خانه مستوفی الممالک، خانهای است که همه آن را به عنوان نماد تاریخ معاصر ایران شناختند.
این عمارت از همان عمارتهای به یادگار مانده از دوران پیش از انقلاب است که با تماشای آن میتوانید به گذشته سفر کنید. در ادامه از تاریخچه و داستانهای خانه تاریخی مستوفی الممالک بیشتر بدانید.
خانه مستوفی الممالک هر چند به تازگی بر سر زبانها افتاده است اما بیایید درمورد تاریخچه، معماری و ماجراهای این عمارت قدیمی صحبت کنیم.
بعد از انقلاب این عمارت از نوادگان خاندان مستوفی الممالک خریداری شد و امروز مالکیت آن به وزارت ارتباطات و فناوری رسیده و برای عموم بازدید ندارد.
منبع: گوگل مپ عکاس: ABBAS POUYA
ناگفته نماند که منطقه سنگلج تهران که خانه مستوفی الممالک در آنجا قرار دارد محل زندگی اعیان بوده. این منطقه در گذشته علاوه بر این که مرکز مهم سیاسی بوده است مکانی برای اقامت و زندگی افراد مشهور و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی بود.
شاید یکی از خانههایی که در ساخت فیلمهای قدیمی تهران از آن بیشتر استفاده میشود عمارت مستوفی الممالک است.
معماری بی نظیر این عمارت که برگرفته از معماری فرانسه است باعث شده فیلم برداریهای زیادی در این مکان صورت بگیرد.
لوکیشن فیلمهایی مثل سریال شهرزاد، سلطان صاحبقران، عروسی خوبان، دلشدگان و فیلم سینمایی خوب بد جلف در این خانه تهیه شده است و شاید به همین خاطر بیشتر در معرض آسیب قرار گرفته.
بیشتر بخوانید: شهرک سینمایی غزالی – لوکیشن سریال شهرزاد و فیلمهای خاطرهانگیز
این عمارت تاریخی تهران محل زندگی میرزا حسن مستوفی الممالک بوده است. او فرزند میرزا یوسف مستوفی آشتیانی بود که از صدر اعظمهای دوره ناصرالدین شاه قاجار بوده.
منبع: گوگل مپ عکاس: Mahya Tabesh
این خانه تاریخی تا سالها محل زندگی خانواده میرزا حسن بود تا اینکه بعد از انقلاب نوادگان مستوفی الممالک این خانه را به دولت فروختند و به مالکیت وزرات ارتباطات و فناوری درآمد.
بیشتر بخوانید: خانه نیما یوشیج ؛ دیدن یک خانه با حال و هوای شعر
شاید برایتان جالب باشد که بدانید اینجا اولین بناهای تاریخی و فرنگی ساز عصر ناصری ایران است و با الهام از معماری فرانسوی ساخته شده است. میرزا حسن مستوفی الممالک با جانشین شدن در جایگاه پدرش که صدر اعظم ناصرالدین شاه بود بعد از سن 26 سالگی به کشورهایی چون فرانسه و ایتالیا سفر کرد و در آن جا تقریبا 8 سالی سکونت داشت.
هوش و ذکاوت میرزاحسن باعث شد تا هشت بار رئیس وزرا، شش بار وزیر جنگ، چهار بار وزیر داخله، دوبار وزیر مشاور و یکبار وزیر مالی شود. معماری خانه هم از سلیقه میرزا حسن به سبب زندگی در اروپا موثر بود و این خانواده در تهران اراضی منطقه گلوبندک را در اختیار داشتند و توانستند املاک وقفه مهمی را در این منطقه از خود باقی بگذارند. این خانه هم یکی از این وقفیات بود که در حال حاضر در اختیار دولت است و برای جلوگیری از بین رفتن آن باید چارهای اندیشید.
معماری خانه مستوفی الممالک، در اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه بنا شده است. این عمارت در وسط باغی که 50 هزار متر مربع وسعت دارد محاصر شده است. امروزه فقط 1700 متر از آن باقی مانده است.
وجه تمایز این عمارت با دیگر عمارتهای دوره قاجار به کار نبردن کاشی کاری، ارسیها و شیشههای رنگی در نمای عمارت است.
منبع: گوگل مپ عکاس: Hamid Reza Darajati
قرینه سازی در این عمارت بیانگر ذوق و استعداد معمار آن است، به ویژه تالار پروانهای یا شاهنشین در این خانه که برای همگان شناخته شده است.
در تالار شاهنشین سقف تالار به صورت یک صفحه شطرنجی با پروانههای کاغذی تزیین شده است. این پروانهها مثل پروانههای مناطق گرمسیری هستند و در طرح و رنگهای گوناگون به کار برده شده است. همچنین ایوان تالار پروانهای با گچبریها، ستونهای مرتفع بلند و آبی شکل نمای چشمگیری به خانه مستوفی داده است که باید رفت و از نزدیک تمامی این زیباییها را دید.
تهران، خیابان 15 خرداد، چهارراه گلوبندک، خیابان بادامچی، کوچه چاله حصار.
مسیر دسترسی آن بسیار راحت است اما چون این عمارت در منطقه شلوغ و پر رفتوآمد و پر ترافیک تهران قرار دارد بهتر است برای بازدید از وسایل نقلیه عمومی استفاده شود. نزدیکترین مسیر مترویی به خانه مستوفی الممالک ایستگاه ۱۵ خرداد است و اگر بخواهید با اتوبوس راهی دیدن این عمارت شوید از طریق اتوبوس با ایستگاه اتوبوس گلوبندک میتوانید استفاده کنید.
02166059000
در حال حاضر این خانه تاریخی بازدید عمومی ندارد. به طوری که میتوان گفت این خانه روز به روز در حال تهدید و تخریب است و به شدت در معرض آسیب قرار دارد و اگر هر چه زودتر اقدامی برای مرمت و بازسازی آن انجام نشود، شاید هیچ وقت دیگر نتوان عمارت مستوفی الممالک را دید.
گردشگرانی که به تهران سفر میکنند میتوانند با رزرو ویلا استخردار در تهران و یا اجاره ویلا قیمت مناسب از جاذبههای تهران بازدید نمایند.
حالا اگر شما خواهان بازدید از جاهای دیدنی نزدیک به عمارت مستوفی الممالک هستید میتوانید از خانه پدری جلال آل احمد، کلیسای سورپ گئورک، گرمابه سنتی باب همایون، خانه پروفسور حسابی، خانه تاریخی ملک، کاخ گلستان، تخت مرمر، مسجد، آب انبار و مدرسه معیر، آرامگاه لطفعلی خان ند، آرامگاه عیسی خان وزیر و سرای میزانی دیدن کنید تا لذت سفر به تهران چندین برابر شود.
بیشتر بخوانید: گام به گام از حوضخانه عمارت بادگیر تا عکسخانه کاخ گلستان
با این حال پینورست به شما کمک میکند تا بتوانید خیلی راحت و سریع از بین بهترین آپارتمانهای مبله گلچین شده انتخاب کنید. برای اجاره آپارتمانهای مبله در تهران کافی است در صفحه هر اقامتگاه اطلاعات، امکانات و تصاویر را ببینید و نظرات را بخوانید و با خیال راحت انتخاب کنید.
تیم پشتیبانی پینورست در تمامی لحظات از قبل نهایی کردن رزرو و بعد از خارج شدن از اقامتگاه همراه شما هستند تا حتی کوچکترین مشکلی در روند اقامت شما پیش نیاید.
صاحب این خانه تاریخی میرزا حسن مستوفی الممالک یکی از چهرههای سرشناس تاریخ معاصر است.
این خانه یک خانه قاجاری است که در سال 1311 و در اواخر دوره ناصرالدین شاه ساخته شده است.
جهت بازدید از این خانه تاریخی بهتر است در فصل بهار و پاییز به بازدید از این عمارت زیبا بروید. چون این خانه در میان باغی سرسبز با درختان زیبا قرار دارد و عکاسی در پاییز در این عمارت میتواند تجربه بینظیر و تکرار نشدنی برایتان باشد.
البته حتما قبل از رفتن درمورد بازدید داشتن یا نداشتن این خانه تحقیق کنید و تماس بگیرید تا مطمئن شوید.
این عمارت در منطقه قدیمی سنگلج و در چهارراه گلوبندک قرار دارد.
نزدیکترین مسیر، ایستگاه مترو ۱۵ خرداد و ایستگاه اتوبوس گلوبندک است.
چون اولین کابینه مشروطیت از این خانه شروع شد.
این خانه در حال حاضر در مالکیت وزارت ارتباطات و فناوری است و بازدید از آن برای عموم آزاد نیست. البته شما میتوانید با تورهای تهران گردی و به صورت گروهی و دریافت مجوز از این عمارت تاریخی بازدید کنید.
محله سنگلج، چهارراه گلوبندک، خیابان رئیسی، کوچه شهید سعید بادامچی، کوچه چال حصار، گذر مستوفی
علاقه به حوزه گردشگری همراه با فعالیت در حوزه دیجیتال مارکتینگ بهترین تفریحات زندگی من است، اینجوری هم میتونم سفر کنم هم بنویسم هم برای بقیه تجربههامو به اشتراک بزارم.