آسمان نمای گنبد مینا تهران ؛ در آسمان‌ها سیر کنید!

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
آسمان نمای گنبد مینا تهران ؛ در آسمان‌ها سیر کنید!

امروز قرار است به سراغ بزرگ‌ترین آسمان‌نما (پلانتاریوم) ایران، یعنی گنبد مینا برویم. ساختمانی جوان با معماری زیبا و منحصر به فرد که قرار است شما را با کمترین هزینه به فضا بفرستد، ستارگان و سیارات مختلف را به شما نشان دهد و شما را زمین در گذشته، امروز و حتی آینده آشنا کند. 


آسمان‌نما یا پلانتاریوم چیست؟ 

من عاشق دیدن ستاره‌ها هستم و یکی از آرزوهایم گرفتن یک عکس خوب از ستارگان است. شاید شما هم مثل من دوست داشته باشید که شب‌ها به ستاره‌ها و آسمان خیره شوید و از وسعت و بزرگی این جهان حیرت کنید و لذت ببرید. اما اگر مثل من بدشانس باشید و در شهری بزرگ زندگی کنید، آلودگی نوری در آسمان باعث می‌شود که نتوانید از زیبایی شب لذت ببرید. 

حتی اگر بخت با شما یار باشد و آلودگی نوری در محیط خود نداشته باشید، باز هم نمی‌توانید به میان این ستارگان و سیارات بروید و تجربه‌ای نزدیک‌تر با آن‌ها داشته باشید. 

اما خوشبختانه آسمان‌نما یا اخترسرا برای همین کار ساخته شده است. این سازه‌ها در واقع یک سالن نمایش هستند تا در آن به تماشا و بررسی اجرام آسمانی بپردازیم. تفاوت یک آسمان‌نما با رصدخانه این است که در اولی همه چیز شبیه‌سازی شده و مانند یک سالن سینما است اما در دومی همه چیز توسط تلسکوپ و به صورت واقعی نمایش داده می‌شود. 

این آسمان‌نماها امکانات متنوعی را در اختیار بازدید کننده قرار می‌دهند و می‌توان در آن چگونگی خسوف، کسوف، گردش زمین، گردش ماه و حتی شکل مدار زمین را مشاهده کرد. 


گنبد مینا کجاست و چیه؟

اکنون که میدانیم آسمان‌نما چیست بیایید دوباره به سراغ بزرگترین آسمان‌نمای ایران یعنی گنبد مینا برویم. 

این مجموعه در زمین‌های عباس آباد تهران و در پارک منظومه شمسی قرار دارد. این پارک درست در بین پارک آب و آتش و پارک نوروز است. 

گنبد مینا تهران در پارک آب و آتش

کار ساخت این اختر سرا در سال ۱۳۸۸ شروع شد و در سال ۱۳۹۳ به بهره‌برداری رسید. معماری این ساختمان به شکل یک خورشید تابان است. خورشیدی آبی رنگ که نور از اطراف آن به بیرون می‌تابد. معماری این ساختمان از روی معماری باستانی ایرانی و شمس الهام گرفته شده است. 

این ساختمان یک گنبد ۳۶۰ درجه دارد در قسمت بیرونی با شیشه و فلز کار شده است و اگر خوش شانس باشید و نزدیک غروب خورشید آنجا باشید، می‌توانید ساعت‌ها به این گنبد و نمای زیبای غروب سرخ رنگ در پشت آن خیره شوید. 

در پایین این گنبد شیشه‌ای یک سازه خاص را می‌بینید که در واقع نقش تشعشعات خورشید را بازی می‌کند و به دور این گنبد شیشه‌ای کشیده شده است. 

در پایین‌ترین بخش نیز ساختمانی مدور را می‌بینید که نمای بیرونی آن با کاشی کاری زیبایی تزیین شده است که بر روی بعضی از این کاشی‌ها نام دانشمندان و منجمان ایرانی نوشته شده است و اگر به دور نمای بیرونی ساختمان بچرخید می‌توانید نام بسیاری از دانشمندان ایرانی را ببینید. 


بخش‌های مختلف گنبد مینا

وارد این مجموعه که می‌شوید سالنی بزرگ و آبی رنگ را می‌بینید که قرار است به شما حس قدم زدن بر روی آسمان را بدهد. در اطراف این سالن ماکتی از سیارات مختلف، عکس‌هایی از کهکشان و مانیتورهایی برای پخش اطلاعات می‌بینید. اگر هم به سقف نگاه کنید همان گنبد شیشه‌ای را می‌بینید که دیدی باز رو به آسمان دارد. 

در میان این سالن بزرگ یک گنبد سفید رنگ قرار دارد که همان سالن آسمان‌نما است و وقتی وارد آن شوید محیطی شبیه به سالن سینما وجود دارد که تصاویر مختلفی از کهکشان را بر روی سقف دایره‌ای خود پخش می‌کند. 

گنبد زیبا مینا در تهران ، پلانتاریوم تهران

این ساختمان به صورت کلی به دو بخش عمده تقسیم می‌شود یکی سالن نمایش سه بعدی که همان گنبد سفید رنگ میانی است و دیگری  موزه علوم که در فضای سالن و دور این گنبد سفید رنگ قرار دارد. 

موزه علوم

مجموعه‌ای با هزار متر مربع مساحت در گنبد مینا است که می‌توانید اطلاعاتی از زمین و علوم وابسته به آن را دریافت کنید. داستان‌هایی از گذشته زمین، آینده ممکن زمین و سفر در کهکشان چیزهایی است که در این بخش می‌بینید. بخش‌های مختلف این سالن با نام‌های “زمین، سیاره زنده”، “زمین، گهواره حیات” و “فضا، جایگاه آینده” شناخته می‌شود. 

پلانتاریوم مینا در تهران

زمین، سیاره زنده

همانطور که از اسمش مشخص است قرار است در این بخش به خود سیاره زمین پرداخته شود. موضوعاتی مرتبط با زمین شناسی، جغرافیای طبیعی و شناخت اقلیم‌ها. همچنین می‌توانید جدول مندلیف، شهاب سنگ، فسیل و کانی را نیز در این بخش پیدا کنید. اگر هم دوست دارید تجربه یک دانشمند واقعی را داشته باشید می‌توانید به سراغ ابزار‌های زمین شناسی بروید و بدون واسطه آن‌ها را تجربه کنید و شاید یک فسیل جدید پیدا کردید. 

یکی از بخش‌های جالب این قسمت نمایشگری است که می‌توانید با آن قدرت زمان را در اختیار بگیرید و به صدها یا هزاران سال قبل سفر کنید و هرجا دوست داشتید توقف کنید تا ببینید زمین در آن موقع به چه شکل و ظاهری بوده است. در جلوی این نمایشگر چرخی وجود دارد که با چرخاندن آن هزار سال در زمان سفر می‌کنید. 

زمین، گهواره حیات

در این بخش به حیات و زندگی بر روی زمین پرداخته می‌شود و درباره زیست شناسی و دانش مربوط به آن صحبت می‌شود. شما در این قسمت می‌توانید گیاهان و حیواناتی را ببینید که فقط در ایران وجود دارند و در هیچ کجای دیگر جهان خبری از آن‌ها نیست. به این گونه حیوانات یا گیاهان “اندامیک” یا “بومی انحصاری” گفته می‌شود. 

این گیاهان یا حیوانات به صورت تاکسیدرمی شده یا مجازی به نمایش در می‌آیند و تاریخی از زیست و حیات گونه‌های مختلف را می‌بینید. 

همچنین در این بخش ویترین‌هایی شیشه‌ای قرار دارد که هر کدام برای خود موزه‌ای کوچک هستند. موزه اسطرلابی که پدر بزرگ آسمان‌نماهای امروزی است یا موزه سحر و جادو که درباره کتاب الحلیل صحبت می‌کند. همچنین یک ساعت نجومی بزرگ نیز وجود دارد که حتما باید آن را از نزدیک ببینید. 

فضا، جایگاه آینده

فعلا تنها خانه انسان‌ها زمین است ولی کسی چه می‌داند شاید روزی مجبور شدیم از این سیاره کوچ کنیم و به سراغ سیاره‌ای دیگر برویم. در این بخش به همین موضوع پرداخته می‌شود و آینده‌ای ممکن از زندگی انسان در سیارات دیگر را بازگو می‌کند. همچنین تمام مطالب مربوط به فضاپیماها، سفینه‌ها، سکوهای پرتاب و… در این بخش قرار دارد.

ماکت‌هایی نیز از ماهواره‌های ایرانی مصباح، امید و ناهید دو (البته که با مقیاسی کوچک‌تر) در این بخش هستند. 

در این قسمت درباره دانشمندان ایرانی که سودای سفر به فضا را داشتند نیز اطلاعات و ابزاری وجود دارد. به عنوان مثال ماکتی از وسائل پرواز کیکاووس، پادشاه ایرانی در این محل است که او می‌خواست با آن به آسمان سفر کند. 

ماکت های گنبد مینا

ویدئو وال

در این مجموعه همچنین می‌توانید به سراغ video wall یا همان نمایشگرهای دیواری بروید. نمایشگرهایی عریض و بزرگ که به پخش فیلم‌ها و تصاویر مختلف از گوشه و کنار کهکشان مشغولند. این نمایشگرها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تا زمانی که در مقابل آن‌ها نباشید صدایی به اطراف پخش نکنند و به همین خاطر آلودگی صوتی در محیط وجود ندارد.

 رصد شبانه

اما همه چیز در این مجموعه مجازی نیست. اگر آب و هوا خوب باشد و امکان مشاهده آسمان باشد می‌تواند در بیرون از این مجموعه از تلسکوپ آماتور و ۱۶ اینچی آن به صورت رایگان استفاده کنید و به تماشای آسمان بپردازید. 

بیشتر بخوانید: برج میلاد بلندترین آسمان خراش تهران و ششمین برج بلند مخابراتی جهان


حالا چه‌طوری به این گنبد جادویی برویم؟

همانطور که گفتیم این گنبد جادویی در کنار پارک آب و آتش و بوستان نوروز قرار دارد. 

  • اگر می‌خواهید با مترو به این گنبد بروید باید به سراغ خط یک متروی تهران بروید، در ایستگاه حقانی پیاده شوید و حدود ۱۵ دقیقه پیاده روی کنید تا از پارک طالقانی و پل طبیعت عبور کنید و به پل ابریشم و در نهایت آسمان‌نمای مینا برسید.
  • اگر می‌خواهید با اتوبوس به این مجموعه بروید باید بدانید که نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به این مجموعه، چهارراه جهان کودک است که یکی از میدان صنعت به سمت حقانی و دیگری از شیخ بهایی به سمت حقانی می‌آیند و در این چهارراه توقف می‌کنند. بعد از توقف در جهان کودک باید حدود ۱۵ دقیقه پیاده روی کنید تا از بوستان آب و آتش عبور کرده به پل ابریشم و در نهایت مجموعه گنبد مینا برسید. 
  • اگر قصد رفتن با خودرو شخصی را دارید که هیچ محدودیت ترافیکی‌ای در این منطقه برقرار نیست و می‌توانید خودرو خود را در پارکینگ بوستان آب و آتش یا درخیابان‌های اطراف بوستان نوروز پارک کنید و به سمت مجموعه بروید. 

نکته مثبت درباره این مجموعه آن است که دسترسی به آن برای معلولان آسان است و رمپ‌هایی برای عبور ویلچر یا سایر وسایل کمک حرکتی وجود دارد. 

آدرس دقیق: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، بعد از جهان کودک، انتهاب خیابان شهیدی، پارک آب و آتش

وبسایت: gonbademia.tehran.ir

اینستاگرام: https://www.instagram.com/Gonbadmina/ 

شماره‌های تماس: الی ۸۸۱۹۴۶۸۵ الی ۶

ساعات بازدید: این مجموعه ساعات متغیری دارد و در هر فصل سال برنامه‌ریزی متفاوتی دارد. برای اطلاع از زمان دقیق برنامه‌های مجموعه و ساعات بازدید به وبسایت یا اینستاگرام آن مراجعه کنید

هزینه بازدید: هزینه بازدید این مجموعه به ازای هر نفر ۲۵ هزار تومان است. (تابستان ۱۴۰۰)


بقیه دیدنی‌های گنبد مینا ؛ آیینه‌های دیجیتال و جادویی

اگر کمی بیشتر بگردید می‌توانید آیینه‌های جادویی را هم پیدا کنید. آیینه‌هایی بامزه که شما را به شکل‌های مختلف نشان می‌دهد. این آیینه‌ها دیجیتال هستند و می‌توانند شما را به شکل یک فضانورد یا یک دانشمند باستانی در بیاورند و ببینید که اگر فضانورد می‌شدید چه شکلی بودید. 

آیینه های دیجیتال پارک آب و آتش

اگر با ترازوی خانه خود مشکل دارید و فکر می‌کنید با شما لج کرده است پس به سراغ ترازوی سیاره‌ای بروید. شما بر روی این ترازو می‌توانید وزن خود را بر روی سیارات دیگر مشاهده کنید و ببینید مثلا اگر در مریخ بودید چند کیلو می‌شدید.  

مجسمه ابوریحان بیرونی، مجسمه حکیم جرجانی و ماکت ابزار پرواز عباس ابن فرناس نیز در این مجموعه قرار دارد. 

بیشتر بخوانید: بهترین پارک های تهران ؛ یک لیست جامع برای پارک‌گردی در پایتخت


دیدنی‌ های نزدیک گنبد مینا ؛ یک تیر و چند نشان 

با رفتن به این مجموعه یک تیر و چند نشان می‌زنید. شما می‌توانید علاوه بر بازدید از این آسمان‌نما به سراغ دیدنی‌های اطراف آن نیز بروید. 

پل طبیعت

سازه‌ای خاص و فلزی که بین دو بوستان طالقانی و آب و آتش کشیده شده است و از روی اتوبان مدرس می‌گذرد. نورپردازی زیبای این پل می‌تواند شما را ساعت‌ها سرگرم کند و البته دید بازی که به محیط اطراف دارید دل شما را حسابی باز می‌کند. 

بیشتر بخوانید: پل طبیعت تهران ؛ همه چیز درباره طراح و معمار، آدرس و رستوران ها

پل طبیعت نزدیک گنبد مینا

پارک جنگلی طالقانی

بوستانی بزرگ که پر از آلاچیق و سکو برای کمپ کردن خانوادگی است. همچنین یک مسیر چوبی زیبا نیز درون این پارک قرار دارد که راه رفتن بر روی آن حس خوبی به شما می‌دهد

بوستان آب و آتش

یکی دیگر از بوستان‌های اراضی عباس آباد که اسم آن به خاطر ورودی جذابش است. در ورودی این پارک زمین بازی‌ای قرار دارد که از پایین فواره‌های آب و در بالا و کناره‌ها ستون‌های آتش قرار دارد. کبوترخانه، فانوس و زمین اسکیت از جذابیت‌های دیگر این پارک است. 

بوستان اب و آتش و پیست دوچرخه سواری

بوستان نوروز

در کنار این آسمان‌نما بوستان نوروز قرار داد. پارکی بزرگ که دریاچه‌ای زیبا در میان است و قرار است به معرفی نوروز و آیین‌های مرتبط با آن بپردازد. از دیگر قسمت‌های این پارک می‌توان به سینما چند بعدی که درست در کنار آسمان نما قرار دارد و میدان مشاهیر اشاره کرد.


آیا تا به حال همچین فضایی را دیده‌اید؟ چه قدر به ستارگان و اجرام آسمانی علاقه‌مندید؟ آیا دیدن گنبد مینا برای شما هم اسرارآمیز بوده؟ به نظرتان امکانات این‌جا چه طور بوده است؟ بعد از رصد کردن این‌جا به پارک‌های اطرافش هم رفته‌اید؟ کدام پارک را ترجیح می‌دهید؟ چه رستورانی این اطراف برای شکم‌گردی خوب است؟ شما هم اگر تجربه‌ای از این مجموعه دارید با ما در میان بگذارید!

اگر برای دیدن این شگفتی‌ها و تکنولوژی به تهران آمده‌اید و قصد اقامت در این شهر را دارید می‌توانید به سایت پینورست سر بزنید تا در آن بهترین قیمت برای اجاره آپارتمان روزانه را پیدا کنید و اقامتی با خیال راحت داشته باشید و بتوانید این شهر بزرگ را بگردید.

محمد عمرانی
بقیه‌ نوشته‌ها

من محمدم. عاشق عکاسی و کسی که می‌نویسه چون دوست داره یاد بگیره. برای من نوشتن مثل یک کلاس می‌مونه که چیزای جدیدی یاد میگیرم ازش. بر خلاف اینکه آدم کم‌حرفی هستم، نوشتن برام خیلی راحت‌تره البته نه درباره خودم

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها