قلعه کوتول شاه – دژ 500 ساله متروکه در دل جنگل‌های شمال

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
قلعه کوتول شاه – دژ 500 ساله متروکه در دل جنگل‌های شمال

اگر عاشق جاهای مرموز و ترسناک هستید و از شمال و جنگل‌های بکرش هم خوشتان می‌آید، حتما به قلعه کوتول شاه بروید. اینجا زمانی مرکز فرماندهی بوده و حالا به جایی متروکه تبدیل شده. اگر دوست دارید سرگذشت شاه سیاهکل را بدانید، این مقاله را تا آخر مطالعه کنید.


آدرس قلعه کوتول شاه

خیلی‌ها نمی‌توانند قلعه را پیدا کنند. بای دیدن اینجا باید خیلی خوب به راه ها دقت کنید.

اول از همه باید به سیاهکل بروید. فاصله تهران تا سیاهکل 332 کیلومتر است. به سیاهکل که رسیدید، وارد جاده لاهیجان به سیاهکل شوید. به سه راه که رسیدید، سمت راست بپیچید. به راهتان ادامه دهید تا یک دوراهی را ببینید.

قلعه کوتول شاه

به جاده سمت راست بروید و چند دقیقه‌ای رانندگی کنید تا به قلعه کوتول شاه برسید. قلعه در روستای موشا دهستان مالفجان سیاهکل است. قلعه کوتول شاه را روی یک تپه 30 متری ساحته‌اند.

کوچه همشیره خانوم را که پیدا کردید، به سمت بالا کوه حرکت کنید تا دیوارهای قلعه را ببینید. دو کوه به نام‌های کاکو و قلایی هم اینجا هستند.

تاریحچه قلعه کوتول شاه

قبل از اینکه قلعه را بررسی کنیم، بهتر است اول کمی کوتول شاه را بشناسیم.

کوتول شاه که بوده؟

کوتول شاه در دوره تیموریان زندگی می‌کرده و در زمان خودش قدرت زیادی داشته. او در گیلان آنقدر قدرت داشته که نامش روی اسم تمام روستاها و ده‌های اطراف تاثیرگذار بوده. موشا یعنی میرشاه و دیماسرا هم معنی پیر میر شاه می‌دهد.

قلعه در دوران تیموریان ساخته شده

تیموری‌ها سلسله‌ای بودند که 336 سال بر ایران حکومت کردند. در زمان آنها قلعه‌های زیادی ساخته شد، از جمله قلعه موشا که حالا جایی متروکه است.

می‌گویند کوتول شاه حاکم ظالمی بوده و مردم را آزار می‌داده. نمی‌شود دقیق درباره‌اش قضاوت کرد، چون اطلاعات زیادی درباره کوتول شاه وجود ندارد.

معماری و پلان قلعه کوتول شاه

حالا دیگر چیز یادی از قلعه باقی نمانده. محلی‌ها می‌گویند اینجا راه‌های مخفی زیادی داشته که دیگر اثری از آنها دیده نمی‌شود.

قلعه کوتول شاه شبیه به یک بیضی است. قطر بزرگش 26 متر و قطر کوچک آن 9.7 متر است. اینجا دیدبانی دو طبقه دارد که راه‌پله‌هایش کنار آن مشخص هستند.

در قلعه دو فضای مشخص وجود دارد. یکی آب‌انبار که در ضلع شرقی است و دیگری طاقی که روبه‌روی آن قرار گرفته.

وقتی در قلعه هستید، تمام منطقه را زیر پایتان حس می‌کنید. موقعیت قلعه کاملا مناسب با محیط در نظر گرفته شده.

 

قلعه های دیگر سیاهکل و گیلان

قلعه گرماور

سیاهکل به جز قلعه کوتول شاه دو قلعه دیگر هم دارد.

قلعه گرماور

در روستای گرماور کوه بلدی وجود دارد که این قلعه روی آن ساخته شده. اینجا از نظر دیدبانی موقعیت خوبی داشته و برای همین قلعه گرماور را ساخته‌اند.

به نظر می‌رسد ساخت قلعه در قرن سوم و چهارم هجری انجام شده است. تا به حال تعداد زیادی ظرف سفالی قدیمی و عتیقه اینجا پیدا شده است.

قلعه کوتی

قلعه کوتی در شهرستان دیلمان است. اینجا گورستانی به قدمت عصر آهن دارد. خود قلعه کوتی هم چند هزار سال پیش ساخته شده، در زمان ساسانیان. البته حالا فقط چند دیوار از آن به جا مانده.

کوتی به زبان محلی یعنی تپه. خیلی از روستاهای این منطقه روی تپه و شکل قلعه ساخته شده‌اند، به خاطر همین به این منطقه قلعه کوتی می‌گویند. بعضی از این قلعه ها هنوز پابرجا مانده‌اند.

کافر قلعه عین شیخ

75 کیلومتر به سمت شهر اسَک که بروید، به روستای عین شیخ می‌رسید. اینجا قلعه‌ای دیدنی و تاریخی دارد.

قلعه را در سه کیلومتری روستا پیدا می‌کنید. یک راه باریک هست که می‌شود از آن به سمت قلعه رفت.

آب مورد نیاز قلعه را در گذشته با لوله‌های سفالی تامین می‌کردند. چیز زیادی از کافر قلعه باقی نمانده، ولی می‌شود مرکز فرماندهی و بعضی دیوارهایش را دید.

قلعه گردن رودسر

75 کیلومتر که از قلعه کوتول شاه فاصله بگیرید، به قلعه‌ای می رسید که هم اسمش جالب است، هم خودش زیبایی‌های خاصی دارد.

قلعه گردن جایی است که خیلی‌ها آن را نمی‌شناسند و حتی اسمش را نشنیده‌اند. برای دیدن اینجا باید به روستای تول لات بروید.

از کمربندی املش وارد جاده زیاز شوید. بعد به مسیرتان ادامه بدهید. قبل از سه راه، جاده‌ای هست که به سمت قلعه گردن می‌رود.

قلعه دو هزار متر مربع وسعت دارد و دیوارهایش ضخیم و محکم هستند. درباره‌ی تاریخ ساخت قلعه نمی‌شود خیلی دقیق حرف زد، اما احتمالا آن را در دوران قبل از سلجوقی‌ها ساخته‌اند.

اینجا یک گور دسته‌جمعی هم پیدا شد و حرفش خیلی بین مردم پیچید. چهار اسکلت در گور پیدا کردند که اطرافشان با سفال‌های قدیمی پر شده بود. می‌شود حدس زد اینجا یک مقبره خانوادگی بوده است.

سال 1369 یک زلزله آمد و به قلعه خسارت زیادی زد، ولی هنوز هم می‌شود از زیبایی‌های آن و منظره اطرافش لذت برد.

جاهای دیدنی اطراف قلعه

کاروانسرای تی تی

در گوشه و کنار قلعه کوتول شاه جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که می‌شود به آنها سر زد:

کاروانسرای تی تی

این جای تاریخی فقط 17 کیلومتر با قلعه فاصله دارد. وارد جاده سیاهکل به دیلمان شوید و مسیر را ادامه بدهید تا به کاروانسرا برسید. کاروانسرای تی تی بین رودخانه باباکوه و میثم رود است.

اینجا 600 سالی قدمت دارد و در زمان تیموری‌ها ساخته شده.

آبشار لونک

بعد از دیدن کاروانسرای تی تی، 10 دقیقه دیگر در جاده رانندگی کنید تا به آبشار لونک برسید. این آبشار دوقلو است و در فصل بهار و پاییز خیلی آب دارد.

آبشار در نهایت به رودخانه شمرود می‌ریزد. اینجا غرفه صنایع دستی هم هست و می‌شود حصیر و اینجور چیزها خرید.

حمام دیلمان

به دیلیمان که بروید، حمام را در ورودی شهر می‌بینید. اینجا متعلق به دوره ایلخانی است و میرزا علی میربلوک قبلا آن را بازسازی کرده.

بعضی ها هم می‌گویند که حمام را صفویان ساخته‌اند. حمام دیلمان جوری طراحی شده که بتواند در برابر سرما مقاومت کند. اینجا 1466 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

نکته جالب این حمام این است که در معماری آن به جای شیشه از مرمر شفاف استفاده شده. یک صحن بزرگ ۸ضلعی دارد که ضلع‌هایش به صورت یکی در میان کوچک و بززرگ هستند.

روستای مهربن سیاهکل

این روستا در دهستان توتکی قرار دارد و شهرتش به خاطر جشنواره تمشکی‌ست که در آن برگزار می‌شود. سفال‌های سیاهکل هم خیلی معروف هستند و هنر مردم این خطه است.

از جاهای دیگری که در سیاهکل می‌توانید ببینید پارک پاشوران سیاهکل، آتشفشان درفک و… است.


این بود اطلاعات سایت پینورست از قلعه کوتول شاه. شما هم این قلعه شگفت انگیز را دیده‌اید؟ کدام قلعه‌های ایران برایتان جالب بوده‌اند؟ جاهای دیدنی دیگر اطراف قلعه کوتول شاه کدامند؟ برای ما از تجربه خودتان در بخش نظرات بنویسید.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها