قرمز رنگ از جنس ساروج و ستون‌هایی بلند به همین رنگ در بدو ورود نگاه‌ها را به خود خیره می‌کند.

بیشتر بخوانید: شهر سوخته کجاست؟ سفری به اسرارآمیزترین تمدن باستان

اشیای موجود در موزه تخت جمشید 

اشیای موجود در موزه تخت جمشید

اشیای موجود در موزه تخت جمشید شیراز به سه قسمت مجزا تقسیم می‌شوند. در تالاری ظروف و اشیای قدیمی دوره‌های قبل از تاریخ هخامنشیان نگهداری می‌شود. طرح‌هایی نیز از روی برخی نقش برجسته‌های معروف، قالب‌گیری و بر روی دیوار قرار گرفته است.

تالاری دیگر محل نمایش آثار مربوط به دوران اسلامی ایران است. بخش عمده‌ای از اشیای قدیمی این تالار، در حفاری شهر استخر کشف شده است. ظرف‌هایی لعاب‌دار و نوشته شده با خط کوفی، درب‌هایی چوبی از دوران صفوی و ظروف شیشه‌ای، از بارزترین اشیای نگهداری شده در این تالار هستند.

در تالار اصلی موزه تخت جمشید، اشیای کشف شده از تخت جمشید نگهداری می‌شود. از جمله این اشیا می توان به قسمت‌هایی از پرده های سوخته تخت جمشید، مهرهای سنگی و کتیبه‌ها اشاره کرد. ظروفی مانند بشقاب، سینی، لیوان و هاون نیز جلوه زیبایی به ویترین‌های این موزه داده است.

اگر به شیراز سفر می کنید تماشای بهشت گمشده شیراز یعنی تنگ بستانک را از دست ندهید که خیلی حیف است! در جاده مرودشت به سعادت شهر می‌توانید این‌جا را پیدا کنید. فاصله شیراز تا بهشت گمشده ۲ساعت راه است.

هر فصل اینجا زیباست اما زمستان آن سرد است. سعی کنید در فصل بهار به این جا بیاید تا چیزی از بهشت کم نداشته باشد!

در تنگ بستانک آبشاری زیبا و منطقه سرسبزی را مشاهده خواهید کرد در لینک زیر به طور مفصل در مورد این منطقه جادویی صحبت کرده‌ایم.

سرگرمی‌های دیگری در موزه

موزه تخت جمشید یا همان هخامنشی همان‌طور که پیش‌تر توضیح دادیم در واقع یکی از کاخ‌های مجموعه تخت جمشید بوده که پس از بازسازی به محلی برای نگهداری و به نمایش گذاشتن آثار به دست آمده از آنجا تبدیل شده است. بنابراین اگر برای بازدید از این موضع بروید حتماً سری هم به بقیه مکان‌های دیدنی و تاریخی مجموعه تخت جمشید خواهید زد.

تخت جمشید که پایتخت تشریفاتی در دوران حکومت هخامنشیان بوده به دستور داریوش بزرگ ساخته شد و در زمان زمامداری خشایارشا و اردشیر اول مدام درحال گسترش بود و بناهای دیگری به آن اضافه می‌شدند.

طبق پژوهش‌های تاریخ‌شناسان برآورد شده که این مجموعه شامل 39 محل اقامت بوده و در حدود چهل‌هزار نفر جمعیت در آن زندگی می‌کردند. این مکان در تمام طول تاریخ و فرهنگ غنی ایران از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. کتیبه‌هایی در آنجا کشف شده که متعلق به پادشاهان ساسانی هستند. همچنین در دوران بعد از اسلام هم اشاره‌هایی به ارتباط این مکان با حضرت سلیمان می‌کردند.

شیراز از آن شهرهایی است که برای گشتن در آن باید زمان گذاشت. پس اگر به شهر شیراز رفته‌اید حتما چندروزی را در یک اقامتگاه بمانید تا فرصت برای دیدن جاذبه‌های آن را داشته باشید. برای رزرو آنلاین اقامتگاه می‌توانید از سایت پینورست استفاده کنید و خیال خودتان را از بابت محل اقامت در این شهر یا هر شهر دیگری در ایران راحت کنید و به گشت و گذارتان برسید.

معرفی بخش‌های موزه

موزه تخت جمشید شیراز

یکی از تالارهای این کاخ به دوران پیش از تاریخ اختصاص داده شده است. انوع مختلفی از ظرف‌ها و اشیاء به دست آمده از دوره‌های گذشته در محوطه تخت جمشید را می‌توانید در آنجا تماشا کنید.

درباره این تالار باید بگوییم که طرح‌های روی دیوار دقیقاً قالب‌گیری شده از دیوارهای تخت جمشید و دیگر بناهای هخامنشی هستند. به طور مثال آنجا می‌توانید طرح انسان بالداری که به عقیده برخی از تاریخ‌شناسان همان کوروش کبیر است را ببینید.

بخش اصلی موزه که با نام تالار هخامنشی شناخته می‌شود در همان بخش اصلی کاخ قرار گرفته است. بسیاری از اجسام و آثاری که آنجا هستند در خاک‌برداری‌های محوطه تخت جمشید به دست آمده‌اند و در موزه قرار گرفته‌اند.

طبق بررسی‌های بسیاری که انجام شده برخی از آثار کشف شده در تخت جمشید را در همان موقع که کشف شده بودند به کشورهای خارج قاچاق کردند. اما با این حال هنوز بسیاری اشیاء جذاب که با دستانی هنرمند و توانا ساخته شده‌اند را می‌توانید در موزه تخت جمشید و دیگر موزه‌های ایران ببینید.

همان‌طور که پیش‌تر ذکر کردیم بسیاری از کتیبه‌های خطی و دست‌سازه‌های دیگر، از مگس پران گرفته تا دهنه اسب و سر نیزه در این موزه پشت شیشه‌هایی محافظ برای بازدید عموم قرار گرفته‌اند.

همان‌طور که می‌دانید تخت جمشید به دست اسکندر مقدونی و سپاهیانش به آتش کشیده شد. نکته جالب درباره این موزه این است که می‌توانید در آنجا چیزهایی مانند پرده‌های سوخته‌ای که از آن حمله به جامانده‌اند را ببینید. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم اگر به مجموعه تخت جمشید رفتید به طور حتم سری هم به موزه تخت جمشید بزنید و از اشیاء موجود در آنجا دیدن کنید.

 


شما هم به مرودشت رفته‌اید؟ از موزه تخت جمشید دیدن کرده‌اید؟ وقتی به دیدن تخت جمشید می‌رفتید از وجود همچین موزه‌ای باخبر بوده‌ید؟ آیا این یادداشت به شما کمک کرده است؟ در قسمت نظرات برای ما بنویسید.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی