تقریبا 7 سال پیش بود که انتشار یک عکس از ساحل یکی از جزایر ایران در مجله نشنال جئوگرافیک سروصدا به پا کرد و یک شبه اینجا را به شهرت رساند! جزیره لارک یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس است و بخشی از استان هرمزگان محسوب میشود. شاید برایتان سوال باشد که چرا این جزیره کمتر شناختهشده است؟ اصلیترین دلیل این موضوع مجاورت جزیره لارک با قشم پرآوازه و هرمز رنگارنگ و زیبا است. همین باعث شده که این جزیره از مرکز توجه خارج شود. ما قصد داریم تا با یک معرفی هیجانانگیز به شما ثابت کنیم که جزیره لارک یکی از زیباترین جزایر ایران است.
جزیره لارک با بندرعباس تقریبا 30 کیلومتر فاصله دارد. همان طور که گفتیم، این جزیره کوچک و نهچندان بزرگ در نزدیکی قشم و هرمز قرار گرفته است؛ بهطوری که از هرمز 22 کیلومتر و از قشم 16 کیلومتر تا لارک فاصله است. اگر روی نقشه نگاه کنید جزیره لارک را در جنوب شرقی جزیره قشم میبینید که پایینتر از قشم و هرمز، بهعنوان جنوبیترین نقطه خاک ایران در تنگه هرمز بهحساب میآید.
برای رفتن به جزیره لارک چند راه مختلف وجود دارد که بسته به شرایط میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
اگر قصد دارید مستقیم از بندرعباس به سمت این جزیره حرکت کنید میتوانید از قایقهای موتوری یا لنجها استفاده کنید. قایقهای موتوری معمولا دربستیاند ولی لنجها معمولا ساعت حرکت مشخصی دارند و بیشتر از نیم ساعت در راه خواهید بود. از طریق اسکله شهید حقانی بندرعباس میتوانید سوار این لنجها شوید و تا جزیره هرمز پیش بروید. از آنجا هم میتوانید با همین لنجها خودتان را به جزیره لارک برسانید یا اینکه با قایقهای موتوری راهی لارک بشوید.
نزدیکترین راه دسترسی به جزیره از سمت جزیره قشم است. با وجود فاصله 16 کیلومتری بین این دو جزیره میتوانید از اسکله شهید ذاکری یا اسکله دوحه قشم سوار لنجها یا قایقهای موتوری شوید و به جنوب شرقی جزیره قشم یعنی جایی که جزیره لارک قرار گرفته است بروید.
کل جمعیت جزیره در یک منطقه روستایی متمرکز شدهاند. بر اساس آمار تقریبا 200 تا 300 خانوار در این جزیره زندگی میکنند. گویش بومی مردم لارک، کمزاری، یکی از گویشهای زبان لری است. در بخشهایی از کشور عمان هم از گویش کمزاری استفاده میشود؛ البته گویش مردم لارک تحت تاثیر زبان فارسی قرار گرفته و میتوانید ردپای زبان فارسی را در گوشهوکنار آن پیدا کنید. شاید همین گویش مشترک یکی از دلایل رابطه خوب بین اهالی لارک و شهرهای کشور عمان مخصوصا شهر راسالخیمه باشد.
جزیره لارک به دلیل فعالیت کوههای آتشفشانی شکل گرفته است. بنابراین خاک آن برای کشاورزی مناسب نیست و به همین خاطر مردم جزیره بیشتر به دامپروری و صیادی مشغول هستند. صیادان لارک ترجیح میدهند ماهیهای صید شده را در شهرهای کشور عمان بفروشند تا درآمد بیشتری از این راه داشته باشند. در گوشهوکنار جزیره معادن مختلفی مثل معدن گوگرد، معدن نمک و معدن سنگ آهن وجود دارند که از آنها بهرهبرداری صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید: ترسناک ترین جاهای ایران ؛ راهنمایی کوتاه برای طرفداران سینمای وحشت
جزیره لارک تاریخ پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشته است؛ از اشغال توسط استعمارگران تا جنگ تحمیلی ایران و عراق و ادعای مالکیت کشورهای عربی. با وجود همه اینها امروزه این جزیره جزوی از خاک ایران است.
شاید بپرسید این جزیره چه اهمیتی دارد؟ خیلی خلاصه و مختصر میتوانیم بگوییم که تسلط بر تنگه هرمز و جزایر آن یعنی تسلط بر اقتصاد وابسته به نفت جهان!
اگر تاریخ را دنبال کنید و به آن علاقه داشته باشید حتما اطلاع دارید که جزیرههای جنوبی ایران تا قرنها مورد توجه استعمارگرانی مثل انگلیسیها، پرتغالیها و هلندیها بوده است. ماجرای اشغال جزایر ایرانی تا زمان صفویان ادامه داشت تا اینکه شاه عباس در زمان سلطنت خود تمام جزایر ناحیه تنگه هرمز را از اشغال بیگانگان آزاد کرد و به خاک کشور بازگرداند.
ساحل فسفری که به ساحل فیروزهای هم معروف است یکی از عجیبترین و در عین حال زیباترین پدیدههای طبیعی ایران است. شهرت این ساحل در سال 2015 با انتشار عکس یک عکاس ایرانی در مجله نشنال جئوگرافیک به گوش همه جهان رسید. این پدیده عجیب و بسیار زیبا که البته همیشگی نیست در اثر هجوم فیتوپلانکتونها به آبهای ساحل این جزیره اتفاق میافتد. فیتوپلانکتونها تولیدکنندههای اصلی اکسیژن کره زمین و منبع تغذیه موجودات دریایی هستند. این موجودات بعضی شبها که ساحل آرام است و باد چندان شدیدی نمیوزد به سمت ساحل جزیره حرکت میکنند و باعث انعکاس نور فسفری رنگی میشوند که واقعا خیرهکننده است.
خلوت و کمجمعیت بودن مهمترین مزیت جزیره لارک است. اینجا در لارک یکی از زیباترین و بکرترین سواحل جنوب کشور را خواهید دید. آب این سواحل که معمولا تا 33 متر عمق دارد بسیار شفاف و زلال است. اگر اهل غواصی کردن باشید میتوانید در اعماق آب انواع و اقسام موجودات دریایی را ببینید و لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: دهکده جهان نما گلستان ؛ مسیر، آب و هوا و دیدنیهای ییلاق بکر شمال
بله؛ درست شنیدید! قلعه پرتغالیها علاوه بر جزیره قشم و هرمز در جزیره لارک هم وجود دارد. در واقع این قلعه با قلعه پرتغالیها در جزیره هرمز و قشم همدوره است. زمان ساخت همه این قلعهها به دوران صفویه و زمان تسلط استعمارگران پرتغالی بر جزایر ایران برمیگردد. نکته جالب در مورد همه این قلعهها مصالح بهکار رفته در آنها است که بیشتر سنگهای دریایی، ملات ساروج و سنگهای مرجانی بودهاند.
قدمت 800 ساله خانههای تاریخی مرکز جزیره لارک نشان میدهد که این جزیره از زمانهای بسیار دور محل سکونت انسان بوده است. این خانهها درست در مرکز جزیره قرار گرفتهاند.
قبرستان لارک از این جهت یک دیدنی محسوب میشود که با همه قبرستانهایی که دیدهاید فرق دارد. سنگ قبرها از مرجانهای دریایی ساخته شده است. در بالای هر یک از قبرها یک آتشدان سفالی میبینید. اهالی جزیره در این آتشدانها زغال داغ میریزند و به آن اسپند و کندر اضافه میکنند.
مردم لارک برای حیاتوحش احترام زیادی قائلاند. درست مثل جزیره هرمز، در جزیره لارک هم میتوانید از تماشای آهو و خرگوشهایی که در این جزیره زندگی میکنند لذت ببرید.
متاسفانه در جزیره لارک جایی برای اقامت وجود ندارد و در طول این سالها نیز کسی به فکر برطرف کردن این مشکل نبوده است. یکی از گزینههایی که پیش رو دارید چادر زدن و کمپینگ در سواحل زیبای این جزیره است که میتواند یک تجربه تکرار نشدنی باشد. اما اگر ترجیح میدهید که شب را در ساحل به سر نکنید، میتوانید در جزایر اطراف مثل قشم یا خود بندرعباس سوییت یا آپارتمان رزرو کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهترین قیمت برای اجاره آپارتمان روزانه میتوانید به سایت پینورست مراجعه کنید.
نه تنها جزیره لارک بلکه اغلب نواحی جنوبی کشورمان تابستانهای بسیار گرم و شرجی دارند که تحمل آن برای غیربومیها واقعا مشکل است. معمولا آبوهوای این جزیره در 6 ماه ابتدای سال شدیدا گرم و شرجی است و در 6 ماه دوم سال معتدل و مناسب است. ما به شما توصیه میکنیم که برای رفتن به این جزیره زیبا یا جزایر اطراف آن پاییز و زمستان را انتخاب کنید.
متاسفانه در لارک امکانات رفاهی مناسبی وجود ندارد، پس باید تمام مواد و لوازم موردنیاز برای سفر را از جزایر اطراف یا خود بندرعباس تهیه کنید. در این جزیره فقط یک مغازه تهیه مواد موردنیاز وجود دارد. فراموش نکنید که در لارک تعداد وسایل نقلیه انگشتشمار است و احتمالا باید برای دیدن جاذبههای این جزیره پیادهروی مفصلی داشته باشید، پس حتما در قدم اول کفش مناسب با خودتان ببرید. در کنار کفش پیادهروی مناسب فراموش نکنید که عینک آفتابی، کلاه آفتابی، کرم ضد آفتاب، پاور بانک و آب آشامیدنی کافی هم به همراه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: روستای کندوان ، خانههای صخرهای سرزمین هابیتها
آیا تا به حال تجربه سفر به جزیره لارک را داشتهاید؟ آیا دین انعکاس نور فسفری بر ساحل فیروزهای شما را هم شگفتزده کرد؟ آیا تجربه غواصی در آبهای شفاف این جزیره را دارید؟ شانس دیدن خرگوش و آهوهایی که در این جزیره زندگی میکنند را داشتید؟ از کدام یکی از دیدنیهای جزیره دیدن کردید؟ حتما تجربه خودتان از سفر به این جزیره زیبا و کمتر شناختهشده را برای ما بنویسید.
اگر با خواندن این مطلب وسوسه شدهاید که به این جزیره سفر کنید میتوانید برای رزرو آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. در این سایت انواع اقامتگاهها با کیفیت خوب و قیمت مناسب برای شما گلچین شده است.
دانشجوی ژنتیک دانشگاه اصفهان - عاشق روانشناسی و نویسندگی
من خستگی ناپذیرم؛ خستگی ناپذیر از سفر کردن، دیدن چیزهای جدید و نوشتن