از پیچ کوچهای تاریک به سمت لاله زار میپیچید و میروید روی سنگفرش یک خیابان، یکهو با نور و ازدحام جمعیت و صدای همهمه عابران روبرو میشوید.
همینطور جلو میروید، صدای برخورد پاشنه کفشتان بر سنگفرش ناهموار خیابان در شلوغی کوچه محوتر میشود تا جایی که دیگر نه صدای قدمهای خودتان را میشنوید و نه متوجه گذر زمان و مسافتی که پیاده طی کردهاید، میشوید. از مقابل هر دکان و مغازهای که رد میشوید رایحهای به مشامتان میرسد و صدایی که شما را دعوت به دیدن یا نوشیدن یا خریدکردن میکند.
از دور صدای سازی کوک میآید که در پسزمینه آوازی شاد گم میشود. میمانید مردد با نگاهی خیره به سردر سینما و تماشاخانه، یکی فیلمی فرنگی را به نمایش گذاشتهاست و دیگری تئاتری روی حوضی.
هر دو هم مزه میدهد و بههمینخاطر انتخاب را سخت میکند. کمی جلوتر کاباره مولنروژ مثل یک معما با آن چراغهای رنگیاش چشمک میزند و حالا میمانید میان سه انتخاب. البته از قبل هم میدانستید به این خیابان که بیایید آخرش همین میشود. آخر اینجا لاله زار است؛ شانزهلیزه تهران.
خیابان لاله زار از قدیمیترین خیابانهای تهران است که جنوبش به میدان امامخمینی (میدان توپخانه) و شمالش به خیابان انقلاباسلامی (شاهرضا) وصل است.
لاله زار نو و قدیمش هم فرقی ندارد، آدرس همان است که بود ولی شکل و ظاهر و آنچه در دل دارد، از زمین تا آسمان تفاوت دارد.
در هرحال اگر میخواهید به خیابان لاله زار تهران بروید، پیشنهاد ما این است که از مترو استفاده کنید، حداقل سه ایستگاه مترو نزدیک خیابان لاله زار هستند و شما با توجه به اینکه به کدام قسمت از این خیابان میخواهید بروید، میتوانید در یکی از ایستگاههای نزدیک به این خیابان از مترو پیاده شوید.
خیابان لاله زار از طریق ایستگاههای مترو میدان امامخمینی در ابتدای خیابان، از طریق ایستگاه مترو سعدی در تقاطع خیابان سعدی و خیابان جمهوری و از طریق ایستگاه مترو دروازه دولت در تقاطع خیابان انقلاب و خیابان لاله زار قابل دسترسی است.
قبلا هم گفتهایم که در دوران پرشکوه خیابان لاله زار، مکانهای فرهنگی خیلی باارزشی مثل سالنهای تئاتر نصر، سعدی و… و سالنهای سینمای معروفی مثل سینما رکس، مولنروژ، لاله، نادر و… ساخته شد و مردم از هر گوشه تهران به این خیابان میآمدند تا به سبک مدروز آن دوران تفریح کنند.
البته سینماها از پرطرفدارترینها بودند تاجایی که مثلا در اولین شب نمایش فیلم «طوفان در شهر» ساخته «ساموئل خاچیکیان» در خیابان لاله زار و بخصوص اطراف سینما مولنروژ جای سوزن انداختن نبود.
بیشتر بخوانید: طول خیابان ولیعصر تهران چقدر است؟ خیابان چنارها و کافههای دنج
از تئاتر و سینما که بگذریم، میرسیم به اولین هتل تهران، «گراندهتل» یا هتل «بزرگ تهران»
کمتر کسی است که اسم گراندهتل را نشنیده باشد یا بیشتر از آن، در فیلمها و سریالهای تاریخی ردی از آن را ندیده باشد.
گراندهتل خیابان لاله زار هم در زمان قاجاریه ساخته شد و تا حدود ۸۰ سال پیش همچنان رونق داشت ولی کم کم از سکه افتاد؛ البته اگر کمی ماجراجو باشید، هنوز هم میتوانید ساختمان زواردررفتهاش را درخیابان لاله زار نبش کوچه باربد، پیدا کنید.
این اولین هتل تهران، در زمان خود چنان بر سر زبانها افتاده بود که مدلی از روی آن ساخته شد و سریالهای معروفی مثل «هزاردستان» در آن فیلمبرداری شد.
از دیگر ساختمانهای مشهور و قدیمی خیابان لاله زار، کافه پارس لاله زار است که حدود ۱۰۰ سال پیش ساخته شده و میگویند به این خاطر در آن سالها بر سر زبانها افتاده که یک معلم ورزشی برای انجام حرکات نمایشی از بالای سقف این کافه به خیابان پریده و این شده که این کافه قدیمی اسم درکرده است.
هر چند الان این کافه طبقه پایینش لباس فروشی است و طبقه دومش، خالی!
بیشتر بخوانید: تالار وحدت؛ وقتی تاریخ و هنر با هم ترکیب میشوند!
راستی الان اگر مجبور هستید به هر دلیلی چند روزی را مهمان تهران باشید این شهر برای شما اقامتگاههای درجه یکی دارد که با مراجعه به سایت پینورست میتوانید آنها را پیدا کنید. در تهران میتوانید اجاره آپارتمان به صورت روزانه انجام دهید و خیالتان از بابت تمیزی و استریل بودن اقامتگاه راحت باشد. ما تمام سعی خود را کردهایم تا شما حس کنید در خانه خودتان اقامت دارید.
ناصرالدین شاه قاجار در بین پادشاهان این سلسله قاجار، هر وقت به خارج از ایران سفر میکرد، عاشق زرق و برق فرنگ و هرآنچه در فرنگ باب بود، میشد.
در اولین سفرش به فرنگستان، به محض اینکه پایش به تهران رسید به فکر ساخت خیابانی افتاد که چیزی کم از خیابان شانزهلیزه در پاریس نداشته باشد.
در آن زمان در محل فعلی خیابان لاله زار، باغی بزرگ بود. ناصرالدین شاه دستور داد این خیابان را در وسط باغ بکشند و زمینهای دو طرف خیابان را هم در اختیار درباریان و نزدیکان خود قرار داد. این شد که کمکم خیابان لاله زار تبدیل شد به نمادی از نوگرایی و هنر مدرن ایرانی.
اما اوج شکوفایی و رونق این خیابان معروف تهران برمیگردد به دوران پهلوی.
در آن روزگار از تاریخ تهران، دو طرف خیابان لاله زار پر شد از سالن تئاتر و سینما و کافه و رستوران و کاباره. مغازههای شیک و مدرن هم برای اولین بار در همین خیابان، سر از تهران درآوردند و اولین آنها هم مغازهای به نام پیرایش بود که اگر کسی به دنبال لباسهای مد روز و به اصطلاح آن دوران سانتیمانتال بود، این مغازه، اولین و آخرین جایی بود که باید میرفت.
رویای ناصر الدین شاه نه در عهد خودش بلکه چندین سال بعدتر به واقعیت تبدیل شد و خیابان لاله زار کمکم و با ساخت ۱۵ سینما و تماشاخانه و کلی کافه و مغازههای جورواجور، شد یکی از پرهیاهوترین خیابانهای نه فقط تهران، بلکه ایران.
با کودتای ۲۸ مرداد، این خیابان دیگر صاحب تعداد زیادی تئاتر، رستوران، تجارتخانه، پیالهفروشی، خیاطخانه، سینما و فروشگاههای مشهور ایران شده بود و هر آنچه یک خیابان درست و حسابی باید داشته باشد، در خیابان لاله زار پیدا میشد و یکی از جالب توجهترین مکانهای دیدنی تهران شد.
البته در حال حاضر اثری از رونق فرهنگی دوران گذشته در این خیابان وجود ندارد و به بورس لوازم روشنایی، لوستر و الکترونیکی تبدیل شده اس و اگر به دنبال خرید اینجور کالاها هستید این جا بهترین انتخاب میتواند باشد.
بیشتر بخوانید: از باغ فردوس تهران تا تهرانگردی در اطرافش
قدیمترها لاله زار را نمادی از نوگرایی و هنر ایران میدانستند و تماشاخانه، سینما و غذاخوریهای معروفی در این خیابان به چشم میآمد.
کلی از برترین فروشگاههای ایران هم در این خیابان قرار داشتند. اما این روزها، سینماها و تماشاخانههای لاله زار رونق گذشته را ندارند و این خیابان بیشتر به راسته روشنایی در تهران شهرت دارد و لوستر، آباژور و سایر وسایل روشنایی در آن فروخته میشود. هرچند هنوز هم کافههای این خیابان مشتریان خود را دارند و لحظاتی خوش و نوستالژی را به آنها هدیه میکنند.
شما هم از تاریخچه جالب خیابان لاله زار باخبر بودهاید؟ نام اولین مغازه این خیابان را میدانستید؟ میدانستید اولین هتل ایران یعنی گراند هتل در این خیابان افتتاح شده؟ قبل از خواندن این مطلب میدانستید اینجا یک مکان فرهنگی بوده و پر از سالن تئاتر و سینما بوده است؟ لاله زار از گذشته تا به الان چهقدر تغییر کرده؟ شما هم برای خرید لوازم روشنایی مثل لوستر به لاله زار میروید؟ قیمتها و کیفیت اینجا چهطور است؟ برای ما در بخش نظرات بنویسید.