جنگل نیرنگ کجاست؟ جنگلی که در مازندران به یکی از محبوبترینها معروف است. البته اسم اصلی اینجا جنگل خانیکان است، اما مدتهاست که نیرنگ صدایش میکنند. برای رسیدن به جنگل نیرنگ یا همان پارک جنگلی خانیکان، اول باید به شهرستان نوشهر بروید. بعد از طی مسیر حدودا 5 کیلومتری، به نقطهای در دهستان خیزرودکنار به نام روستای نیرنگ میرسید. بعدباید 15 کیلومتر دیگر به راهتان ادامه دهید تا وارد پارک جنگلی خانیکان شوید.
راهی که باید برای دیدن جنگل نیرنگ طی کنید، به نظر سخت و طولانی است، اما مناطق بکر و زیبایی در مسیرتان وجود دارند که تحمل هر نوع سختی را آسان میکنند. جاده هم زیاد ناهموار نیست.
بعد از دیدن جاذبههایی مثل تنگه دار، کُرکُرود و روستای کوشکسرا، میبینید که طی این مسیر کار درستی بوده. در ادامه میخواهیم این مسیر را با جاذبههایش مرور کنیم تا با هم به جنگل نیرنگ با زیبایی دلفریبش برسیم.
در 8 کیلومتری شهرستان نوشهر و در دل جنگل نیرنگ، جاذبهای کمنظیر به نام تنگه دار وجود دارد. قبل از نوشهر جادهای فرعی میبینید که شما را به روستای کوشکسرا میرساند. از تهران تا تنگه دار حدودا 4 ساعت راه در پیش دارید.
بعد از ورود به جاده و طی کردن مسیر 10 دقیقهای، به یک پل میرسید. ماشین را پارک کنید و بقیه راه را پیاده بروید تا به مناظر زیبای تنگه دار برسید.
تنگه دار را صخرههایی بلند ساختهاند که یک رودخانه از میان آن عبور میکند. شاید به خاطر نزدیکی زیاد صخرهها به هم و تنگ بودن راه عبور، چنین اسمی برایش انتخاب شده است. البته بعضیها میگویند چون اینجا دار و درخت زیاد دارد، اسمش را تنگه دار گذاشتهاند.
آب رود دمای متوسطی دارد و سردی آن اذیتکننده نیست. اینجا باید وارد آب شده و مسیر را طی کنید. پس بهتر است یک دست لباس و کفش اضافی همراهتان باشد.
در چهارصد متر اول آب تا زانویتان است و از این بابت مشکلی ندارید. بعد عمق بیشتر میشود و در بعضی جاها به یک و نیم متر هم میرسد. پس برای احتیاط جلیقه نجات همراه داشته باشید. تنگه 1600 متر طول دارد و باید برای عبور از آن تجهیزاتتان مناسب باشد.
در صورت امکان از یک راهنمای محلی برای گذر از رودخانه و پشت سر گذاشتن تنگه کمک بگیرید. در مسیر تنگه، استخرهای طبیعی هم وجود دارند که میتوانید در آنها شیرجه بزنید و شنا کنید.
رودخانه نوردی در تنگه دارِ جنگل نیرنگ، به حدی رویایی است که گذر زمان را احساس نمیکنید. درختان در هم پیچیده و صدای آواز پرندگان، سفری به یاد ماندنی برایتان رقم خواهند زد.
اینجا صدای یک پرنده را بیشتر از بقیه پرندهها می شنوید؛ سهره جنگلی صدای خیلی زیبایی دارد و بیشتر روز را آواز میخواند.
باید توجه کنید که هیچ روستا یا آبادی سر راه قرار ندارد. گذر از رودخانه تنگه دار حدودا 3 ساعت طول میکشد، بنابراین وسایل و خوراکیهای مورد نیاز را از فروشگاههای ابتدای تنگه خریداری کنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید.
روستای کوشکسرا؛ خانه جنگل نیرنگ
کوشکسرا روستایی در نزدیکی جنگل نیرنگ است. حدود 500 سال پیش، این روستا «کران» نام داشته، اما بعدا به خاطر ویژگیهای طبیعیاش، به کوشکسرا تغییر نام داده است. اینجا 7 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و مردمانش دامداری و کشاورزی میکنند.
بزرگترین روستای غرب مازندران، جنگل نیرنگ را در دل خود قرار داده و خیلی هم زیبا جلوه میکند. ساختمانهای امامزادگان حمزه رضا و خاتون رضا، 1000 سال قدمت داشته و معماری کمنظیری دارند. از بیرون ساختمان امامزادهها به شکل هشت ضلعی دیده میشوند.
هرجای ایران که سفر کردید میتوانید برای اجاره ویلا ساحلییا هر مدل اقامتگاه دیگری به سایت پینورست سر بزنید و خیلی راحت پروسه رزرو آن را انجام دهید. خیالتان هم از بابت کیفیت و تمیزی اقامتتان راحت باشد.
در سال 1383 هم موزه مردمشناسی روستای کوشکسرا (کشکسرا) به کمک یک کارآفرین تبریزی افتتاح شده. این موزه زیاد بزرگ نیست، ولی حس و حال خوبی دارد. چون موزه شبیه به خانه های سنتی شمالی ها ساخته شده و تماما از چوب است.
پوشش مردم محلی اقوام مختلف، ابزارهای مورد استفاده روستاییان، مجموعه اشیای متعلق به دوران قاجار و سنگ قبرهایی که قدمت زیادی دارند، در این موزه دیده میشوند. عواید حاصل از بلیط فروشی هم صرف کارهای خیر میشود.
در 70 کیلومتری جنگل نیرنگ، درهای زیبا هست که خیلیها اسمش را هم نشنیدهاند. برای دیدن دره باید به کجور مازندران بروید. میشود از جاده چالوس به دره گزک رفت.
دره گزک از زیباترین نقاط شمال است و هر کسی نمیتواند واردش شود. باید در مسیر بستر رودخانه حرکت کنید و آبشارها را پشت سر بگذارید. البته آبشارها طوری هستند که فقط با تجهیزات حرفهای میشود از آنها عبور کرد. برای عبور از دره باید تا ارتفاع 45 متری پیش بروید.
حواستان باشد که حتما یک راهنمای محلی همراه خودتان داشته باشید. اینجا مثل جاهای دیگر مازندران آنقدر معروف نیست و بدون راهنما مسیر را گم میکنید. البته دره گزک خیلی زیباست و ارزش تحمل این سختیها را دارد.
رودخانه کُرکُرود؛ گیسوی خزر
این رودخانه از دل جنگل نیرنگ عبور میکند. کُرکُرود از ارتفاعات منطقه سرچشمه گرفته، از روستای کوشکسرا میگذرد و در نهایت به دریای خزر سرازیر میشود.
بومی های منطقه گاهی اوقات آب رودخانه را برای دم کردن چای و آشامیدن استفاده میکنند. البته آب کُرکُرود شفاف نیست، اما به نظر میتوان آن را مصرف کرد. به خاطر عبور از تنگه دار، محلی ها به آن کُرکُرود تنگه هم میگویند.
در جنگل نیرنگ تعداد زیادی درخت ممرز روییدهاند. البته اهالی شمال این نوع درخت را به نام های اولس، شَرَم و شَرَمدار میشناسند.
درخت انجیلی، یکی دیگر از گیاهان مشهور جنگل نیرنگ است. برگهای جوان انجیلی که به رنگ بنفش و کمی مایل به قرمز هستند، در تابستان سبز و درخشان شده و در پاییز، به نارنجی سوخته و قرمز روشن تغییر رنگ میدهند.
تنوع رنگها و چهار فصل بودن جنگل، انسان را فریب میدهد و شیفته خودش میکند. به همین دلیل است که این نقطه به جنگل نیرنگ شهرت دارد.
اینجا در هرفصلی زیباست. در بهار با صدای پرندگان و گلهای زیبا پامچال و بنفشه روبرو میشوید و میتوانید اکسیژن خالص را تنفس کنید. پاییز هم که طبیعت را فریبنده میکند. تابستان اینجا برای آدمهای گرمایی خوب نیست چون هوا شرجی میشود.
می توانید در جنگل نیرنگ کمپ کنید البته باید یک جای هموار پیدا کنید و از قبل با نگهبان آنجا هماهنگ کرده باشید.
شما هم به جنگل نیرنگ رفتهاید؟ امکانات اینجا چطور بوده است؟ چه چیزهایی با خود باید برای رفتن به این جنگل داشته باشیم؟ مسیر دسترسی به آن سخت است یا آسان؟ تجربه خودتان را از رفتن به این جنگل در قسمت نظرات برای ما بنویسید.