چه کسی میتواند ادعا کند که بعد از یک هفته کار و تلاش بیوقفه نیاز به تفریح و طبیعتگردی ندارد. رودخانه جاجرود از آن مناطقی است که هم به تهراننشینان نزدیک است و هم به دلش که پناه میبرید، هر آنچه از یک طبیعت بکر و زیبا انتظار دارید، به پایتان میریزد.
از قدیمندیمها وقتی میخواستند آخر هفتهها خوش بگذرانند، زیراندازی و قدری خوراک را که بسته به وضعیت جیب پدر خانواده میتوانست نان و پنیر و هندوانهای باشد یا گوشتی و کباب بنابی زیر بغل میزدند و راه میافتادند به سمت لب آب.
حالا این لب آب کجا بود؟! لب آب کنارههای رودخانههای خروشان اطراف شهرها بود و در هر شهری این لب آب اسمی برای خود داشت؛ ولی اگر ساکن تهران بودند لب آب میشد لب رودخانه جاجرود.
خوشبختانه این آداب و رسوم لب آب رفتن از گذشتههای دور تا همین حالا در میان مردم رواج دارد و از آن عادتهای خوب است که حیف میشود اگر از سر مردم بیفتد.
لب آب رفتن و ساعتی در کنار رودخانهای لمیدن و یله شدن، تفریحی است که نه جیبتان را خالی میکند نه برایش باید ساعتها در صف بایستید یا آن را از قبل رزرو کنید.
بیشتر بخوانید: دره دارآباد ؛ کوهپیمایی و تنفس در گذار از میان دره و کوه
کافی است شال و کلاه کنید و چندتایی خنزرپنزر برای نشستن و مقداری خوراک برای نوش جانکردن، بردارید و دلتان را بزنید به رودخانه.
جاجرود هم که همین نزدیکیهاست، راه که بیفتید، در چشمبرهمزدنی، کنارش اتراق کردهاید.
از خوش شانسی جاجرود انقدر معروف است که از هر کسی بپرسید حدودش را به شما بگوید. کافی است به سمت شمال شرق تهران، حوالی شهر نوساز پردیس حرکت کنید. 30 کیلومتری باید به سمت شمال شرق بروید، یعنی اگر از تهرانپارس مسیر را شروع کنید، حدود 40 دقیقه در راه خواهید بود. البته در تمام طول جاده، تابلوهایی هست که شما را به سمت جاجرود و سد لتیان هدایت میکنند.
برای رسیدن به جاجرود از تهران دو مسیر وجود دارد؛ از سه راه تهرانپارس و جاده دماوند یکراست به سمت جاجرود بروید. اگر خواستید از سد لتیان هم دیدن کنید که باید بعد از پل جاجرود جاده سمت شمال را که موازی با رود جاجرود است ادامه دهید؛ بعد از طی حدود 5 کیلومتر در جادهای آسفالت به ورودی سد لتیان میرسید.
علاوه بر این میتوانید از شمال شرق تهران و اتوبان بابایی به گردنه «قوچک» و بعد به سمت لواسان بروید. از انتهای لواسان بزرگ، جایی که جاده به 2 بخش تقسیم میشود، مسیر را به سمت جنوب شرقی، یعنی سمت راستتان ادامه دهید؛ این جاده برای دوچرخهسواران هم جذاب است و در روزهای تعطیل گروههای دوچرخهسواری در این جاده رکاب میزنند.
خلاصه همانطورکه گفتیم، راههای رسیدن به جاجرود زیاد است. اگر وسیله شخصی داشته باشید که لذت بیشتری از طول مسیر میبرید چون در کنار جاده، هر جا طبیعت زیبا و بکری یافتید، میتوانید برای دقایقی از حرکت باز ایستید و به استراحت مشغول شوید.
در شهر لواسان منطقه بسیار قدیمی و تاریخی به اسم «جائیج» یا «جاج» وجود دارد که جاجرود اسم خودش را از این منطقه وام گرفته است. منطقه جاج یا جائیج در شمال رودخانه جاجرود است و در روزگار باستان شهری کوچک یا بهتر بگوییم، قصبهای بزرگ و آبادان بوده و جمعیت به نسبت زیادی داشته است.
نام روستای جاج یا جائیج در هیچ کجای دیگر در طول مسیر رود جاجرود، از سرچشمههایش در بخش لواسانات و رودبارقصران گرفته تا ورامین، پیدا نمیشود و به نظر میرسد تنها مکانی که به این نام وجود دارد، همان منطقه در شمال رود جاجرود و در شهر لواسان است.
بیشتر بخوانید: روستای وردیج و صخره های آدمک های سنگی
برای اثبات قدمت منطقه جاجرود، کافی است به دیدن پلی که حدود 850 سال قبل بر رودخانه جاجرود در روستای سعیدآباد این منطقه ساخته شده است، بروید. این پل یادگار دوران سلجوقیان است هر چند که بعدترها، در دوران صفویه و قاجاریه، مرمت و بازسازی شد.
در گذشتههای دور که به علت میزان زیاد بارندگی، آب رودخانه جاجرود خروشان بود، تمام عرض این پل و هر سه درگاهش با آب رودخانه لبریز میشد ولی اگر این روزها به سراغش بروید، خواهید دید که تنها درگاه میانی پل، بر آب رودخانه سایه افکنده و دو درگاه دیگر محل عبور و گردش طبیعتگردان شده است.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید چادر مسافرتی ؛ از ماندن در طبیعت لذت ببرید
رودخانه جاجرود از کوههای البرز آب میگیرد. این رودخانه از سلسله جبال البرز و کوههای بستک در شمال روستای دربندسر راه خود را آغاز میکند و پس از عبور از مسیر پر فراز و نشیب 40 کیلومتری در سد لتیان آرام میگیرد.
در طول مسیر و عبور از مناطقی نظیر فشم، میگون، دماوند و آهار، آب رودهای کوچک همجوار به جاجرود میریزند و این رودخانه را به یکی از پرآبترین رودخانههای شمال تهران تبدیل میکنند.
سالها پیش یعنی در سال ۱۳۴۶ برای تأمین آب آشامیدنی اهالی تهران، سدی عظیم و بتنی به نام لتیان در مسیر رودخانه جاجرود بنا شد. ساخت این سد باعث شد دریاچه زیبایی پشت آن ایجاد شود که کلی هم امکانات تفریحی دارد.
نام این سد نیز از روستایی به همین نام گرفته شده است که با آبگیری سد به زیر آب رفت. تهرانیها ۳۰ درصد از آب مصرفی خودشان را مدیون این سد زیبا و بزرگ هستند.
هرچه از آب و هوای مطبوع و فرحبخش منطقه جاجرود و سد لتیان بگوییم کم گفتهایم ولی زیباییهای این تفرجگاه طبیعی شمال تهران فقط به مناظر زیبای طبیعی و آبوهوای دلنشینش ختم نمیشود.
گفتیم که بنای سد لتیان روی رودخانه جاجرود، دریاچه وسیع و زیبایی را در پشت این سد باعث شده و در این دریاچه پر از ماهیهای پرورشی است و در فصولی از سال امکان ماهیگیری هم وجود دارد. همینطور اگر اهل قایقرانی و اسکی روی آب باشید، دریاچه سد لتیان میتواند حسابی شما را هیجان زده کند و خستگی یک هفته کار و تلاش را از تنتان درآورد.
اگر هم کمی کنجکاو هستید و دوست دارید در دور و اطراف رودخانه جاجرود و سد لتیان بچرخید و جاهای جدیدی را کشف کنید، میتوانید به روستای کمرد که در 20 کیلومتری جاده رودهن است، سرکی بکشید و از آبشار دیدنیاش که به نام آبشار کمرد معروف است، لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: جذاب ترین روستاهای ایران برای سفر ؛ سفر به دل ابرها و قلب صخرهها
آبشار کمرد بین جاجرود و شهر جدید پردیس و در روستای کمرد و در منطقهای سرسبز و زیبا جاخوش کرده است؛ این مکان با اینکه در استان تهران و در نزدیکی جاجرود قرار گرفته اما بکر و ترو تمیز است.
البته کسانیکه خودشان یا یکی از بستگانشان به دانشگاه آزاد رودهن گذرشان افتاده باشد، نام روستای کمرد و جاذبههای اطراف آنرا بهتر میشناسند.
برای سفر به سد لنیان بهتر است جوری برنامه بریزید که نیازی به شب ماندن نباشد چون چادر زدن اینجا کمی خطرناک است و احتمال وجود حیواناتی مثل گراز وجود دارد. البته میتوانید اطراف سد اقامتگاه اجاره کنید که راه عاقلانهتر و امنتریست.
برای اقامت چندروزه در تهران یا اطراف تهران میتوانید به سایت پینورست وارد شوید و در آن قیمت اجاره ویلا، سوئیت، آپارتمان یا بومگردی را ببینید و بنا به نیازنان یکی از آنها را اجاره کنید. تمام تلاش ما این بوده که شما اقامتی راحت و دوست داشتنی داشته باشید.
به جاجرود و سد لتیان و روستاهای اطرافش در تمام فصلهای سال میشود سفر کرد و در هر فصلی از آب و هوایی متفاوت آن مناطق لذت برد. از آنجاییکه این منطقه کوهستانی و در شمال تهران جاخوش کرده است، طبیعتاً در زمستان آب و هوای سرد و برفی دارد و در پاییز و بهار، جان میدهد برای عشاق باران دوست.
بیشتر بخوانید: دریاچه چیتگر تهران و تجربه تفریحی سرشار از آرامش و هیجان
البته رانندگی در مسیر کوهستانی رودخانه جاجرود هم در فصلهای پاییز و زمستان به دلیل بارش برف و باران به کمی احتیاط نیاز دارد.
یادتان باشد اگر تصمیم دارید به کنار رودخانه بروید و در آنجا چادری برپا کنید و شبی را زیر آسمان پرستاره بگذرانید، فاصله ایمنی را از کنارههای رودخانه حفظ کنید چراکه در فصلهایی که رودخانه پرآب است، میتواند خروشان و خطرساز باشد.
این بود تجربه سفر به جاجرود پینورست! شما هم برای تفریح به سمت سد لتیان رفتهاید؟ چه تفریحی بیشتر از همه اینجا بهتان چسبیده است؟ تجربه جاجرود رفتن شما چطور بوده؟ چه فصلی را برای رفتن به جاجرود و تفریح در سد لتیان پیشنهاد میکنید. برای ما زیر این مطلب بنویسید، حتما میخوانیم و به مطلبمان اضافه میکنیم.