تاحالا شده به لحظهای فکر کنید که کنار یک دریاچه دلانگیز نشستهاید و با چشمهای بسته، از بوی تازگی سبزهها و صدای بازی برگ درختها در آرامش فرو رفتهاید؟ اگر میخواهید این حال خوب را واقعی کنید و آرامش را به قلبتان تزریق کنید، با ما همراه شوید تا سفری به دریاچه اوان داشته باشیم.
دریاچهای که مثل آینه، آسمان را روی زمین نشان میدهد. بهترین مکان برای دور شدن از آلودگیها، ترافیکها و دغدغههای شهر. جایی که زیاد هم از تهران دور نیست و خوش به حال تهرانیهایی که از شلوغی فراری شدهاند و نیاز به یک تفریح متفاوت در دل طبیعت دارند.
دریاچه اوان در شهر قزوین قرار دارد. در نیمه شمالی الموت یعنی دامنه کوه خشخال در 75 کیلومتری قزوین، بین چهار روستای اوان، وربن، زرآباد و زواردشت، دریاچهای وجود دارد که به جواهر درخشان الموت مشهور است.
دریاچه اوان و قلعه الموت مثل دو رفیق قدیمی هستند که برای سالها، توجه خیلی از گردشگرهای ایرانی و خارجی را به خودشان جلب کردهاند.
این دریاچهی قدیمی جزو تالابهایی است که تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد و در فهرست میراث ملی و طبیعی ایران هم ثبت شده است.
در این مقاله همسفر شما هستیم و آدرس دقیقی برای پیدا کردن دریاچه میدهیم. اول باید یادآور شویم که چادر مسافرتی و لوازم ضروری را فراموش نکنید. لباسهای گرم هم بردارید چون آب و هوا دریاچه اوان کوهستانی است و ممکن است در شب سرد شود.
اگر به ماهیگیری علاقهمند هستید، بد نیست با خودتان چوب ماهیگیری هم ببرید تا حسابی از امکانات دریاچه استفاده کنید.
برای رسیدن به این منطقه گردشگری دیدنی، باید در اتوبان تهران- قزوین حرکت کنید. وقتی به قزوین رسیدید میتوانید به راحتی آدرس بپرسید. احتمالاً آنها شما را به سمت میدانی راهی میکنند که به «غریبکش» معروف است. بد نیست بدانید اسم اصلی این میدان دروازه بهشت یا مینودر است. از اسم این میدان نترسید. وقتی به میدان برسید، در سمت راست تابلوی راهنما شما را به سمت الموت هدایت میکنند. در این بخش از راه حواستان را به جاده بدهید و از منظرههای دیدنی آنجا لذت ببرید.
مسیر قزوین و الموت، پر از دشتهای سبز است که خستگیهای شما را میدزدد و به جایش حس نشاط و آرامش میگذارد.
این مسیر کوهستانی است و گردنههای خطرناکی دارد. در آنجا بیشتر احتیاط کنید و با رانندگی با سرعت پایین میتوانید از تماشای زیباییهای طبیعت هم بیشتر استفاده کنید.
راه را کمی بیشتر که ادامه بدهید به رجاییدشت، و بعد از سه ساعت که از آنجا گذشتید به یک دوراهی میرسید. یکی از آنها شما را به قلعه الموت و دیگری به دریاچه اوان میبرد.
هنوز 8 کیلومتر دیگر بعد از انتخاب جاده دریاچه راه در پیش دارید و بعد از اینکه روستای سرسبز زرآباد را دیدید و گردنهی آخر را هم رد کردید، بهشت زمین را پیدا میکنید. قزوینیها تا دریاچه فقط 75 کیلومتر راه دارند اما تهرانیها و مردم کرج، به ترتیب 215 و 175 کیلومتر باید رانندگی کنند.
بیشتر بخوانید: از سر تا ته پارک جنگلی باراجین قزوین
دریاچه اوان، فرزند زیبای الموت است که اسمش به خوبی آن را وصف میکند. اوان به معنای وان پر از آب و جایی که آب جمع میشود است.
بیشترین عمق دریاچه اوان 6 متر است و 70 هزار متر مربع بزرگی و وسعت دارد. این دریاچه آبش را از جوی و چشمههایی که از کف میجوشد بدست میآورد و رود کوچکی را به کشاورزان روستای کوشک و آیین میبخشد.
حالا که از بزرگی و عمق آن حرف زدیم وقتش رسیده که درباره ماهیگیری در این دریاچه هم صحبت کنیم.
در دریاچه اوان، ماهیهایی مثل قزلآلا، کپور و اردک ماهی زندگی میکنند که هم توجه دوستداران ماهیگیری را به خود جلب میکنند و هم زیبایی دریاچه را چند برابر کردهاند.
این روزها دریاچه حال خوبی ندارد و زخمهای زیادی به دلش زدهاند. بنابراین مراقب باشید که ماهیگیری را در زمانی انجام بدهید که مجوزش صادر شده است. هر ساله در زمان خاصی برای ماهیگیری تفریحی- ورزشی مجوز صادر میشود تا در زمان دیگری به اکوسیستم دریاچه ضربهای وارد نشود.
حالا اگر شما از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید به غیر از قاب تلویزیون، بعضی از جانواران را با چشم و کمی از نزدیکتر ببینید، بد نیست به کمپ زدن در اطراف دریاچه اوان فکر کنید. محیط سرسبز دریاچه عقابها، شاهین، جغد، کبک، فاخته، دارکوب، سبزقبا، زاغ، گنجشک خانگی، قورباغه، لاکپشت و خرچنگها را به خود جلب کرده است.
اگر در فصلی بروید که پرندگان به آنجا مهاجرت میکنند، میتوانید به راحتی به قوها و غازها و مرغابیهایی که در آب شنا میکنند غذا بدهید و از تماشای آنها خوشحال شوید. در واقع دریاچه اوان برای پرندهنگری جای خیلی خوبی است.
بعضی از پرندههای این منطقه بسیار کمیاب شدهاند و شاید در معرض انقراض هم باشند. حیواناتی مثل پلنگ، خرس قهوهای، روباه، شغال، گرگ، گراز، شنگ، و سیاهگوش را به راحتی نمیشود در آنجا پیدا کرد. دلیل این اتفاق را شکار بیرویه و آسیبهایی که به طبیعت دریاچه اوان رسیده است میدانند.
این دریاچه برای عاشقان گل و درخت هم دیدنیهای خوبی دارد. درختانی مثل بید، چنار، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو در خاک آنجا رشد کردهاند که خیلی از آنها درختان دستکاشت نیستند.
بیشتر بخوانید: عالی قاپو قزوین ، درگاهی بزرگ به سوی دولتخانه صفوی
زیست دریاچه اوان به زیست مردم این ناحیه گره خورده. اگر این دریاچه نباشد اقتصاد و محصولات کشاورزی این ناحیه به مشکل برمیخورد.
خیلی چیزها الان این منطقه را تهدید میکند چیزهایی مثل ورود فاضلاب به دریاچه، تخریب چمنزارها که باعث مسدود شدن سفرههای آب زیرزمینی میشود، شنای بیش از حد گردشگران در دریاچه که موجب تهدید بقای جانوارن این ناحیه میشود…
اگر به طبیعتگردی علاقه دارید و شب هم میخواهید در طیبعت اقامت داشته باشید پیشنهاد ما به شما این است که یک سر به وب سایت پینورست بزنید و از قیمت اجاره کلبه جنگلی باخبر شوید و اقامتگاه مورد نظر خود را رزرو کنید.
در بهار از دست و دلبازی بینظیر دریاچه استفاده کنید. در این فصل دریاچه اوان به بالاترین سطح خودش میرسد و حسابی پرآب است. اگر قصد کمپ زدن دارید بهتر است فصل بهار را برای سفر انتخاب کنید.
تابستان و پاییز هم در این دریاچه میتوانید شنا کنید و یا از قایق سواری لذت ببرید.
اگر اسکی کردن دوست دارید باید در فصل زمستان به دریاچه اوان بروید. به دلیل شرایط آب و هوایی، سطح آب دریاچه یخ میزند و تبدیل به بهترین جا برای اسکی روی یخ میشود.
درست است که دریاچه اوان جای تاریخیای برای بازدید ندارد، اما آغوش سبز طبیعت همیشه محل خوبی برای ساختن خاطرات به یادماندنی است. البته باید به خوبی مراقب دریاچه اوان باشیم و به آن آسیب نزنیم تا بتوانیم همیشه از زیباییهایش استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: سرای سعدالسلطنه قزوین ؛ بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده در جهان
اگر نتوانستید از منظره بینظیر دریاچه دل بکنید و دوست داشتید یک صبح دیگر هم در آغوش مهربانش بمانید، میتوانید چادر بزنید و شب را همانجا بمانید. اگر قصد این کار را دارید لباس گرم را فراموش نکنید.
همچنین در اقامتگاههای بومگردی که در روستاهای نزدیک دریاچه مثل زرآّباد وربن هستند هم میتوانید بمانید. این اقامتگاهها را میتوانید با هزینه مناسبی اجاره کنید.
در اطراف دریاچه چند کافه و رستوران هم قرار دارند که با توجه به محدودیتهای دریاچه امکانات خوبی دارند.
نگران سوخت خودرو خود هم نباشید. در رجاییدشت و معلمکلایه پمپ بنزین را به راحتی پیدا میکنید.
در نزدیکی دریاچه اوان، دریاچه دیگری به نام الوبوم قرار دارد که کمتر کسی از وجودش باخبر است. میتوانید زمانی را هم به بازدید از آنجا اختصاص دهید.
شما هم به دریاچه آوان رفتهاید؟ امکانات اینحا را چطور میبینید؟ اطراف دریاچه چه جاهای دیدنی میشناسید؟ آیا تجربه ماهیگیری در این دریاچه دارید؟ چه جاهی دیگری را برای ماهیگیری میشناسید؟ برای ما زیر این مطلب بنویسید.