کوچه مروی یا کوچه عربها، اینجا را هر چیزی که دوست دارید صدا کنید. اما هیچ تفاوتی نمیکند چون در نهایت به مقصدی در قلب تهران میرسید که هم تاریخ، هم کسبوکار و هم فرهنگ را در خود دارد.
این کوچه سالهای سال زندگی کرده است و حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این کوچه میتواند از زمان فتحعلیشاه قاجار برای شما قصه بگوید تا به امروز برسد. از زمانی بگوید که هنوز خبری از شمسالعماره نبود و این منطقه در واقع گوشهای از تهران قاجاری حساب میشد نه مرکز آن.
با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری پینورستهمه چیز را در مورد این کوچه قدیمی بگوییم.
آشنایی با کوچه مروی
این کوچه در واقع یک پیادهراه شرقی غربی در منطقه بازار تهران است. یک سمت این کوچه به خیابان ناصر خسرو و سمت دیگر آن به خیابان پامنار میرسد. پیادهراهی با حدود 350 متر طول که هر سمت آن را نگاه کنید یا نشانهای از تاریخ را میبینید یا یک کسبوکار زنده و شاداب. کوچهای سنگفرش شده با ستونها و ایوانهایی در دو طرف که یک جوی آب زیبا هم از میان آن میگذرد. در انتهای شرقی آن هم بازاری مسقف قرار دارد که حس و حال خوبی را ایجاد میکند.
برای آشنا شدن با این کوچه اول باید درباره تاریخ آن بدانیم و بفهمیم که این کوچه از کجا به اینجا رسیده است.
کوچه مروی؛ از گذشته تا امروز
محمد حسین خان مروی، حاکم شهر مرو در خراسان بود که در زمان فتحعلی شاه قاجار و با حمله ازبکها مجبور شد به تهران کوچ کند. فتحعلی شاه از او پذیرایی کرد، به او لقب فخرالسلطنه داد و حتی از او خواست نقش صدر اعظم دربار را بر عهده بگیرد. اما محمد حسین خان ترجیح داد زندگی درباری را رها کند. او تصمیم گرفت تا خانهای در یکی از باغهای اطراف کاخ گلستان و در یکی از بهترین محلههای تهران یعنی عودلاجان، برای خود بسازد.
او در ادامه مسجدی در نزدیکی محل زندگی خود ساخت و پس از آن هم مدرسهای را بنا کرد که اولین مدرسه دینی تهران شناخته شد. این مدرسه سالها بعد و در زمان رضا شاه تبدیل به دبستان و دبیرستان شد و بزرگانی چون پرویز تناولی، جلال آل احمد، مرتضی ممیز و حسین الهی قمشهای را تربیت کرد.
محمد حسین خان فرد متمولی بود و پس از فوتش تمام داراییهای او وقف مسجدی شد که خودش ساخته بود. اما رونق این منطقه به زمانی بر میگردد که ناصرالدین شاه اقدام به ساخت کاخ شمسالعماره در روبروی این منطقه کرد. وجود شمسالعماره که روزگاری نمادی از تهران بود و نزدیکی به بازار تهران باعث شد تا این منطقه هم تبدیل به یک گذر پر رونق شود. گذری که به احترام محمد حسین خان با نام کوچه مروی مشهور شد.
سالها بعد در روبروی شمسالعماره میدانی ساخته شد که به میدان شمسالعماره مشهور شد و ابتدای کوچه مروی از اینجا آغاز شد. کوچهای که از دل یک باغ بیرون آمد، پر از حجرههای مختلف شد و در نهایت تبدیل به چیزی شد که امروز میبینیم.
اما این کوچه توقف نکرد و به صورت دائم در حال جنب و جوش است. مدرسه دینی پس از سالها تبدیل به یک حوزه علمیه شده است که اگر از سمت ناصر خسرو وارد شوید در همان ابتدا در سمت راست خود آن را میبینید. مسجد هم در میانههای کوچه و سمت چپ قرار دارد که به راحتی قابل تشخیص است.
در سالهای جنگ ایران و عراق بعضی شهروندان عراق به ایران پناهنده شدند که به آنها معاودین گفته میشد. بیشتر این مهاجران در همان کوچه مروی مشغول به فعالیت شدند. بیشتر تابلوها و نشانههای این کوچه به صورت عربی در آمد و همین موقع بود که این کوچه به کوچه عربها مشهور شد. هنوز هم اگر وارد این کوچه شوید ممکن است با کاسبهایی عرب مواجه شوید که از قدیم در اینجا ماندگار شدهاند.
آدرس و مسیر دسترسی کوچه مروی
برای رسیدن به این کوچه راههای خیلی زیادی وجود دارد. بهترین مسیر دسترسی یه اینجا با مترو است. اتوبوس و خودرو شخصی هم میتواند شما را به اینجا برساند اما دسترسی سختتر و دردسرهای بیشتری خواهید داشت.
رفتن با مترو: برای رفتن با مترو میتوانید از مترو خط یک استفاده کنید و در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید. پس از پیاده شدن باید کمی در خیابان باب همایون به سمت جنوب بروید تا ماشینهای برقی را پیدا کنید. این ماشینها شما را مستقیما تا سر کوچه مروی از سمت خیابان ناصرخسرو میبرند. ایستگاه 15 خرداد هم انتخاب خوبی است و میتوانید با کمی پیاده روی به سمت غرب ماشینهای برقی را پیدا کنید.
رفتن با اتوبوس یا تاکسی: برای اتوبوس یا تاکسی میتوانید از ایستگاه گلوبندک یا میدان امام خمینی استفاده کنید و سپس مانند قبل با کمی پیاده روی به ماشینهای برقی برسید.
رفتن با ماشین شخصی: اما سختترین دسترسی برای خودروهای شخصی است. مساله اول این است که اینجا در محدوده طرح ترافیک قرار دارد. با این وجود باید انتظار ترافیکی همیشگی و شلوغی بیش از حد را داشته باشید. مساله دوم هم جای پارک است.
با اینکه پارکینگهای زیادی در اطراف قرار دارد اما باز هم همیشه ظرفیت آنها پر است و شاید مجبور باشید در صف منتظر بمانید. در هر صورت برای دسترسی با خودرو میتوانید در خیابان امیر کبیر وارد خیابان پامنار و یا ناصرخسرو شوید. البته هر دوی این خیابانها از اواسط آنها مسدود میشوند و اجازه عبور وسایل شخصی داده نمیشود. بنابراین باید بقیه راه را پیاده روی کنید.
ساعات کاری: با توجه به صنفهای مختلف متغیر است و از ساعت هشت صبح الی شش عصر فعال صنفهای مختلف فعال هستند.
اگر زمانی به تهران آمدید حتما سری هم به کوچه مروی بزنید. این راهم بهیاد داشته باشید که میتوانید برای اجاره آپارتمان روزانه در تهران به سایت پینورست سر بزنید.
بخشهای مختلف کوچه مروی
درست است که این کوچه فقط 350 متر است اما باور کنید تنوع بالایی از فروشگاهها و مراکز مختلف را میتوانید در آن پیدا کنید که حتما چشم شما را میگیرند و شما را برای خرید وسوسه میکنند.
فلافل فروشی مروی
همین که از خیابان ناصرخسرو وارد کوچه شوید اولین چیزی که به چشمتان میخورد صفی طولانی در سمت راستتان است. صفی که برای اولین فلافل فروشی تهران بسته شده است و همه میخواهند آن را امتحان کنند. این فلافل فروشی که البته به جز فلافل چیزهای دیگری هم دارد یکی از معروفترین و شاید بهترین غذاخوریهای این منطقه باشد که کیفیت خوب و قیمتی بسیار عالی دارد.
آرایشیفروشها
در میانههای کوچه میتوانید در سمت راست و چپ خود فزوشگاههای مختلفی را ببینید که به فروش لوازم آرایش، لوازم آرایشگاهی و عطر و ادوکلن مشغول هستند. اینجا یکی از بورسهای خرید لوازم آرایش در تهران محسوب میشود. از رژ لب و مداد چشم گرفته تا سشوار و ادوکلنهای فیک و ارجینال همگی اینجا پیدا میشود.
تاج عروس و خرجکارهای عروسی
یکی دیگر از جذابیتهای کوچه مروی فروشندگان تاجهای عروسی و ملزومات دیگری است که برای لباس عروس یا لباسهای مجلسی استفاده میشود. در واقع این کوچه پر از خرازیهایی است که در آن میتوانید ریسههای مروارید، نوارهای پارچهای، پَر، ربانهای زیبا و هرچیز زیبای دیگری را پیدا کنید که برای خرجکار لباسهای مجلسی یا حتی استفادههای دیگر، کاربرد دارد. در میانههای کوچه پاساژ مظفریان هم قرار دارد که پر از تاج عروس فروشی و خرازیهای دیگر است.
شکلات و قهوه
از آرایشیفروشان اینجا که کمی دور شوید با بوی خوب قهوه مواجه میشوید. شکلاتفروشها و قهوهفروشهای کوچه مروی هم در بخش ابتدایی کوچه و هم در بخش انتهایی آن قرار دارند. در این مغازهها میتوانید انواع شکلاتهای ایرانی و خارجی و قهوههای مختلف با رستهای متفاوت را پیدا کنید. بعضی از فروشگاههای انتهایی حتی در همانجا برای شما انواع قهوه و کاپوچینو را هم سرو میکنند تا انرژی لازم برای گشت و گذار بیشتر را کسب کنید.
لباسفروشها
تقریبا در یک سوم انتهایی این کوچه لباسفروشها قرار دارند. این فروشگاهها بیشتر به فروش لباسهای مردانه مشغول هستند و بازه قیمتی مناسبی دارند. تعداد این مغازهها زیاد نیست اما تنوع خوبی در بین اجناس آنها پیدا میشود که اگر به قصد خرید بروید مطمئن باشید دست خالی بر نمیگردید.
کوچه خدابنده لو
کوچهای قدیمی و قاجاری که یک سمت آن سمت ساختمان دارایی و سمت دیگر آن در پامنار است. یک سقاخانه قاجاری هم در همین کوچه قرار دارد که هنوز هم پابرجا و دیدنی است.
میدان شمسالعماره
در همان ابتدای کوچه از سمت ناصر خسرو میدانی سکو شکل میبینید که پر از کبوتر و کلاغ و گربه است. در میان این میدان مجسمه مرد برنزی باربر قرار دارد که یک بار سر آن دزدیده شده و بازسازی شده است.
دیدنیهای اطراف کوچه مروی
نه تنها خود این کوچه بلکه اطراف آن هم پر از دیدنیهای مختلف و جذاب است. از مراکز خرید گرفته تا دیدنیهای تاریخی.
سرای روشن
در نزدیکی این کوچه یک ساختمان زیبا با معماری تلفیقی ایرانی و اروپایی وجود دارد که به سرای روشن معروف است. این ساختمان در سال 1311 ساخته شده است ولی معمار آن مشخص نیست. در طی سالها این ساختمان صدمات زیادی دیده است اما هنوز هم نمای بیرونی آن جذاب و دوست داشتنی است.
یکی از مهمترین مراکز خرید و فروش در ایران که میتوانید هرچیزی که فکرش را میکنید را در آن پیدا کنید. بازاری تاریخی پر از سراها، تیمچهها و چارسوقهای مختلف که فاصله کمی با این کوچه دارد.
درست در روبروی کوچه مروی کاخ شمسالعماره قرار دارد که یکی از ورودیهای مجموعه تاریخی کاخ گلستان است. کاخی که در زمان خود دارلخلافه بوده و به ثبت جهانی رسیده است. این کاخ هر روزه میزبان گردشگران ایرانی و خارجی بسیاری است و درون آن میتوانید دیدنیهای تاریخی بسیاری را ببینید.
شما تا به حال به کوچه مروی رفتهاید؟ طعم فلافل معروف این کوچه را چشیدید؟ معمولا برای خرید چه چیزی راهی این کوچه میشوید؟ آیا مغازه خاصی وجود دارد که بخواهید به بقیه هم معرفی کنید؟ موفق شدی سرای روشن را پیدا کنید؟ حتما تجربه خودتان را از گشتوگذار در این کوچه برای ما بنویسید.
اگر تصمیم دارید که به تهران یا هر شهر دیگری در ایران سفر کنید میتوانید برای اجاره اقامتگاه بهصورت آنلاین به سایت پینورست سر بزنید. در این سایت اجاره انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و بومگردی تا اجاره سوئیت کوچک و آپارتمان امکانپذیر است.
من محمدم. عاشق عکاسی و کسی که مینویسه چون دوست داره یاد بگیره. برای من نوشتن مثل یک کلاس میمونه که چیزای جدیدی یاد میگیرم ازش. بر خلاف اینکه آدم کمحرفی هستم، نوشتن برام خیلی راحتتره البته نه درباره خودم