شاید برایتان جذاب باشد که قهوه عصرانهتان را جایی بنوشید که روزگاری پاتوق افرادی مثل نیما یوشیج بوده و سگ ولگرد صادق هدایت آنجا به رشته تحریر درآمده یعنی در کافه نادری.
در دوران پهلوی اول زمانی که شوق مدرنیته شدن سراسر تهران را فرا گرفته بود و به سرعت تمام اجزای شهر داشت رنگ و بوی تازه میگرفت و نماد های غربی جای خودشان را در دل مردم شهر باز می کردند، سال ۱۳۰۶ خاچیک مادیکیانس مهاجری متولد ایروان کافهای را در خیابان نادری وقت (جمهوری کنونی) به سبک کافههای فرانسوی و آلمانی تاسیس کرد تا به سرعت مکانی شود برای دورهمی روشنفکران و وقت گذراندن مردم عادی و حتی دیدارهای یواشکی عشاق شهر.
از خیابان جمهوری به سمت چهارراه استانبول که حرکت کنید چشمتان به کافه رستوران جذاب و تاریخیای میافتد که توصیه میکنم آنجا خودتان را به یک نوشیدنی گرم دعوت کنید. جایی که هنوز هم می توانید شکوه حضور آل احمد و شاملو را حس کنید.
جایی که در بحبوحه کودتای ۲۸ مرداد با توجه به اینکه در قلب تهران قرار داشت مکانی برای گرد هم آمدن روشنفکران و سیاسیون زمانه بود تا در آنجا لبی تر کنند و به اصطلاح تحلیلی بر اوضاع جامعه داشته باشند.
معماری این بنا به تقلید از کافه های اروپا به خصوص پاریس است.
کافه نادری با میز و صندلی های چوبی لهستانی، پنجره های بلند، سبک چیدمان کلاسیک، دیواری با عکس اهالی هنر قدیمی، میزی که روزگاری میزبان فروغ فرخزاد بوده و طعم قهوههای خاص خودش حال و هوای طهران قدیم را به خوبی حفظ کرده و همین امر باعث شده تا روز به روز به علاقهمندانش اضافه شود و اهالی سینما را ترغیب کند که کافه نادری را برای شهرزاد انتخاب کنند.
اگر شما هم از طرفداران این سریال محبوب باشید، حتما اسم کافه نادری را شنیدهاید و فضای کافه برایتان آشنایی دارد.
فضای مجموعه نادری از چهار بخش حیاط، کافه، رستوران و هتل در طبقه بالا تشکیل شده؛ حیاط کافه نادری روزگاری باغچه ای پر رونق و سبز بوده که شب ها با پخش موسیقی زنده و با حضور خواننده های مشهور از مهمان ها پذیرایی میشد که متاسفانه قریب به سه دهه است که حیاط مجموعه تقریبا تعطیل شده و دیگر شکوه و رونق قبل را ندارد.
اگر خارج از تهران هستید اما مشتاق به تهران گردی شدهاید هتل نادری با همان ویژگیهای کافه، تاریخی، کلاسیک و فضای دلنشینش میتواند پذیرای شما باشد.
همچنین رستوران نادری هم که با یک راهروی کوچک از کافه جدا میشود انتخاب خوبی برای صرف یک ناهار با طعم طهران قدیم است.
بیشتر بخوانید: لیست ۱۰ تایی از کافه های شیک تهران؛ از سنتی تا مدرن
وارثان مادیکیانس ادعا دارند که برای اولین بار آنها غذاهای فرنگی مانند بیف استروگانف، بیفتک، شاتوبریان، کافه گلاسه، قهوه ترک و فرانسه را عرضه کردند و شاید یکی از دلایل پر رونق شدن و پایدار ماندن کافه نادری تا الان همین منوی متنوع و تازه بوده و هست؛ البته امروزه شما غذاها، نوشیدنیها، کیک و بستنیهای متنوعتری را در منوی کافه میبینید.
قیمت غذاهای منو با توجه به مواد اولیهای که استفاده میشود متوسط رو به بالاست، ولی این دلیل نمیشود که شما خودتان را از پرطرفدارترین غذای این منو یعنی شاتوبریان که تهیه شده از گوشت سرخ شده با سس قارچ و سبزیجات است محروم کنید، پیشنهاد میکنم بعد از ناهار سری به قهوه های کافه که شهرتی خاص پیدا کردهاند بزنید، اگر هم میلی به قهوه نداشتید یا دوست داشتید طعمی متفاوت را امتحان کنید از منوی رنگارنگ کافه میتوانید بستنی را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: باغ نگارستان تهران؛ باغی صمیمی و با شکوه
کافه نادری هم مثل بناهای تاریخی دیگر فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرده، از تعطیلی کامل گرفته تا از دست رفتن قسمتی از مجموعه.
در دهه هفتاد قنادی نادری که مانند کافه قدمت و رونق زیادی داشت تعطیل شد، اما کافه و رستوران باقی ماند.
جای خوشحالی دارد که بگوییم کافه و هتل نادری تهران در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی قرار گرفت و ثبت شد.
تعطیلیها و تصرف بخش بزرگی از مجموعه نادری از رونق سابق این مجموعه کم کرد و باعث شد تا نام کافه نادری کمرنگتر از گذشته شود اما هیچوقت از ارزش تاریخی این مجموعه کم نشد.
بعد از صرف یک نوشیدنی و گذراندن وقت کنار دوستان اگر از سمت خیابان جمهوری به سمت پل حافظ حرکت کنید میتوانید سری به پاساژ چارسو بزنید و گشتی هم در دنیای لوازم دیجیتال داشته باشید و همچنین در پردیس سینمایی چارسو میتوانید از دیدن یک فیلم سینمایی لذت ببرید.
و اگر از خیابان جمهوری به سمت خیابان فردوسی حرکت کنید، بعد از حدود نیم ساعت پیادهروی به موزه جواهرات ملی می رسید و تماشای جواهرات و اشیا پر زرق و برق و گران قیمت حتما لذتبخش خواهد بود.
همچنین در خیابان سی تیر موزه آبگینه و سفالینه های ایران قرار دارد که در آن مجموعه ای از کاسهها، کوزهها و دیگر ظروف باستانی در عمارتی به سبک قدیمی جمع آوری شده و مقصد خوبی برای یک گردش چند ساعته است.
حالا انتخاب با شماست پاساژ گردی و سینما یا موزه و بازدید از اشیای کُهَن؟
بیشتر بخوانید: موزه جواهرات ملی ، گنجینه ای گرانبها از تاریخ کهن ایران
اگر علاقهمند شدید سری به کافه نادری بزنید اما ترافیک و طرح شما را آزار میدهد نگران نباشید! با سوار شدن در قطار مترو به ایستگاه فردوسی میرسید و یا در خط یک ایستگاه سعدی پیاده میشوید و بعد از چند دقیقه پیادهروی در خیابان جمهوری به کافه نادری می رسید.
همچنین ایستگاه های بی آر تی زیادی در نزدیکی کافه وجود دارد که کار را برای شما راحت تر می کند و می توانید یک گردش ارزان قیمت داشته باشید.
وقتی که اسم کافه نادری را سرچ میکنید، کمتر نظر منفی در مورد کافه میبینید، قرارگیری در قلب تهران، دسترسی آسان، میزبانی از اهالی شعر و ادب و هنر و روشنفکران، گذر از وقایع تاریخی بسیار و منوی خاص این مکان را دارای ارزش و شهرت و محبوبیت بسیار کرده، برای اهالی کافه گردی جزو ملزومات که اسم کافه نادری را در رزومه خودشان داشته باشند.
تمام چیزهایی که گفتیم و خواندید بنظرم یک مجموعه کامل است برای اینکه مقصد کافه گردی این بارتان کافه نادری باشد.
کاش هنوز هم آدمهایی از جنس مادیکیانس باشند تا مجموعهای را به یادگار بگذارند برای نسلهای بعدی، و نوادگانمان روی صندلیهایی بنشینند که آدمهای بزرگ امروز روی آنها نشستند و داستان این روزهای ما نقل مجلسشان باشد و لبی تر کنند و زمان را به فراموشی بسپارند.
ملاک یک کافه خوب برای شما چیست؟ بین یک کافه تاریخی و کلاسیک و یک کافه مدرن و امروزی انتخابتان کدام است؟ فضا و محیط کافه، برخورد کارکنان، طعم خوراکی ها، کدام شما را قلقلک میدهد که بعد از ظهر خودتان را در یه کافه بگذرانید؟ آیا تا به حال به کافه نادری رفتهاید؟ آیا تاریخی بودن و قدمت یک کافه شما را ترغیب می کند تا سری به آنجا بزنید؟ حتما نظرتان را برایمان بنویسید.