این روزها و با گسترش شبکههای اجتماعی و سیل اطلاعات در مورد تاریخ که گاهی درست و اکثر مواقع غلطهای زیادی همراه با اغراق به دست ما میرسند، برای دانستن اطلاعات درست و دقیق باید چه تصمیمی بگیریم؟ هنوز خاندن کتاب میتواند راه بهتری باشد اما اگر از آن آدمهایی هستید که همیشه هم حوصلهی خواندن کتابهای سنگین تاریخ را ندارید بهتان پیشنهاد میکنیم سری به موزه بزنید. به خصوص اگر دوست دارید تاریخ ایران را بشناسید باید به موزه ملی ایران در شهر تهران بروید.
در موزه ملی ایران مجموعهای کامل و غنی از دوران پارینه سنگی تا پایان سلسله ساسانیان و در بخش دیگری آثار دوران پس از ورود اسلام به ایران را برای بازدید عموم مردم به نمایش گذاشتهاند. بخش پیش از اسلام در موزهای به نام موزه ایران باستان و بخش پس از اسلام این مجموعه به اسم موزه دوران اسلامی شناخته میشوند.
سنگ بنای موزه ملی را احمد شاه قاجار نهاد
ممکن است برایتان جالب باشد که بدانید سنگ بنای تأسیس موزه ملی ایران باستان هم به سالهای بسیار دور و دوران احمد شاه قاجار برمیگردد و به همین دلیل از نظر خیلی از کارشناسان اینجا بهعنوان موزه مادر و باستانی کشور شناخته میشود.
البته فراموش نکنیم که بعضی محققان اعتقاد دارند ایده ساخت موزه در ایران اولین بار به دوران مشروطه و فردی به اسم صنیع الدوله مربوط برمیگردد که البته پروژه مورد نظر هرگز به سرانجام نمیرسد.
در موزه ملی ایران میتوانید آثار متنوعی از گذشتههای خیلی دور و تاریخی ایران را تا به امروز مشاهده کنید. در این موزه نشستها و بحثهایی هم درباره این آثار و اهمیت آنها برگزار میشود که شرکت در این سمینارها و نشستها به شما دید خوبی در مورد تاریخچه و اهمیت این اشیاء میدهد.
مسیر دسترسی به موزه ملی ایران با مترو: برای رسیدن به این محل میتوانید از مترو استفاده کنید و در ایستگاه امام خمینی (ره) در تقاطع خط یک و دو مترو پیاده شوید و بعد از آن پنج دقیقه به سمت غرب پیادهروی کنید تا به خیابان سی تیر و موزه ملی ایران برسید.
اگر هم ایستگاه حسن آباد پیاده شدید پنج دقیقه پیاده روی دارید ولی این بار به سمت شرق. جز این راهها پایانههای تاکسی و اتوبوسی که مقصدشان پارک شهر باشد هم شما را به این محل میرسانند.
ساعات بازدید از موزه ملی ایران؟ برای بازدید از موزه ملی ایران ساعت بازدید در شش ماه اول سال از ۹ صبح تا ۷ عصر و در شش ماه دوم سال از ساعت ۹ تا ۵ عصر است.
موزه چه روزهایی تعطیل است؟ موزه فقط شش روز در سال و آن هم در تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر رحلت پیامبر اسلام و امام چهارم شیعیان، ۱۴ خرداد رحلت رهبر انقلاب و ۲۱ رمضان شهادت امام اول شیعیان و ۲۵ شوال شهادت امام ششم شیعیان تعطیل میشود.
قیمت بلیتورودی مجموعه موزه ملی ایران ده هزار تومن است.
اگر تصمیم گرفتهاید برای تعطیلات به شهر تهران بروید و از موزهها و دیدنیهای بیشمار آن دیدن کنید حتما برای پیدا کردن بهترین قیمت برای اجاره آپارتمان روزانه به وب سایت پینورست مراجعه کنید و از بین واحدهای آپارتمانی درجه یک ما اقامتگاه دلخواهتان را راحت و به صرفه پیدا کنید.
چطور موزه ملی ایران را بگردیم؟ یک راهنمای آسان برای بازدید از هر دو ساختمان موزه
موزه ملی ایران در مجموع دو ساختمان دارد.
ساختمان اول با آجرهای قرمز رنگ و با طراحی معمار فرانسوی شناخته شده در ایران، آندره گدار است و همانطور که گفتیم قدیمیترین موزه ایران بهحساب میآید.
اشیا و دیدنیهای این ساختمان به دوران پیش از تاریخ و تاریخی تعلق دارد. این بنا موزه ایران باستان نام دارد.
در قسمت دیگری از این مجموعه ساختمان موزه دوره اسلامی قرار دارد. این ساختمان در سال ۱۳۷۵ و با الهام از طرح کاخ ساسانی بیشاپور بهصورت چیلیپایی هشت ضلعی با مساحتی نزدیک به ۴۰۰۰ متر مربع و در سه طبقه ساخته شد. این بنا هم آثار ارزشمندی از دوران ورود اسلام به ایران تا سلسله قاجاریه را در خود جای داده است.
موزه ایران باستان
برای بازدید از موزه ایران باستان پیشنهاد میکنیم از طبقه دوم بازدید خودتان را شروع کنید. چون اینطور میتوانید بهترتیب و از دوران پیش از تاریخ از موزه بازدید کنید.
اشیا تاریخیای که در این طبقه وجود دارند از دوران پارینه سنگی تا چهار قرن پیش از میلاد مسیح را شامل میشوند. ابزار و وسایل کار سنگی، فیگورهای انسان و حیوان از جنس گِل، سفالهای مناطق باستانی و حفاظت شده ایران مثل ماکت سفالی سنگ چخماق از یادگارهای دوران پارینه سنگی است.
در طبقه همکف اما وارد دوران تاریخی و شکلگیری و متمرکز شدن تمدن میشویم. در این طبقه از موزه ملی ایران باستان آثاری از دوران نگارش و نقش کشیدن روی اشیا و هزاره چهارم پیش از میلاد تا پایان دوران ساسانی جمعآوری شدهاند. از وسایل و اشیای به نمایش گذاشته شده در این طبقه میتوان به کهنترین انیمیشن جهان روی سفالی قدیمی از شهر سوخته، مجسمه داریوش اول، پیکر مشهور مرد زاوی شمی و مرد نمکی معدن زنجان اشاره کرد.
پس از گشتن در موزه ایران باستان پیشنهاد میکنیم موزه دوران اسلامی را هم از دست ندهید. موزه دوران اسلامی در ابتدا در سالهای آغازین دهه ۲۰ بهعنوان موزه مردم شناسی طراحی شد. این پروژه اما به نتیجه نرسید تا این که در سال ۱۳۳۲ این ساختمان به یک نمایشگاه موقت و محل برگزاری همایش تبدیل شد.
برای همین تا مدتها آثار نفیس دوران اسلامی در طبقه دوم موزه ایران باستان نگهداری میشدند. سالهای بعد اهمیت آثار این موزه برای بسیاری شناخته شد و تصمیم گرفتند این اشیا را به ساختمانی جدید منتقل کنند.
اینطور بود که بخش دوم موزه سال ۱۳۷۵ افتتاح شد.
در دههی ۸۰ برای این که در مورد چطور نمایش دادن اشیا این موزه تصمیم جدی گرفته شود این موزه یک بار دیگر بسته شد. اما نتیجهاش بد نشد. در نهایت بنایی با طراحی هشت ضلعی متاثر از دوران ساسانی و بسیار زیبا ساخته شد.
بازدید از این موزه را هم بهتر است از طبقه دوم آغاز کنید. این طبقه شامل تالارهایی از دوران صدر اسلام، عصر سلجوقیان و ایلخانیان است. قرآنهایی که در این طبقه میبینید بر پوست آهو و از صدر اسلام بهجای مانده است.
از دیگر اشیای این تالار میتوان به سفالینههای نیشابور و کاشان، دست بافتههای ری و اصفهان، ، گچبری و آجرکاریهای دوران سلجوقیان، ظروف زرین فام و محرابهای عظیم ایلخانیان، شیشههای گرگان، نسخ خطی مثل کتاب مسالک و ممالک و پنج گنج نظامی اشاره کرد.
در طبقه اول موزه هنرهای اسلامی تالارهای قرآن، تیموری، صفویه، افشار، زند و قاجار را مشاهده میکنید. آثار نفیس و بسیار ارزشمندی مثل نگارگریهای عصر تیموریان، چینیهای آبی و سفید، فرشینههای زربافت دوران صفویان، نقاشیها و لاکیهای دوره زندیه و قاجار، نقاشیهای سبک قهوهخانهای، خاتمکاری و آینهکاری روی چوب و فولادهای طلاکوب در این طبقه به نمایش گذاشته شدهاند.
یک بازدید کامل از موزه ملی چقدر طول میکشد؟
اگر حوصله بهخرج بدهید دیدارتان از تمامی بخشهای موزه ملی ایران حدود ۴ ساعت طول میکشد. یعنی دو ساعت را برای بخش ایران باستان و دو ساعت را برای بخش دوران اسلامی بگذارید.
از خوبیهای محل قرارگیری موزه ملی ایران میتونیم به مکانهای دیدنی زیادی در اطراف موزه اشاره کنیم.
محلهایی مثل میدان مشق، میدان حسنآباد، سردر باغ ملی و عمارت مسعودیه در اطراف موزه قرار دارند که دیدار از آنها رو پیشنهاد میکنیم.
اگر گردش در موزه و سیر و سفر در تاریخی چند هزار ساله گرسنهتان کرد پیشنهادهای زیادی برای رفع گرسنگی و خستگی داریم.
اول از همه پیشنهاد میکنیم همان نزدیکی یک سری به خیابان سی تیر بزنید. غذا و شیرینی و قهوه را از دکههای خیابان سیتیر بگیرید. نزدیک پارکهای مختلفی هم هست و خلاصه جا برای نشستن دارید.
ولی به غیر از آن اگر دلتان حوس کباب کرده به رستوران شاطر عباس در خیابان سعدی با منوی اقتصادی و انواع کباب بروید.
رستوران عادل با غذاهای ایرانی در خیابان جمهوری بین ظهیرالسلام و سعدی معمولا مورد علاقه بازاریهاست و کسانی که منطقه را خوب بلدند. این رستوران برای قرارهای کاری هم بدک نیست.
رستوران بهاران در خیابان سعدی و روبروی مسجد هدایت هم رستوران معروفی است که سعدیروها و لالهزار دوستها آن را بلدند.
اگر هم دلتان یک جای دنج میخواهد که کمی استراحت کنید به کافه رستوران ریرا در کوچه قدیمی لولاگر در خیابان نوفل لوشاتو سری بزنید.
در نهایت دیدار از موزه ایران باستان شما رو مدام با سوال و فکرهایی درباره تاریخ این سرزمین و آنچه بر آن گذشته مواجه خواهد کرد. تاریخ و سرزمینی پرتلاطم که هنوز هم در دل زمان به جلو میرود و هر بار از دل خاکسترهای خود از نو متولد شده است. اگر تا به حال موفق نشدهاید از این موزه ارزشمند دیدار کنید و دوست دارید برای تعطیلات بعدی به تهران سفر کنید و این موزه جذاب را ببینید؛ برای اجاره اقامتگاه دلخواهتان به روش ساده و به صرفه به وب سایت پینورست مراجعه کنید و از بین اقامتگاههای درجه یک ما ویلا یا آپارتمان مورد نظرتان را انتخاب کنید.
در انتها اگر از این موزه بازدید کردید برای ما در مورد خاطره بازدیدتان در بخش نظرات همین صفحه بنیوسید.