سفر به جنوب همیشه لذتبخش است. به خصوص اگر بخواهیم به جزیره های خلیج فارس برویم. جزیرههای خلیج، هر کدامشان یک جور زیبا هستند. اینجا میخواهیم جزیره های خلیج فارس را معرفی کنیم و درباره خاک رنگی هرمز، دره ستاره ها و دلفینهای جزیره هنگام حرف بزنیم.
ایران در خلیج فارس 21 جزیره دارد. خیلیها فقط با قشم و کیش آشنا هستند. اما جاهایی مثل هرمز و هنگام هم زیباییهای خودشان را دارند. در ادامه با شگفتیهای جزیره های خلیج فارس آشنا میشوید.
جزیره هرمز در استان هرمزگان از آن جاهایی است که باید کشفش کرد. اینجا سوژههای جالبی برای دیدن پیدا میکنید. درباره آب و هوای هرمز هم بد نیست همین اول نکتههایی به شما بگوییم. هوای هرمز همیشه گرم است و حتی در زمستان هم میشود اینجا آفتاب گرفت. بهترین زمان برای سفر به هرمز، از آبان تا فروردین است.
جزیره هرمز را بیشتر به خاطر خاکش میشناسند. خاک خوراکی جزیره هرمز برای درست کردن غذا استفاده میشود. محلیها خاک را به عنوان ادویه با تخممرغ و نان و سبزی مخلوط میکنند و «مهیاوه» میپزند.
«سوراغ» هم از جمله غذاهایی است که با خاک خوراکی هرمز درست میشود. خاک هرمز برای ماهی و میگو درست کردن جنوبیها هم کاربرد دارد. به خاک خوراکی جزیره، «کلک» هم میگویند.
بومیها و ساکنان جزیره، با خاک رنگی هرمز نقاشی میکشند. میتوانید نقاشیها را از آنها بخرید و به گردشگری جزیره کمک کنید.
خاک هرمز را در شیشههای مخصوص میفروشند. البته این کار از نظر محیط زیستی درست نیست. باید خاک را در جزیره نگه داشت تا زیباییهای هرمز حفظ شود. خوب است بدانید که درست شدن هر سانتیمتر از این خاک، 100 سال طول میکشد!
در هرمز جاهای دیدنی دیگری هم هست که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
در هرمز جایی هست به اسم دره مجسمه ها که فضای عجیب و خاصی دارد. به ساحل که رسیدید، کمی پیاده بروید و خاکهای نقرهای را هم پشت سر بگذارید تا به دره مجسمه ها برسید. راستی چرا چنین اسمی برای دره انتخاب کردهاند؟
فرسایش خاک و سنگ طی میلیونها سال، باعث شده که صخرهها شکل خاصی پیدا کنند، اشکالی شبیه به حیوانات. به همین علت، محلیها به اینجا دره مجسمه ها میگویند.
اینجا میتوانید انبوهی از خاکهای رنگی را تماشا کنید. در جزیره 70 نوع خاک هست. خاک هرمز 90 طیف رنگی دارد. برای همین اسم دره را رنگینکمان گذاشتهاند. دره رنگین کمان آنقدر معروف هست که همه هرمز را از زیباترین جزیره های خلیج فارس میدانند.
محلیها با همین خاک، یک فرش رنگی در ساحل اصلی درست میکنند. فرش رنگی هرمز از جاهای دیدنی جزیره به شمار میآید.
پرتغالیها زمانی فرمانروای جزیره قشم بودند. اما ایرانیها به رهبری امام قلی خان آنها را بیرون کردند. به همین علت میشود آثار حضور پرتغالیها را در هرمز دید، از جمله یک قلعه که حالا به یکی از دیدنیهای جزیره هرمز تبدیل شده است.
قلعه آن حالت باشکوه اولیهاش را ندارد، ولی هنوز هم خیلی زیبا و دیدنی است. به خصوص که رنگ دیوارهایش قرمز هستند. در قلعه یک کلیسا هم هست که پرتغالیها برای نیایش خودشان ساخته بودند.
یک توپ جنگی هم در قلعه میبینید. محلیها بعضی وقتها اینجا بساط میکنند و لباسهای بومی و رنگارنگ میفروشند.
بیشتر بخوانید: ۲۰ قلعه برای طرفداران جنگهای باستانی – زیباترین قلعههای ایران و کشورهای همسایه
در جزیره هرمز جایی پیدا میکنید که انگار پر از طلای ناب است. رودخانه طلا از عجیبترین دیدنیهای جزیره هرمز به شمار میآید. برای همین چیزها است که خیلیها هرمز را جز دیدنیترین جزیره های خلیج فارس میدانند.
مسیر زرد رنگ در صخرههای جزیره، به علت نمکهای خاص هرمز شکل گرفته است. این نمکها در هرمز به زعفران هم معروف هستند.
هرمز چند ساحل دیدنی دارد. بد نیست با آنها آشنا شوید.
اینجا به علت خاک قرمزش به ساحل سرخ معروف شده است. حتی آب هم در چند متر اول قرمز رنگ است. تقریبا در هیچ جای ایران چنین ساحل زیبایی پیدا نمیکنید. محلیها به اینجا ساحل خونی هم میگویند.
بیشتر بخوانید: بندر لافت ؛ همنشینی بادگیر و بندر
در هرمز جایی هست که خاکش در چشمان شما میدرخشد. به علت رنگ خاکستری و درخشندگی خاک، به اینجا ساحل براق میگویند. خاک نقره ای در بعضی از جزیره های خلیج فارس پیدا میشود.
در جزیره هرمز میشود جاهای دیگری هم برای گشتن پیدا کرد. مثلا میتوانید به دل کوه بزنید و غارهای بکری پیدا کنید. غارهایی که هیچ کس تا حالا ندیده است و به زور میشود واردشان شد.
یا اینکه ماهی و میگو نوش جان کنید. رستوران تولک جزیره هرمز ماهیها و غذاهای دریایی خوشمزهای دارد.
درباره جزیره هرمز و دیدنیهایش مفصل حرف زدیم. حالا وقتش است که شگفتیهای جزیره قشم را نشانتان بدهیم.
قشم بزرگترین جزیره ایران است. قشم آنقدر جای دیدنی دارد که برای گشتن کاملش باید 10 روزی وقت بگذارید.
آب و هوای قشم همیشه شرجی و گرم است. برای همین میشود زمستانها هم به این جزیره زیبا سفر کرد.
قشم از چند جهت معروف است؛ یکی به خاطر جاهای دیدنی جهانی مثل ژئوپارک که ثبت یونسکو شده است. یکی هم به خاطر بازارها و مرکزهای خرید مهم مثل درگهان. قشم از نظر سیاسی هم جای مهمی به شمار میآید.
خیلیها دنبال جاهای دیدنی قشم با عکس و آدرس میگردند. برای همین در ادامه دیدنیهای جزیره را به شما معرفی میکنیم.
در هر جای جزیره قشم یک جاذبه گردشگری میشود پیدا کرد. اینجا معروفترین مراکز گردشگری قشم را معرفی میکنیم.
خرچنگها را در ساحلهای مختلف قشم میشود دید. ولی بهترین جا برای این کار، ساحل روستای ریگو در قشم است. تنوع خرچنگهای این ساحل زیاد است و میشود تجمع این موجودات جالب روی صخرهها را دید.
آدرس ساحل خرچنگها: از جای شهرنشین قشم تا ساحل خرچنگها حدودا 25 کیلومتر راه است. بعد از این که دره ستارهها را رد کردید، روستای ریگو را پیدا میکنید. از محلیها کمک بگیرید تا راه را گم نکنید.
بیشتر بخوانید: جنگل حرا قشم، درختانی سحرآمیز و آرمیده زیر آبهای خلیج فارس
چاه کوه از شگفتیهای قشم به شمار میآید. این تنگه 100 متر عمق دارد و فرسایش باد و گذر رمان، اشکال عجیبی در آن درست کرده است. در کل قشم جاهای این شکلی زیاد دارد و برای همین از عجیبترین جزیره های خلیج فارس به شمار میآید.
چاه کوه جایی عجیب و مرموز است. وقتی در آن قدم میزنید، باورتان نمیشود که سنگها و صخرهها چنین اشکالی داشته باشند.
چاه کوه قشم در شب هم زیباییهای منحصر به فردی دارد. ستارهها خیلی واضح و درشت هستند و انگار در چند قدمی شما قرار دارند. چاه کوه بخشی از ژئوپارک قشم به حساب میآید.
آدرس تنگه چاه کوه: از مرکز شهر باید 90 کیلومتر به سمت آخر جزیره رانندگی کنید تا به چاه کوه برسید. قبل از روستای دولاب، اینجا را پیدا میکنید.
اگر میخواهید بزرگترین غار نمکی دنیا را ببینید، باید به جزیره قشم بروید. درباره غار نمکدان حالا به خاطر جنجالهای پرورش میگو و خطر خارج شدن از یونسکو، خیلی صحبت میشود.
وقتی وارد غار نمکدان میشوید، چیزهایی میبینید که نمیتوانید باورشان کنید. بلورهای شفاف سفید و رنگی همه جای غار هستند و منظرههای شگفتانگیزی شکل دادهاند.
غار نمکی 3 دهانه دارد و طولش به 6500 متر میرسد. البته گردشگرها فقط یکی از دهانهها را میتوانند ببینند. درباره غار نمکدان قشم یک نکته جالب دیگر هم هست.
به علت حجم بالای نمک غار، اگر بیمارهای تنفسی یا آنهایی که آسم دارند در غار نفس بکشند، مریضیشان بهتر میشود.
آدرس غار نمکی قشم: غار نمکدان دقیقا 100 کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد. بعد از تماشای چاه کوه، به آن طرف جزیره بروید و غار را ببینید.
تا حالا جادهای دیده اید که نصف روز غیب شود و بعد دوباره سر جایش برگردد؟ در جزایر ناز میتوانید چنین جادهای را پیدا کنید.
جادهای که به این جزیرهها میرسد، به علت جزر و مد دریا نصف روز غیب میشود. اگر میخواهید جزایر ناز را ببینید، باید حداکثر 12 ظهر در ساحل باشید. وگرنه حتی اگر بتوانید وارد جزیرهها شوید، امکان برگشتنتان نیست.
جزایر ناز بهترین جا برای آرامش گرفتن هستند. اینجا بعضی وقتها پالاگلایدر سواری هم میکنند. اسب و شتر در ساحل برای سواری هست و در کل همه چیز برای تفریح و خوش گذارنی فراهم است.
ناز را بعضیها جز جزیره های خلیج فارس حساب میکنند، ولی اینجا بخشی از جزیره قشم به شمار میآید.
آدرس جزایر ناز: کمی جلوتر از ساحل خرچنگها، ساحل جزایر ناز را پیدا میکنید. از مرکز شهر و از راه جاده ساحلی، نیم ساعته به جزیرهها میرسید.
اگر بخواهیم همه دیدنیهای قشم را معرفی کنیم، باید یک مقاله جدا دربارهاش بنویسیم. به همین خاطر مکانهای گردشگری دیگر جزیره را مختصر بررسی میکنیم.
دره ستارگان قشم به خاطر اشکال شگفتانگیز صخرههایش معروف شده است. درباره دره ستارهها داستانها و افسانههای جالبی نقل میکنند. اگر دوست دارید بیشتر دره را بشناسید، مقاله زیر را بخوانید.
بیشتر بخوانید: دره ستارگان قشم ، آیا واقعاً ارواح در این دره رفت و آمد میکنند؟
درگهان جایی نزدیک به قشم است که برای خرید کردن یک گزینه عالی به شمار میآید. خیلیها اصلا به خاطر درگهان به قشم سفر میکنند. اینجا همه چیز ارزان است و تمام چیزهایی که بخواهید، در آن پیدا میشود.
بیشتر بخوانید: ۱۰ تا از ارزانترین بازارهای مرزی ایران را بشناسید
در جزیره انواع و اقسام غذاها را پیدا میکنید. اینجا حتی رستورانهای شمالی هم شعبه دارند. پیشنهاد میدهیم به رستورانهای لبنانی سر بزنید. آنها غذاهای خوشمزه و جالبی دارند.
غذاهای دریایی هم در قشم به بهترین شکل طبخ میشوند. بهترین میگو و ماهی عمرتان را اینجا میخورید. حتی خوراکیهای عجیب مثل مرکب ماهی هم در قشم پیدا میشود.
هنگام از بکرترین جزیره های خلیج فارس است. اینجا در مقایسه با قشم شاید کوچکتر باشد، ولی از نظر زیبایی و باصفا بودن چیزی کم ندارد.
خیلیها میپرسند که جزیره هنگام کجاست. هنگام درست کنار قشم قرار گرفته. اول به قشم بروید و 60 کیلومتر در جاده ساحلی رانندگی کنید تا به اسکله برسید. بعد قایقها شما را به هنگام میبرند.
فاصله دریایی بین قشم و هنگام، بهترین جا برای تماشای دلفینها است. دلفینها مرتب از آب بیرون میآیند و منظره خیلی زیبایی شکل میگیرد.
از همان اول، بازار ساحل هنگام نظرتان را جلب میکند. بانوهای بومی با صدف و سنگ و چیزهای دیگر، دستبند و زیورآلات درست میکنند و به گردشگرها میفروشند.
در ساحل چند رستوران سنتی هم هست که بهترین ماهیهای جنوب را جلوی خودتان سرخ میکنند. معمولا محلیها در رستورانها مینشینند و آواز میخوانند. خانههای بومگردی هنگام هم دیدنی هستند.
در هنگام تا دلتان بخواهد خاک نقرهای پیدا میشود. اینجا محل تخمگذاری لاکپشتها هم هست. در کل هنگام جزیره بکر و جالبی به شمار میآید.
کیش از معروفترین جزیره های خلیج فارس است. کیش تفریحات آبی و جاذبههای زیادی دارد و مهمترین مقصد گردشگری ایران در خلیج فارس به شمار میآید.
در جزیره کیش تا دلتان بخواهد مرکز خرید و پاساژ پیدا میکنید. ساحلهای بکر و دیدنی و جتاسکی و قایقسواری هم از تفریحات جزیره هستند.
کیش یک شهر زیرزمینی هم دارد که دربارهاش چیزهای جالبی میگویند. کشتی یونانی معروف کیش را هم میتوانید از نزدیک ببینید.
درباره کیش خیلی میشود حرف زد. برای همین جاهای دیدنی کیش را در یک مقاله مفصل معرفی کردهایم.
بیشتر بخوانید: بهشت پارسی تو را میخواند؛ کیش برای خلوتگزینها
خارک از مهمترین جزیرههای خلیح فارس به شمار میآید. خارک هم از نظر سیاسی هم اقتصادی هم گردشگری برای ایران اهمیت دارد.
خیلیها میپرسند که بالاخره خارک یا خارگ؟ کدام اسم درست است؟ هر دو نام را میتوانید استفاده کنید، ولی به نظر خارگ درستتر میآید.
جزیره خارک صخرههای مرجانی زیبایی دارد. اگر به غواصی علاقهمند هستید، اینجا بهتان خیلی خوش میگذرد.
در همه جزیره های خلیج فارس به خصوص خارک، یه درخت خاص را میشود دید. درخت انجیر معابد، گیاه بومی جنوب ایران است. انجیر معابد ریشه خیلی زیادی دارد و آنقدر عرضش زیاد است که همه جا را سایه میکند.
جزیره خارک را خیلیها تا حالا از نزدیک ندیدهاند. اگر دنبال ماجراجویی هستید، حتما از خارک دیدن کنید.
حتما اسم این سه جزیره را در اخبار شنیدهاید. ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک، از نظر راهبردی مهمترین جزیره های خلیج فارس هستند. برای همین هم کشورهای عرب سرشان دعوا دارند.
تنب بزرگ و کوچک از نظر سیاسی اهمیت دارند و از لحاظ گردشگری خیلی نمیشود دربارهشان حرف زد. برای همین اینجا فقط درباره ابوموسی صحبت میکنیم.
درباره معنی اسم ابوموسی چیزهای زیادی گفته میشود. در گذشته جزیره اسمش بوموسو بوده و کمکم به ابوموسی تبدیل شده. بوم یعنی مکان و سو هم به معنی سبز است. پس میشود گفت که ابوموسی یعنی سرزمین سبز.
کوههای جزیره و ساحلهایش واقعا دیدنی هستند. محلیها معمولا از راه ماهیگیری زندگی را میگذرانند.
در کل اگر دنبال جای بکری هستید، میتوانید به ابوموسی بروید. البته قبلش باید با اداره کل عمران جزایر استانداری سفرتان را هماهنگ کنید. میشود با شماره تلفن 0763563337 تماس گرفت و کارهای لازم را انجام داد.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره جزیره لاوان ؛ مالدیو ایران
تا اینجا درباره اصلیترین جزیره های خلیج فارس حرف زده ایم. چند جزیره دیگر هم هستند که دربارهشان کمی توضیح میدهیم.
از بندر مقام میتوانید به سمت لاوان حرکت کنید. لاوان بعد از قشم و کیش، سومین جزیره بزرگ خلیج فارس به شمار میآید. اینجا بیشترش در اختیار وزارت نفت است و جای کمی برای گردشگری دارد.
لاوان برای مسافرهایی خوب است که دنبال یک جای جدید، بکر و ساکت هستند.
در جزیره فارور کسی زندگی نمیکند. فارور کاربرد نظامی دارد و برای گردشگری نمیشود جزیره را دید. در فارور یک نوع آهوی زیبا به اسم آهوی کوهی درهشوری زندگی میکند.
نکته جالب درباره سیری این است که هیچ بانویی در آن زندگی نمیکند. به علت شرایط سخت کاری، مردهای شاغل در صنعت نفت، تنها آدمهای ساکن جزیره هستند. برای همین سیری از جالبترین جزیره های خلیج فارس به حساب میآید.
به سیری جزیره مخصوص مردها هم میگویند. البته در عید نوروز خانواده کارکنان صنعت نفت میتوانند به جزیره سفر کنند.
بیشتر بخوانید: جزیره مینو ؛ جزیره نیزارها و نخلها
تا به حال به جنوب ایران سفر کردهاید؟ موفق شدهاید توی این سفرها به یکی از این جزیرهها سفر کنید؟
تجربه شما از سفرتان چه بوده؟ تجربههای مثبت و منفی خودتان را برای ما و مسافرهای بعدی این جزیرهها بنویسید.
قبل از سفر مواظب چه چیزهایی باشیم؟ وقتی آنجا رسیدیم کدام مقصدها را حتما ببینیم؟ منتظر خواندن نظرات شما هستیم.