باغ نگارستان تهران؛ باغی صمیمی و با شکوه

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
باغ نگارستان تهران؛ باغی صمیمی و با شکوه

گذراندن یک عصر دلپذیر و گشت‌وگذاری دو تا سه ساعته برای پیاده‌روی، تفریح و گپ‌وگفت‌ با دوستان صمیمی در یک باغ بی‌نظیر، تجربه‌ای عالی است که می‌توانید در باغ نگارستان تهران به ‌دستش بیاورید.

در این باغ مجموعه‌ای از صدا و تصویر و رنگ و تاریخ را پیدا می‌کنید که روح‌تان را تازه می‌کند و حوض‌های پرآب و درختان بلندش حال‌وهوای‌تان را حسابی عوض می‌کند.

می‌توانید در تالارها و بخش‌های مختلف این باغ تاریخی سردیس‌های بزرگان، نقاشی‌های مهم از شاگردان کمال‌الملک و داستان‌های تاریخی خیلی از حادثه‌های  مهم تاریخ ایران از دوره قاجار به بعد را تماشا کنید.  


باغ نگارستان کجاست؟

تهران زیبایی‌های زیادی دارد. زیبایی‌هایی که در لابه‌لای خیابان‌های عریض و طویل و شلوغش پنهان شده‌اند.

آدرس باغ موزه نگارستان، یک آدرس سرراست است و پیداکردنش اصلا سخت نیست. در شمال میدان بهارستان و در نزدیکی مجلس شورای اسلامی، باغی است به نام باغ نگارستان. محدوده امروزی این باغ از سمت غرب به خیابان صفی‌علی‌شاه و از شرق به خیابان دانشسرا می‌رسد.

این باغ از جنوب هم به میدان بهارستان و از شمال به خیابان شریعتمداری محدود است. ساختمان سازمان برنامه کشور هم در جنوب این باغ قرار دارد. 

ورودی باغ نگارستان

با مترو هم خیلی راحت می توانید به این جا برسید. ایستگاه بهارستان در خط دو پیاده شوید. بعد از بیرون آمدن از مترو تابلوی راهنما به سمت باغ نگارستان را می‌بینید، وارد خیابان دانشسرا شوید و بعد از چند دقیقه پیاده‌روی به ورودی غربی باغ موزه نگارستان در خیابان دانشسرا یا ورودی شمالی آن در خیابان شریعتمداری می‌رسید.    

شماره تماس باغ نگارستان: ‌۳۳۱۱۹۰۹۸

روی نقشه ببینید!


قیمت بلیط و ساعات بازدید از باغ نگارستان

کافه باغ در بهارستان

بلیط ورودی باغ نگارستان، ۳ هزارتومان است و بلیط مجموعه موزه‌ها، ۷ هزار تومان است. بهای بلیط هم فقط از طریق کارت‌خوان گرفته می‌شود. پس حواستان باشد کارت بانکی‌تان را جا نگذارید.

بلیط ورودی باغ نگارستان برای استادان، دانشجویان و کارکنان دانشگاه تهران رایگان و برای بقیه گروه‌های دانش‌آموزی و دانشجویی با هماهنگی قبلی نیم‌بها حساب می‌شود.

ساعت بازدید از باغ نگارستان هم به این صورت است که از ساعت ۹ صبح تا ۲۲ باز است. هر موزه‌ باغ نگارستان هم تا ساعت ۱۸ امکان بازدید دارد.

ساعت کاری رستوران و کافه باغ نگارستان، شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۲ ظهر ۲۰:۳۰ شب و پنجشبه‌ها و جمعه‌ها از ساعت ۹ صبح تا ۲۰:۳۰ شب است. 

توجه داشته باشید که باغ نگارستان روزهای دوشنبه‌ تعطیل است؛ اما امکان بازدید از فضای سبز و محوطه باغ نگارستان و استفاده از کافه و رستوران وجود دارد.  

بیشتر بخوانید: عمارت مسعودیه ، قصر زیبای شازده لوچه‌ قجری که هرگز شاه نشد


قهوه با طعم آواز پرندگان

کافه

هر گشت‌وگذاری هر چقدر هم دل‌انگیز باشد، کمی خستگی را به همراه دارد؛ اما اگر جایی وجود داشته باشد که بتوانید در فضایی با صدای صدها پرنده همدل بشوید و یک فنجان چای یا قهوه را زیر سایه درختانی پیر و قدیمی بنوشید، دیگر خستگی معنی ندارد.

کافه باغ نگارستان گزینه مناسبی برای عوض‌کردن حال‌وهوای‌تان است. این کافه در محوطه باغ نگارستان قرار دارد و حدود ۱۰میز قدیمی با صندلی‌‌های لهستانی کهنه دارد. حدود ۶-۵ میز هم در فضای داخلی و در ساختمان کافه قرار دارد.

 

پس بعد از باغ‌گردی در باغ نگارستان و تماشای تاریخ قاجار در صفحات موزه‌های این باغ، با نوشیدن یک لیوان شربت خنک در تابستان، یک فنجان چای داغ در زمستان و میل‌کردن غذاهای سنتی در رستوران باغ نگارستان حس‌وحال‌تان را خوب کنید.

تهران هزار و یک دلیل به آدم می‌دهد تا به آن سفر کنید و چندروزی را مهمانش باشید. دیدنی‌های پایتخت زیاد است و نیاز است آدم چندروزی را جایی اقامت کند و برای اقامت خود در این شهر اصلا نگران نباشید می‌توانید وارد سایت پینورست شوید و سوئیت ارزان قیمت یا آپارتمان مبله موردپسند خودتان را اجاره کنید.


تاریخچه باغ نگارستان

باغ نگارستان

این باغ زیبا در دوره قاجار و به دستور فتحعلی شاه ساخته شد و در طول زمان، حوادث و داستان‌های زیادی را تجربه کرده.

حالا نگارستان یکی از مکان‌های دیدنی و خوش آب‌وهوای پایتخت است که علاوه بر داشتن محیطی باصفا، قصه‌گو گوشه‌هایی از تاریخ ایران در زمان پادشاهان قاجار است.

البته باغ نگارستان در طول زمان در معرض تخريب‌های زیادی قرار گرفته. وسعت اولیه آن ۴۳,۲۰۰ متر مربع بوده که در حال حاضر ۱۱,۴۶۹ مترمربع از آن باقی مانده است.  این باغ  با شماره ۲۰۸۲ در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

امروز تنها قسمت کوچکی از باغ و ساختمان کاخ به‌جامانده و در زمین آن، ساختمان‌هایی از جمله دانش‌سرای عالی سابق، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بنا شده است.

بیشتر بخوانید: خانه پهلوان رزاز ؛ اقامتگاهی سنتی در قلب تهران

قبلا سردر اصلی باغ در قسمت جنوبی آن قرار داشت و دو طبقه داشت. در طبقه بالا سه اتاق و در طبقه پایین دو اتاق ساخته شده بود.

بعد از عبور از این سردر، خیابانی شمالی جنوبی آن سردر را به داخل باغ پیوند می‌داد. در حاشیه این خیابان و در طول آن اتاق‌های متعددی وجود داشت که دارای گچ‌بری‌های خیلی زیبا بودند. چون به مرکز باغ می‌رسیدیم بناهای اصلی این قصر در آن‌جا بود و مشهورترین این بناها، عمارت حوض‌خانه است که نام دلگشا داشت و آن را درست در وسط این باغ ساخته‌اند. در همین ساختمان، تالار سلام پادشاهی که در دو طرف آن پرده نقاشی مجلس سلام جلوه‌گری می‌کرد، قرار دارد. 

حوضخانه

در اين قصر باغ عمارت‌ها و تالارهای باشکوهی مثل عمارت دلگشا، تالار سلام، تالار قلمدان و چند حوض‌خانه برپا شده بود. در سمت شمال این قصر تالار سلام به‌همراه اتاق‌هایی بوده و به مراسم‌های رسمی اختصاص داشته است. دیوارهای این تالار پر از نقاشی شاه، شاهزادگان، بزرگان، امرا، سفرا و حکام بوده است.

در وسط باغ حیات خلوت و ساختمان‌های یک طبقه، در قسمت جنوبی حیات تالار مصور و در جبهه شمال غربی هم حمامی با ستون‌های سنگی حجاری شده و منقش با سنگ‌های مرمر قرار داشت که گفته می‌شود قائم مقام فراهانی در این حمام به قتل رسید. این حمام سرسره نامیده می‌شد. کشیک‌خانه و محل سکونت نگهبانان و خدمه هم در ورودی باغ واقع بود.

تنها بنای قاجاری باقی‌مانده از باغ نگارستان حوض‌خانه است که در حال حاضر به موزه هنرهای ملی تبدیل شده است. جایی که امروزه به‌عنوان باغ نگارستان شناخته می‌شود، ساختمان‌های دانشسرای عالی است که شامل کتاب‌خانه، فضاهای آموزشی، اداری و فضای سبز است. 

بیشتر بخوانید: دیدنی ترین موزه‌های تهران؛ گردش در زمان


دیدنی‌های باغ نگارستانباغ نگارستان

اصلا خود این باغ دیدنی‌ست. وقتی درش باز می‌شود و شما وارد می‌شوید انگار در بهشت به رویتان باز شده. داخلش یک نمایشگاه آیینه کاری ست. باغی از آینه روبروی شماست. انقدر این‌جا باصفاست که هم به درد دسته‌جمعیو خانوادگی  وقت گذراندن در رستورانش می‌خورد هم خلوت کردن با خود یا قدم زدن‌های دونفره!

 داخل باغ موزه نگارستان، مجموعه‌های مختلفی برای بازدیدکنندگان وجود دارد. موزه مکتب کمال‌الملک که مجموعه‌ای از مهم‌ترین آثار شاگردان نسل اول و نسل دوم کمال‌الملک است.

 

مجموعه نقاشی‌های علی اسفرجانی و معرق‌کاری‌هایش و البته مجموعه ملک‌الشعرای بهار که شامل تندیس و کتاب‌ها و دست‌نوشته‌هایش است. همچنین مجموعه مردم‌نگاری دکتر روح‌الامینی و مجموعه مجسمه مینیاتورهای جهانگیر ارجمند و تندیس فردوسی، از جمله بخش‌های مختلف موزه را شامل می‌شوند که بازدیدکنندگان می‌توانند تمام این بخش‌ها را در دل این عمارت زیبا تماشا کنند. 

بیشتر بخوانید: باغ های ایران – گردش در ۱۱ باغ شگفت‌انگیز ایرانی


معماری باغ نگارستان

باغ نگارستان

به این دلیل که در یکی از اتاق‌های عمارت تعداد زیادی تابلو نقاشی که اغلب پرتره هم بودند به نمایش درآمده بود، این باغ موزه را نگارستان نام‌گذاری کردند. این نقاشی‌ها توسط هنرمندانی چون میرزاجانی نقاش، میرزا بابا نقاش و عبدالله خان نقاش‌باشی، کشیده شده است.

باغ نگارستان به دست سید علی‌اکبر باغبان طراحی شد. دبیرستان علمیه تا سال ۱۳۱۱ هجری خورشیدی در یکی از این سه بنای تازه‌تأسیس‌شده دایر بود. سال ۱۳۱۱ هجری خورشیدی با ساخت  دانشسرای عالی تمام بناها به این دانشسرا اختصاص یافت.

در سال ۱۳۱۵ هجری خورشیدی کتابخانه باغ با معاونت پروین اعتصامی ساخته شد. در سال ۱۳۳۵، موسسه لغت‌نامه دهخدا، کلاس‌های زبان‌های خارجی، جغرافیا و کلاس‌های عمومی دانشکده ادبیات تأسیس شد و در سال ۱۳۳۷، موسسه تحقیقات اجتماعی در این مکان شروع به فعالیت کرد.

باغ نگارستان به سبک کلاه‌فرنگی و برای اقامتگاه تابستانی شاه ساخته شد. این بنا دارای دو عمارت بسیار زیبا به نام‌های دلگشا و تالار قلمدان است. اتاق‌هایی با درهای چوبی و دو تالار بزرگ در طرفین ساختمان مرکزی این باغ واقع‌ شده‌اند. مساحت باغ حدود ۶۰۰متر زیربنا، ۶۴ اتاق، چهار تالار و کتابخانه با چهار سالن است. تالارهای این بنا با آینه‌کاری‌های بسیار زیبا، نقوش طلایی و چلچراغ‌های باارزش تزیین شده‌اند.


تاحالا به باغ نگارستان رفته‌اید یا دیدن این جای شگفت‌انگیز را از دست داده‌اید؟ شما هم با دیدن حیاط این باغ دلتان باز شده است؟ اصلا یادتان مانده که موزه‌هایش را ببینید یا غرق تماشای حیاط و عکاسی شده‌اید؟ کیفیت کافه و رستوارن آن را چطور دیدید؟ چه زمان‌هایی برای رفتن به این باغ خلوت‌تر بوده؟ برای ما در قسمت نظرات تجربیات خوب یا بدتان را بنویسید؛ قطعا آن‌ها را می‌خوانیم و به مطلب اضافه خواهیم کرد.

طاهره خواجه گیری
بقیه‌ نوشته‌ها

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی