بیشتر وقتها موسیقیهایی که در تلویزیون پخش میشود تصاویر پیشزمینه از زیباییهای طبیعت، آبشار، درختها و فضاهای بکر شبیه به باغ عدن را نشان ما میدهد. خیلی از این فیلمها در استان لرستان که به پایتخت طبیعت ایران مشهور و شهرهایش دیدنیهایی مثل دره نی نگاه را در خود جای داده گرفته شده است.
دره نی گاه زیبایی منحصربه فردی دارد که هر بار با دیدن تصویرهای آن اشتیاق بیشتری برای رفتن و دیدن آن پیدا میکنیم. خیلی از افراد با دیدن تصویرهای مربوط به این دره با خود میگویند ایران هم در زیبایی کم از اروپای سبز ندارد.
با ما همراه باشید تا در این مطلب پینورست همه چیز را درباره این دره بکر بگوییم.
دره نی گاه که بهنام دره نگار هم شناخته میشود در استان لرستان و شهرستان دورود قرار دارد. این دره در منطقه تحت حفاظت اشترانکوه قرار دارد. وجود پاسگاه محیط زیست در این ناحیه و دشواریهای مسیر به بکر ماندن و باقی ماندن زیبایی در این دره کمک زیادی کرده است.
دره نی گاه در بخش کم عبور زاگرس و شش کیلومتری دریاچه گهر قرار دارد. وسعت این منطقه چیزی حدود ۱۲ کیلومتر طول و پانصد متر عرض است که در انتها به روستایی تپهای بهنام تی ختم میشود.
دره نی گاه همان طور که میتوان از نامش حدس زد به محل رشد ساقههای نی گفته میشود. شبیه به شعر مشهور مولانا که میگوید: «بشنو از نی چون حکایت میکند» فضای اینجا هم انگار پر از داستانهای دور و دراز این کره خاکی است.
در وسط این دره رودخانه زیبا و خروشان سفیدآب که آب زلالی دارد را میبینید. برای رسیدن به این دره سه راه مختلف وجود دارد.
مسیر اول از شهر دورود میگذرد. پس از رسیدن به این شهر با آبوهوای خنک و زمینهای سرسبزش باید به میدان امام رضا، میدان اصلی و مشهور شهر بروید. از آنجا با وسایل نقلیه به سمت امامزاده پیرعبدالله راه بیفتید. بعد از آن به سمت روستای تی بروید و سپس به دره میرسید.
دومین مسیر بیشتر توسط کوهنوردان و علاقهمندان به طبیعتگردی انتخاب میشود؛ این مسیر جزو مکانهای محبوب کوهنوردان حرفهای بهحساب میآید. در این مسیر راه خود را از دره و قسمت چپ چشمه زیر پنبهکار آغاز و با استفاده از سنگچینهای موجود مسیرتان را ادامه میدهید. جاهایی مجبورید از روی رودخانه عبور کنید که در خنکی بهار لذتبخش است؛ اما فراموش نکنید که طبیعت ذات سرکشی دارد.
نکته: در این مسیر باید خیلی مراقب جریان شدید آب و خطرهای دیگر مسیر باشید. به همین دلیل رفتن به این دره برای سنین پایین مناسب نیست و همراه داشتن تجهیزات برای گذر از آب بهعلت جریان تند رودخانه ضروری بهحساب میآید تا پیمایش امنی را تجربه کنید. انتها این مسیر هم به روستای تی ختم میشود.
مسیر سوم مناسب زمانی است که قصد دارید مستقیم به سمت دره بروید. این مسیر به چشمه خرم مشهور شده و از این راه در مسیر دریاچه گهر باید حدود نیم ساعت پیادهروی کنید تا به گردنه سلام برسید. آنتن مخابراتی که آنجا قرار دارد راهنمای خوبی برای پیدا کردن این گردنه محسوب میشود. بعد از گردنه سلام به دره گردو میروید. پیش از رسیدن به آبشارِ دره از یال پایینی کوه در قسمت چپ دره نی گاه حرکت کنید. راه خود را در جهت حرکت آب ادامه دهید تا به روستای تی برسید.
زمان مناسب برای رفتن به دره نی گاه بهار و تابستان است. فقط رود در فصل بهار خروشانتر و خطرناکتر میشود و همین علت رعایت نکات ایمنی که به آنها اشاره خواهیم کرد و حضور فرد با تجربه که راه را میشناسد ضروری است. در نهایت به یاد داشته باشید این دره برای افراد غیرحرفهای و بدون تجهیزات میتواند خطر آفرین باشد.
رفتن به این دره را در فصلهای پاییز و زمستان بهعلت سرمای زیاد پیشنهاد نمیکنیم؛ بهخصوص زمستانها که سرما و لغزندگی مسیر تقریبا گذر از دره را غیر ممکن میکند.
بیشتر بخوانید: دشت لاله واژگون؛ از دامنه های زاگرس تا کوهرنگ اصفهان
دیدنیهای زیبای دره نی گاه حتی باوجود طبیعت سختی که دارد خیلی از علاقهمندان را به این محل میکشاند. دریاچه نیلی رنگ و فیروزهای ترکیبی از رنگها را به شما نشان میدهد که بهسختی شبیه آن را جای دیگری پیدا میکنید؛ رود سرکش و خروشان سفیدآب، درختان زیبا و متنوع مثل بنه و بلوط و چندین نوع دیگر که فقط در دل زاگرس پیدا میشوند.
بهخصوص دست نخوردگی طبیعت دره نی گاه و سکوت آن یک آرامش ذهنی لذتبخش به شما میدهد. در این دره میتوانید آبشار نی گاه که حجم رودخانه را چند برابر میکند و آبشارهای کوچک زیاد دیگری را در دل حفرههای دیوارهی دره ببینید. انواع بوتهها و درختچهها در طول مسیر، پرندگان فراوان و آوای آنها که در سراسر دره میپیچد شبیه صحنهای از یک فیلم سینمایی است.
از فعالیتهای دیگر به جز امکان عکاسی از این طبیعت و آبتنی در جاهای بیخطر رودخانه میتوان به کمپینگ اشاره کرد. آمادگی و همراه داشتن تجهیزات برای کمپ هم جزو ضروریات برای چادر زدن و شب ماندن در دره نی گاه است.
جاذبههای طبیعی دیگری در اطراف دره نگار و در چند کیلومتری آن وجود دارد؛ ما به شما پیشنهاد میکنیم دیدن آنها را از دست ندهید!
دریاچه گهر درود و تنگه لیلی در همین شهر از نظر زیبایی میتواند با دره نی گاه رقابت کند. اگر در شهر درود قصد گردش و طبیعت گردی بیشتر داشتید از روستای مروک با درختان پر از میوههای تابستانی، تالاب ازگن و آبشار ازنادر دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: دریاچه کیو ؛ طبیعت تاریخی لرستان
از نکتههای زمان سفر به طبیعتهای زیبا که هزاران سال عمر دارند آمادگی ذهنی و جسمی کافی است. طبیعت به همان میزان زیبایی که دارد میتواند سرکش و خطرناک هم باشد. همان طور که گفتیم برای رفتن به دره نی نگاه جز آمادگی بدن به تجهیزات نیاز دارید.
بیشتر مسیر پیمایش دره خیلی دشوار نیست. مسیرهای پاکوب شده و دیوارههای دره راه رفتن شما را آسانتر میکند. اگر مسیر خود را از ابتدای دریاچه گهر شروع کنید اوایل راه عریض است و هر چقدر که پیشروی کنید این عرض کمتر میشود.
بهتر است بدانید داخل دره نی گاه آنتن و اینترنت گوشی شما قطع میشود و پیش از سفر خانواده و اطرافیان را درباره جزئیات سفر خود مطلع کنید. از پرخوری و سنگین شدن معده دوری کنید و ترجیحا خوراکیهای سبک با هضم راحت بخورید تا آب بدن سریع کاهش پیدا نکند.
اصلا فکر نکنید که باید یک باره تا انتهای مسیر پیشروی کنید. هر زمان احساس خستگی کردید یک محل راحت و خوب برای استراحت پیدا کنید. با رعایت این نکته و تقسیم انرژی مدام گرسنه نخواهید شد. به اندازه دو روز مواد غذایی و خوراکی هم با خود داشته باشید.
همان طور که گفتیم داشتن یک همراه کاربلد و حرفهای مهم است. نکته نهایی و بسیار مهم این است که قبل از ورود به دره و آغاز پیمایش از پاسگاه محیط زیست واقع در روستاهای تپه تی و درب آستانه در مورد اوضاع دره و مناسب بودن آن برای ورود مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای سفر با پای پیاده : چطور پیاده سفر کنیم که سلامت جسمیمان به خطر نیفتد
نکتههای ایمنی درباره دره نی نگاه زیاد بود و طبیعت همیشه غافلگیرکننده است. اما اگر قصد تجربه چشمانداز و منظرههای منحصربهفرد و کمیاب را دارید یا اگر از هیجان و تجربههای جدید در طبیعت لذت میبرید حتما یک بار به این دره بهشتگونه سفر کنید.
زیبایی این منطقه شبیه به تصویر سعدی از زیبایی در اشعارش است و شباهت زیادی به نقاشیهای هنرمندان دوران رمانتیک مثل کاسپار داوید فریدریش دارد. تصاویری که در آنجا چه با دوربین عکاسی چه با چشم ثبت میکنید تا مدتها در یاد شما باقی خواهد ماند و احتمالا همیشه صدا و وسوسهای برای برگشتن به دره نی نگاه را درون خود حس کنید. حتما نظر و تجربه خودتان را از رفتن به این دره بکر برا ما بنویسید.
اگر تصمیم دارید برای دیدن طبیعت بکر و دیدنی مثل دره نی گاه راهی سفر شوید فراموش نکنید که میتوانید هر زمانی بخواهید برای اجاره اقامتگاه به صورت آنلاین در شهر مورد نظرتان به سایت پینورست سر بزنید. انواع مختلف اقامتگاه از ویلای استخردارد و آپارتمان لوکس تا کلبه جنگلی خاص در این سایت وجود دارد.