استان مازندران استانی سرسبز و خیرهکنندهست. امروز از بین هزاران اثر طبیعی این استان قصد داریم تا آبشار اوبن که در میان محلیهای مازندران به آبشار بولا هم معروف است را برایتان معرفی کنیم.
اگر به مازندران رفته باشید و یا احیانا توصیف آن را از زبان بقیه شنیده باشید، حتما متوجه شدهاید که همه عاشق و دلداده طبیعت بینظیر، جنگلهای سرسبز و سواحل دریای خزر در این استان هستند و با هیجان از خاطرات سفرشان به این استان تعریف میکنند.
آدرس و مسیرهای دسترسی به آبشار اوبن
سفر به آبشار اوبن سادهتر از چیزی است که فکرش را میکنید، فقط باید کمی صبر و حوصله داشته باشید و از تماشای دیدنیهای مسیر منتهی به آبشار لذت ببرید. اگر میخواهید به این آبشار خزهای زیبا بروید میتوانید از دو مسیر خودتان را به نزدیکی آبشار برسانید.
مسیر اول: اول باید مسیر جاده فیروزکوه را در پیش بگیرید و خودتان را به پل سفید در شهرستان سوادکوه برسانید. بعد از رسیدن به پل سفید، مقصد بعدی سنگده خواهد بود. سنگده نزدیک ساری است و از تهران تا این منطقه باید حدود ۲۰۰ کیلومتر رانندگی کنید.
برای رفتن به سنگده باید از مسیر انحرافی کنار پمپ بنزین در ابتدای پل سفید استفاده کنید. بعد از گذر از یک مسیر ۲۵ کیلومتری فوقالعاده زیبا و جنگلی، به سنگده خواهید رسید. ادامه مسیر از سنگده تا آبشار اوبن که با تابلوهای راهنما مشخص شده که یک جاده خاکی است و از میان جنگلهای زیبای هیرکانی عبور میکند.
مسیر دوم: در مسیر دوم باید اول از ساری به سمت منطقه دودانگه و سپس از آنجا به روستای میانا بروید. در ادامه باید یک مسیر خاکی تقریبا ۳۲ کیلومتری را طی کنید تا به آبشار اوبن برسید.
آبشار اوبن که یک آبشار تمام خزهای و چشمنواز است، حدود ۱۷۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و آب این آبشار از چشمههای بالادستی تامین میشود. در پاییندست اوبن میتوانید از تماشای آبشارهای متعدد دیگری نیز که شکل گرفتهاند لذت ببرید. آب این آبشار نهایتا به شیرین رود میرسد و از آنجا راهی رودخانه تجن میشود.
در زبان محلی اوبن به معنی زیرآب است. آبشار اوبن که به عنوان یکی از زیباترین آبشارهای شمال کشور شناخته میشود، در مرز بین دو استان مازندران و سمنان و در دل جنگلهای دودانگه و چهاردانگه ساری قرار گرفته است.
دودانگه و چهاردانگه یک پناهگاه حیاتوحش در حوالی ساری است و با مساحتی ۱۶ هکتاری، از نظر محیط زیستی خیلی ارزشمند و مهم است. منطقه دودانگه حدود ۶۷ کیلومتر با ساری فاصله دارد و از سال ۱۳۵۴ بهعنوان یک منطقه حفاظتشده ملی خیلی مورد توجه قرار گرفته است.
بهترین فصل برای سفر به آبشار اوبن
منطقه دودانگه و چهاردانگه و آبشار اوبن با وجود پوشش گیاهی مملو از درختان راش، توسکا، ممرز و …، علاوه بر اینکه جلوی چشمان هر بازدیدکنندهای دلبری میکند تبدیل به پناهگاه حیوانات مختلفی مثل سمور، روباه، خرس قهوهای، شغال و پلنگ شده است.
مطمئن باشید این منطقه در همه فصلهای سال زیبا است، اما اگر شرایط آب و هوایی و مسیر دسترسی به آبشار را هم در نظر بگیریم بهترین فصلهای سال برای سفر به آبشار اوبن بهار و تابستان هستند. قاعدتا در بهار و تابستان جنگل و درختان اطراف آبشار در اوج سرسبزی و شکوه خود قرار دارند و دسترسی به آبشار و لذت از هوای دلپذیر و صدای خروش آب در دل جنگل لذت بیشتری خواهد داشت.
فصل پاییز هم گزینه خیلی خوبی برای عاشقان طبیعتگردی و عکاسی است و رنگ طلایی برگ درختان اطراف آبشار در فصل پاییز میتواند به شما ثابت کند که پادشاه فصلها پاییز است!
وسایلی که باید به همراه داشته باشیم!
برای زدن به دل طبیعت و لذت بردن از آرامش آن باید مجهز و دست پر باشید. برای رفتن به آبشار اوبن نیازی به مهارت صخرهنوردی و لوازم لازم برای بالا رفتن از صخرهها نخواهید داشت، البته این را هم بگوییم که نیاز نداشتن به لوازم صخرهنوردی دلیل بر نداشتن آمادگی جسمانی بالا نیست، بلکه باید برای طی کردن مسیر آمادگی کافی داشته باشید.
مهمترین چیزی که برای یک پیادهروی طولانی میتوانید به خودتان هدیه دهید داشتن کفشهای مناسب پیادهروی است. علاوه بر کفش به خاطر داشته باشید که در هر فصلی از سال باید پوشش مناسب همان فصل را انتخاب کنید.
قبل از زدن به دل جاده و رفتن به آبشار اوبن حتما وضعیت آب و هوا را چک کنید. اگر هوا بارانی است یا احتمال ریزش باران وجود دارد قید رفتن به آبشار را بزنید یا اینکه فراموش نکنید که بارانی به همراه داشته باشید. برای نوشیدن آب میتوانید از آب خود آبشار که از چشمههای بالادستی منشا گرفته است استفاده کنید، اما معقولانهترین کار این است که آب آشامیدنی کافی به همراه داشته باشید.
اگر قصد کمپینگ در حوالی آبشار اوبن دارید، باید لوازمی از جمله چادر، کیسهخواب، خوراکی، نوشیدنی گرم، لباس اضافه، پاور بانک و نقشه آفلاین به همراه داشته باشید.
برای اقامت در اطراف آبشار، سلیقه آدمها فرق دارد و اگر شما از آن دسته افراد هستید که به کمپینگ در طبیعت علاقه دارید باید حتما نکات ضروری را در مورد سفر به آبشار اوبن بدانید.
منطقه دودانگه و چهاردانگه یک منطقه حفاظتشده است و مواجهشدن با حیواناتی مثل پلنگ، خرس و گرگ را باید حتما در نظر بگیرید. ما توصیه میکنیم که تنها در صورت داشتن مهارتهای لازم برای طبیعتگردی یا داشتن یک همراه باتجربه و حواسجمع اقدام به کمپ زدن در اطراف آبشار اوبن بکنید.
علاوه بر این در پل سفید، سوادکوه، ساری، شهمیرزاد و خیلی از روستاهای اطراف آبشار میتوانید از اقامتگاههای بومگردی استفاده کنید و با خیال راحت و آسوده از سفرتان لذت ببرید.
دیدنیهای اطراف
پارک ملی کیاسر
از آبشار اوبن تا پارک ملی کیاسر باید یک مسیر پر پیچوخم ۹۸ کیلومتری را در دل جادههای زیبا طی کنید. پارک ملی کیاسر یک منطقه کوهستانی و بسیار زیبا در شمال پناهگاه حیاتوحش دودانگه و چهاردانگه و ۷۰ کیلومتری شهر ساری است.
جنگل راش سنگده
اشاره کردیم که برای رفتن به آبشار اوبن باید اول پل سفید و بعد سنگده را پشت سر بگذارید. جنگل راش سنگده خوراک کسانی است که دوست دارند در دل یک جنگل پوشیده شده از درختان راش قدم بزنند و از هوای دلپذیر روستاهای شمالی و صدای آواز پرندگانی که در گوشه و کنار جنگل لانه کردهاند لذت ببرند.
منطقه حفاظتشده پرور در مرز بین دو استان سمنان و مازندران قرار دارد و بخش بزرگی از آن در استان سمنان واقع شده است. منطقه حفاظتشده پرور باوجود بخشی از جنگلهای هیرکانی و رودخانه دائمی، در ۳۳ کیلومتری مهدیشهر در استان سمنان قرار دارد. این منطقه با تنوع آب و هوایی و تعداد زیاد آثار تاریخی که دارد یکی از ارزشمندترین جاهای دیدنی استان سمنان است.
سد سلیمان تنگه
ما سدها را به بزرگی و غولآسا بودنشان میشناسیم، ولی فراموش میکنیم که یک سد میتواند گاها چقدر در شکلگیری یک محیطزیست زیبا کمک کننده باشد.
سد سلیمان تنگه که به آن سد شهید رجایی هم میگویند، در بخش دودانگه شهرستان ساری قرار گرفته. سد در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی ساری و نزدیک روستای افرا چال قرار دارد. این سد یکی از مجموعههای گردشگری مشهور و بینظیر استان مازندران است.
شما هم به آبشار اوبن رفتهاید؟ چه چیزهای ضروری دیگری باید هنگام رفتن به این آبشار داشته باشیم؟ تجربه شما از دیدن این آبشار مثبت بوده یا منفی؟ امکانات این منطقه در چه حد است؟ برای ما در بخش نظرات بنویسید.