خانه موزه مدرس ؛ عمارتی قدیمی در قلب تهران

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
خانه موزه مدرس ؛ عمارتی قدیمی در قلب تهران

امروز با هم به یکی از خانه‌های مهم تاریخی در قلب تهران می‌رویم. خانه موزه شهید مدرس هم محل زندگی او و هم یک مرکز سیاسی اجتماعی تاثیر‌گذار بوده است. این خانه قاجاری معماری زیبایی دارد و امروزه در آن اسناد و مدارک مهم تاریخی برای بازدید عموم مردم قرار داده شده.

پس با ما در این مطلب پینورست همراه باشید تا با هم گشتی در این خانه زیبا بزنیم


آشنایی با خانه موزه مدرس

عمر این خانه به زمان قاجار بر می‌گردد. خانه‌ای با معماری قاجاری در یکی از بهترین محله‌های آن زمان، یعنی عودلاجان. عودلاجان در زمان قاجار جزو محله‌های اعیان‌نشین تهران محسوب می‌شد و نزدیکی آن به بازار تهران باعث شده بود بزرگان و سرشناسان زیادی در این محله زندگی کنند. 

خانه موزه مدرس

یکی از این خانه‌ها هم خانه شهید مدرس بود. سید حسن مدرس زمانی که نماینده تهران شد به این خانه نقل مکان کرد. خانه‌ای که در نقشه‌های سال 1275 هجری قمری با عنوان خانه وزیر مختار فرانسه وجود داشت. بعد از سکونت شهید مدرس در این خانه و فوت او این خانه دیگر به عنوان خانه مدرس شناخته شد. گفته می‌شود آیت‌الله مدرس این خانه را با جمع کردن حقوق نمایندگی‌اش در مجلس خریداری کرد. بعد از خرید هم بخشی از خانه را فروخت تا قرض‌های خود را بدهد و بخشی دیگر را خرج تعمیرات و بازسازی خانه کرد. 

بیشتر بخوانید: کوچه مروی معروف به کوچه عرب‌ها در قلب تهران قدیم

بعد از فوت ایشان خانه به حال خود رها شد تا اینکه در سال 1393 اینجا توسط محمد انصاری خریده و دوباره توجه‌ها به اینجا جلب شد و با بازسازی‌های بسیار دوباره خانه سرپا شد. البته طی این سال‌ها بخشی از خانه از بین رفته بود. بخشی هم در طی این بازسازی‌ها تخریب و دچار تغییر شد. اما در نهایت این مکان تبدیل به خانه موزه شهید مدرس و دارالقرآنی شد که اکنون یکی از مقصدهای جذاب برای سفر به تاریخ سیاسی و اجتماعی دوران اولیه پهلوی شده است.


مسیر دسترسی و اطلاعات بازدید

دسترسی به این موزه تقریبا کار ساده‌ای است. نزدیک‌ترین ابستگاه‌های اتوبوس و مترو به اینجا ایستگاه میدان بهارستان است. بعد از پیاده شدن در اینجا باید در خیابان مصطفی خمینی به سمت جنوب سوار تاکسی یا اتوبوس شوید. بعد از گذر از چهارراه سرچشمه در سمت چپ خود کوچه نصراللهی را می‌بینید. کمی که در این کوچه پیاده روی کنید در سمت راست خود کوچه جاویدی را می‌بینید. در میانه‌های این کوچه به مقصد خود خواهید رسید. 

اینجا در هر دو طرح آلودگی و ترافیک قرار دارد. خبری از پارکینگ اختصاصی هم نیست. هرچند در دو کوچه پایین‌تر یعنی کوچه برزن یک پارکینگ عمومی وجود دارد. بنابراین این خانه گزینه مناسبی برای بازدید با خودرو شخصی نیست. ولی در هر صورت مسیر خودرو شخصی هم مانند مسیر بالا است. یعنی بعد از میدان بهارستان و عبور از چهارراه سرچشمه، در سمت چپ خود کوچه نصراللهی و سپس کوچه جاویدی را پیدا می‌کنید.

هزینه بلیت: از آنجایی که اینجا یک موزه است پس مسلما برای ورود نیاز به بلیت دارید. هزینه بلیت خانه مدرس در سال 1400 مبلغ ده هزار تومان است. 

ساعت بازدید: برای بازدید از اینجا می‌توانید همه روزه به جز شنبه‌ها از ساعت 10 صبح الی 6 عصر اقدام کنید. البته اینجا در مناسبت‌های مذهبی هم تعطیل است. در صورتی که سوالی درباره این خانه داشتید می‌توانید با شماره موزه تماس بگیرید. سایت این موزه با آدرس  و اینستاگرام مجموعه نیز با آدرس  در دسترس هستند. 

شماره تماس: 02133505004

صفحه اینستاگرام: modaresmuseum

سایت خانه موزه مدرس: https://modaresmuseum.com/

اگر زمانی به تهران سفر کردید حتما از این موزه هم دیدن کنید. این را هم فراموش نکنید که می‌توانید برای اجاره خانه مبله در تهران به سایت پینورست سر بزنید.


بخش‌های مختلف خانه موزه مدرس

این خانه‌ای که امروز می‌بینید شباهت زیادی به خانه اصلی ندارد. در گذشته این‌جا ترکیبی از سه خانه در کنار یکدیگر بود که تقریبا نصف کوچه‌ را شامل می‌شد. چیزی که امروز می‌بینیم در واقع یکی از آن سه خانه است که همین هم تغییراتی در معماری و سازه‌های آن رخ داده است. در بازسازی این خانه ایوان اصلی و چندین درخت مختلف از جمله درخت کاج قدیمی و ده متری آن از بین رفته است. 

خانه موزه مدرس

معماری امروزی خانه شامل قسمت جلویی و عقبی است. قسمت جلویی حدود 2000 متر و دارای سه حیاط مختلف است. همچنین مثل بیشتر خانه‌های قاجاری این خانه هم شامل بخش‌های اندرونی و بیرونی است. بخش اندرونی قسمتی بوده که برای ساکنان خانه بوده و قسمت بیرونی برای ملاقات‌های مردمی یا تدریس استفاده می‌شده است. این قسمت‌ها با وجود راه داشتن به یکدیگر اما از هم پنهان بوده‌اند و با این سبک معماری مراجعه‌کنندگان به داخل خانه دید نداشتند. 

علاوه بر اینها این خانه دو زیرزمین دارد که یکی تبدیل به شربت‌خانه‌ای زیبا شده و می‌توانید ساعاتی را در فضایی قاجاری سپری کنید و لذت ببرید. این ساختمان سه حوض زیبا هم دارد که یکی در زیرزمین، دیگری در حیاط خلوت و سومی هم در حیاط اندرونی است. 

بیشتر بخوانید: ۵ پیشنهاد تهران گردی حرفه‌ای؛ خارجی‌ها تهران را چطور می‌گردند؟

همه این‌ها در کنار گچبری‌ها، حجاری‌ها، آجرچینی‌ها و نقاشی و کتیبه‌هایی که در سراسر ساختمان وجود دارد باعث شده تا فصایی جذاب و دوست داشتنی را داشته باشید. فضایی که برای هر عکاسی یک آرزو است. حتی اگر یک عکاس حرفه‌ای هم نباشید در این ساختمان می‌توانید بهترین عکس‌های خود را بگیرید زیرا آنقدر محیط جذاب و گرمی دارد که نمی‌توان چیزی جز زیبایی را دید. 

بخش جنوبی ساختمان هم شامل آیینه کاری‌های زیبایی بوده که البته امروز دیگر چیزی از آن باقی نمانده است. در ضلع جنوبی دربی قدیمی قرار دارد که به خانه‌ای در پشت سر باز می‌شد. خانه‌ای که دیگر جزئی از این خانه حساب نمی‌شود.


گشتی در خانه موزه مدرس بزنیم

اما جدا از معماری زیبا و با صفای این خانه، موزه‌ای هم در اینجا ایجاد شده که روایت‌گر تاریخ سیاسی و اجتماعی مربوط به شهید مدرس است. 

اینجا بخشی به نام بنیاد مدرس‌شناسی دارد. بنیادی که مستندات، مقالات کتاب‌ها و هرچیزی که مربوط به آیت‌الله مدرس باشد را جمع آوری می‌کند و در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌دهد. در اینجا هم روزنامه‌ها و دست نوشته‌های مربوط به آیت‌الله مدرس را پیدا می‌کنید و هم کتابخانه‌ای بزرگ از کتاب‌های ایشان و سایر کتاب‌هایی که مربوط به ایشان می‌شود موجود است. 

خانه موزه مدرس

جالب‌ترین بخش این موزه اتاق اصلی آن است. اتاقی با دیوارهای سفید، تیرهای جوبی و پنجره‌هایی بزرگ که دور تا دور آن مبل‌هایی قدیمی قرار دارد. حضور در این اتاق، خواندن کتاب‌های قدیمی و تصور اینکه در روزگاری چه کسانی به اینجا رفت و آمد داشتند واقعا حس جالبی است. 

بیشتر بخوانید: کافه مخصوص تولد در تهران – ۱۵ کافه‌ی دنج برای خاطره‌سازی

 


شما تا به‌‌حال از خانه موزه مدرس دیدن کرده‌اید؟ به نظر شما هم اینجا یک خانه قاجاری بسیار زیباست؟ شما دوست داشتید که در همچین خانه‌ای زندگی کنید؟ کدام سند و مدرک در این موزه بیشتر از همه نظر شما را به خودش جلب کرد؟ آیا به شربتخانه هم سری زدید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.

اگر زمانی تصمیم گرفتید که به تهران یا سایر شهرهای ایران سفر کنید می‌توانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به پینورست سر بزنید. در پینورست انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و خانه روستایی تا ویلا استخردار لاکچری با کیفیت خوب و قیمت مناسب گلچین شده است.

محمد عمرانی
بقیه‌ نوشته‌ها

من محمدم. عاشق عکاسی و کسی که می‌نویسه چون دوست داره یاد بگیره. برای من نوشتن مثل یک کلاس می‌مونه که چیزای جدیدی یاد میگیرم ازش. بر خلاف اینکه آدم کم‌حرفی هستم، نوشتن برام خیلی راحت‌تره البته نه درباره خودم

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها