دریاچه سد مهاباد ؛ آذربایجان کم از شمال ندارد!

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
دریاچه سد مهاباد ؛ آذربایجان کم از شمال ندارد!

برای اغلب ما ایرانی ها سفر یعنی جاده چالوس و شمال. زمانی که قصد رفتن به تعطیلات و مسافرت دارید؛ حتما با خود می گویید بریم شمال کنار دریا؛ اما بیایید این بار به جای مکان های تکراری یک جای جدید را کشف کنیم. جایی که سرسبزی آن کم از شمال نیست و آب و هوایی خنک تر و دلپذیرتر دارد. مکانی منحصربفرد و زیبا که گردشگران زیادی را هر ساله به سمت خود می کشاند. البته، حدس زدن آن برای شما کمی سخت خواهد بود. در فصل بهار و تابستان، استان آذربایجان غربی به خصوص در شهرستان مهاباد آب و هوا مطبوع و دشت ها سرسبز هستند. به همین خاطر زیبایی این شهر دو چندان می شود. امروز می خواهیم شما را به دریاچه سد مهاباد ببریم. حتما می پرسید دریاچه سد مهاباد چه جاذبه ای برای سفر دارد؟

با پینورست سایت تخصصی اجاره ویلا در رامسر و شمال ایران همراه شوید.


می دانید دریاچه سد مهاباد کجاست؟

دریاچه سد مهاباد

برای سفر به دریاچه سد مهاباد که در استان آذربایجان غربی و شهرستان مهاباد قرار دارد باید یک روز گرم تابستانی و یا خنک بهاری را انتخاب کنید.

به فکر اقامتگاه و امکانات زیادی هم نباشید چون در دل طبیعت و در کنار این سد به غیر از چند رستوران چیزی زیادی پیدا نمی شود.

در شهر مهاباد به فلکه ی چهار یار نبی بروید و از آنجا به سمت خیابان پیرانشهر حرکت کنید. با رانندگی در این خیابان به مدت 10 تا 15 دقیقه در سمت چپ به سد زیبای مهاباد می رسید.


دریاچه سد مهاباد چطور جایی است؟

دریاچه سد مهاباد

دریاچه سد مهاباد در میان کوه های سرسبز این شهر قرار گرفته و با حجم آب های ذخیره شده خود برکت را به سفره مردم این منطقه آورده است. در طی مسیر از جاده ای زیبا عبور خواهید کرد که بد نیست شیشه ماشین را پایین دهید و از خوردن نسیم خنک به صورت تان لذت ببرید.

وقتی وارد منطقه ای که سد مهاباد در آن قرار دارد؛ می شوید در نگاه اول طبیعت مسحور کننده و زیبای این سد توجه شما را به خود جلب می کند. سدی پر آب در میان انبوهی از دشت های سرسبز؛ اینجا تا چشم کار می کند همه چیز سبز است. در کنار سد جاهای زیادی وجود دارد که بتوانید چادر بزنید. از مناظر زیبای کنار سد، عکس یادگاری بگیرید و از لمس آب خنک آن لذت ببرید.


کمی درباره تاریخ سد مهاباد بدانیم!

دریاچه سد مهاباد

مهاباد در منطقه ای جغرافیایی قرار دارد که از زمین های حاصلخیز آن و آب و هوای متنوع برخوردار است. همین ویژگی باعث شده تا اغلب مردم این منطقه به کشاورزی مشغول باشند. از طرف بارندگی های آذربایجان غربی مسئولین را در سال 1341 به ایجاد یک سد ترغیب کرد.

در آن سال ها مهندسان یوگسلاویایی دست به کار شدند و با مطالعات لازم شروع به ساخت سد مهاباد کردند. در نهایت در سال 1349 این سد به بهره برداری رسید و تبدیل شد به جزو ده سد پر آب کشور. این سد نه تنها برای تامین آب شرب شهری بلکه برای زراعت کشاورزان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنین، دو توربین فرانسیس که قدرتی برابر با 6 مگا وات دارند بر روی این سد نصب شده اند تا در تامین برق این منطقه هم خودکفا شوند. 

درباره ظرفیت این سد اگر بخواهید بدانید؛ باید بگوییم که طول 700 متری و ارتفاع حدود 48 متری آن باعث شده تا ظرفیت کلی دریاچه سد مهاباد به 340 میلیون متر مکعب برسد، هر چند این ظرفیت با توجه به تغییرات آب و هوایی و میزان بارش کم و زیاد می شود؛ اما وجود آن رونق زیادی به این ناحیه بخشیده است.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید سد مهاباد نزدیکترین سد به شهر آن هم در کل کشور شناخته می شود؛ البته در ابتدا اینگونه نبود و با توسعه شهرنشینی و مهاجرت روستایی ها به شهر باعث شد تا فاصله آن کمتر شود.

بیشتر بخوانید: سدهای ایران – از لفور و سلیمان تنگه تا شهیون و الیمالات


دریاچه سد مهاباد چه امکانات و تفریحاتی دارد؟

دریاچه سد مهاباد

از امکانات دریاچه سد مهاباد شروع کنیم که اگر قصد سفر و گشت و گذار به این ناحیه را دارید؛ بدانید که چه چیزهایی برای رفاه شما وجود دارد. دریاچه سد مهاباد هم با توجه به طبیعت فوق‌العاده زیبای آن؛ آب و هوا مطبوع و دلپذیر پذیرای جمعیت زیادی از مسافران و گردشگران است.

به همین منظور کافه، رستوران و دکه های فروش غذا در اینجا بسیار زیاد است. پیشنهاد می کنم اگر به این منطقه می روید با خودتان غذا نبرید و طعم غذاهای محلی آذربایجان و یا ماهی ها سرخ شده را امتحان کنید. عطر و طعم این غذاها در کنار طبیعت منحصربفرد دریاچه سد مهاباد بهترین خاطرات را برای شما به همراه دارد.

مطمئن باشید، پشیمان نمی شوید. به لحاظ سرویس بهداشتی و پارکینگ هم نگران نباشید؛ منطقه وسیع اطراف دریاچه جای پارک زیادی دارد. 

گذشته از امکانات، چه تفریحاتی سفر به دریاچه سد مهاباد را برای شما ماندگار خواهد کرد؟ البته، حدس زدن این تفریحات زیاد هم سخت نیست؛ وجود یک سد و آب های اطراف آن قطعا برای شنا و آبتنی و ماهیگیری مناسب است. 

  • لذت گرفتن ماهی از دریاچه سد

به غیر از طبیعت زیبای دریاچه سد مهاباد، ماهیگیری از تفریحات سرگرم کننده و در عین حال پرطرفدار این منطقه است.

شاید تابحال امتحان نکرده اید؛ اما زمانی که صبر می کنید و نتیجه صبرتان یک ماهی چاق است؛ حس لذت بخشی برای شما بوجود می آورد که به صورت ناخودآگاه به آن علاقه مند می شوید.

ماهی های مختلفی در این دریاچه وجود دارند که به دو دسته بومی و غیر بومی تقسیم بندی می شوند. به این معنی که در هنگام ماهیگیری ممکن است به قلاب شما ماهی کپور، آمور، سفید رودخانه ای، زرد ماهی، فیتوفاگ، سیمبرگ و ماهی سوف را گیر کند.

اگر برای طبیعت گردی و ماهیگیری به دریاچه سد مهاباد می روید؛ حواستان باشد که در برخی زمان ها ماهیگیری در دریاچه ممنوع است. خرداد، تیر و مرداد از ماه هایی هستند که ماهیگیری در دریاچه سد مهاباد را ممنوع می باشد و علت آن هم تخم ریزی ماهی ها است.

جالب است بدانید ماهیگیری در این سد باعث اشتغال زایی حدود 250 نفر شده که به شکل مستقیم و غیر مستقیم به کار صید می پردازند. با این حال، صید بی رویه ماهی ها به خصوص نوع لجن خوار آن و از طرفی تردد زیادی قایق های ماهیگیری باعث شده تا جلبک های رشد بی رویه ای داشته باشند و آلودگی در این سد زیاد شود. 

  • شنا در گرمای تابستان

شنا کردن از تفریحات لذت بخش به خصوص در فصل تابستان است. اما، شناکردن در سد همیشه ممنوع بوده است. در اطراف دریاچه سد مهاباد نیز تابلوهایی را خواهید دید که ممنوعیت شنا را به شما متذکر می شوند.

با این حالف برای برخی وجود این تابلوها تاثیرگذار نیست و از شنا در آب خنک دریاچه سد مهاباد نمی گذرند. لطفا اگر جز افراد مبتدی هستید و به خوبی با نحوه شنا کردن آشنا نیستید؛ از این تفریح صرف نظر کنید. چراکه هر ساله چندین نفر در این دریاچه غرق می شوند. نشستن در کنار دریاچه و دست و پا زدن در آب در کنار تماشای طبیعت زیبای سد مهاباد هم می تواند لذت بخش باشد.

بیشتر بخوانید: غار سهولان ؛ شهر آبی در دل کوه‌ سنگی


چه موقع بریم سد مهاباد؟

برای دیدن هر مکان گردشگری مخصوصا طبیعت گردی باید زمان مناسب آن دانست. خوب، هیچ کس دلش نمی خواهد گرفتار آب و هوای بد مثل باران شدید یا سرمای سخت شود. سد مهاباد هم دقیقا از همین جاهاست؛ اگر زمان مناسب را ندانید ممکن است در برف و سرما یا باران و گل و لای بمانید.

از آنجایی که آذربایجان غربی در منطقه جغرافیایی سرد قرار گرفته و بارندگی به صورت برف و باران در آن زیاد است؛ بنابراین، پاییز و زمستان سد مهاباد بسیار سرد خواهد بود. 

اما، بهترین فصل برای رفتن به سد مهاباد؛ فصل بهار و تابستان است، به خصوص در ایام نوروز. در این موقع از سال، همه چیزی در سد مهاباد سبز شده و تا چشم کار می کند غیر از پالت سبز رنگ، رنگ دیگری نخواهید دید.

آب دریاچه زلال و آبی است و نسیمی خنکی می وزد که حالتان را به بهترین شکل عوض می کند. ایام نوروز در این منطقه گردشگران زیادی را را خواهید دید؛ اما در روزهای غیر تعطیل و تابستان کمی خلوت تر است. 

در ضمن فراموش نکنید اگر دنبال بهترین سایت برای اجاره روزانه سوئیت ارزان می‌گردید که قبل سفر بدون دغدغه اقامتگاه اجاره کنید حتما به وبسایت پینورست سر بزنید. به خصوص در شهرهایی مثل مهاباد و در کل آذربایجان که شاید مهمان یک میزبان مهربان شدن خیلی بهتر از رفتن به هتل و هاستل باشد.


جاهای دیدنی اطراف سد مهاباد

مهاباد در میان کوه ها قرار دارد و آب و هوای دلپذیر آن خیلی ها را به سمت خود می کشاند. البته فقط سرسبزی و خنکی هوا نیست؛ جاذبه های گردشگری متنوعی هم در این شهر وجود دارد که البته زیباترین آنها، سد مهاباد است. اگر به دیدن این سد رفتید؛ جاهای دیدنی اطراف سد را فراموش نکنید. 

  • پارک ملت (فاصله با سد مهاباد 4 کیلومتر)

نزدیک ترین مکان گردشگری به سد مهاباد، پارک ملت است که در کنار رودخانه ای خروشان قرار گرفته و فضایی بسیار دلپذیر را در اختیار مسافران قرار می دهد. درختان سربه فلک کشیده در کنار این رودخانه، پارک ملت را به یکی از اصلی ترین مکان های گردشگری به خصوص برای گردشگران تبدیل کرده است. 

  • حمام میرزا رسول (فاصله با سد مهاباد 5 کیلومتر) 

این حمام قدیمی از قدمت بسیار زیادی برخوردار است. معماری به سبک قاجار با طاق ها و گنبدهای روی سقف در کنار کاشی های فیروزه ای رنگ است که در حال حاضر به موزه مردم شناسی تبدیل شده و فرهنگ و شیوه زندگی مردم این منطقه را در معرض نمایش قرار داده است. از سمت سد مهاباد حدود 5 کیلومتر به سمت خیابان طالقانی بروید به این موزه خواهید رسید. 

  • مسجد جامع سرخ (فاصله با سد مهاباد 5 کیلومتر)

یکی از جاهای تاریخی و ارزشمند هر شهر مسجد جامع آن است. در مهاباد اما این مسجد قدمت زیادی دارد که بنای آن به همان شکل قدیم پابرجاست. ستون های زیاد، شبستان های زیبا در کنار آجرهای قرمز رنگ فضای معنوی دلنشینی را خلق کرده است. 

  • خانه موزه استاد هیمن (فاصله با سد مهاباد حدود 6 کیلومتر)

استاد هیمن از مشهورترین شاعران این شهر است که محبوبیت زیادی در بین مردم شهر مهاباد دارد. خانه ایشان اکنون به موزه تبدیل شده و جز 20 موزه برتر کشور محسوب می شود و دیدن آن خالی از لطف نیست.


چند نکته را یادتان بماند

  • قبل از رفتن به دریاچه سد مهاباد وضعیت آب و هوا را چک کنید.
  • وسایل مورد نیاز پیک نیک همراه تان باشد.
  • از تکیه دادن به درختان و حتی قطع آنها برای درست کردن آتش جدا خودداری کنید.
  • زباله نریزید. آلوده کردن محیط تاثیر بسیار بدی بر روی محیط زیست به همراه خواهد داشت. زباله خود جمع کنید و آن را همراه خود ببرید. 

بیشتر بخوانید: سد سلیمان تنگه ؛ غواصی و اسکی روی آب


سفر به مهاباد و دیدنی زیبایی های آن خالی از لطف نیست. این منطقه در فصل بهار و تابستان بسیار دیدنی و لذت بخش است. دریاچه سد مهاباد هم به عنوان یکی از این مکان های دیدنی جای مناسبی برای گشت و گذار و تفریح است که می توانید لحظات خوشی را کنار عزیرانتان سپری کنید. برای اجاره ویلا و اقامتگاه هم غصه نخورید. با استفاده از وبسایت پینورست از اقامت خیالتان راحت!

اگر شما هم این تجربه را داشته‌اید برای ما از تجربه خودتان در بخش کامنت‌ها بنویسید. چه نکته‌هایی را باید موقع سفر به مهاباد و سد معروف آن رعایت کنیم؟ به نظر شما چه چیزهایی را حتما همراه ببریم و فراموش نکنیم؟

راستی چه جاهایی را همان نزدیکی حتما ببینیم؟ منتظر خواندن نظرات شما هستیم.

امیرمسعود قلی‌زاده

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی