بازدید ۱,۵۲۱
احتمالا شما هم به هنگام سفر با دردسر پیدا کردن بهترین دیدنیهای هر شهر و استان مواجه شدهاید. گاهی از اوقات لیست دیدنیها آنقدر بلند و بالا است که پیدا کردن بهترینها را مشکل و مشکلتر میکند. ما در این مطلب قصد داریم تا بهترین جاهای دیدنی لرستان، پایتخت طبیعت ایران را به شما معرفی کنیم و این امکان را برایتان فراهم کنیم که بدون هیچ دغدغهای از سفرتان به این استان زیبا لذت ببرید؛ پس اگر شما هم عاشق ایرانگردی هستید با ما در پینورست همراه باشید.
معرفی استان لرستان
قبل از هر چیزی بد نیست نیمنگاهی به تاریخ استان لرستان داشته باشیم. از لحاظ معنی لغوی، لرستان به محل سکونت مردم لر و سرزمینی که لرها در آن زندگی میکنند گفته میشود؛ اما در گذشته به اشتباه لرها جزوی از مردم کرد محسوب میشدند!
استان لرستان در طول تاریخ همیشه موردتوجه اقوام مختلف بوده. یافتههای باستانشناسی کشفشده در این استان نشان میدهند این استان یکی از نخستین سکونتگاههای قدیمی بشر بوده است. همین اهمیت تاریخی لرستان باعث شد تا یکی از چهار بخش اصلی موزه ملی ایران به این استان پرآوازه اختصاص داده شود.

حتما شما هم از زبان دوست و آشنا شنیدهاید که فلان جا یک استان چهارفصل است یا حتی خودتان این موضوع را تجربه کرده باشید! استان لرستان یک استان چهارفصل و خوش آبوهوا است و تنوع آب و هوایی موجود در این استان بدون شک همه گردشگران را به وجد خواهد آورد.
لرستان حدود 29 هزار کیلومترمربع وسعت دارد و این سرزمین وسیع به سه ناحیه سرد کوهستانی، معتدل مرکزی و گرم جنوبی تقسیم شده است. تصور کنید در یک زمان خاص در شمال استان شاهد بارش شدید برف هستید، درحالی که در جنوب دمای هوا نسبتا بالا است و قشنگ گرما را حس میکنید. لرستان با بیشینه 600 میلیمتر مکعب از نظر میزان بارش سالانه بعد از استانهای گیلان و مازندران در رتبه سوم قرار دارد.
بیشتر بخوانید: آبشار وارک ؛ آبشار طبقاتی لرستان
مردم استان لرستان حدود 2.5 درصد از جمعیت کشور را تشکیل دادهاند و این آمار در طول دهه اخیر رو به افزایش بوده است. مردم لر علاوه بر استان لرستان در جاهای دیگری مثل اصفهان، چهارمحال و بختیاری، بوشهر و خوزستان هم زندگی میکنند.
مردم لرستان بیشتر به گویش لری بالاگریوها، لری بختیاری و لری خرمآبادی صحبت میکنند؛ اما بعضی از آنها مثل مردم فیروزآباد، کوهدشت و نورآباد به زبان لکی صحبت میکنند.
جاهای دیدنی لرستان که حتما باید بهشون سر بزنیم
اگر مسافر استان زیبای لرستان باشید حتما تعریف یکی از معروفترین جاهای دیدنی لرستان را از این و آن خواهید شنید! قلعه فلکالافلاک بهعنوان چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری خرمآباد، مرکز استان لرستان و یکی از زیباترین قلعههای ایران بر فراز تپهای مشرف به شهر قرار گرفته است.

آبوهوای عالی، طبیعت سرسبز، چشمهها و رودخانههای پرآب و صدالبته قرارگیری در میان رشتهکوههای زاگرس همگی از مهمترین عواملی بودند که ساسانیان را تشویق به ساخت این قلعه بزرگ و چشمنواز در ارتفاعات خرمآباد کردند. در گذشته قلعه فلکالافلاک با نامهایی مثل دژ شاپورخواست، دژ سیاه، کاخ اتابکان، قلعه بالا و قلعه دوازده برجی هم شناخته میشد!
این قلعه در دوران ساسانیان، صفویان، آلبویه و قاجار بسیار موردتوجه حکومت بود. قلعه چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و حتی بخشهای جدیدی هم به آن اضافه شده است. دژ شاپورخواست در طول تاریخ فراز و نشیبهای زیادی داشته و گاهی بهعنوان زندان، خزانه، مرکز حکومت و حتی پادگان نظامی مورداستفاده قرار گرفته است.
این روزها قلعه فلکالافلاک به موزه مردمشناسی خرمآباد تبدیل شده و بازدید عموم از این بنای تاریخی ارزشمند آزاد است!
آدرس: خرمآباد – خیابان امام خمینی (ره) – نرسیده به خیابان فردوسی
دشت لالههای واژگون الیگودرز معروف به دشت دالانی، بزرگترین اجتماع لالههای واژگون در کل دنیا است! این دشت زیبا و سرسبز که در آن علاوه بر لالههای واژگون میتوانید تماشاچی انواع دیگری از گیاهان مرتعی هم باشید حدود 2900 هکتار وسعت دارد.

دشت لالههای واژگون الیگودرز یکی از تورستیترین جاهای دیدنی لرستان است که هرساله خصوصا در فصل بهار و ماههای فروردین و اردیبهشت گروههای گردشگری را به سمت خود میکشاند! در دشت وسیع دالانی دو نوع نادر از گلهای لاله واژگون به اسم سوسن چلچراغ و اشک مریم با ارتفاع 120 سانتیمتر میرویند.
آدرس: 40 کیلومتری جنوب غربی الیگودرز – جاده شولآباد – روستای چشمه پر – روستای خلیلآباد
علاوه بر قلعه فلکالافلاک که نگاه هر بینندهای را به خود جلب میکند در شهر خرمآباد شاهد حضور یکی از زیباترین دریاچههای طبیعی درونشهری کشور هستیم. دریاچه کیو معروف به سراو کیاو در شمال غربی شهر خرمآباد و در کنار پارکی به همین اسم قرار دارد.

کیو در زبان لری یعنی آبی تیره یا رنگ کبود و این اسم واقعا برازنده این دریاچه است؛ چون وقتی که دریاچه پر از آب باشد رنگ آن بهصورت آبی نیلی دیده میشود. دریاچه کیو حدود 7 هکتار مساحت دارد و عمق آن در بیشترین حالت ممکن به حدود هفت متر میرسد.
آب دریاچه کیو از چشمه گلستان، سرچشمههای مخمل کوه و چشمههای کف دریاچه تامین میشود و به همین خاطر این دریاچه دائمی و همیشگی است. اگر به دنبال یک جای دنج برای لذت بردن از هوای آزاد، تماشای پرندگان بومی و مهاجر و البته استفاده از امکانات تفریحی مناسب هستید دریاچه کیو را از دست ندهید!
آدرس: خرمآباد – بلوار زیباکنار – بلوار جام جم
بیخود نیست که این آبشار به عروس زیبای آبشارهای ایران معروف است! آب آبشار آب سفید از ارتفاع 70 متری به پایین میریزد و در طول مسیر سقوط با هوا ترکیب میشود. به همین خاطر حبابهای هوا در داخل آب تشکیل میشوند و ما آب این آبشار زیبا را به رنگ سفید میبینیم. محلیهای لرستان به آبشار آب سفید، او اسبید میگویند.

آبشار آب سفید در جنوب شرقی لرستان و در 46 کیلومتری شهر الیگودرز قرار گرفته و در دامنه رشتهکوه زاگرس در کنار قالیکوه خودنمایی میکند. لذت تماشای این آبشار رویایی و قدم زدن در سایه درختان بلوط و گردوی اطراف آن را از دست ندهید!
آدرس: 46 کیلومتری جنوب شهر الیگودرز
دریاچه گهر معروف به نگین اشترانکوه یا نگین زاگرس یکی از زیباترین دریاچههای آب شیرین کشور است که لنگهاش را در هیچ جای دیگری پیدا نخواهید کرد! در زبان لری گهر به معنی آب جمع شده در یک گودال عمیق است.
به عقیده زمین شناسان دریاچه گهر در اثر یک زمینلرزه در محل گسل زاگرس شکل گرفته است. دریاچه کوهستانی و بسیار بکر و دستنخورده گهر در جنوب شرقی شهرستان دورود در ارتفاع 2360 متری از سطح دریا و در منطقه حفاظتشده اشترانکوه قرار گرفته است.

دریاچه گهر بهعنوان یکی از زیباترین جاهای دیدنی لرستان حدود 85 هکتار وسعت دارد و عمق آن در بعضی نقاط حتی به 28 متر میرسد. طول این دریاچه 1800 متر و عرض آن بهطور متوسط 500 متر است. البته این را بدانید که دریاچه گهر شامل دو بخش گهر بزرگ و گهر کوچک است که هرکدام ویژگیهای منحصربهفرد خودشان را دارند!
بیشتر بخوانید: آبشار چکان ؛ صدای جریان حیات کوه را بشنوید
دریاچه گهر میتواند بهشت آن دسته از گردشگران که عاشق کوهنوردی هستند و یا به ماهیگیری و شنا علاقه دارند باشد. اگر در سفر به استان لرستان فکر بازدید از این دریاچه چشمنواز به سرتان زد حتما سه الی چهار روز را به این کار اختصاص بدهید؛ چون مسیر دسترسی به دریاچه را باید با پای پیاده طی کنید.
آدرس: دورود – منطقه حفاظتشده اشترانکوه
وقتی اسم مخملکوه را میشنوید شاید از خودتان بپرسید چرا این اسم را برای یک کوه انتخاب کردهاند؟ تصاویر کوه کاملا گویای ماجرا هستند! مخملکوه کوهی در شمال شرقی خرمآباد است که 1900 متر ارتفاع دارد و یکی از با ابهتترین و البته جذابترین جاهای دیدنی لرستان محسوب میشود.

جنس سنگهای مخملکوه رسوبی است و بیشتر قسمتهای کوه با گلسنگ پوشیده شده است. این گلسنگها در فصلهایی که بارش باران زیاد است به رنگ سبز در میآیند و مثل یک پارچه مخملی یکپارچه مخملکوه را میپوشانند! البته رنگ این گلسنگها در زمانهای غیر از فصل بارش سیاه و تیره است.
در قسمت شمالی مخمل کوه یعنی در تنگ شبیخون، پارک جنگلی زیبایی با مساحت 500 هکتار ساخته شده است که میتوانید از گردش و تفریح در آن لذت ببرید.
آدرس: خرمآباد – انتهای بلوار ولیعصر
کاروانسرای چشمک؛ یادگار تمام سنگی دوره صفویه
در زمانهای قدیم که خبری از تلفن همراه و خودرو نبود کاروانسراها دلیل دلگرمی مسافران و کاروانها بودند. کاروانسرای چشمک در شهرستان پلدختر یکی از جاهای دیدنی لرستان است که در زمان صفویان و حکومت شاهعباس اول ساخته شده است.

این کاروانسرا که کاملا از سنگ ساخته شده در حوالی مسیر ارتباطی میان لرستان و خوزستان قرار داشت و هنوز هم تا حدودی پابرجاست.
آدرس: پلدختر – آزادراه خرم آباد-اندیمشک – حوالی جاده قدیم خرمآباد
بحث و جدل سر این قضیه که کدام استان ایران به سرزمین آبشارها معروف است همیشه وجود داشته است! در هر صورت استان لرستان با داشتن بیش از 50 آبشار کوچک و بزرگ قطعا حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
آبشار بیشه بهعنوان یکی از زیباترین جاهای دیدنی لرستان آبشاری به ارتفاع 48 متر است که در منطقهای کوهستانی از شهرستان دورود و در دامنه رشتهکوه زاگرس قرار گرفته است.

در سفر به شهرستان درود و روستای بیشه که نزدیک آبشار قرار دارد یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی استان لرستان و حتی ایران را از نزدیک خواهید دید. آب زلال و خنک چشمههای متعدد از زیر ریلهای مسیر قطار که از کنار آبشار عبور میکند گذشته و درنهایت به دره پاییندست که حدود 50 متر عمق دارد سرازیر میشود.
آب آبشار بیشه درنهایت به رودخانه دائمی و خروشان سزار میریزد. اطراف آبشار طبیعت زیبای زاگرس خودنمایی میکند و میتوانید در سایه درختان سرسبز بلوط استراحت کنید و از شنیدن موسیقی زیبای برخورد آب با تختهسنگهای پاییندست لذت ببرید!
آدرس: 35 کیلومتری دورود – بخش پاپی – روستای بیشه
از بین لیست طولانی آبشارهای استان لرستان نام آبشار نوژیان بیشتر از بقیه خودنمایی میکند. نوژیان به این دلیل معروف است که لقب مرتفعترین آبشار لرستان و یکی از مرتفعترین آبشارهای کشور را با خود یدک میکشد! آبشار نوژیان بهعنوان یکی از چشمنوازترین جاهای دیدنی لرستان حدود 95 متر ارتفاع دارد و عرض تاج آن حدود 5 متر است.

این آبشار بین دو کوه هشتاد پهلو و تاف در نزدیکی روستایی به همین اسم قرار گرفته است. رویش گیاهان دارویی ارزشمند و کمیاب در دامنه کوههای حوالی آبشار باعث شده تا گردشگران بسیاری برای سفر به اینجا برنامهریزی کنند و بهقول معروف با یک تیر دو نشان بزنند و هم از طبیعت لذت ببرند و هم در کنارش گیاهان دارویی بچینند!
آدرس: 38 کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد – روستای نوژیان
اگر عاشق این هستید که یک تابلوی نقاشی طبیعی را که فقط با کمک عوامل فرسایشی شکل گرفته را از نزدیک ببینید پیشنهاد میکنیم حتما به دره شیرز سر بزنید. این دره که به آن تنگه شیرز هم گفته میشود یکی از تماشاییترین و صدالبته حیرتانگیزترین جاهای دیدنی لرستان است که بهعنوان ژئوپارک در فهرست آثار طبیعی یونسکو به ثبت رسیده است!

دره شیرز در شهرستان کوهدشت استان لرستان و در منطقه زردلان یعنی جایی بین سه استان ایلام، لرستان و کرمانشاه جا خوش کرده است. این دره با طول حدود 5 کیلومتر از منطقه اولاد قباد و روستای گدارگه در بخش زردلان شروع میشود و تا رسیدن به رودخانه سیمره ادامه دارد.
طول دیوارههای تنگه در ابتدای مسیر یعنی نزدیک روستای گدارگه حدود 10 متر است؛ اما در کمال ناباوری در ادامه خواهید دید که طول این دیوارهها حتی به 200 متر هم میرسد. سطح این دیوارههای سنگی توسط پوشش گیاهی سرسبز و میوههای وحشی پوشیده شده و روزنههای این صخرهها خانه خیلی از پرندگان این منطقه خصوصا پرستوها است.
آدرس: 52 کیلومتری کوهدشت – بخش زردلان – روستای گدارگه
ما آدمها دو دسته هستیم؛ یا عاشق ارتفاع و هیجانش یا بیزار از ارتفاع و خطرات احتمالی آن! اگر عاشق ارتفاع هستید سفر به دره چشمنواز خزینه را از دست ندهید! دره خزینه که شباهت خیلی زیادی به گرند کنیون در آمریکا دارد از جاهای دیدنی لرستان است.

این دره در شهرستان پلدختر و اواسط جاده این شهر به سمت اندیمشک قرار گرفته است. در نزدیکی دره خزینه روستای خزینه قرار دارد که نسبتا کوچک است و زیر صد نفر جمعیت دارد.
دره خزینه بر روی رودخانه سیمره قرار دارد و مشخص است که طی میلیونها سال در اثر فرسایش سنگها توسط آب شکل گرفته است. بلندترین پل معلق خاورمیانه به طول 112 متر و ارتفاع 85 متر در محل این دره ساخته شده بود که متاسفانه بهتازگی به دست افراد ناشناس تخریب شد.
آدرس: شهرستان پلدختر – آزادراه اندیمشک-خرمآباد – روستای دره خزینه
تنگه هلت برای آن دسته از گردشگران که قصد صخرهنوردی دارند و در عین حال به دنبال آبوهوای خنک و صدای جوش و خروش آب هستند بهترین گزینه است. شهرستان پلدختر استان لرستان پر از دیدنیهای طبیعی است که اسم و شهرت هرکدام از آنها به گوش خیلی از ما رسیده است!

تنگه زیبا و افسانهای هلت که محلیها به آن تنگه هلد هم میگویند با طول چهار کیلومتر در بین صخرههای بلند اطراف محاصره شده است. در داخل تنگه رودخانهای جریان دارد که صدای موسیقیاش خستگی پیادهروی چندساعته در طول تنگه را از تنتان بیرون خواهد کرد. عمق آب این رودخانه گاهی به حدود 1.5 متر هم میرسد!
آدرس: شهرستان پلدختر – آزادراه خرم آباد-اندیمشک – بین تونل خرگوشان 1 و 2
بیخود نیست که استان لرستان به پایتخت طبیعت ایران معروف است. تا اینجای کار در لیست جاهای دیدنی لرستان به چند تنگه و دره معروف اشاره کردیم. یکی دیگر از درههای معروف لرستان دره نی گاه، نگار یا نگاه است که در شهرستان دورود قرار گرفته است.

خوشبختانه مسیر دسترسی به دره و البته وجود ایستگاه نگهبانی به واسطه قرارگیری این دره در منطقه حفاظتشده اشترانکوه باعث شده تا این دره به بکرترین و زیباترین حالت ممکن باقی بماند و کمتر آثار خرابکاری انسان را در گوشه و کنار آن ببینیم.
بیشتر بخوانید: آبشارهای بکر ایران – ۱۰ آبشار برای عاشقان آب و طبیعت
دره نی گاه در 6 کیلومتری غرب دریاچه گهر قرار دارد و رودخانه گهررود که از دریاچه گهر سرچشمه میگیرد تا انتهای این دره ادامه دارد. طول دره نی گاه حدود 12 کیلومتر و عرض آن 500 متر است. پیمودن مسیر این دره کار چندان سادهای نیست و احتمالا 2 روز از وقتتان را خواهد گرفت؛ پس حتما به تجهیزات و آمادگی جسمانی بالا نیاز خواهید داشت.
آدرس: شهرستان درود – روستای تپه تی
آبشار گریت؛ تاف هفت چشمه لرستان
گریت یکی از زیباترین آبشارها و جاهای دیدنی لرستان است. این آبشار که با اسامی دیگری مثل سرکانه و هفتچشمه هم شناخته میشود در زبان لری به تاف هفتچشمه معروف است. از زیباییهای منحصربهفرد آبشار گریت محل قرارگیری آن است؛ بهگونهای که برای رسیدن به آبشار باید از یک منطقه کوهستانی و درهای غرق در پوشش گیاهی سرسبز و درختان بلوط و زالزالک عبور کنید.

حداکثر ارتفاع آبشار گریت 15 متر و عرض آن 17 متر است. فاصله آبشار گریت از خرمآباد حدود 50 کیلومتر است. این آبشار در شمال شرقی خرمآباد و در بخش پاپی در 30 کیلومتری ایستگاه راهآهن معروف سپیددشت قرار گرفته است.
آدرس: خرمآباد – کیلومتر 15 جاده خرم آباد-بروجرد
غار کلماکره؛ پررمزورازترین غار لرستان
کلماکره غار معروف لرستان و شهرستان پلدختر است که در شمال غربی پلدختر و در نزدیکی روستای طاق ملک حسین قرار گرفته است. این غار که تا قبل از سال 1368 کاملا ناشناخته بود چه از لحاظ تاریخی و چه از نظر زیباییهای طبیعی حرفهای زیادی برای گفتن دارد. داستانهای زیادی درباره چگونگی کشف غار وجود دارد؛ اما عده زیادی از مردم محلی باور دارند که این غار توسط یک شکارچی که در حال تعقیب یک بز بود کشف شده است.

گفته میشود که این غار 2700 ساله یکی از خزانههای اصلی زمان حکومت هخامنشیان و ساسانیان بوده است.
از غار کلماکره بهعنوان یکی از شش گنجینه بزرگ کشفشده در طول تاریخ یاد میشود. خیلی از اشیای موجود در غار متاسفانه از غار خارجشده و سر از موزههای فرانسه و آمریکا در آوردهاند!
آدرس: پلدختر – مسیر روستای دره باغ
مسجد جامع بروجرد؛ در جمع اولین مساجد ایران
مسجد جامع بروجرد معروف به مسجد جمعه که محلیها به آن مچد جمه میگویند یکی از اولین مسجدهای ساخته شده در ایران است. بعد از ورود اسلام به ایران خیلی از جاهای دیگر در شهر بروجرد و یک آتشکده نیمه خرابه به مسجد تبدیل شد.

مسجد جامع بروجرد بهعنوان مسجدی تک ایوانی و یکی از تاریخیترین جاهای دیدنی لرستان در قرن دوم تا سوم هجری قمری ساخته شده است. این مسجد در دورههای مختلف بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته تا اینکه به دست ما رسیده است!
آدرس: بروجرد – میدان جعفری – خیابان جعفری
مناره آجری؛ آسمانخراش شهر باستانی شاپورخواست
مناره آجری از بناهای تاریخی معروف خرمآباد است که تاریخ ساخت آن به زمان حکومت دیلمیان یعنی حدود 900 سال پیش برمیگردد. ارتفاع این مناره سربهفلککشیده امروزه با توجه به پایه سنگی پایین آن حدود 30 متر است که البته گفته میشود این ارتفاع درگذشته بیشتر از اینها بوده است.

کاربرد مناره آجری در گذشته بیشتر برای هدایت کاروانهایی که به سمت شهر باستانی شاپورخواست حرکت میکردند بوده است؛ اما درعینحال از آن برای دیدهبانی و اطلاع دادن حمله دشمن به مردم هم استفاده میشده است!
بیشتر بخوانید: افرینه ؛ حافظ خاطرات کهن
آدرس: خرمآباد – شهر تاریخی شاپورخواست – خیابان طیب
این بود لیست پینورست از جاهای دیدنی لرستان که باید حتما در سفر به این استان از آنها دیدن کنید؟ شما به کدام یک از این مکانها سر زدهاید؟ آیا جای دیگری را میشناسید که به نظر شما جایش در این لیست خالی است؟ حتما نظر خودتان را برای ما بنویسید.
افراد زیادی به سفر کردن و دیدن و کشف جاهای جدی علاقه دارند. پیدا کردن محل اقامت مناسب یکی از دغدغههای اصلی این افراد است. شما میتوانید با اجاره اقامتگاه در پینورست در شهرهای مختلف خیال خودتان را از بابت محل اقامت راحت کنید. انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و خانه روستایی تا ویلا لوکس استخردار در این سایت برای شما گلچین شده است.
محمدرضا قاسم شیرازی
دانشجوی ژنتیک دانشگاه اصفهان - عاشق روانشناسی و نویسندگی
من خستگی ناپذیرم؛ خستگی ناپذیر از سفر کردن، دیدن چیزهای جدید و نوشتن