کامیاران، شهری با دهکده رویایی پالنگان در دل کوه های شاهو و پراو 

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
کامیاران، شهری با دهکده رویایی پالنگان در دل کوه های شاهو و پراو 

شهر کامیاران در استان کردستان بیشترین شهرت خود را مدیون روستای پلکانی پالنگان است. اینجا را می‌توان ماسوله کردستان نام برد. جایی که هر کدام از جاهای دیدنی کامیاران قطعه‌ای از پازل زیبایی‌های کردستان را تکمیل می‌کند. پس در مجله پینورست همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری از شهر کامیاران که در دامن کوه‌های زاگرس جا خوش کرده بدانید.

راستی اگر مسافر کامیاران هستید می‌توانید اجاره اقامتگاه های بوم گردی را از پلتفرم آنلاین سایت پینورست با خیال راحت انجام دهید و خیالتان را از بابت اقامت راحت کنید.


کامیاران کجاست؟

این شهرستان یکی از شهرهای استان کردستان و مرکز شهرستان کامیاران است که در فاصله ۶۵ کیلومتری جنوب سنندج و ۵۵ کیلومتری شمال شهر کرمانشاه واقع شده‌است. فاصله کامیاران تا کرمانشاه تقریبا یک ساعت می‌شود و فاصله سنندج تا کامیاران ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه می‌شود.

بیشتر بخوانید: ۹ تا از روستاهای پلکانی ایران


پیشینه تاریخی کامیاران به چه زمانی بر می‌گردد؟

در دوره حکومت آشوریان کامیاران به همراه ایالت خارخار یکی از ایالات کشور آشور بود.

 همزمان با جنگ جهانی اول که روس‌ها بخشی از کشور ایران در شمال و ترک‌ها بخش دیگری را در غرب اشغال کردند در محرم سال ۱۳۳۴ قمری، نیروهای ایرانی به فرماندهی سردار رشید و سنجرخان که از عشایر روانسر، جوانرود، گشکی و رمشتی تشکیل شده بود و تعدادی از مجاهدان به فرماندهی میرزا غفارخان زنوزی و یگان‌هایی از ژندارم‌های ایرانی به علاوه یگان‌هایی از ارتش عثمانی به فرماندهی محی‌الدین بیگ به نیروهای روسیه به فرماندهی مامانوف در کامیاران حمله کردند.

در این نبرد روس‌ها شکست سختی خورده و از راه سنندج به بیجار و از آنجا به زنجان عقب‌نشینی کردند.

فاصله کرمانشاه تا کامیاران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس reza karami

بیشتر بخوانید: اورامان ؛ سفری به سرزمین اهورایی یا پایتخت خورشید


در کامیاران از چه جاهایی دیدن کنیم؟

کامیاران بنای تاریخی، طبیعی و روستایی زیادی دارد اما جذابترین و معروف‌ترین جاذبه کامیاران روستای پالنگان است که معماری خانه‌های مردمانش در آنجا مشهور است. همین پتانسیل‌های سبب شده‌ که کامیاران بیشترین درصد بازدید گردشگر در استان کردستان و به ویژه در بخش گردشگری روستایی داشته باشد.

  • روستای پالنگان، ماهی کبابی‌های خوشمزه را اینجا بخورید

پالنگان یکی از روستاهای زیبای دهستان ژاورود از توابع شهرستان کامیاران در استان کردستان است و در 47 کیلومتری شمال‌غرب این شهر و در دره تنگیور قرار دارد.

این روستا در دامنه کوه و در دو طرف دره قرار گرفته و خانه‌های آن با سنگ و عموما به حالت پلکانی ساخته شده و پشت بام منزل پایین حیاط منزل بالا است.

روستای پالنگان علاوه بر داشتن معماری زیبا، دارای چشمه‌ها، آبشارها و طبیعت سرشار از زیبایی منحصر به فرد در استان کردستان است و در کنار رودخانه‌ای قرار گرفته که به رودخانه سیروان می پیوندد.

اگر با خودرو شخصی خود راهی سفر به کامیاران هستید، برای رسیدن به پالنگان علاوه بر سنندج می‌توانید از کرمانشاه نیز وارد شوید. مسیرتان را با توجه با اینکه از کدام مبدا حرکت کردید می‌توانید انتخاب کنید.

برای مثال اگر از تهران یا شهرهای مرکزی ایران راهی می‌شوید، کرمانشاه گزینه‌ مناسب‌تری برایتان خواهد بود زیرا تمام این مسیر آزادراه و دارای ترافیک روان است. هر مسیری را که انتخاب کنید مقصد بعدی شما کامیاران خواهد بود. کامیاران در میانه راه سنندج به کرمانشاه قرار دارد.

روستای پالنگان

منبع عکس گوگل مپ، عکاس saeed shirazi

بیشتر بخوانید: روستای سلین ؛ گردش تابستانه در کردستان

  • سنگ نبشته اورامان، سنگ نوشته‌ای با قدمت قبل از میلاد مسیح

زمانی که صحبت از جاهای دیدنی کامیاران به میان می‌آید همه به طبیعت آنجا فکر می‌کنند اما همانطور که در ابتدای این مطلب توضیح دادیم در کامیاران شما جاذبه‌های تاریخی منحصر به فردی را می‌بینید که در هیچ کجای ایران قابل مشاهده نیستند.

 یکی از این جاذبه‌های تاریخی سنگ نوشته اورامان یا کتیبه سنگی است. این سنگ نوشته طاق نمایی که پهنای آن ۱۷۰ و ارتفاع آن ۱۲۰ سانتی متر است و طبق بررسی‌هایی که برای آن انجام شده گفته می‌شود که پیشینه آن به ۷۰۶ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد.

گفته می‌شود که این سنگ نوشته‌ها به جا مانده از دوران عاشوریان است و تصویر انسانی که در آن دیده می‌شود تصویر سارگون دوم پادشاه آشوریان است.

  • چشمه کواز، اینجا آب درمانی کنید

چشمه آب معدنی کواز در دامنه کوهی در روستای پالنگان قرار دارد. آب این چشمه هنگام خروج از زمین شیری‌ رنگ است و طعم و بوی گوگرد دارد. آهن و گوگرد از مهم‌ترین املاح معدنی در آب این چشمه‌ هستند که طبیعت بی‌نظیری را در طی مسیرش به وجود آورده است.

چشمه کواز استخر کوچکی دارد که محل جمع شدن آب معدنی است و شاید بتوان گفت از چشمه‌های آب معدنی کمی است که آب آن قابل آشامیدن است و گردشگران برای درمان بیماری‌های پوستی، تنفسی و روماتیسم هم از آن استفاده می‌کنند.

چشمه کوزان

منبع عکس گوگل مپ، عکاس reza karami

بیشتر بخوانید: با رقص‌های محلی شهرهای مختلف آشنا شوید

  • کتیبه تنگی ور، ثبت داستان‌های تاریخی با خط میخی

یکی از آثار تاریخی شهر کامیاران که مورد مطالعه باستان‌شناسان قرار گرفته و از لحاظ تاریخی ارزشمند است، کتیبه و سنگ‌نوشته تنگی‌ور است.

اولین بار در ایران در سال ۱۳۴۷ بود که یک گروه باستان‌شناسی سنگ‌نوشته تنگی ور کامیاران را مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد که این اثر تاریخی متعلق به دوره آشوریان است.

تصویر حکاکی‌شده در کتیبه تنگی ور کامیاران ممکن است مربوط به سارگن دوم، پادشاه آشوری باشد و کتیبه‌ای که با خط میخی نوشته شده است مربوط جنگ‌ها، پیروزی‌ها و فرمان‌های آشوریان است.

  • منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو، زیستگاهی باارزش در غرب ایران

از جاهای دیدنی کامیاران منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو در بخش شمالی هورامان در موازات شاهو و دالانی است ارتفاع کوسالان در حدود ارتفاع دالانی است که در حقیقت این سه کوه مثلثی را تشکیل می‌دهند که کوسالان ضلع شمالی، شاهو ضلع جنوبی و دالانی ضلع جنوب غربی آن را می‌سازد. 

  • تپه توبره ریزه، ميراثی ماندگار از دوران مس و سنگ

این تپه در یک کیلومتری جنوب شهر کامیاران واقع شده است که آثار کشف شده در آن با قدمتی بیش از هفت هزار سال قبل از میلاد مسیح قدیمی‌ترین آثار تاریخی در استان محسوب می‌شود که معرف عصر مس در منطقه کردستان است.

جالب است بدانید که آثار تپه توبره ریزه با آثار تپه حصار دامغان قابل مقایسه بوده و دارای پنج دوره استقرار از هزاره سوم پیش از میلاد تا قرن 7 و 8 هجری قمری تشخیص داده شده است.

شهر کامیاران کرمانشاه

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Mehrsa Gharibi

بیشتر بخوانید: روستای بلبر هورامان ؛ روستای پلکانی با گویش‌های متنوع

  • بنچاق اورامان، از قدیمی‌ترین سندها و قراردادهای دوره ماد

باستان شناسان در یکی از غارهای دره تنگه ور خمره‌ای پر از دانه ارزن پیدا کرده اند که در میان آن نوشته‌ای به خط پهلوی اشکانی بر پوست آهویی وجود دارد. این نوشته در واقع قراردادی بین دو نفر برای خرید و فروش زر ستانی به 45 درهم است که شاهدان معامله نیز نام خود را در آن نوشته‌اند.

  • روستای دژن، خانه های پلکانی را اینجا ببینید

اگر به روستای پالنگان کامیاران رفتید و از دیدن زیبایی‌های این روستا سیراب شدید، پیشنهاد می‌کنیم حتما از روستای دژن کامیاران هم دیدن کنید. این روستا هم مثل پالنگان قدمت بالایی دارد و در نزدیکی رودخانه سیروان کردستان است.

شاید از نامگذاری روستای دژن بپرسید باید گفت این روستا در میان کوه‌های سر به فلک کشیده زاگرس که همچون دژی استوار روستا را در بر می‌گیرند قرار دارد به این خاطر اسم آن دژان یا دژن نامیده شده است.

جالب است که بدانید شما در حین بازدید از روستای دژن دو بافت قدیمی و جدید را می‌بینید. باید گفت محله‌های شمالی دژن ساختار خانه‌ها پلکانی را دارند و شباهت به خانه‌های روستایی پالنگان دارد اما در محله‌های جنوبی روستا خانه‌ها کنار هم به شکل امروزی ساخته شده‌اند.

منطقه حفاظت شده کامیاران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Wafa Zareei

بیشتر بخوانید: دریاچه زریوار ؛ نگین فیروزه‌ای غرب کشور


فرهنگ و زبان مردم کامیاران چطور است؟

فرهنگ این شهرستان نیز مانند سایر نواحی استان کردستان است و مردم آن به زبان کردی تکلم می‌کنند. زبان ساکنان این شهر کردی اردلانی است اما بخشی از مردم شهر از گویشوران هورامی و کلهری هستند.

در کامیاران، زبان کردی به عنوان زبان مادری و زبان فارسی به عنوان زبان آموزش و مکاتبات رسمی‌ توسط اهالی شهرستان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مردم محلی کامیاران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Mojtaba Saberi

بیشتر بخوانید: اورامان ؛ سفری به سرزمین اهورایی یا پایتخت خورشید


آداب و رسوم اهالی کامیاران در استقبال از نوروز

جشن ها و آیین‌های مذهبی، قومی و باستانی مردم کامیاران ریشه در باورهایی کهن دارد که نسل به نسل منتقل شده است. مراسم میرنوروزی، کوسه گردی، سمنو پزان و میرمیرین (امیر بهادری) از جمله مراسمی هستند که هر ساله پیش از رسیدن نوروز با تشریفات و شکوه خاصی برگزار می شوند.

مراسم کوسه گردانی که توسط دو نفر برگزار می‌شود که یک نفر را کوسه و دیگری را زن کوسه می‌نامند. کوسه لباس گشاد و کوتاهی را در حالی که ریش و سبیل انبوهی از پشم گوسفند بر صورت و کلاهی بلند و شاخ بر سر دارد می‌پوشد و زنگوله ای را بر گردن خود آویزان می کند. کوسه به همراه زن خود که لباسی زنانه بر تن و آرایشی مضحک و عجیب دارد در معابر شهر به راه می افتند و موجب خنده و شادی اهالی شهر می‌شوند.

آداب . رسوم کامیاران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس سالار ارکان

بیشتر بخوانید: شیرینی های محلی ایران ؛ شیرینی‌هایی که در دلتان قند آب می‌کنند


از کامیاران سوغات چی بخریم؟

در سفر به کامیاران شما می توانید صنایع دستی از قبیل قالی و گلیم دست بافت، گیوه، لباس کردی و مصنوعات نازک کاری شده با چوب را در کنار محصولات طبیعی مانند عسل، کشک، روغن محلی یا سبزیجات کوهی غافل نشوید و برای دوستان و آشنایان خود سوغات ببرید. البته یادتان باشد که گیوه‌های زیبا و دست دوز این منطقه می‌تواند هدیه‌ای ماندگار برای عزیزانتان باشد.

سوغات کامیاران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Ehsan Pashaabade

بیشتر بخوانید: بانه ؛ خرید ارزان در شهر تجاری غرب ایران   


بهترین فصل برای رفتن به کامیاران کی است؟

سفر به کامیاران در بهار و پاییز به دلیل شرایط مساعد آب‌و‌هوایی مناسب‌تر است، زیرا تابستان‌های کامیاران گرم است و زمستان‌های بسیار سردی دارد.

کامیاران شهری کوهستانی است که توسط رشته‌کوه‌های شاهو و بیستون محاصره شده است مهم‌ترین رودخانه این شهر سیروان است و قسمت زیادی از کوه بیستون در آن قرار گرفته است. آثار تاریخی زیادی در کامیاران وجود دارد و جاذبه‌های طبیعی بی‌شمارش این شهر را به یکی از محبوب‌ترین مقصدهای گردشگری استان کردستان تبدیل کرده است. 

جاهای دیدنی

منبع عکس گوگل مپ، عکاس farzad ghorbani

بیشتر بخوانید: سفر به مریوان و دیدن زیبایی‌های غرب کشور


برای اجاره ویلا در کامیاران و یا اجاره روزانه سوئیت، اقامتگاه و اتاق می‌توانید از طریق پینورست اقدام کنید و با زدن چند کلیک عکس های واقعی اقامتگاه‌ها را مشاهده کنید و برای تاریخ مورد نظرتان با قیمتی مناسب، آن را رزرو کنید.


سوالات متداول

کامیاران جز کدام استان است؟
كامیاران از شهرستان‌هاى جدید كردستان است. این شهر در فاصله ۶۵ كیلومترى و در جنوب سنندج قرار دارد.
جاهای دیدنی کامیاران کدامند؟
روستای پالنگان، روستای دژن، بنچاق اورامان، چشمه کواز، منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو و کتیبه تنگی ور از مهمترین جاهای دیدنی کامیاران هستند.
بهترین فصل برای رفتن به کامیاران کی است؟
بهترین زمان سفر به کامیاران بهار و پاییز است، چون تابستان‌های کامیاران گرم است و زمستان‌های بسیار سردی دارد.

علاقه به حوزه گردشگری همراه با فعالیت در حوزه دیجیتال مارکتینگ بهترین تفریحات زندگی من است، اینجوری هم میتونم سفر کنم هم بنویسم هم برای بقیه تجربه‌هامو به اشتراک بزارم.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی