هزاوه یا هزارآبه ؛ زادگاه صدراعظم ناصرالدین شاه

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
هزاوه یا هزارآبه ؛ زادگاه صدراعظم ناصرالدین شاه

هزاوه می‌تواند یک انتخاب خوب و همه‌پسند برای روستاگردی باشد. به‌خصوص اگر به روستاهایی علاقه داشته باشید که منظره‌ای کوهستانی دارند و آب‌وهوایشان خنک و بهاری است، روستای هزاوه گزینه خوبی برای شماست. این روستا در اطراف شهر اراک و در استان مرکزی قرار دارد. اگر فکر می‌کنید برای لذت بردن از طبیعت روستایی فقط باید به شمال سفر کرد، باید به شما بگوییم که هزاوه نظرتان را کاملا عوض می‌کند.

یکی از دلایل شهرت روستای هزاوه این است که زادگاه میرزا محمد تقی خان فراهانی ملقب به امیرکبیر است. آدم‌هایی که اهل طبیعت‌گردی نیستند اما به تاریخ علاقه دارند، برای دیدن زادگاه صدراعظم ناصرالدین شاه هم که شده به این روستا سفر می‌کنند.

اگر برای سفر آینده‌تان به دنبال مقصد می‌گردید و دل‌تان یک روستای دنج و سرسبز می‌خواهد، در این روستاگردی با پینورست همراه شوید. شاید روستای هزاوه همان جایی باشد که دنبالش می‌گردید.


درباره روستای هزاوه چه می‌دانید؟

خیلی‌ها می‌گویند نام روستای هزاوه اول هزارآبه بوده چون در اطراف این منطقه چشمه‌های آب زیادی وجود دارد. بعد از این هزارآبه به‌ مرور زمان به هزارآوه تبدیل می‌شود و مردم کم‌کم برای راحتی بیش‌تر هزارآوه را هزاوه تلفظ می‌کنند. البته این فقط یکی از روایت‌هایی است که درباره نام این روستا وجود دارد. اما چیزی که همه از آن مطمئن هستند، قدمت این روستاست. چون سفال‌های قدیمی که در اطراف این روستا کشف شده‌اند به قرن پنجم برمی‌گردند. بنابراین عمر این روستا اگر بیش‌تر از این نباشد، کم‌تر نیست.

درباره روستای هزاوه چه می‌دانید؟

منبع: گوگل‌مپ bita nn

بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی اراک ؛ از بازار و قلعه تا پیست اسکی

روستای هزاوه در ۱۸ کیلومتری غرب شهر اراک قرار دارد. کوه‌هایی که در اطراف این روستا می‌بینید، مربوط به رشته کوه‌های زاگرس هستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید قسمتی از خانه‌های این روستا در دل کوه ساخته‌ شده‌اند. این خانه‌ها که اغلب‌شان از جنس سنگ و یا چوب هستند شکل پلکانی دارند و حیاط یک خانه، بام خانه دیگر است. در ایران بعضی از روستاها که در جوار کوه‌ها شکل گرفته‌اند، خانه‌های پلکانی دارند که مشهورترینشان ماسوله در استان گیلان است. این مدل ساخت خانه روستایی شکلی از دوستی با طبیعت را نشان می‌دهد. انگار آدم‌ها برای داشتن سرپناهی امن از طبیعت کمک گرفته‌اند.


بهتر است چه فصلی به هزاوه سفر کنیم؟

روستای هزاوه به خاطر موقعیت کوهستانی‌اش آب‌وهوای خنک و نسبتا سردی دارد. در فصل‌های گرم سال این روستا نسبت به روستاهایی که ارتفاع زیادی از سطح دریا ندارند، خنک‌تر است. در عوض زمستان‌های آن هم خیلی سردتر است و سفر به این روستا برای آدم‌هایی که تحمل سرما را ندارند، گزینه خوبی نیست. اما خیلی از مسافران به خصوص آن‌هایی که در مناطق گرم ایران زندگی می‌کنند، تابستان‌ها برای فرار از گرما به روستاهایی با آب‌وهوا و موقعیت هزاوه سفر می‌کنند.

بهتر است چه فصلی به هزاوه سفر کنیم؟

منبع: گوگل‌مپ عکاس: سید دانیال داودی

تابستان‌های خنک هزاوه و طبیعت سبزش می‌تواند به سفری دلچسب تبدیل شود. هوای خنک، منظره‌ای سبز و کوهستانی و آسمانی آبی و صاف با تصویری از خانه‌های روستایی پلکانی سفرتان را در هر فصلی که باشد جذاب می‌کنند. پس شاید بهتر است به‌جای انتخاب فصل مناسب، در اولین فرصت به این روستا بروید.


سوغاتی‌های مخصوص هزاوه

هزاوه به باغ‌های انگوری که دارد معروف است. اگر عکس‌های این روستا را ببیند، حتما بین‌شان کلی عکس درخت و باغ انگور می‌بینید. در این روستا حدود ۲۰ نوع مختلف انگور وجود دارد که بعد از برداشت به شهرها و استان‌های مختلف کشور ارسال می‌شود. اگر تابستان به این روستا سفر کنید می‌توانید مستقیما از باغ‌دارهای هزاوه انگورهای خوشمزه و آب‌دار بخرید. به‌غیر از این انواع و اقسام فراورده‌های انگور مثل شیره انگور کشمش و سرکه و مویز هم در این روستا تولید می‌شود. باغ‌های سیب و گردو و گلابی هم در هزاوه زیاد است و بد نیست در کنار انگور و مشتقاتش طعم خوب این میوه‌ها را هم بچشید.

سوغاتی‌های مخصوص هزاوه

بیشتر بخوانید: چلندر ؛ روستایی برای تمام فصول

اما سوغاتی‌های هزاوه به همین‌ها ختم نمی‌شود. نان‌های محلی هزاوه آن‌قدر خوشمزه‌اند که بعید است یک بار آن‌ها را مزه کنید و طعم‌شان از خاطرتان برود. دستان توانایی روستاییان هزاوه به‌ جز پخت نان، به تولید صنایع دستی هم مشغول است. انواع قالی و قالیچه، جوراب‌های دست‌بافت و لباس‌های سوزن‌دوزی شده از صنایع دستی مردمان هزاوه است. پس اگر به هزاوه سفر کنید با چمدانی پر از سوغاتی‌های جورواجور به شهر خودتان برمی‌گردید.


مراسم علم‌گردانی در هزاوه

یکی از آیین‌های مذهبی مهمی که در روستای هزاوه برگزار می‌شود، مراسم علم‌گردانی است. از بین ریش‌سفیدهای روستا، آن‌هایی که سید و سادات هستند در ده روز اول محرم لباس مشکی می‌پوشند و علم را در محله‌های مختلف هزاوه می‌گردانند. آن‌ها علم را به طره‌زار، سرآسیاب، محله‌های پایین و میان محله می‌برند و در طول مسیر آدم‌هایی که نذری خاصی داشته باشند، با نذری به سراغ دسته عزاداری می‌روند. کسی که علم را می‌گرداند، برای چند دقیقه علم را پایین می‌آورد. آدم‌ها به نشانه احترام گوشه‌ای از پرچم سبز علم را می‌بوسند و دوباره دسته عزاداری مسیرش را ادامه می‌دهد.

مراسم علم گردانی در هزاوه

منبع: ایسنا عکاس: عادل عزیزی

امروز حدود سیصد سال از عمر این مراسم در روستای هزاوه می‌گذرد. اما این مراسم همچنان با شور و اشتیاق برگزار می‌شود. خیلی از عکاس‌ها برای ثبت این لحظات متفاوت به روستای هزاوه سفر می‌کنند و لحظات مختلف این مراسم را ثبت می‌کنند.


مقبره شاهزاده احمد

یکی از جاذبه‌های تاریخی در روستای هزاوه مقبره شاهزاده احمد است. بنای این مقبره در بلندترین قسمت روستای هزاوه قرار گرفته است. تاریخ‌پژوهان می‌گویند احتمالا این بنا مربوط به دوره ایلخانان است. اما در دوره صفویه تغییراتی روی آن انجام شده و به شکل امروزی‌اش درآمده است.


خانه تاریخی امیرکبیر

آن دسته از تاریخ‌دوستانی که برای دیدن خانه تاریخی امیرکبیر به روستای هزاوه سفر می‌کنند، احتمالا قبل از هر برنامه‌ای به دیدن این خانه تاریخی می‌روند. با اینکه خانه دو طبقه امیرکبیر بازسازی و مرمت شده اما تلاش کرده‌اند تا شکل و شمایل آن را به صورتی که امیرکبیر در آن زندگی می‌کرد، حفظ کنند. دیوارهای خشتی خانه و سقفی که با تیر چوبی درست شده در کنار قالی‌های لاکی و مخده‌های قدیمی به بازدیدکننده‌ها این حس را می‌دهد که صدراعظم ناصرالدین شاه تا چند دقیقه پیش در این خانه حضور داشته است.

بیشتر بخوانید: در باغ و حمام فین کاشان چه خبر است؟

خانه تاریخی امبیرکبیر

منبع: گوگل‌مپ fafa

شاید هم امیرکبیر به قصد گشت و گذار در کوچه باغ‌های زادگاهش، هزاوه از خانه بیرون رفته است. به جز خانه تاریخی، مجسمه‌ای از میرزا تقی خان فراهانی در میدان اصلی روستا نصب شده است که هر مسافری در اولین نگاه متوجهش می‌شود.


آستان امامزاده سید احمد

در روستای هزاوه امام‌زاده‌ای هم وجود دارد که از نوادگان امام چهارم است. روستاییان برای آستان این امامزاده احترام خاصی قائل بودند. وقتی در دوره صفوی برای مزار این امامزاده گنبد و بارگاهی در نظر گرفته و ساخته شد، زیارت امامزاده برای مردم راحت‌تر شد. بعد از آن روستایی‌ها برای زیارت و عبادت و برگزاری مراسم مختلف به این امامزاده می‌آمدند.


در سفر به اراک به کجا سر بزنیم؟

اگر برای روستاگردی به هزاوه می‌روید، خوب است که جوری برنامه‌ریزی کنید که بتوانید از جاذبه‌های دیگر شهر اراک هم دیدن کنید. خیلی از این جاهای دیدنی از نظر موقعیت مکانی فاصله چندانی از هم ندارند. حیف است که به هزاوه بروید و از اراک هم رد شوید ولی این جاذبه‌ها را نبینید. در ادامه بعضی از این جاهای دیدنی را معرفی می‌کنیم.

تالاب میقان

تالاب میقان در ۱۷ کیلومتری شمال شرقی شهر اراک قرار دارد. یکی از اولین دلایل سفر آدم‌ها به این تالاب تماشای پرنده‌هایی است که به این تالاب می‌آیند و یا در کنار آن زندگی می‌کنند. از آن‌جایی که آب تالاب شور است، شما می‌توانید لایه‌های نمک را در قسمت‌های مختلف این منطقه ببینید. به جز این‌ها شور بودن آب تالاب روی نوع گیاهانی که در این منطقه رشد کرده‌اند هم تأثیر گذاشته و جانوران خاصی هم در آب تالاب زندگی می‌کنند.

تالاب میقان

منبع: گوگل‌مپ عکاس: Hamid Hajihusseini

از آن‌جایی که تعداد زیادی درنا در اطراف این تالاب جمع می‌شوند، یک روز از سال را به نام روز درنا نام‌گذاری کرده‌اند. اگر می‌خواهید به دیدن این تالاب بروید، پیشنهاد می‌کنیم زمانی را به تماشای پرنده‌ها و عکاسی اختصاص دهید تا بتوانید قاب‌های زیبا و خاطره‌انگیزی از این تالاب ثبت کنید.

روستای انجدان

روستای انجدان در ۳۶ کیلومتری شرق اراک قرار دارد. این روستا هم مثل روستای هزاوه قدمت زیادی دارد و در دوره‌های تاریخی مختلف نقش‌های مهمی ایفا کرده است. اما بدون در نظر گرفتن تاریخچه پربار روستای انجدان و روایت‌هایی که درباره آن وجود دارد، طبیعت آن هم باعث شده تا خیلی‌ها به این روستا سفر کنند. کوچه باغ‌های روستا در فصل پاییز برای پیاده‌روی و روستاگردی مناسب هستند و می‌توان در سفری کوتاه به انجدان در این فصل دوباره عاشق رنگ‌های پاییزی و هوای خنکش شد.

روستای انجدان

منبع: گوگل‌مپ عکاس: Shahrara Advertising

کوه چشمه و کوه برف شاه و تعدادی غارهای کوچک و بزرگ از جاذبه‌های طبیعی این روستا هستند. به جز این بقعه شاه قلندر هم در روستای انجدان قرار دارد. شاید بهتر باشد برای سفر به این روستا در کنار روستای هزاوه حداقل چند روزی زمان در نظر بگیرید تا بتوانید از طبیعت این دو روستا لذت ببرید و جاذبه‌های مختلف هر کدام را ببینید.


شما به هزاوه سفر کرده‌اید؟ سفر به کدام روستا را پیشنهاد می‌کنید؟ به نظرتان سفر به روستا و روستاگردی می‌تواند چه جنبه‌های جالب توجه دیگری داشته باشد؟ نظرتان را برایمان بنویسید.

پینورست با داشتن گلچینی از اقامتگاه‌های باکیفیت در شهرها و روستاهای مختلف، خیالتان را از اقامت راحت می‌کند. با سر زدن به سایت می‌توانید اقامتگاه موردنظرتان را پیدا کنید.

خیال‌باف و قصه‌پرداز

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی