مسجد جامع ابرکوه ؛ مسجدی دو قبله‌ای با هزار سال عمر

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
مسجد جامع ابرکوه ؛ مسجدی دو قبله‌ای با هزار سال عمر

الان دیگر مثل قدیم نیست؛ سفر رفتن معنای متفاوتی پیدا کرده و اغلب افراد به دنبال کشف و دیدن مکان‌های جدید و متفاوت هستند. مثلا خیلی‌ها با فکر سفر به یزد یاد بافت قدیمی و کوچه‌‌پس‌کوچه‌های آن می‌افتند. اما همین یزد مکان‌های بکر و تاریخی قشنگی دارد که لذت سفر را برای شما دو چندان می‌کند.

امروز قرار است با پینورست سوار ماشین زمان شوید و به دل تاریخ سفر کنید. بله! درست است می‌خواهیم راجع به شهر ابرکوه و یکی از جذاب‌ترین مکان‌های دیدنی آن که شهرت زیادی هم در بین مردم دارد، صحبت کنیم؛ مسجد جامع ابرکوه.


می‌دانید مسجد جامع ابرکوه دقیقا کجاست؟

استان یزد به داشتن تاریخ کهن و اصالت بی‌نظیر مشهور است و شهرهای آن هم از این قاعده مستثنی نیستند. یکی از این شهرهای زیبا و شگفت انگیز شهرستان ابرکوه است که با موقعیت جغرافیایی جالبی که دارد باعث شده تا دیدنی‌های زیادی را خلق کند.

مسجد جامع ابرکوه

شهری را تصور کنید که در مسیر شیراز، یزد و اصفهان قرار گرفته و همچون آنها سراسر زیبایی‌ است. درست است؛ ابرکوه با داشتن بیشتر از 400 بنای تاریخی و کهن که اغلب آنها هم به ثبت آثار ملی ایران رسیده از مکان‌های دیدنی و گردشگری جذاب برای مسافران به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: مسجد جامع یزد ؛ اینجا اگر پلک بزنید ضرر کرده‌اید

مسجد جامع ابرکوه به عنوان قلب این شهر و هویت مذهبی و تاریخی آن اهمیت زیادی در بین مردم دارد. البته ناگفته نماند که این مسجد به‌نام مسجد دو‌ قبله‌ای (دو محراب) هم مشهور است و در نزدیکی میدان امام حسین قرار گرفته است. 


چطوری به مسجد جامع ابرکوه برسیم؟

برای رسیدن به ابرکوه چه از سمت شرق و چه از سمت غرب باید خودتان را به جاده ابرکوه-یزد برسانید. بعد در جاده برانید تا به میدان امام حسین برسید. مسیجد جامع ابرکوه را همان دور میدان خواهید دید.

  • از سمت شهر یزد تا ابرکوه فاصله 140 کیلومتر
  • از سمت مهریز تا ابرکوه فاصله 170 کیلومتر
  • از سمت آباده تا ابرکوه فاصله 43 کیلومتر
  • از سمت تفت تا ابرکوه فاصله 125 کیلومتر

چرا بهش مسجد دو قبله‌ای میگن؟ 

وجود دو قبله یا بهتر بگوییم دو محراب باعث شده تا مسجد جامع ابرکوه نسبت به مساجد دیگر کشور متفاوت‌تر باشد. چطور؟ بعضی باور دارند که عمر بنای اولیه مسجد به زمان مغول برمی‌گردد و بعضی هم معتقدند که پیشنیه‌ آن بسیار قدیمی‌تر از این حرفاست.

به‌هر حال در زمان ساخت بنای اولیه محراب با توجه به قطب مغناطیسی شمال حدود 47 درجه اختلاف داشته و همین باعث شده تا آن را اصلاح کنند و یک محراب دیگه بسازند. با ساخت محراب جدید تا حدود زیادی قبله اصلاح شده است. به‌همین دلیل از آن زمان به بعد به این مسجد دو قبله‌ای گفته می‌شود.

چیزی که باعث می‌شود تا مسجد جامع ابرکوه مقدس جذاب و دیدنی به‌نظر برسد و چشم هر بازدیدکننده‌ای را ساعت‌ها به خودش خیره کند، معماری منحصربه‌فرد و خاص آن است. سبک معماری مسجد از نوع چهار ایوانی‌هاست و محراب‌ها، دو شبستان و دهلیز هم دارد.

مسجد جامع ابرکوه

وقتی که به این مسجد وارد ‌می‌شوید از دهلیز بزرگ، زیبا و خیره‌کننده که هشت گوشه است رد خواهید شد و به حیاط مرکزی مستطیل شکل آن می‌رسید. فضای داخلی و حال‌و‌هوای روحانی این مسجد در کنار معماری خاص باعث می‌شود تا ساعت‌هایی پر از آرامش و متفاوتی را در آنجا بگذرانید.

یک مورد جذاب در مسجد جامع ابرکوه محراب گچبری شده آن است که با نهایت ظرافت و زیبایی انجام شده و باعث می‌شود به این فکر کنید که دستان چه هنرمندی ساعت‌ها و روزها به خلق این اثر فوق‌العاده پرداخته است. چرا که از نقش‌های اسلیمی و گیاهی و کتیبه‌های با خطوط نسخ و کوفی در این گچبری‌ها به‌کار گرفته شده و باعث می‌شه تا عقل و هوش از سر شما ببرد. اما آن یکی محراب که الان به عنوان محراب اصلی شناخته می‌شود کاملا از جنس سنگ مرمر است.


چه موقع برای دیدن مسجد جامع ابرکوه برویم؟ 

اگر می‌خواهید در خوش آب‌و‌هواترین زمان به ابرکوه و دیدن جذابیت‌های آن بروید ماه‌های سرد سال به‌خصوص تعطیلات عید نوروز بهترین زمان هستند. چرا؟ چون ابرکوه در منطقه‌ای گرم و خشک قرار دارد. پس طبیعی است که اغلب ماه‌های سال هوای گرم و خشکی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: آتشکده چک چک یزد چند پله دارد؟ عروج به نیایشگاه مقدس زرتشتیان

این شهر تنها در ماه‌های بهمن تا اردیبهشت بارندگی دارد و همین باعث می‌شود که در این مدت آب‌و‌هوا معتدل و مناسب برای سفر و دیدن مسجد جامع ابرکوه باشد.


مسجد جامع ابرکوه یه مکان گردشگریه؟

مسجد جامع‌های ایران همگی پر از قدمت، هنر، زیبایی و آرامش هستند. بنابراین می‌توان این مساجد را به‌عنوان یکی از مکان‌های گردشگری متفاوت در نظر گرفت. اگر عاشق تاریخ هستید یا به هنر علاقه دارید یا حتی می‌خواهید ساعاتی را بدون دغدغه و با آرامش سپری کنید مسجد جامع ابرکوه بی‌شک همه را برای شما به ارمغان می‌آورد.

مسجد جامع ابرکوه

البته این را هم بگوییم که با گذشت زمان و اتفاق‌های زیادی که در تاریخ تا به امروز رخ داده باعث شده تا این مسجد تغییرات زیادی را به خودش ببیند. اما با این حال معماری متفاوت، فضای داخلی زیبا و حال و هوایی سرشار از آرامش این مسجد باعث می‌شود تا ساعت‌های خوشی را در این مکان روحانی سپری کنید. 


در سفر به ابرکوه کجا بمونیم؟ 

اگر می‌خواهید از نزدیک با فرهنگ و رسوم، غذاها و سوغاتی‌های ابرکوه آشنا شوید؛ پیشنهاد می‌کنیم اقامتگاه‌های بومگردی را برای ماندن انتخاب کنید. اغلب این اقامتگاه‌ها خانه‌های قدیمی در محله‌های مختلف ابرکوه هستند که فرهنگ و آداب و رسوم این شهر را به همراه غذاهای خوشمزه در اختیارتان قرار می‌دهند. 

اگر زمانی تصمیم گرفتید که برای دیدن مسجد جامع ابرکوه راهی شوید، این را فراموش نکنید که می‌توانید برای اجاره اقامتگاه بوم گردی یزد به سایت پینورست سر بزنید.


ابرکوه جاهای دیدنی دیگه‌ای هم داره؟

خب اگر فکر کردید که مسافران و توریست‌ها فقط به خاطر دیدن مسجد جامع ابرکوه به این شهر سفر می‌کنند کاملا اشتباه می‌‌کنید. قبلا هم گفتیم که این شهر بیش از 400 بنای تاریخی دارد که هر کدام از آنها زیبای‌هایی خاص خودشان را دارند.

شاید اهمیت و وجود مکان‌های دیدنی ابرکوه به این دلیل باشد که در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و باعث شده تا این شهر رونق زیادی در گذشته داشته باشد. 

سرو 4500 ساله

یکی از عجیب‌ترین، زیباترین و در عین حال جالب‌ترین مکان‌های دیدنی ابرکوه سرو 4500 ساله آن است که به آن مسن‌ترین موجود زنده ایران می‌گویند. می‌توانید 4500 سال را تصور کنید؟؟ چه فراز‌و‌نشیب‌هایی که این سرو تا به امروز به خود ندیده است.

قدمت آن به کنار عظمت و بزرگی این درخت یا همان سرو ابرقو با داشتن حدود 28 متر ارتفاع هر گردشگری را شگفت‌زده می‌کند. تنه این سرو باعظمت چنان در هم تنیده شده و شاخه‌های آن تا 5/2 متر پیش رفته که مثل آبشاری سبز از آسمان به روی زمین فرود می‌آید.

مسجد جامع ابرکوه

بله! اگر می‌خواهید به ابرکوه بروید حتما از این شگفتی بی‌نظیر دیدن کنید. مطمئن هستیم که این شگفتی عقل و هوش را از سرتان می‌برد.  

یخچال خشتی 

همان‌‌طور که از نامش مشخص است از این مکان برای نگهداری و ذخیره‌سازی یخ استفاده می‌کردند. یخچال خشتی یا یخچال آقازاده مثل بناهای دیگر این شهر قدمت زیادی دارد که به دوران قاجار برمی‌گردد.

ویژگی جالب این بنا استفاده از مصالح مختلف در ساخت آن است تا دمای فضای داخل را به پایین‌ترین حد ممکن برسانند. چیزی که در نگاه اول شاید جالب به‌نظر برسد نمای متفاوت این بناست که مثل یک قیف به صورت پله‌پله ساخته شده است.

بیشتر بخوانید: خانه صولت ابرکوه ؛ جادوی خشت و تاریخ

اینکه در آن زمان معماری تا این حد انعطاف‌پذیر و متفاوت بوده خودش یک نوع جذابیت گردشگری به حساب می‌آید. به‌هر حال بهتر است بدانید این مکان هم یک اثر تاریخی ارزشمند محسوب می‌شود که به ثبت هم رسیده است. 

قلعه‌های تاریخی

وقتی به ابرکوه سفر می‌کنید در گوشه گوشه آن دیوارهای بلند را می‌بینید که همگی قلعه‌های تاریخی این شهر هستند. واقعا جالب است که این شهر بیش از 15 قلعه تاریخی را تا به امروز در خود نگه داشته است. در ورودی و خروجی شهر و حتی روستاها به‌راحتی می‌شود این قلعه‌های خشتی و گلی را دید. قدمت هر کدوم از این قلعه‎‌ها به دوره‌های مختلف مثل زندیه، ساسانی، صفویه، افشاریه و قاجاریه برمی‌گردد.

بی دلیل نیست که شهرستان ابرکوه را یکی از 14 شهر گردشگری برتر در ایران می‌دانند. جالب‌تر این که هر کدوم از این قلعه‌ها معماری و طراحی ویژه‌ای دارند و شما را به دوره‌های مختلف در گذشته می‌برند. قلعه‌های رباط، حسن‌خان مهرآباد، ارگ شهرسب، روستای تیزک، روستای فیروزآباد، حاجی خان اسفندآباد، روستای بداف، رکن آباد، سنی، روستای بداف و قلعه عزت آباد تنها بخشی از این قلعه‌های خارق‌العاده ابرکوه هستند.

البته چیزی که درباره این قلعه‌ها وجود دارد این است که بعضی از این قلعه‌ها بافت خود را از دست داده‌اند و بعضی دیگر بازسازی شدند. 

خانه آقازاده

دیدن خانه‌های قدیمی با طراحی‌های چشم‌نواز و دیدنی یکی از لذت‌بخش‌ترین بخش‌های سفر به حساب می‌آید. خانه آقازاده هم که متعلق به سید حسن ابرقویی یکی از ثروتمندان ابرکوه در دوره قاجار بوده یکی از این مکان‌های دیدنی ا‌ست.اما چه چیزی باعث می‌شود تا دیدن این خانه قدیمی را از دست ندهید؟ در یک کلام می‌شود گفت معماری فوق‌العاده جذاب و خاص.

این خانه با مساحتی برابر با 851 مترمربع یک حیاط مرکزی دارد. عمارت‌ها در قسمت‌های مختلف ساخته شده‌اند و بیشتر به این دلیل که در همه فصول به راحتی بتوان از این عمارت‌ها استفاده کرد. بادگیرهای 18 متری دو طبقه و کلاه‌فرنگی بخش‌های جالب این خانه هستند. همان‌طور که می‌دانید بادگیرها را برای ایجاد هوای خنک به‌خصوص در فصل تابستان می‌ساختند.

به‌هر حال اگر می‌خواهید سفری به گذشته داشته باشید و ببینید که در آن زمان مردم چطور زندگی می‌کردند یا حتی ساعت‌هایی بدون دغدغه را بگذرانید دیدن این خانه قطعا گزینه خوبی خواهد بود.


شما تا به‌حال از مسجد جامع ابرکوه دیدن کرده‌اید؟ از دیدن گچ‌بری‌ها و تزئینات مسجد لذت بردید؟ دیدن دو قبله و محراب برای شما هم جالب بود؟ در کوچه‌پس‌کوچه‌های تاریخی ابرکوه گشت‌وگذار کردید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.

اگر زمانی تصمیم گرفتید که سفر کنید می‌توانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. در پینورست انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و خانه روستایی تا ویلا استخردار خاص با قیمت مناسب و کیفیت خوب گلچین شده است.

امیرمسعود قلی‌زاده
بقیه‌ نوشته‌ها

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها